Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 23/06/2006

Οι εξελίξεις στο περιουσιακό μετά και τις ανακοινώσεις της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας που έδωσε το ΕΔΑΔ στην Τουρκία να παρουσιάσει εσωτερικό ένδικο μέσο για αποκατάσταση του δικαιώματος περιουσίας στους Ε/Κ και η αντίδραση της κυβέρνησης, η προσφορά από την Τράπεζα Κύπρου για εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας, οι διεργασίες των Ιεραρχών ενόψει των εκλογών για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, η απόφαση του ΔΗΣΥ να μην επανέλθει στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και οι πληροφορίες για μη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης του ΔΗΣΥ για εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αμηχανία ενώπιον νέου τετελεσμένου'', γράφει ότι σε αμηχανία βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την εκδίκαση των πρώτων υποθέσεων από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα και ''παραδέχεται ότι δεν ενήγηρσε προληπτικά στο θέμα αυτό και δεν ενημέρωσε σωστά τους πολίτες''. Αλλού γράφει ότι στη θέση τους θα παραμείνουν οι δύο εμπειρογνώμονες που πλαισιώνουν την μονομελή επιτροπή, η οποία διερευνά την ύπαρξη ποινικών ευθυνών στην πτώση του αεροσκάφους της ''Helios'' κατόπιν χθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Βέτο ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ στον εκσυγχρονισμό της ΕΦ'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''πρωτοφανή στάση που αγγίζει τα όρια παραβίασης των κοινοβουλευτικών θεσμίων επέδειξαν τα κόμματα ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ, σε πρόταση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ'', για εκσυγχρονισμό της ΕΦ, την οποία κατέθεσε στην Επιτροπή Αμυνας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέφερε χθες την πρόταση του για συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις για τον κυπριακό ελληνισμό.

Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Εκτός ελέγχου το περιουσιακό'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι η τουρκική πλευρά ετοιμάζει άλλες δύο ισχυρές υποθέσεις για να παρουσιάσει ενώπιον του ΕΔΑΔ, όταν αυτό, όπως αναμένεται, θα κάνει υποδείξεις στην υπόθεση Αρέστη, ενώ ''η Λευκωσία, που στήριξε μεγάλος μέρος της πολιτικής της σε νομικές μάχες βρίσκεται σε κατάσταση πανικού''. Αλλού γράφει ότι την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία του ΔΗΚΟ κήρυξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος εξήγγειλε χθες την υποψηφιότητά του από τηλεοράσεως.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Παρακαλούσαμε να πεθάνουμε όλοι'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ανεύρεση των λειψάνων του Ανδρέα Μάντολες στην κατεχόμενη Ελιά ''ξύπνησε θύμησες που σκορπούν ρίγη συγκίνησης και ανατριχίλας''. Φιλοξενεί δηλώσεις της συζύγου του Ανδρέα, Χαρίτας Μάντολες, η οποία περιέγραψε τις αναμνήσεις της από τη σύλληψη από τους Τούρκους εισβολείς 48 ατόμων στις 21η Ιουλίου 1974. Αλλού γράφει ότι τα ΗΕ αναζητούν φόρμουλα που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην παρουσία του Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Τράπεζες σε πολιορκία'' γράφει ότι ποσό ύψους 3,8 δις ευρώ για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής Τράπεζας προτείνει η Τράπεζα Κύπρου. Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν και άλλες προσφορές για εξαγορά της Εμπορικής, καλύτερες από αυτή την Τράπεζας Κύπρου και της Credit Agricole. Αλλού γράφει ότι από την έκθεση που θα συντάξει ο κ. Γκαμπάρι μετά τις επαφές που θα έχει στην Κύπρο θα εξαρτηθεί η εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Εμμένει αρνητικά'' και γράφει ότι με άρνηση απαντά ο ΔΗΣΥ στην πρόσκληση για επιστροφή στο Εθνικό Συμβούλιο, για το καλό του τόπου και της εθνικής υπόθεσης. Αναφέρεται επίσης στην επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τον Νίκο Αναστασιάδη ότι μετά και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δεν υφίσταται λόγος αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του Σώματος. Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου συμφώνησαν ότι ο δύο χώρες συνεργάζονται στενά για το στόχο της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Σκάζουμε από το κρέας'', γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίας και ο Οργανισμός Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, οι Κύπριοι τρώνε κατά μέσο όρο 110 κιλά κρέας την χρόνο, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ το προτεινόμενο όριο. Αλλού γράφει ότι ο Δήμος Πάφου αποφάσισε την ακύρωση του πιλοτικού προγράμματος για τη δημιουργία 2.500 μέτρων ποδηλατόδρομων.

Η εβδομαδιαία ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Ιερά σφαγή'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''πράγματα και θάματα γίνονται αυτές τις ημέρες στον εξοντωτικό πόλεμο μεταξύ των Ιεραρχών που διεκδικούν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο'' με τα ''αρχιερατικά μαχαιρώματα και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση να βρίσκονται σε έξαρση''. Αλλού αναφέρεται στην έρευνα Κυπροβαρόμετρο 2005 του Ομίλου Λαϊκής, σύμφωνα με την οποία οκτώ στους δέκα Κύπριους πιστεύουν ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σήμερα κρίση θεσμών.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' κάτω από τον τίτλο ''Νέα αγωνία'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κύπρος οδεύει για ακόμη ένα μακρύ και αγωνιώδεις αναμονή για το μέλλον των προσφυγών για τις κατεχόμενες περιουσίες κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, λόγω μιας προσπάθειες ''της τελευταίας στιγμής'' της Αγκυρας να περάσει τη λεγόμενη επιτροπή περιουσιών ως εσωτερικό ένδικο μέσο. Αλλού γράφει ότι η έλλειψη κονδυλίων οδηγεί την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στη μείωση των προγραμματισμένων εκσκαφών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Ξεκαθαρίζει ο Τάσσος στον Καραμανλή: το βέτο είναι εδώ'', αναφέρεται στο κύριο του θέμα σε ''προειδοποιητικές επισκέψεις Λιλλήκα - Κλόκκαρη στην Αθήνα''. Αλλού γράφει ότι εταιρεία ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίου, με έδρα τις ελεύθερες περιοχές, αναλαμβάνει παρανόμως δουλειές στα κατεχόμενα και παράλληλα εκτελεί εργασίες σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 23 June 2006 - 14:19:09 UTC