Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-05-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 19/05/2006

Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου για τις μεθαυριανές βουλευτικές εκλογές και οι τελευταίες εκδηλώσεις των κομμάτων, οι θέσεις, δηλώσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών διαφόρων συνδυασμών, η παράδοση του πορίσματος για την αεροπορική τραγωδία του Γραμματικού και το πόρισμα για την κακοποίηση δύο φοιτητών από την Αστυνομία, οι διαδικασίες προετοιμασίας των αρχιεπισκοπικών εκλογών και ο αποκλεισμός της Κύπρου από την τελική φάση του διαγωνισμού της ''Γιουροβίζιον'' είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Οι δύο στόχοι του Τάσου για τις βουλευτικές'', ότι μέγιστος στόχος του Προεδρικού ήταν η αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ πάνω από το 20%, ''όταν όμως διαπιστώθηκε πως ο στόχος αυτός δεν ήταν εφικτός, τέθηκαν άλλοι δυο στόχοι: να μην αφεθεί ο ΔΗΣΥ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα και να παρεμποδισθούν οι ΕΔΗ από του να εξασφαλίσουν έδρα''. Σε άλλο θέμα γράφει πως σήμερα οι ανακριτές, στην υπόθεση της κακοποίησης τον περασμένο Δεκέμβριο δύο φοιτητών από την Αστυνομία, θα παραδώσουν την έκθεση - πόρισμά τους στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, με εισήγηση όπως διωχθούν ποινικά οι δέκα αστυνομικοί από τους δεκαπέντε εμπλεκομένους συνολικά στο περιστατικό.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Κάλεσμα ενότητας'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών, δύο ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ''δικαιώνει με το λόγο του αυτούς που τον θέλουν να είναι η δύναμη που συσπειρώνει και ενώνει τους συναγερμικούς ψηφοφόρους και καλεί αυτούς που αγάπησαν και στήριξαν την παράταξη να σταθούν και τώρα δίπλα της. Αλλού γράφει για τη χθεσινή παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, όπου ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, με την ομιλία του, ''έστειλε ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο και στους εγκλωβισμένους ότι το κόμμα του ΔΗΣΥ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατό για την ασφάλεια και το μέλλον της Κύπρου''.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Γαλλικό DVD 'είδε' τα πάντα στην πτήση'', γράφει πως ένα DVD καταγράφει λεπτό προς λεπτό τη μοιραία πτήση και όλους τους χειρισμούς που έγιναν στο πιλοτήριο του αεροπλάνου της εταιρείας ''Ηλιος'' που κατέπεσε και συνετρίβη στις 14 Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό Αττικής, προκαλώντας το θάνατο και στους 121 επιβάτες και μέλη του πληρώματός του. Αλλού γράφει ότι ''οι Αγγελοι'' της τραγουδίστριας Ανέτ Αρτάνι, που εκπροσώπησε χθες βράδυ την Κύπρο στον προκριματικό του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον στην Αθήνα, δεν τα κατάφεραν να συγκινήσουν όσο έπρεπε τους Ευρωπαίους τηλεθεατές, προκειμένου να δώσουν με την ψήφο τους την ευκαιρία στην Κύπρο να προκριθεί στον τελικό διαγωνισμό που θα γίνει αύριο βράδυ.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πέφτει η αυλαία του προεκλογικού αγώνα'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι απόψε τα μεσάνυκτα τελειώνει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία και κάθε δημόσια συζήτηση για τις μεθαυριανές βουλευτικές εκλογές και ότι το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί απόψε στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία παγκύπριο συλλαλητήριο με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια. Χθες βράδυ έγινε η παγκύπρια συγκέντρωση του ΔΗΣΥ στη Σχολή Τυφλών και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, προσθέτει η εφημερίδα, επικεντρώνονται πλέον στην εξασφάλιση σταυρών προτίμησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μάλλον μειώνονται από την ερχόμενη εβδομάδα οι λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων στην Κύπρο, εάν η διεθνής τιμή του πετρελαίου σταθεροποιηθεί κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Υστατες κόντρες για ψήφους'', γράφει στο κύριο θέμα του πως υπήρξαν χθες πολύεπίπεδες συγκρούσεις σε όλους τους τομείς, με φανερή την προσπάθεια για επαναφορά του κλίματος που επικρατούσε κατά την εποχή του δημοψηφίσματος. Στόχος όλων των συνδυασμών προσθέτει η εφημερίδα είναι η αναστροφή της τάσης για αποχή και η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, παρόντος και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, συνέστησε στην τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι όλων των κρατών - μελών ως προς το Πρωτόκολλο.