Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-03-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 10/03/2006

Οι προειδοποιήσεις του Επιτρόπου για τη διεύρυνση της ΕΕ προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την συμφωνία των Παρισίων, η έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Κρίσεων που κάνει λόγω για διολίσθηση προς τη διχοτόμηση εάν δεν γίνουν δυναμικά βήματα στο Κυπριακό, οι πληροφορίες για επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Κίνα και το ενδεχόμενο αγοράς νέων αεροσκαφών, αλλά και οι πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της εταιρείας από πολυεθνική εταιρεία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η παραπλάνηση με ντοκουμέντα'', ότι η κυβέρνηση παραπλανεί συνειδητά για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Παρίσι και ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν κατάφερε να θέσει στην ημερήσια διάταξη ζητήματα άλλα πλην αυτά της καλής γειτονίας, αλλά υποχώρησε και αποδέχτηκε να μπει στο τραπέζι και το πρόσφατο πακέτο των τουρκικών προτάσεων''. Αλλού αναφέρεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, η οποία σημειώνει ότι κυπριακή κυβέρνηση σέβεται σε γενικές γραμμές τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αναφέρεται σε προβλήματα που σχετίζονται με τη βία στην οικογένεια, τη διακίνηση προσώπων και ιδιαίτερα τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών.

Η ''Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Διαμεσολαβητής διαζυγίων'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ριζικές αλλαγές σε σχέση με τα διαζύγια και τα παρελκόμενά τους ετοιμάζεται να ψηφίσει η Βουλή, πράγμα που αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες ταλαιπωρημένα ζευγάρια που βρίσκονται σε διάσταση. Σημειώνει ότι τροχιοδρομείται η ενσωμάτωση του ρόλου διαμεσολαβητή για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης ανάμεσα στα ζευγάρια. Αλλού γράφει ότι το προκαταρτικό πόρισμα για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου Μπόιγκ αναμένεται να είναι έτοιμο μεταξύ τελών Μαΐου με αρχών Απριλίου, δήλωσε ο Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για ολιγόωρη επίσκεψη.

Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Διχοτόμηση αν χάσετε το δρόμο'', αναφέρεται σε 40σέλιδη έκθεση της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων, η οποία αναφέρει ότι εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν εμπλακεί δυναμικά και σύντομα στη διαδικασία των ΗΕ ''το νησί θα διολισθήσει εξ ορισμού προς τη μόνιμη διχοτόμηση και την ανεξαρτησία του βορρά, είτε επίσημα αναγνωρισμένη, είτε όχι''. Αναφέρει ότι το μόνο ρεαλιστικό όχημα για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού είναι μια νέα εκδοχή του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε ως ''λανθασμένη'' τη δήλωση εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι ο διακοινοτικές συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο θα εστιαστούν σε θέματα της καθημερινότητας και ''επέμεινε'' ότι οι επιτροπές θα ασχοληθούν με θέματα ουσίας και ΜΟΕ.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Βρόμικοι φούρνοι'', γράφει ότι έφοδο σε δύο αρτοποιεία που καταδείχτηκαν σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού για ''βρόμικους φούρνους'', έκαναν οι Υγειονομικές υπηρεσίες. Προσθέτει ότι μυστική κάμερα κατέγραψε σκουριασμένα μηχανήματα και ταψιά, σκουπίδια στο δάπεδο και δίπλα από ψωμιά, καθώς και κατσαρίδες να κάνουν βόλτα δίπλα από ληγμένες πρώτες ύλες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι δηλώσεις του Ολι Ρεν στην Αθήνα για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας αποτελούν ''μια σωστή τοποθέτηση και υπενθύμιση προς την Τουρκία των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου''.

''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Θολώνουν τα νερά'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Αγκυρα, βρισκόμενη κάτω από την πίεση της ΕΕ, καλείται να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ, αλλά και να απαντήσει στον ΟΗΕ για τις τεχνικές επιτροπές, για τις οποίες ''προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα τους πριν ακόμη αρχίσουν οι συζητήσεις των μερών''. Αλλού γράφει ότι στο πλαίσιο της έγκρισης νέας έκθεσης για τη διεύρυνση της ΕΕ, οι Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο δρομολογούν αναπροσαρμογή του πλαισίου για την εγκαθίδρυση εμπορικών συναλλαγών με τους Τ/Κ, με παραπομπή στην επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου και στη επιβολή μορατόριουμ για την εκμετάλλευση περιουσιών.

Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Η 'μπάλα' στην Αγκυρα'' και αναφέρεται στις προειδοποιήσεις Ρεν και σχολιάζει ότι με ασφυκτικό κλοιό συγκρίνονται οι απανωτές προειδοποιήσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης προς την Τουρκία ότι πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και συγκεκριμένα το πρόσθετο πρωτόκολλο, καθώς και την υποχρέωσή της να συμβάλει στις προσπάθειες λύσης για την επανένωση του νησιού. Αλλού γράφει ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών φαίνεται να έχει εκδηλώσει πολυεθνική εταιρεία, η οποία έχει ήδη έλθει σε επαφή με τη Συντεχνία των Πιλότων με την οποία ζήτησε συνεργασία.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' κάτω από τον τίτλο ''Οι ΚΑ μελετούν (αγορά) νέων αεροπλάνων παρά την οικονομική κρίση'', γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Λάζαρος Σαββίδης επιβεβαίωσε χθες ότι η ''ασθενούσα'' εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τα Airbus A320. Αναφέρει ότι μερικές εβδομάδες μετά την παρουσίαση ζημιών 23 εκ λιρών, οι ΚΑ ζήτησαν έρευνα, η οποία θα κοιτάξει το ενδεχόμενο αντικατάστασης επτά αεροσκαφών της επειδή η συντήρησή τους είναι πιο ακριβή, παρά την αντικατάστασή τους ή την ενοικίαση νέων αεροσκαφών. Αλλού γράφει ότι οι Υγειονομικές υπηρεσίες τονίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το περιστατικό σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που παρουσιάστηκε σε πρόβατο στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη The Cyprus Weekly υπό τον τίτλο ''Ανοίξτε τα λιμάνια σας'', αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις δηλώσεις του Ολι Ρεν ότι η ΕΕ ελπίζει ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για την Κύπρο, ή θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την Ενωση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε ''πολύ απαιτητική'' την Αυστρία προς την Τουρκία από την οποία ζητά να αναλάβει πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού και να τερματίσει την κατοχή στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τάσσος καλεί Νίκο'', αναφέρεται στο ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να καλέσει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη για ενημέρωση μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που ορίστηκε για τις 14 Μαρτίου και στην οποία ο κ. Αναστασιάδης έχει προσκληθεί, αλλά δεν θα παραστεί. Αλλού γράφει ιδιαίτερα αυστηρή για την Τουρκία είναι η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία επισημαίνει ότι παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση γενικά εμφανίζεται να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα σε πολλούς τομείς.

Η εβδομαδιαία πολιτική σατυρική εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'', γράφει στο κύριο της θέμα ''Ο Τάσσος (και) στην Κίνα'', ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει εντός Ιουνίου επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών, που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, η κυπριακή κυβέρνηση θα προτείνει εμπόριο μέσω του λιμανιού της Αμμοχώστου, το οποίο θα διαχειρίζεται από μια επιτροπή Ε/Κ και Τ/Κ υπό την μορφή των ημικρατικών οργανισμών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 10 March 2006 - 15:19:07 UTC