Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-02-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 23/02/2006

Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε πλοίο υπό κυπριακή σημαία να ελλιμενιστεί σε τουρκικό λιμάνι, το θέμα της ανεύρεσης τυριών ακατάλληλων προς κατανάλωση, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την απόφαση του ΔΗΣΥ να αναστείλει τη συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο, η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου στην Αθήνα, η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο και η έφοδος λειτουργών της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού στα γραφεία της ΑΤΗΚ και της LTV, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Κυπριακό θρίλερ στην Τουρκία» αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν σε υπό κυπριακή σημαία πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι της Μερσίνας προκειμένου να εκφορτώσει 16 κοντέινερ που περιείχαν κλωστοϋφαντουργικό υλικό. Η Λευκωσία χαρακτήρισε ως σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης, η οποία βρίσκεται και σε εφαρμογή μεταξύ της Τουρκιας και της ΕΕ την ενέργεια των τουρκικών αρχών να μην επιτρέψουν τον ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση του πλοίου. Αλλού αναφέρει πως οι 5000 τελειόφοιτοι που θα συμμετέχουν στις παγκύπριες εξετάσεις βαδίζουν προς το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα καθώς ούτε οι ίδιοι ούτε οι καθηγητές τους γνωρίζουν πώς θα διαμορφωθεί τελικά το νέο σύστημα των εξετάσεων.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανταλλάζουν περιουσίες Ε/Κ με Τ/Κ» αναφέρει πως απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει το περιουσιακό ζήτημα από τις συνεχιζόμενες ενέργειες Ε/Κ και Τ/Κ, οι οποίες πιθανόν να επηρεάσουν άμεσα και την ευρύτατη πορεία του Κυπριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, Τ/Κ ιδιοκτήτες περιουσιών γης και κατοικιών στις ελεύθερες περιοχές προσεγγίζουν Ε/Κ εκτοπισμένους και τους προτείνουν ανταλλαγή των περιουσιών τους. Αλλού αναφέρει πως με την καταστροφή χθες 70 ακόμη ναρκών, οι οποίες εντοπίσθηκαν και απομακρύνθηκαν από ναρκοπέδια στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Δράσης για τις Νάρκες στην Κύπρο Μάικλ Ρέινι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χρηματοδότηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Κρίση χθες στο λιμάνι Μερσίνας» αναφέρει πως πλοίο υπό κυπριακή σημαία ζήτησε άδεια ελλιμενισμού για να λάβει την κατηγορηματική άρνηση των τουρκικών αρχών. Το πλοίο «Able F, μεταφέροντας φορτίο από την Ιταλία έφθασε στο λιμάνι της Μερσίνας και ζήτησε άδεια ελλιμενισμού χθες τα χαράματα. Η Λευκωσία κατέστησε σαφές ότι θα προβεί σε σχετικά διαβήματα προς την Αυστριακή Προεδρία και την Κομισιόν. Αλλού σημειώνει πως οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου έκαναν χθες ανασκόπηση και εκτίμηση της κατάστασης στο Κυπριακό. Η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης της διαδικασίας, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αρνί χαβιάρι στην τιμή των εφτά λιρών» γράφει πως στα ύψη εκτοξεύτηκαν οι τιμές των κρεάτων, με το αρνίσιο να σκαρφαλώνει στην πρωτοφανή τιμή των εφτά λιρών. Ταυτόχρονα το κρέας αρνιού, όπως και του εριφίου εξαφανίστηκε από την αγορά. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών χαρακτήρισε απαράδεκτη και τεχνητή την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των κρεάτων και κάλεσε το κοινό να βάλει ξανά στο τραπέζι του το κοτόπουλο. Αλλού αναφέρει πως με τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι «25» αποφάσισαν να ανοίξουν προς συζήτηση το πρώτο ενταξιακό κεφάλαιο της Τουρκίας, αυτό της έρευνας και της επιστήμης.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Σάπιο τυρί και στο Δάλι» αναφέρει πως άλλο ενάμισι τόνο ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τυριών εντόπισαν χθες οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες μετά από αιφνιδιαστική έφοδο, που πραγματοποίησαν σε υποστατικά στη βιομηχανική περιοχή Δαλιού. Στα τυριά ευρωπαϊκής προέλευσης που βρέθηκαν είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους τελευταίους μήνες. Αλλού αναφέρει πως την αγανάκτηση του ιατρικού κόσμου προκαλούν οι ολοένα και περισσότερες ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων από την κυπριακή αγορά. Γυναικολόγος κατήγγειλε πως δεν υπάρχουν εμβόλια του τετάνου φάρμακα για εγκύους και βιταμίνη Κ, που δίδεται στα βρέφη μόλις γεννηθούν.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δικαιοσύνη στην Κύπρο» πως ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος ανέφερε προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον οποίο δέχθηκε χθες σε κατ ιδίαν ακρόαση πως η ΕΕ, εάν και εφόσον πιστεύει στις αξίες που διακηρύττει, πρέπει να ενεργοποιηθεί ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στην Κύπρο, να ομαλοποιηθεί η ανώμαλη κατάσταση και να καταστεί η γέφυρα των πολιτισμών και των θρησκειών. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως τη λύπη του για την απόφαση του ΔΗΣΥ να αποχωρήσει από το Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «η συμμετοχή του οποιουδήποτε στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εθελοντική, όποιος θέλει παρίσταται, όποιος θέλει αναστέλλει, παρίσταται περιοδικά ή απέχει».

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Επιδρομή στα γραφεία της ΑΤΗΚ και της LTV γράφει πως λειτουργοί της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αστυνομικοί χθες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα γραφεία της ΑΤΗΚ και του συνδρομητικού καναλιού LTV, παραλαμβάνοντας έγγραφα, τιμολόγια και ηλεκτρονικές πληροφορίες, εν μέσω ανησυχιών για τη δημιουργία ενός καρτέλ τηλεπικοινωνιών μεταξύ της ΑΤΗΚ και της LTV. Αλλού αναφέρει πως η Ανέτ Αρτάνι θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον ημιτελικό του 51ο Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, στην Αθήνα, το 18 Μάϊο με το τραγούδι Why Angels Cry.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 23 February 2006 - 15:19:06 UTC