Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 26/04/2006

Οι χθεσινές δηλώσεις για το Κυπριακό της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα και στην Αγκυρα και οι αντιδράσεις που αυτές προκάλεσαν είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για την αύξηση στις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων, για τη χθεσινή ''μετ' εμποδίων'' μετάβαση του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στις Βρυξέλλες και για το πρόβλημα των εκτάκτων ως προς την απασχόλησή τους στη Δημόσια Υπηρεσία μετά την αναπομπή του σχετικού νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Σε διπλό ταμπλό έπαιξε η Κοντολίζα'', ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, κτυπούσε χθες ''μια στο καρφί και μια στο πέταλο", καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και ζητώντας ταυτοχρόνως από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Κύπρο και στο πλαίσιο της πορείας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Σε άλλο θέμα γράφει πως τεράστιο πονοκέφαλο για το ΑΚΕΛ προκαλεί δημοσκόπηση του ''Cyprus College'', η οποία δείχνει πως δύο στους τρεις ψηφοφόροι του κόμματος, που είχαν ψηφίσει ''Ναι'' στο δημοψήφισμα, δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα ψηφίσουν ΑΚΕΛ.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Σε επαίτες μετέτρεψαν τους αγρότες'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι και πως ο Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας του Παναγροτικού Ανδρέας Αλεξάνδρου και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ότι έδωσαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα στους αγρότες και ότι καθυστερούν να καταβάλουν τις επιδοτήσεις για τις καλλιεργηθείσες αγροτικές εκτάσεις. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις χθεσινές δηλώσεις για το Κυπριακό της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, λέγοντας ότι η κ. Ράις επιχείρησε αποενοχοποίηση της Τουρκίας.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Κρύο ντους από Ράις μέσα στην Αθήνα'', γράφει πως η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επεφύλαξε ''κρύο ντους'' στο ελληνικό της ακροατήριο και ότι, εκεί όπου ο καθένας ανέμενε υποδείξεις προς την Τουρκία, η κ. Ράις έκανε ουσιαστικά υποδείξεις, πρώτα και κύρια, προς τη Λευκωσία και κατά δεύτερο λόγο στην Αθήνα, ζητώντας από Κύπρο και Ελλάδα όπως μη παρεμβάλουν εμπόδια στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η επιβολή αυξήσεων στις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων. Το συγκρότημα εταιρειών Λευκαρίτη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ''σέρνει από σήμερα τον χορό των νέων αυξήσεων'' με την προσθήκη 2,7 σεντ ανά λίτρο στη βενζίνη, καθώς επίσης 2 σεντ ανά λίτρο στο πετρέλαιο και 1,2 σεντ στα υπόλοιπα είδη καυσίμων.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πολύ σύντομα νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η κ. Ράις προανήγγειλε χθες στην Αθήνα την εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ωστόσο, με τις δηλώσεις της άφησε ''πικρή γεύση'' και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για την ανάγκη άρσης ''της απομόνωσης της βόρειας Κύπρου'', όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι έκτακτοι υπάλληλοι στη Δημόσια Υπηρεσία θα πραγματοποιήσουν μεθαύριο τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι αρχηγοί ή/και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συσκέπτονται, για τον τρόπο χειρισμού της αναπομπής από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο του νόμου που ψήφισε η Βουλή στις 13 Απριλίου 2006 για την απασχόληση των εκτάκτων.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Αγκυρα στην Αθήνα'', γράφει στο κύριο θέμα πως η κ. Ράις έστειλε από την Αθήνα μήνυμα προθέσεων σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και το Κυπριακό. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση, προσθέτει η εφημερίδα, ήταν το γεγονός ότι, ενώ ερωτήθηκε για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της ΕΕ, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να κάνει αναφορά σε κυπριακές υποχρεώσεις και κάλεσε τη Λευκωσία να κάνει ό,τι μπορεί για να ελαφρύνει την ''απομόνωση της βόρειας Κύπρου''. Αλλού γράφει ότι στο επίκεντρο συνάντησης, που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ήταν η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για συνδιαχείριση του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ετεροβαρής παρέμβαση'', ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή της Κύπρου, όπως δήλωσε και χθες η κ. Ράις, η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε τη Λευκωσία να μη θέτει εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ''να ελαφρύνει την απομόνωση της βόρειας Κύπρου''. Αλλη είδηση είναι η πρόκληση προβλημάτων χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρηση του κ. Χριστόφια για τις Βρυξέλλες, όταν από τις Κυπριακές Αερογραμμές ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή ο κ. Χριστόφιας και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού πως δεν βρισκόντουσαν στον κατάλογο επιβατών. Τελικώς, κατόπιν διαβουλεύσεων, βρέθηκε λύση και έγινε δυνατή η αναχώρηση των κυρίων Χριστόφια και Κυπριανού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Η Ράις ζητεί από την Κύπρο να επιδείξει καλή θέληση'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια επίσκεψής της στην Αθήνα όπου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κάλεσε την Κύπρο να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξή της στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι οκτώ Κύπριοι, συμπεριλαμβανομένου ενός δισεκατομμυριούχου, συγκαταλέγονται στον κατάλογο του 2006 των 1.000 πλουσιοτέρων προσώπων ή οικογενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κατάλογος δημοσιεύεται στην εφημερίδα ''Sunday Times'' από το 1989 και βασίζεται στον πλούτο που κατέχουν τα πρόσωπα αυτά, είτε σε μορφή μετοχών, είτε γης, ακινήτων ή κοσμημάτων.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', κάτω από τον τίτλο ''Οι Βρετανικές Αερογραμμές αρχίζουν τον καλοκαιρινό πόλεμο τιμών'', γράφει στο κύριο θέμα πως η εταιρεία αυτή, από τις 3 Μαΐου 2006, μειώνει τα ναύλα επιβατών στη γραμμή Λάρνακα-Λονδίνο, με τιμές από 65 λίρες για εισιτήριο απλής μετάβασης, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή αυτή οι φόροι αεροδρομίων. Αλλού γράφει ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου ανήλθε τον Ιανουάριο του 2006 στα 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 26 April 2006 - 14:19:08 UTC