Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 9/1/2007

Η εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για έναρξη σήμερα της αποσυναρμολόγησης της γέφυρας στην οδό Λήδρας, οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα, η ακύρωση της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β με το Μουφτή των Τ/Κ, η θεαματική άνοδος των τραπεζικών τίτλων στο Χρηματιστήριο, η επιβολή της ποινής της εφτάμηνης φυλάκισης στο διπλωμάτη Κώστα Παπαδήμα για σεξουαλική παρενόχληση και άσεμνη επίθεση, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ και οι ελλείψεις βιβλίων στα σχολεία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Επί ξυρού αιχμής η τ/κ ηγεσία» πως στην κόψη του ξυραφιού κινείται τα τελευταία 24ωρα η τουρκοκυπριακή ηγεσία, μετά και την εξαγγελία από τον εκπρόσωπο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά της απόφασης για έναρξη, σήμερα, των εργασιών της κατεδάφισης της περιβόητης γέφυρας της οδού Λήδρας, παρά τη διαφωνία των στρατιωτικών της Τουρκίας. Αλλού αναφέρει πως πάνω από τις φωτοτυπικές «γονάτισαν» στην κυριολεξία οι δάσκαλοι, αφού χθες πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, επέστρεψαν στα καθήκοντά τους αλλά δεν είχαν βιβλία για να αρχίσουν το μάθημα.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κλίμα έντασης δημιουργούν οι Τούρκοι» γράφει πως κοινή εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας είναι ότι πίσω από την ακύρωση της χθεσινής συνάντησης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή του Μουφτή των Τ/Κ Αχμέτ Γιονλούερ με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β βρίσκονται οι στρατηγοί και η Αγκυρα, οι οποίοι αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος καχυποψίας και έντασης μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Αλλού αναφέρει πως παρόλο που οι βρετανικές Αρχές έχουν ειδοποιήσει το ψευδοκράτος ότι για την ώρα δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του για απευθείας πτήσεις από και προς τα βρετανικά αεροδρόμια, εξακολουθούν να συντηρούν το θέμα, μεθοδεύοντας καταστάσεις, ώστε τη δεδομένη στιγμή να υπαναχωρήσουν και να παραχωρήσουν τη σχετική άδεια.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Τρομονόμος δια πάσαν νόσον » γράφει πως πλειοδοτεί σε αντιτρομοκρατική διάθεση, αλλά υστερεί σε αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση, η οποία επέδειξε υπέρμετρη σπουδή στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την τρομοκρατία. Στις 3 Ιανουαρίου 2007, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την κατάθεση νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ο περί Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας Νόμος του 2006». Αλλού αναφέρει πως πεντακόσια και πλέον λεωφορεία θα παραμείνουν σήμερα παγκύπρια καθηλωμένα στους σταθμούς, λόγω 24ωρης απεργίας, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μαθητές και εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, προκειμένου να φθάσουν στην ώρα τους στα σχολεία και στους χώρους εργασίας τους αντίστοιχα.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Απογειώθηκαν οι μετοχές των τραπεζών» γράφει πως θεαματική άνοδο σημείωσαν και χθες οι τραπεζικοί τίτλοι στο Χρηματιστήριο Κύπρου, ενώ οι μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής ανέβηκαν εντυπωσιακά και στην Αθήνα. Η ευφορία επηρεάζει θετικά και την Ελληνική Τράπεζα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως Βασίλης Πάλμας, Γιώργος Κολοκασίδης, Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Σοφοκλής Φυττής υπέβαλαν χθες την υποψηφιότητά τους για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος. Η εκλογή θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου από την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στη γέφυρα με κηδεμόνα» πως φόρμουλα που να επιτρέπει στον Ταλάτ να κρατήσει τα προσχήματα έχει εξευρεθεί από την Αγκυρα, χωρίς αυτό να ξεπερνά την κρίση που έχει ξεσπάσει με τη διαφωνία του κατοχικού ηγέτη με τους στρατιωτικούς. Στο θέμα της κατεδάφισης της γέφυρας, οι στρατιωτικοί ξεκαθάρισαν στον Ταλάτ ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του έναντι των ΗΕ και των Αγγλοαμερικανών, πλην όμως, δεν πρόκειται να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή. Αλλού αναφέρει πως πλήρη στρατιωτική θητεία θα υπηρετούν το συντομότερο δυνατό και οι νέοι που προέρχονται από τις θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Υποχείρια των στρατηγών» γράφει πως η παρέμβαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε ό,τι αφορά τις εξαγγελθείσες προθέσεις της τ/κ ηγεσίας για αποσυναρμολόγηση της γέφυρας στην κατεχόμενη πλευρά της οδού Λήδρας, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο τουρκικός στρατός έχει τον πρώτο λόγο στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει πως κατευθύνσεις προς τις Επαρχιακές Επιτροπές τους, σε ό,τι αφορά στην εκλογή αντιδημάρχων, έδωσαν τα κόμματα της δημοτικής συνεργασίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων, επικεφαλής των οποίων ήταν οι ηγέτες τους, συναντήθηκαν χθες για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρέσβης στη φυλακή για σεξουαλική παρενόχληση» πως ο πρώην Πρεσβευτής της Κύπρου στη Σουηδία Κώστας Παπαδήμας φυλακίστηκε χθες για εφτά μήνες για σεξουαλική παρενόχληση και άσεμνη επίθεση σε δυο από τις γραμματείς του στη Στοκχόλμη κατά την περίοδο μεταξύ 2002 και 2005. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η τουρκική πλευρά οφείλει να άρει την παρανομία της ανέγερσης γέφυρας στην οδό Λήδρας και δεν μπορεί να ζητά ανταλλάγματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και να παρουσιάζει την άρση της δικής της παρανομίας ως χειρονομία καλής θέλησης.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 9 January 2007 - 15:19:04 UTC