Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 22/06/2006

Η απόφαση της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα σχετικά με επιστροφή ή/και αποζημίωση τριών Ε/Κ προσφύγων για τις περιουσίες τους, μια μέρα πριν την υπόθεση της Μύρας Ξενίδη Αρέστη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι αντιδράσεις που αυτή η εξέλιξη προκάλεσε, είναι ένα από τα κύρια θέματα των εφημερίδων στην Κύπρο σήμερα.

Αλλα θέματα είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ για δεύτερη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ τον Ιούλιο, οι εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, η πρόθεση για εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου και η επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας στην Ελλάδα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Προσφέρουν γη και χρήμα» γράφει ότι νέα τροπή με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπεις οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν και την τελική λύση του Κυπριακού, παίρνει το θέμα των περουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα. Η λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» αποφάσισε για τρεις υποθέσεις που δύο αφορούν επιστροφή μέρους περιουσίας και καταβολή αποζημίωσης, ενώ η τρίτη αφορά χρηματική μόνο αποζημίωση. Στην Ε/Κ Ξενίδη Αρέστη που προσέφυγε στο ΕΔΑΔ προτάθηκε αποζημίωση ύψους 460.000 λιρών, ενώ σημειώνεται πως οι αποζημιώσεις μόνο για την Αμμόχωστο θα ανέρχονταν στις 2.5 δις λίρες. Αλλού γράφει ότι σήμερα ανακοινώνεται επίσημα η πρόταση της Τράπεζας Κύπρου για εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «'Φάγωμά' του καταγγέλλει ο Πιτοκοπίτης» γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιτοκοπίτης, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί ως βουλευτής, προέβη χθες σε δηλώσεις, αφήνοντας αιχμές εναντίον ηγετικών στελεχών του ΔΗΚΟ ότι μεθοδικά και οργανωμένα εργάζονται για 'φάγωμα' του. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην πρώτη επίσκεψη του νέου Υπουργού Αμυνας της Κύπρου Φοίβου Κλόκκαρη στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο κ. Κλόκκαρης δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς καθώς και ενίσχυσης του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ρίχνουν στο τραπέζι και την επιστροφή» γράφει σήμερα ότι με ισχυρό το επιχείρημα ότι στα κατεχόμενα υπάρχει πλέον όργανο που παρέχει πιθανότητα αποκατάστασης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων σε Ε/Κ πρόσφυγες, παρουσιάζει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η τουρκική πλευρά τη θεραπεία που προτείνει στην υπόθεση Αρέστη. Προσθέτει ότι κυβέρνηση και πολιτικός κόσμος εκφράζουν πλέον ανοικτά και με έντονο τρόπο την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. Αλλού γράφει ότι δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στους Τάσσο Παπαδόπουλο και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πέρα από τη συνάντηση για τους αγνοούμενους, προωθούν τα Ηνωμένα Εθνη στις 8 Ιουλίου οπότε θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπαρχίμ Γκαμπάρι στο νησί.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Συγκλονισμός» γράφει ότι όπως αποκάλυψε χθες το τηλεοπτικό κανάλι ''Σίγμα'', εντοπίστηκε τάφος στο χωριό Ελιά της Κερύνειας όπου βρέθηκαν τα οστά του Μάντολες, συζύγου της Χαρίτας Μάντολες που έγινε σύμβολο του αγώνα των συγγενών αγνοουμένων, και άλλων 11 ατόμων, οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς. Αλλού γράφει ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρντμεντ Ανταμ Ιριλάι δήλωσε ότι οι όποιες ιδέες και συζητήσεις σχετικά με την λύση του Κυπριακού πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν και μέσω των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και των συνεργατών του.

«Ο Φιλελεύθερος» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τέχνασμα με περιουσίες» γράφει ότι με στόχο να δελεάσει το ΕΔΑΔ ότι στα κατεχόμενα λειτουργεί ικανοποιητικό εσωτερικό ένδικο μέσο στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν οι Ε/Κ, η «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους προχώρησε χθες στην ανακοίνωση τριών αποφάσεων. Αλλού γράφει ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τους αγνοούμενους, αφού εάν υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια, τον Αύγουστο θα αρχίσει η διαδικασία εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων. Χθες, γράφει ο «Φ», έγινε ενημέρωση για το θέμα σε κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και λέχθηκε ότι υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλο αριθμό λειψάνων στα κατεχόμενα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εύσημα για την οικονομία» γράφει στο κύριο της θέμα ότι εύσημα στην κυπριακή οικονομία δόθηκαν από τις Βρυξέλλες, οι οποίες εκτίμησαν δεόντως το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και τη δραστική μείωση του ελλείμματος από 6,25% το 2003 σε 3% με αποτέλεσμα να εισηγηθούν αφαίρεση της Κύπρου από τη λίστα των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα. Αλλού γράφει ότι δεν καρποφόρησε ο διάλογος στην οικοδομική βιομηχανία και οι συντεχνίες είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα και ετοιμάζονται για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας που εξήγγειλαν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στις εστίες τους» γράφει ότι δύο Ε/Κ από την κατεχόμενη Ακανθού και οι οικογένειές τους είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στα σπίτια που άφησαν πριν 32 χρόνια, όπως αποφάσισε χθες η νεοσυσταθείσα «επιτροπή περιουσιών» στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ένας Βρετανός στρατιώτης της εποχής της αποικιοκρατίας, επέστρεψε χθες επίσημα στο Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ 1955 59 τη βρετανική σημαία που τελευταία κυμάτιζε στην Κύπρο και υπεστάλη στις 16 Αυγούστου 1960, σημαίνοντας το τέλος της αποικιοκρατίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 22 June 2006 - 14:19:29 UTC