Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 28/01/2006

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με το λεγόμενο σχέδιο δράσης της Τουρκίας και το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι το θέμα που προβάλλεται περισσότερο στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Οι επιτυχίες του Κυπρίου αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή στο τουρνουά που διεξάγεται στην Αυστραλία και οι δηλώσεις Αυστραλών και Κυπρίων πολιτικών για το θέμα των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, η ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων, η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των κυβερνητικών ιατρών, το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κύπρο και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στα κατεχόμενα είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Δεν ξέρουν τι τους γίνεται'', ότι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό έβγαλαν στην επιφάνεια ''τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης'' και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μαζί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας ανακοίνωσαν ότι παραλήφθηκε επιστολή από τον κ. Ανάν η οποία εστάλη στις 29 Δεκεμβρίου 2005, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωνε ότι δεν είχε παραληφθεί τέτοια επιστολή, επειδή δεν είχε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Σε άλλο θέμα γράφει πως, σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, κατά τα έτη 2004 και 2005 καταγράφηκαν 31 συνολικά θάνατοι από τη χρήση ναρκωτικών στην Κύπρο και υπήρξαν άλλοι δύο νεκροί από την ίδια αιτία εντός του Ιανουαρίου 2006.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ούτε σεντ μέχρι σήμερα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το ψευδοκράτος ζήτησε από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παράταση μιας εβδομάδας στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ και τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, επειδή δεν έχει ακόμα διασφαλισθεί η λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στην κατεχόμενη Κερύνεια. Η ημερήσια δαπάνη για το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχεται στα κατεχόμενα εκτιμάται γύρω στις 65.000 λίρες και από τους Τουρκοκυπρίους δεν έχει καταβληθεί ακόμα ''ούτε σεντ'', προσθέτει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος στριμώχνεται εξαιτίας των τουρκικών προτάσεων για το Κυπριακό και ότι, μετά τις ΗΠΑ και Βρετανία, ο ΟΗΕ και αρκετές άλλες κυβερνήσεις κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) -και όχι μόνον- αντικρίζουν θετικά τις προτάσεις αυτές.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τον θέλουν οι Αυστραλοί'', γράφει ότι ο κυπριακής καταγωγής Υπουργός Ενέργειας της Αυστραλίας Θίο Θεοφάνους δήλωσε πως θα ήσαν ευτυχείς να καλωσορίσουν τον Μάρκο Παγδατή ως πολίτη της Αυστραλίας, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τον απαλλάξει από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Στιβ Μπρακς, λέγοντας πως θα παροτρύνει τον Παγδατή να μεταναστεύσει στη χώρα του. Από τον κ. Χριστόφια και τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα έγιναν δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνουν οι νόμιμες ενέργειες για απαλλαγή του. Σε άλλο θέμα παραθέτει δηλώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας Τάσου Παναγιώτου, σύμφωνα με τις οποίες του προτάθηκε από 2-3 κόμματα για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτιά τους ως υποψήφιος Βουλευτής, όμως ο ίδιος δεν επιθυμεί να πολιτευθεί.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Γιαβάς, Ερντογάν, προτρέπει ο Κόφι Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έπεισε τον κ. Ανάν για την πρότασή του στο Κυπριακό, αν και ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε ως θετική την αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ. Εκπρόσωπος του κ. Ανάν, προσθέτει η εφημερίδα, δήλωσε ότι ο ΓΓ θα κινηθεί σιγά-σιγά και ανέφερε στον Τούρκο Πρωθυπουργό πως αυτήν τη στιγμή δεν είναι έτοιμος για πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Αλλη είδηση είναι ότι ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα άλλων 20 περίπου αγνοουμένων στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και ότι αναμένονται καθοριστικές εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων μέσα στην Ανοιξη ''με σημείο αναφοράς τον Μάρτιο''.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Φοβάται το τρις εξαμαρτείν ο ΓΓ'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο κ. Ανάν εμφανίζεται επιφυλακτικός στην αποδοχή της τουρκικής πρότασης για το Κυπριακό, ζητώντας περισσότερο χρόνο για να την μελετήσει, ενώ οι Αμερικανοί παρουσιάζονται αποφασισμένοι να επιτύχουν τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, θεωρώντας πως μπορεί να αποτελέσει πεδίο για ''πάρε-δώσε'' με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και ανταλλάγματα που θα οδηγήσουν στην τελική επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο όχι μόνον απαλλοτρίωσης τ/κ γης αλλά και ανταλλαγής της με χαλίτικες εκτάσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε όσους κατοικούν σε προσφυγικούς συνοικισμούς. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από δύο μέχρι και τρία χρόνια.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εμμονή στη νομιμότητα'', ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως η αντεπίθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό είναι η επαναφορά της πρότασής της για το εμπόριο, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσίου και με την επιμονή όπως γίνουν όλα εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Αλλη είδηση είναι η ετοιμότητα του Υπουργείου Οικονομικών να μελετήσει αντισταθμιστικά μέτρα, στην περίπτωση κατά την οποία θα διαφοροποιηθούν προς τα πάνω από το 2008 οι ισχύοντες στην Κύπρο συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τρόφιμα, φάρμακα, οικόπεδα και ξενοδοχεία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Οι ιατροί ακύρωσαν την απεργία'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η 11ωρη συνάντηση που είχαν χθες οι κυβερνητικοί ιατροί με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη είχε επιτυχή αποτελέσματα και οδήγησε στην πρόληψη της επ' αόριστον απεργίας που είχαν εξαγγείλει οι ιατροί και που επρόκειτο να ξεκινήσει από αύριο Δευτέρα σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κύπριος ήρωας Μάρκος Παγδατής θα αντιμετωπίσει αύριο τον υπ' αριθμό 1 στην παγκόσμια κατάταξη αντισφαιριστή Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό του αυστραλιανού ανοικτού τουρνουά, μετά τη νίκη χθες του Φέντερερ επί του Γερμανού Νίκολας Κίφερ στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 28 January 2006 - 15:19:04 UTC