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο ''Κακόβουλη διαστρέβλωση'' ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεών του στο Κυπριακό, με προφανή στόχο τον επηρεασμό των ψηφοφόρων. Ο κ. Χριστόφιας, προσθέτει η εφημερίδα, με χθεσινή γραπτή του δήλωση διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση ότι η προσπάθεια αυτή θα πέσει στο κενό. Αλλη είδηση αναφέρει πως από σήμερα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για υλοποίηση της απόφασης για το Ολοήμερο Σχολείο στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Παράδοση του πορίσματος για την 'Ηλιος' '', γράφει στο κύριο θέμα της πως έγινε χθες η παράδοση από τον Πρόεδρο της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ακριβό Τσολάκη του προσχεδίου του πορίσματος για την αεροπορική τραγωδία του περασμένου Αυγούστου στον Πρόεδρο της αντίστοιχης κυπριακής επιτροπής Κώστα Ορφανό. Στο πόρισμα, είπε ο κ. Τσολάκης, γίνεται αναφορά στα αίτια και όχι στις ευθύνες των υπαιτίων. Αλλού γράφει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκαν την εγγραφή νεογέννητου παιδιού, επειδή έληξε η άδεια παραμονής της μητέρας του, που κατάγεται από τις Φιλιππίνες.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' γράφει, στο κύριο θέμα της με τον τίτλο ''Η Κύπρος ψηφίζει'', ότι μετά την ολοκλήρωση της μακράς προεκλογικής εκστρατείας, μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν μεθαύριο για την ανάδειξη μιας νέας Βουλής. Πολλοί -προσθέτει η εφημερίδα- θεωρούν τις εκλογές ως έναν τρόπο με τον οποίο θα κερδίσουν πολιτικά πόντους, αναφερόμενοι στο σχέδιο Ανάν και στο δημοψήφισμα που έγινε πριν δύο χρόνια. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε ως ''νταηλίκι'' τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί με νέες ενέργειες κατά της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', κάτω από τον τίτλο ''Ενώπιον της αλήθειας'', γράφει στο κύριο θέμα πως έφτασε η ώρα της αλήθειας και σε δυο 24ωρα ο τελικός λόγος θα ανήκει στον κυρίαρχο λαό, ο οποίος με την ψήφο του θα πει τη μεγάλη και μόνη αλήθεια των βουλευτικών εκλογών. Τα πρώτα αποτελέσματα - προσθέτει η εφημερίδα- αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 6:00 η ώρα το απόγευμα. Αλλού γράφει ότι η ΣΕΚ ζητεί τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για τους πολιτικούς πρόσφυγες και σημειώνει ότι το πρόβλημα αυτό προσλαμβάνει ''εκρηκτικές διαστάσεις και, αν δεν ληφθούν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα, θα πληρώσουμε ως κοινωνία ακριβό τίμημα''.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'', στο κύριό της θέμα με τίτλο ''Και η Ρωσία στο παιχνίδι για τα πετρέλαια'', γράφει ότι οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου απέδωσαν καρπούς και ότι μετά τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες επιδεικνύουν ενδιαφέρον, όπως η Ρωσία, για να εξερευνήσουν και να διαχειρισθούν τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου ή/ και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι, μετά τις βουλευτικές εκλογές έρχονται οι αρχιεπισκοπικές και ότι την επόμενη εβδομάδα η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει την ακριβή ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών πλήρωσης του αρχιεπισκοπικού θρόνου, τον οποίο η Διευρυμένη Σύνοδος στην Ελβετία κήρυξε ως κενό.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 19 May 2006 - 14:19:05 UTC