Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 09/06/2006

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στον οποίο προέβη χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το πρώτο θέμα σήμερα σε όλες τις κυπριακές εφημερίδες, οι οποίες κάνουν λόγο για τριγμούς στη συγκυβέρνηση από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τον ανασχηματισμό. Αλλα θέματα είναι το Κυπριακό, η κοινή θέση των 25 της ΕΕ στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, η ανεργία στην Κύπρο, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές και η σύνθεση των νέων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Υπόγειες ρήξεις" γράφει ότι πολύς θόρυβος για το τίποτα έγινε τελικώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για τον περιβόητο ανασχηματισμό, ο οποίος ουδόλως βελτιώνει την εικόνα της κυβέρνησης. Προσθέτει ότι ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο Γιώργος Λιλλήκας και οι μεγάλοι χαμένοι είναι η ΕΔΕΚ και οι μικροί. Αλλού γράφει ότι νέα στρατηγική αποκαλύπτεται ότι χαράσσεται στην Αγκυρα μετά την ενθάρρυνση που παρατηρείται δειλά - δειλά από τον διεθνή παράγοντα της διεκδίκησης λύσης τύπου Μαυροβουνίου στο Κυπριακό.

"Η Μάχη" με τίτλο "Υποκλίθηκαν στον Ακελικό κηδεμόνα" γράφει ότι επιτέλους, ύστερα από ένα μήνα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που κράτησαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε το νέο κυβερνητικό σχήμα χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις πλην του διορισμού του πρώην υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Φοίβου Κλόκκαρη στη θέση του Υπουργού Αμυνας, τον οποίο επέλεξε την τελευταία στιγμή και αφού ενέδωσε στις απαιτήσεις του ΑΚΕΛ για απομάκρυνση του Υπουργού Αμυνας Κούλλη Μαυρονικόλα. Αλλού γράφει ότι τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, που αναμένεται να επιδεινωθούν, προκαλεί η απραξία του κράτους να αντιμετωπίσει με ουσιαστικά μέτρα την ανεργία.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Μικρές οι αλλαγές, μεγάλες οι πληγές" γράφει σήμερα ότι αν το ζητούμενο από τον ανασχηματισμό ήταν να δώσει μια νέα δυναμική στην κυβέρνηση, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι αυτός απέτυχε. Προσθέτει ότι η συγκυβέρνηση εξέρχεται της μακράς αυτής δοκιμασίας, τραυματισμένη και εν πολλοίς εκτεθειμένη στην κοινή γνώμη που είδε το αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στις μακρές διαβουλεύσεις του παρασκηνίου. Αλλού γράφει ότι σε κλίμα συναινετικό οι Ιεράρχες έβαλαν χθες κάτω τα προβλήματα και βρήκαν λύσεις, αποφασίζοντας ότι οι αρχιεπισκοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στο πρότυπο των βουλευτικών εκλογών.

"Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο "Πυροβολώντας" γράφει ότι τριγμούς προκάλεσε ο ανασχηματισμός, αφού ο απερχόμενος Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου επιτέθηκε εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι απέκλεισε το κόμμα του από τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, και ότι έντονη ήταν και η αντίδραση των Οικολόγων ότι αφέθηκαν και πάλι εκτός κυβέρνησης, ενώ η ΕΔΕΚ άφησε να φανεί η δυσφορία της για απομάκρυνση των δύο Υπουργών της. Αλλου γράφει ότι στη χθεσινή πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής επικυρώθηκε η σύνθεση των νέων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αλλαγή με μουρμουρητά" γράφει ότι η συνεργασία του Προέδρου Παπαδόπουλου με το ΑΚΕΛ βγήκε ενισχυμένη από τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα και ο μεγάλος εταίρος μπορεί να αισθάνεται ο πλέον ικανοποιημένος. Αλλού γράφει ότι μήνυμα προς την Αγκυρα ενόψει της αξιολόγησης υλοποίησης των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της κοινής θέσης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που συμφωνήθηκε χθες από τους 25 Μόνιμους Αντιπροσώπους στην ΚΟΡΕΠΕΡ.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αλλαγή σκυτάλης" γράφει σήμερα ότι με συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου διαβεβαιώνουν ότι θα εργαστούν προς όφελος της Κύπρου και του λαού της από το τιμητικό αξίωμα στο οποίο έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν. Αλλού γράφει ότι η αδιάλλακτη και απαράδεκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς εξώθησε τους 25.000 εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία να αποφασίσουν τη λήψη απεργιακών μέτρων στις 20 Ιουνίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο Τάσσος επισκευάζει την κυβέρνησή του" γράφει ότι στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τάσσο Παπαδόπουλο το 2003, ο Πρόεδρος παραμέρισε έξι από τους υπουργούς του, μετακίνησε έναν και άφησε τέσσερεις. Προσθέτει ότι ο μέχρι σήμερα Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αποχωρεί ο Γιώργος Ιακώβου. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε την κυπριακή για τη μεταφορά ή κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας, με αφορμή την έκθεση της ΚΣΣΕ για τις μυστικές πτήσεις της CIA και τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία.

Η εβδομαδιαία "Αντίλογος" με κύριο τίτλο "Επιτέλους ανασχηματισμός" γράφει ότι μετά από δυστοκία πολλών ημερών ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός και το κυβερνητικό σχήμα αλλάζει, αφήνοντας πίσω του πολλές πληγές ιδιαίτερα στις σχέσεις της ΕΔΕΚ από τη μία και του Προέδρου Παπαδόπουλου και ΑΚΕΛ από την άλλη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε την ανάγκη καθορισμού μιας πανεθνικής στρατηγικής για το Κυπριακό, υπό το φως των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η εβδομαδιαία "Το Κυπριακό Ποντίκι" με τίτλο "Τρίτη και 13" γράφει ότι την Τρίτη 13 Ιουνίου αναλαμβάνουν τα Υπουργεία τους οι νέοι Υπουργοί και προσθέτει ότι "ο περιβόητος ανασχηματισμός, ο οποίος ήταν στη φαντασία των δημοσιογράφων (!) έγινε τελικά και μετά από αλλεπάλληλες επαφές, παρασκηνιακού και προσκηνιακού τύπου". Αλλού γράφει ότι το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) απέστειλε στα μέλη του πρόσκληση για δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων για τον έλεγχο και αποκατάσταση κτιρίων για ανοικοδόμηση της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σαρωτικός ανασχηματισμός" αναφέρεται στον ανασχηματισμό και γράφει ότι από τους 11 υπουργούς μόνο οι τέσσερεις παρέμειναν στα υπουργεία τους, ενώ ένας μετακινήθηκε. Προσθέτει ότι ο ανασχηματισμός είχε σκοπό να καθαρίσει την εικόνα της κεντροαριστεράς κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές. Καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου θα αναλάβει προσωρινά ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής. Αλλού γράφει ότι πυρκαγιές ταλαιπωρούν την Κύπρο, με πιο πρόσφατη τη χθεσινή στη νεκρή ζώνη παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 9 June 2006 - 14:19:10 UTC