Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 10/1/2007

Η κατεδάφιση της παράνομης γέφυρας στην οδό Λήδρας από το κατοχικό καθεστώς κυριαρχεί στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης η 24ωρη στάση εργασίας των αστικών και περιφερειακών εταιρειών λεωφορείων, το θέμα του νέου ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, η πρόθεση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να εγκρίνει απόφαση σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο στις 22 Ιανουαρίου, καθώς και η βράβευση του Μάρκου Παγδατή, της Αντρης Ελευθερίου και του Εθνικού Αχνας από την ΕΑΚ.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Ελένη Μαύρου: Για να τακούει ο Τάσος» γράφει σκληρή απάντηση έδωσε η νέα Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο αναφορικά με το θέμα αξιοπιστίας του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Χωρίς περιστροφές και δισταγμό, τόνισε ότι όσα ακούγονται περί αναξιοπιστίας του Ταλάτ δημιουργούν περισσότερα εμπόδια στο διάλογο για εξεύρεση συνολικής λύσης στο κυπριακό». Γράφει επίσης ότι γύρω στο 80% του επιβατικού κοινού που χρησιμοποιεί λεωφορείο ως μέσο μεταφοράς επηρεάστηκε χθες από την παγκύπρια 24ωρη στάση εργασίας των αστικών και περιφερειακών εταιρειών.

«Η Μάχη» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Παρελθόν από χθες βράδυ η γέφυρα». Οπως γράφει η γέφυρα που ανήγειρε ο Αττίλας στο τέρμα της οδού Λήδρας αποτελεί πλέον παρελθόν. Οι εργασίες αποσυναρμολόγησης και απομάκρυνσης ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ. Η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια, μόλις η γέφυρα απομακρυνθεί, να αρχίσουν οι εργασίες για επιδιόρθωση των κτιρίων της περιοχής. Αναφέρει επίσης ότι λίστα με ονόματα μεγάλου αριθμού υποψηφίων για τις θέσεις του Προέδρου και των μελών του ΔΣ των ΚΑ εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Εφυγε η γέφυρα κι άφησε πληγές» γράφει ότι χθες το βράδυ έφυγε οριστικά από την περιοχή Λήδρας η γέφυρα που έστησε το καθεστώς των κατεχομένων και η οποία απασχόλησε για ένα και πλέον χρόνο τις δύο πλευρές. Σε άλλο θέμα, ο «Π» γράφει ότι στο 2,2% από το 2,3% έπεσε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο, δημιουργώντας έτσι μια απόσταση ασφαλείας, πέραν του 0,6% από το κριτήριο του Μάαστριχτ. Εκτός ελέγχου όμως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Παραμένει η αβεβαιότητα για τη Λήδρας» γράφει ότι ο κατοιχικός στρατός προχώρησε χθες στην αποσυναρμολόγηση της γέφυρας που παράνομα ανήγειρε στην οδό Λήδρας και τώρα όλοι αναμένουν το επόμενο βήμα. Οι Τούρκοι διαμηνύουν ότι δεν θα δεχθούν τους όρους που έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση. Γράφει επίσης ότι ο Μάρκος Παγδατής, η Αντρη Ελευθερίου και η ποδοσφαιρική ομάδα Εθνικός Αχνας ψηφίστηκαν χθες από τα μέλη της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου κορυφαίοι του αθλητισμού μας το 2006.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Προς ενοποίηση ΟΕΒ ΚΕΒΕ» γράφει ότι ενοποίηση των οργανώσεων του εμποροβιομηχανικού κόσμου, κάτω από κοινή ομπρέλα, εξετάζουν το τελευταίο διάστημα οι διοικήσεις της ΟΕΒ και ΚΕΒΕ δημιουργώντας ομπρέλα συνομοσπονδίας. Γράφει επίσης ότι αβέρτα ξοδεύουν σε καζίνο και ξενοδοχεία Ε/Κ στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα πέραν των 9,5εκ. λιρών ξόδεψαν για αγαθά και υπηρεσίες, πληρώνοντας με πιστωτικές κάρτες από τον Απρίλιο του 2004 όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η γέφυρα έπεσε η κατοχή μένει» και γράφει ότι σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη κατοχή αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η Αγκυρα συναίνεσε στην αποσυναρμολόγηση της γέφυρας στην οδό Λήδρας. Ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως στους Τ/Κ εναπόκειται η απόφαση να χειριστούν το θέμα της διόδου της οδού Λήδρας. Γράφει επίσης ότι στις 22 Ιανουαρίου πρόκειται να εγκριθεί απόφαση σχετικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ, δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Εκαρ Κουντς.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Η γέφυρα πέφτει επιτέλους» και γράφει ότι «οι εργασίες αποσυναρμολόγησης της γέφυρας στην οδό Λήδρας άρχισαν χθες, προλειαίνοντας το έδαφος για το άνοιγμα της πέμπτης διόδου». Γράφει επίσης ότι το Υπουργείο Αμυνας προωθεί νομοσχέδιο ώστε από τον ερχόμενο Ιούλιο να υπηρετούν στρατιωτική θητεία και τα μέλη των θρησκευτικών ομάδων όπως και οι Ε/Κ.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία «Financial Mirror» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «Στο 1.7 δις οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2006» και γράφει ότι το συνολικό ποσό ρεκόρ του 1.69 δις ή 2.94 δις ευρώ έφθασαν κατά το 2006 οι εξαγωγές και συγχωνεύσεις που αφορούν κυπριακές εταιρείες εν μέσω έντονης δραστηριότητας στον τραπεζικό τομέα, με τους Ελληνες επενδυτές να κυριαρχούν. Αναφέρεται επίσης σε συνέντευξη του Προέδρου του ΧΑΚ Ακη Κλεάνθους στο ΚΥΠΕ στην οποία δήλωσε ότι προσβάσιμο σε ξένα κεφάλαια είναι το ΧΑΚ και ότι σήμερα το Χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 10 January 2007 - 15:19:05 UTC