Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 11/09/2006

Το Κυπριακό και οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Ελσίνκι, η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, το ζήτημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα μετά την απόφαση βρετανικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Οραμς, οι δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές και η συμπλήρωση σήμερα πέντε χρόνων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Στο ξεπούλημα οι ε/κ περιουσίες στο βορρά'', ότι αρχίζει ξανά ο σφετερισμός περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα μετά την πρόσφατη απόφαση βρετανικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Οραμς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξέλιπε το πάγωμα της αγοράς ακινήτων στα κατεχόμενα, μετά την έκδοση της απόφασης από το βρετανικό Δικαστήριο που δικαίωσε το ζεύγος Οραμς και υποχρέωσε τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη να καταβάλει τα έξοδα της δίκης. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Κιτίου Χρυσόστομος, ενόψει των αρχιεπισκοπικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου 2006, ζήτησε όπως υπάρξει σεβασμός στο θεσμό του Αρχιεπισκόπου και κάλεσε τους πιστούς να συνειδητοποιήσουν ότι εκλέγουν Αρχιεπίσκοπο και να μην κατεβάζουν τους Επισκόπους στο πεζοδρόμιο.

''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Δεν θα γίνει εξαίρεση για την Τουρκία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, εφ' όσον η χώρα αυτή βαδίζει το δρόμο της Ευρώπης και υιοθετεί τους κανόνες, τα κριτήρια συμπεριφοράς ευρωπαϊκού κράτους και τηρεί τις αναληφθείσες υποχρεώσεις της. Για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει εξαίρεση και ότι η κυβέρνησή του αναμένει με ενδιαφέρον να δει τον επόμενο μήνα την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε άλλο θέμα γράφει για τη συμπλήρωση σήμερα πέντε χρόνων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ με τη χρησιμοποίηση επιβατηγών αεροπλάνων.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Προειδοποιήσεις από ΕΔΕΚ για προεδρικές'', γράφει πως ηγετικά στελέχη του ΚΣ ΕΔΕΚ, όπως οι Ομήρου, Λυσσαρίδης και Μαυρονικόλας επισημαίνουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους, μετά την παρέμβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στις διεργασίες μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, ότι η πικρία των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προοπτική μιας μελλοντικής συνεργασίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που βρίσκεται στο Ελσίνκι συμμετέχοντας στις εργασίες της 6ης Συνάντησης Ασίας - Ευρώπης, συζήτησε χθες, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ και τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν, το Κυπριακό και το θέμα τήρησης από την Τουρκία των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Θύελλα στο ΔΗΚΟ για την παρέμβαση Τάσσου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι προκλήθηκαν αντιδράσεις και ''πολιτική θύελλα'' από την προχθεσινή παρέμβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου υπέρ των υποψηφιοτήτων Ανδρέα Χρίστου για τη δημαρχία Λεμεσού και Ελένης Μαύρου για τη δημαρχία Λευκωσίας. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΚΟ, προσθέτει η εφημερίδα, εμφανίζονται δυσαρεστημένα από την παρέμβαση αυτή και ''προαγγέλλουν θυελλώδη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μεθαύριο''. Αλλού γράφει ότι αρχίζει σήμερα η δίκη συγκεκριμένων προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν οικονομικές ατασθαλίες στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου ύψους 300.000 λιρών.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ολα παραμένουν ρευστά'', γράφει στο κύριο θέμα πως η κατ' αρχήν συμφωνία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ για διμερή συνεργασία στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου ''δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου'' και θα χρειασθεί ξεκαθάρισμα εντός των προσεχών ημερών και μέχρις ότου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δώσουν οριστικά τα χέρια. Αλλού γράφει ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές μεγάλων κυπριακών εργοληπτικών εταιρειών, οι οποίες ετοιμάζονται να μεταβούν στη Βηρυτό για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του βομβαρδισθέντος Λιβάνου.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Μήνυμα ενότητας'', ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε χθες ως μήνυμα ενότητας προς πολλές κατευθύνσεις και πολλούς αποδέκτες τα όσα ανέφερε σε προχθεσινή παρέμβασή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για τις δημοτικές εκλογές και τη στάση που φέρεται να τήρησαν κάποιοι εκ των υποψηφίων Δημάρχων στο δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε απάντησή του στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο που ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να μην παρεμβαίνουν στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, δήλωσε ότι έχουν, ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε δικαίωμα να έχουν λόγο και να πάνε να ψηφίσουν.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 11 September 2006 - 14:19:07 UTC