Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 10/06/2006

Το Κυπριακό σε σχέση με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) των 25 κρατών - μελών στις σχετικές διαπραγματεύσεις, καθώς και ο αντίκτυπος του κυβερνητικού ανασχηματισμού στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η έναρξη χθες στη Γερμανία της τελικής φάσης των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, η απόφαση για τέλεση Θείας Λειτουργίας στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα, η ενημέρωση των Συνοδικών από το Ελεγκτικό Τμήμα για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και οι αναφορές για υπερβάσεις μέχρι και μισού εκατομμυρίου λιρών και οι διαμαρτυρίες των παραπληγικών για τη σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Υγείας αλλαγή χρήσης του κτιρίου, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι προσφάτως η πτέρυγα των παραπληγικών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των σημερινών εφημερίδων.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Τρώγονται και μετά τον ανασχηματισμό'', ότι βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στους συγκυβερνώντες και τα συγκυβερνώντα κόμματα ''αλληλο-τρώγονται για τα Υπουργεία που θα έπαιρνε το καθένα, αλλά και για τους Υπουργούς που θα έμπαιναν στο κυβερνητικό σχήμα. ''Σε άλλο θέμα γράφει πως η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου διαμαρτύρεται για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μεταφέρει το Τμήμα Αιμοδοσίας στο κτίριο της Ακρόπολης Λευκωσίας, όπου στεγαζόταν μέχρι προσφάτως η πτέρυγα παραπληγικών, προτού αυτή μεταφερθεί στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Οι παραπληγικοί ζητούν όπως το κτίριο αυτό χρησιμοποιηθεί ως Στέγη Υπερηλίκων για παραπληγικούς και άτομα με βαρειές κινητικές αναπηρίες.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Τριγμούς προκαλούν οι μπηκτές Κλεάνθους'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ''σοβαρές πληγές'', τις οποίες προκάλεσε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στις σχέσεις μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων, εξακολουθούν να αιμορραγούν, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε κώμα την κυβέρνηση, παρά τις έμμεσες παρεμβάσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, μέσω του απερχόμενου Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Λιλλήκα, να τις επουλώσει. Αλλού γράφει για την έναρξη του Μουντιάλ Γερμανίας, της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης στο Μόναχο και για τους πρώτους αγώνες της τελικής φάσης των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου 2006.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Σκηνικό πρόωρης κρίσης στην ΕΕ'', γράφει πως η Κύπρος ''μπλόκαρε την κοινή θέση των 25'' ως προς τη διαπραγμάτευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ότι φαίνεται να στήνεται σκηνικό πρόωρης κρίσης με επίκεντρο την Τουρκία. Ενώ όλοι προσέβλεπαν στον προσεχή Οκτώβριο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Λευκωσία κατέθεσε χθες στην ΚΟΡΕΠΕΡ αιτήματα, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά, με αποτέλεσμα η προσπάθεια υιοθέτησης κοινής θέσης να οδηγηθεί σε ναυάγιο. Αλλη είδηση αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, στην ενημέρωση από το Ελεγκτικό Τμήμα για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και στις αναφορές για υπερβάσεις μέχρι και μισού εκατομμυρίου λιρών.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πρώτο μπλόκο της Κύπρου στην Τουρκία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπλόκαρε τη διαδικασία του ανοίγματος και κλεισίματος των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, επειδή η Τουρκία -σε συνεργασία με τη Βρετανία-αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Λευκωσίας και της ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης εκτελεί από χθες ο νέος Υπουργός Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος παρέλαβε χθες από τον προκάτοχό του, Δώρο Θεοδώρου, παρά το ότι δεν έχει γίνει ακόμα η επίσημη τελετή της νενομισμένης διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών. Η τελετή αυτή έχει ορισθεί να γίνει για όλους τους νέους Υπουργούς την ερχόμενη Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Πρώτο όχι στην Τουρκία'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Λευκωσία βρίσκεται ένα βήμα πριν το βέτο, με όραμα το ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος της έναρξης των διαπραγματεύσεων του πρώτου Κεφαλαίου των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ. Η κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτει η εφημερίδα, μπλόκαρε τη διαδικασία και η μη επίτευξη συμφωνίας στη χθεσινή συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων επί της κοινής θέσεως των 25 κρατών - μελών και ότι τώρα το θέμα παραπέμπεται στη μεθαυριανή συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση εργοδοτών - εργατών στον οικοδομικό τομέα και ότι τα εργοτάξια θα νεκρώσουν στις 20 Ιουνίου, ενώ και η Ομοσπονδία Εργοδοτών προειδοποιεί για αντίμετρα.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Πρώτο 'μικρό βέτο' '', ότι η Κύπρος άσκησε χθες ''το πρώτο μικρό της βέτο'' στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μπλοκάροντας ουσιαστικά το άνοιγμα του πρώτου διαπραγματευτικού κεφαλαίου, που αφορά την επιστήμη και την έρευνα. Στη χθεσινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Αιμιλίου δεν έδωσε τη συγκατάθεση της Κύπρου για την επίτευξη συμφωνίας επί της κοινής θέσεως των 25 κρατών - μελών. Αλλη είδηση είναι η τέλεση χθες από τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας του Τάσου Κωστέα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Η Κύπρος εκτροχιάζει τη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η Κύπρος χθες βράδυ μπλόκαρε τη συμφωνία μεταξύ των κρατών της ΕΕ για την πρώτη λεπτομερή ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Τουρκία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις προγραμματισθείσες μεθαυριανές συνομιλίες σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Αλλού γράφει ότι αγοράστηκε σε πλειστηριασμό έναντι 15.000 ευρώ μία δισέλιδη επιστολή του Γάλλου συγγραφέα και φιλοσόφου Αλμπέρτ Καμί, με την οποία ζητούσε χάρη από τους Βρετανούς για τον καταδικασθέντα σε θάνατο διά απαγχονισμού Μιχαλάκη Καραολή. Η επιστολή αγοράστηκε από δικηγόρο ανώνυμου Ελληνοκυπρίου επιχειρηματία, για να παραχωρηθεί στο Μουσείο ΕΟΚΑ της Λευκωσίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'', κάτω από τον τίτλο ''Ασήκωτοι οι σταυροί του Γραμματικού'', γράφει ότι εξακολουθεί να είναι μεγάλος ο πόνος των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που συνέβη τον περυσινό Αύγουστο στο Γραμματικό Αττικής με την πτώση αεροπλάνου της εταιρείας ''Ηλιος'', που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του συνόλου των 121 επιβατών και μελών του πληρώματος. Συγγενείς των θυμάτων από το Παραλίμνι εκφράζουν στην εφημερίδα αγανάκτηση για την ατιμωρησία των ενόχων και ζητούν περαιτέρω στήριξη από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Αλλού γράφει ότι ''γέρασε τουριστικά η Αγία Νάπα'' και ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης στην περιοχή τους.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 10 June 2006 - 14:19:05 UTC