Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 13/10/2006

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη σε σχέση με την υπόθεση της «Ηλιος» μετά και την παράδοση του τελικού πορίσματος από τον Ακριβό Τσολάκη, η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, η συζήτηση στη Βουλή για τις χρηματοδοτήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων ή προσώπων αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, η ανακοίνωση της ΔΕΑ για τις εκταφές λειψάνων αγνοουμένων, η ανακάλυψη στην Κύπρο ενός ποντικού αγνώστου μέχρι τώρα είδους και η χθεσινή εκδήλωση στη Βουλή στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης Καρκίνου του Μαστού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Από πόρισμα σε πόρισμα» αναφέρει πως σύγχυση προκαλεί το όλο ζήτημα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι μετά και το πόρισμα του Ακριβού Τσολάκη. Οι συγγενείς των θυμάτων αγωνιούν περισσότερο από ποτέ καθώς δεκατέσσερεις μήνες μετά το χαμό των δικών τους ανθρώπων η προχθεσινή συνάντηση με τον Α. Τσολάκη και το κλίμα που δημιουργήθηκε ζωντάνεψε τις μήνες ξύνοντας πληγές. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτε στο θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, των ώρα που η Αγκυρα αρνείται να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ.

Η «Μάχη» με κύριο τίτλο «Χρηματίζονται ακόμη και σήμερα» γράφει στο κύριο της θέμα πως ακόμη και σήμερα πιθανόν να γίνονται χρηματοδοτήσεις χωρίς την ενημέρωση της κυβέρνησης αναφορικά με την προσπάθεια των ξένων να φέρουν τις δυο κοινότητες κοντά και να εμπεδωθεί στη συνείδηση του λαού μας ως τέλεια λύση μια απλή διαμόρφωση τύπου σχεδίου Ανάν. Αλλού αναφέρει πως γύρω στα πενήντα λείψανα αγνοουμένων έχουν εκταφεί από τα τέλη Αυγούστου και περίπου είκοσι τέσσερα έχουν περάσει από ανθρωπολογική ανάλυση στο εργαστήριο της ΔΕΑ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πυροτέχνημα η Επιτροπή Καλλή» αναφέρει πως «μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες εξυπηρετούσε ο διορισμός της Μονομελούς Επιτροπής Διερεύνησης από την Κυβέρνηση. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής σχετικά με τους υπαίτιους της αεροπορικής τραγωδίας δεν δεσμεύουν κανένα!» Ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να στοιχειοθετηθουν ευθύνες για πρόκληση θανάτου από εγκληματική αμέλεια. Αλλού αναφέρει πως με ροζ άσπρες και γαλάζιες φιγούρες, οι οποίες συμβολίζουν τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού, γέμιζε ο προμαχώνας παρά το Δημαρχείο Λευκωσίας.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Παραδοχή αδυναμίας ποινικών διώξεων» γράφει πως δεκατέσσερις μήνες μετά την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό και δυο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Ακριβού Τσολάκη, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης προέβη στην εκτίμηση ότι υπάρχουν δυσκολίες στη στοιχειοθέτηση υπόθεσης για άσκηση ποινικών διώξεων. Αλλού αναφέρει πως ποντικός αγνώστου μέχρι τώρα είδους έχει εντοπισθεί στην Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη χερσαίου θηλαστικού στην Ευρώπη για περισσότερα από 100 χρόνια.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σημειωτόν για ενόχους» γράφει πως τα δικαστήρια είναι αυτά που θα αποδώσουν δικαιοσύνη, δήλωσε αργά χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Νωρίτερα όμως, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο, με τα δεδομένα και τις μαρτυρίες που υπάρχουν, θα είναι εύκολο να προσαχθούν ενώπιον Δικαστηρίου συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, με συγκεκριμένες κατηγορίες. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως επιδίδεται την ερχόμενη Δευτέρα στο Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν για να εξετάσουν τα ευρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής αναφορικά με την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα γράφει η εφημερίδα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αρχίζουν νομικές μάχες» αναφέρει πως το τελικό πόρισμα Τσολάκη όσο και το πόρισμα που θα ολοκληρωθεί από τη Διερευνητική Επιτροπή υπό τον κ. Καλλή θα χρησιμεύσουν μόνο ως υποβοηθητικά υλικά στο ανακριτικό έργο της αστυνομίας και Γενικής Εισαγγελίας που είναι οι μόνοι υπεύθυνοι να στοιχειοθετήσουν και να οδηγήσουν ποινικές υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ενόψει της έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης των ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Μην αναμένεται διώξεις» γράφει πως δικηγόροι από αμφότερες τις πλευρές στη συζήτηση για την εταιρεία «Ηλιος» συμφώνησαν ότι θα ήταν δύσκολο για την αστυνομία να στοιχειοθετήσει ποινικές ευθύνης για τη συντριβή. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως 325 άτομα «συνελήφθηκαν» να παρανομούν από τις κάμερες κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης λειτουργίας τους, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Αγ(ρ)ιες συμμαχίες» το τελευταίο τριήμερο αναπτύχθηκε "έντονη κινητικότητα των επιτελείων και οι Αγιοι Πατέρες προχώρησαν σε συμμαχίες και σε ένα πρωτοφανές πάρε-δώσε εκλεκτόρων σε στυλ ανατολίτικου παζαριού». Αλλού σημειώνει πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει το Πρωτόκολλο που καταρτίστηκε για διερεύνηση αιτημάτων κοινοτήτων για διεξαγωγή έρευνας για αυξημένα κρούσματα καρκίνου που παρατηρήθηκαν στην κοινότητά τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διαζύγιο Λιλλήκα Ντόρας!» αναφέρει πως οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας δεν μιλιούνται και αυτό «γιατί δεν πάει ο ένας την πολιτική του άλλου! Η ψυχρότητα (μέχρι πολιτικής παγωμάρας) που επικρατεί στις σχέσεις Ληλλήκα Μπακογιάννη αντανακλά το χάσμα που άρχισε να υπάρχει και να βαθαίνει από τότε που ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών η Ντόρα». Αλλού αναφέρει πως πατέρας πλήρωσε 70 λίρες σε ιδιωτικό νοσοκομείου όπου πήρε το παιδί του για συρραφή τραύματος, για την αμοιβή του ιατρού που δεν ήλθε ποτέ για να συρράψει το τραύμα και για έναν ορρό.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα «The Cyprus Weekly με κύριο τίτλο «Αρχίζει αστυνομική έρευνα» γράφει πως αστυνομική έρευνα για την τραγωδία της Ηλιος που στοίχισε 121 ζωές μπορεί τώρα να επαναρχίσει με εντατικούς ρυθμούς, αλλά η δίωξη οποιουδήποτε θα είναι δύσκολη παρά τη γνωστοποίηση των αιτιών της συντριβής. Αλλού αναφέρει πως η εταιρεία Ajet, πρώην Ηλιος, έχει μόλις αποφύγει τον κίνδυνο να καταστεί η πρώτη εταιρεία στην ΕΕ που θα περιλαμβάνετο στον κατάλογο της ΕΕ για μη ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 13 October 2006 - 14:19:42 UTC