Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-08-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 17/08/2006

Η εκεχειρία στο Λίβανο, δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν προωθεί σχέδιο ώστε τα κατεχόμενα λιμάνια να περάσουν κάτω από την αρμοδιότητα του ΟΗΕ, η ένοπλη ληστεία στο χωριό Μάμμαρι, τα απεργιακά μέτρα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των πιλότων στις Κυπριακές Αερογραμμές, το θέμα των οστών που βρέθηκαν στο Γραμματικό κάτω από το φτερό του αεροπλάνου της Ηλιος, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Στο προσκήνιο το λιμάνι Αμμοχώστου» γράφει ότι η βρετανική εφημερίδα «Independent υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι της Κομισιόν προωθούν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα λιμάνια στην κατεχόμενη Κύπρο θα ανοίξουν και θα περάσουν στην αρμοδιότητα του ΟΗΕ ώστε τα προϊόντα των κατεχομένων θα μπορούν να εξάγονται από τα λιμάνια ενώ η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Αλλού αναφέρεται στην ένοπλη ληστεία στο Μάμμαρι όπου τέσσερα άτομα από το Σουδάν, τα τρία με κυπριακή καταγωγή, απέσπασαν από τη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία του χωριού 20,000 λίρες αλλά συνελήφθησαν λίγες ώρες αργότερα.

«Η Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Λαθρομετανάστες μέσω Πύλας» γράφει ότι σε έξαρση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η παράνομη είσοδος λαθρομεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γράφει ότι ασύλληπτοι εξακολουθούν να παραμένουν ακόμη οι δράστες κυκλώματος Τ/Κ οι οποίοι μεταφέρουν παράνομα αλλοδαπούς προς τις ελεύθερες περιοχές μέσω των Βρετανικών Βάσεων. Αλλού αναφέρει ότι οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισαν να κατέλθουν σε 48ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή και Σάββατο 25 και 26 Αυγούστου, εάν η διεύθυνση της εταιρείας δεν συμμορφωθεί με τους όρους της συλλογικής σύμβασης.

Ο «Πολίτης» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα «Περιμένοντας πλέον τους κυανόκρανους» γράφει ότι στην ταχεία ανάπτυξη δύναμης του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο στηρίζονται οι ελπίδες για τη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τηρήθηκε χθες για τρίτη μέρα. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Ελλαδίτη ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσάφτη ότι ανάμεσα στα οστά τα οποία βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα κάτω από το φτερό του μοιραίου Μπόιγκ της Ηλιος υπάρχουν και ανθρώπινα οστά και σήμερα ή αύριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο ακριβής διαχωρισμός σχετικά με τα ποια οστά είναι ανθρώπινα και ποια όχι, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι εργαστηριακές εξετάσεις DNA.

«Η Σημερινή» με τίτλο «105 λείψανα παραδίδουν οι Τούρκοι» γράφει ότι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων αναμένεται να γίνει εντός των ημερών. Οι Τούρκοι θα παραδώσουν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της ΔΕΑ, 105 λείψανα που ανευρέθηκαν σε εκταφές τάφων στα κατεχόμενα και που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ε/Κ. Γράφει επίσης ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας άρχισε και σε λιγότερο από δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η μετακόμιση. Στις 8 Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η μετακόμιση των υπηρεσιών υγείας από το παλιό στο νέο νοσοκομείο.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του «Τα νέα Τοπικά Σχέδια» και αναφέρει ότι μειώνεται σημαντικά το εμβαδό τεμαχίων όπου θα μπορούν να κτίζονται μεμονωμένες κατοικίες εκτός ορίων ανάπτυξης, σύμφωνα με αποφάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου που αποκαλύπτει ο «Φ». Συγκεκριμένα το Πολεοδομικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι, μεμονωμένη κατοικία θα μπορεί να ανεγερθεί σε τεμάχιο εμβαδού 4.000 τετραγωνικών μέτρων αντί σε 6.000. Γράφει επίσης ότι ένας από τους τρεις Βρετανούς ενόχους για το φόνο της Δανής ξεναγού Λουϊζας Τζένσεν, αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη βδομάδα ενώ το ίδιο θα γίνει και για τους άλλους δύο δράστες του εγκλήματος.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Απειλούν τους εργαζόμενους» γράφει ότι μερίδα ξενοδόχων, χρησιμοποιώντας μεθόδους παρωχημένων εποχών, απειλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με σκοπό να μην κατέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα σε 48ωρη απεργία. Οι συντεχνίες καταγγέλλουν ότι εάν συνεχιστούν οι ενέργειες των ξενοδόχων, τότε χωρίς καμία προειδοποίηση θα λαμβάνονται απεργιακά μέτρα. Η «Χ» αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με το βουλευτή του ΑΚΕΛ Πανίκο Σταυριανό, Κύπριοι ιατροδικαστές δέχθηκαν απειλές από ανώτερο στέλεχος της Αστυνομίας να μην κάνουν δεύτερες νεκροψίες στις σορούς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Δεν είναι όλοι ευπρόσδεκτοι στην ειρηνευτική δύναμη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Ισραήλ μπορεί να φέρει ένσταση στην περίληψη χωρών που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα σε μια δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο. Σε άλλη είδηση, η CM γράφει ότι σε σοβαρή κατάσταση αλλά εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο εννιάχρονο αγόρι μετά από δάγκωμα από φίνα στο πόδι στο χωριό Μάμμαρι. Εξάλλου, κάτοικος Αγλαντζιάς εντόπισε πυθώνα να κοιμάται κάτω από το αυτοκίνητό του. Στη σκηνή μετέβη ερπετολόγος ο οποίος και το παρέλαβε ενώ άγνωστο παραμένει σε ποιόν ανήκει.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 17 August 2006 - 14:19:08 UTC