Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-03-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 26/03/2006

Το Κυπριακό, οι πανηγυρικοί εορτασμοί σε Ελλάδα και Κύπρο για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, η ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων στο βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας λόγω της λειτουργίας του λεγόμενου κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και η αλλαγή στην θερινή ώρα, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Καταρρέει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων'' γράφει ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων «πνέει τα λοίσθια. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει αμέσως δραστικά μέτρα για εξυγίανση των οικονομικών του δεδομένων, ο κάθε Κύπριος, σε μερικά χρόνια, θα εργάζεται για να πληρώνει την σύνταξη κάθε συνταξιούχου». Το χρέος του κράτους στο ΤΚΑ ξεπέρασε τα 3,3 δισεκατομμύρια λίρες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στους πανηγυρικούς εορτασμούς σε Ελλάδα και Κύπρο για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Μπάχαλο στους αιθέρες'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου ότι Κύπρος και Τουρκία παρουσιάζονται έτοιμες να συναντηθούν για να επιλύσουν το πρόβλημα που προέκυψε από την λειτουργία του λεγόμενου κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στα κατεχόμενα, με την οποία δημιουργείται ουσιαστικά ένα μπάχαλο στους αιθέρες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η περίοδος της θερινής ώρας άρχισε στις 3 το πρωί. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μια ώρα μπροστά.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Της απραξίας το ανάγνωσμα'' γράφει ότι κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται, ούτε και από τους 121 νεκρούς του αεροπορικού δυστυχήματος της ''Ηλιος''. Επτά μήνες μετά, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας παραμένει χωρίς αναδιοργάνωση, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θέλει να προχωρήσει βήμα με βήμα, σύμφωνα με αρμόδια τουρκική πηγή, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια συνολική λύση του προβλήματος.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Θρίλερ στο αέρα προκαλεί παρέμβαση της Κομισιόν'' γράφει ότι η ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων στο βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο λόγω του 'κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας'' στο ψευδοκράτος που διεκδικεί τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στον ερωτικό χάρτη του διαδικτύου. Συμπατριώτες μας προσφέρονται ή και αναζητούν ερωτικούς συντρόφους μέσω διαδικτύου.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Νέες πρωτοβουλίες αλλά με χρονόμετρο'' γράφει ότι περίοδο προετοιμασίας του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών με ημερομηνία λήξης ευνοούν οι εν δυνάμει μεσολαβητές στο Κυπριακό. Όπως συναφώς σημειώνουν δυτικές διπλωματικές πηγές, η περίοδος αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού και ο ΓΓ θα αποφασίσει κατά πόσο έχει γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και το κλίμα επιτρέπει νέο κύκλο ουσιαστικών συνομιλιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η φθορά του χρόνου αλλά και η κακή κατασκευή, καθιστούν άκρως επικίνδυνα πολλά κτίρια στην Λεμεσό που κτίσθηκαν πριν από την εφαρμογή του αντισεισμικού κώδικα.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Η Κίνα έτοιμη να βοηθήσει'' γράφει πως την ετοιμότητα της χώρας του ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενισχύσει τις ειρηνικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Ζιάο Γιάλι. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Λευκωσία Δημήτριου Ράλλη ότι αταλάντευτα στρατευμένες στην επίλυση του Κυπριακού παραμένουν η Αθήνα και η Λευκωσία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στην προσωπική ιστορία ενός Ινδού οικογενειάρχη, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο δηλωμένος ότι θα φοιτήσει σε κολέγιο με την προϋπόθεση ότι θα έβρισκε δουλειά για να εργαστεί. Τα πράγματα όμως δεν συνέβησαν έτσι με αποτέλεσμα ο Ινδός να έχει πολλαπλά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τερατώδεις κτίρια ανεγείρονται στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, στο κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου Βοκολίδα Τούρκοι επενδυτές κτίζουν ένα τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα με στόχο να διπλασιάσουν την τουριστική χωρητικότητα.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 26 March 2006 - 15:19:08 UTC