Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Για πρώτη φορά στα χρονικά της Δημοκρατίας υποβλήθηκαν σήμερα επτά υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υποφηφιότητα υπέβαλαν κατά σειράν οι Γιώργος Ιακώβου, Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Νίκος Ρολάνδης, Βάσος Λυσσαρίδης, Νίκος Κουτσού και Αλέξης Γαλανός.

Ο αριθμός των υποψηφιοτήτων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, εάν δεν παρουσιαζόταν πρόβλημα στην υποβολή της υποψηφιότητας του Ανδρέα Ευστρατίου, από την Πάφο.

Οι υποψήφιοι κατέθεσαν ποσό χιλίων λιρών ως παράβολο, το οποίο θα χάσουν εάν δεν εξασφαλίσουν το δέκα τοις εκατόν των ψήφων.

Οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν από τις εννέα το πρωί έως τις δώδεκα το μεσημέρι, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

Εν τω μεταξύ, έχει υποβληθεί στο γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογής, η πρώτη ένσταση.

Η ένσταση αφορά το έμβλημα του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου και υποβλήθηκε από την ΕΔΕΚ.

Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Θάνος Μιχαήλ δήλωσε ότι η υποβολή των επτά υποψηφιοτήτων έγινε με απόλυτη τάξη.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κομμάτων και υποψηφίων όσον αφορά το διορισμό του, ο Γενικός Εφορος Εκλογής, ανέφερε ότι έχει διορισθεί από τον υπουργό Εσωτερικών και ότι ενεργεί κατά την έκφραση του, κανονικά και πολύ νόμιμα.

Οσον αφορά τις ενστάσεις, ο κύριος Μιχαήλ, είπε ότι η προθεσμία υποβολής τους, λήγει στις έξι το απόγευμα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Πρώτος υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Την υποψηφιότητα του κυρίου Ιακώβου υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

Σε δήλωση του μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι θα αγωνισθεί με σύνεση, συλλογικότητα και διεκδικητικότητα για να προωθήσει τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της.

Επίσης, έδωσε την υπόσχεση ότι θα δημιουργήσει συνθήκες για πρωτοβουλίες οι οποίες θα μπορούν να αποδώσουν.


Τρείς πρώην υπουργοί οι κύριοι Γιώργος Συρίμης, Ρένος Σολωμίδης και Ρένος Σταυράκης αλλά και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Πλουτής Σέρβας, ήταν ανάμεσα στους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Γιώργου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών υπέβαλε την υποψηφιότητα του δεύτερος στη σειρά.

Κληθείς να αποκαλύψει τί θα πράξει το κόμμα του, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κύριος Βασιλείου απέφυγε να απαντήσει και εξέφρασε απλά την αισιοδοξία του.

Ανέφερε εξάλλου, ότι οι Κύπριοι ψηφοφόροι, συνειδητοποιώντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος στα επόμενα χρόνια, θα επιλέξουν με βάση τις δικές τους απόψεις και εμπειρία.


Την υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη πρότεινε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ενώ την υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Κερύνειας Ελλη Λεπτού, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης, και ο αθλητής 'Αννινος Μαρκουλίδης.

Σε δηλώσεις του ύστερα από την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των Κυπρίων ψηφοφόρων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι είναι τιμή για τον ίδιο να εισηγηθεί την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη, ενώ ζήτησε όπως πέσουν οι τόνοι της προεκλογικής περιόδου.


Ως υποψηφιότητα της αλήθειας χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης.

Την υποψηφιότητα του κυρίου Ρολάνδη, υποστηρίζουν η οικογένεια του και εκπρόσωποι του κόμματός του, διότι όπως ο ίδιος εξήγησε, επιθυμεί να τονίσει ότι πρέπει να επανέλθει στον τόπο, ο θεσμός της οικογένειας με τις παλιές αξίες.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για πόρτες ορθάνοικτες για συνεργασία, ο κύριος Ρολάνδης, δήλωσε ότι στο δεύτερο γύρο θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις των υποψηφιών στο Εθνικό θέμα, το πολιτικό τους ανάστημα, η δύναμη, η ικανότητα τους να διαπραγματευτούν και ο βαθμός συμμετοχής των Φιλευθέρων στην οποιαδήποτε διακυβέρνηση.


Συγγενείς ηρώων και άτομα με αγωνιστική δράση υποστήριξαν την υποψηφιότητα του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη.

Την υποψηφιότητα Λυσσαρίδη πρότεινε ο Βύρων Λοϊζου, πατέρας του ήρωα της αντίστασης Δώρου Λοϊζου.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΔΕΚ, θα αποβεί ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων και δεν απέκλεισε την πιθανότητα συμμετοχής του κόμματος του σε κυβερνητικό σχήμα, υπό προϋποθέσεις.

Ο κύριος Λυσσαρίδης κάλεσε το λαό να αποφύγει το διπολισμό, τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα του προσφέρει αυτή την εναλλακτική πρόταση.


Σε νέα φάση εισέρχεται η πολιτική ζωή του τόπου, όπου η νέα πολιτική γενιά διεκδικεί λόγο και ρόλο στα διαδραματιζόμενα, δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, υποβάλλοντας σήμερα την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές.

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του ιατρού και πρώην προέδρου του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος Τάκη Ευδόκα, να προτείνει την υποψηφιότητα του Νίκου Κουτσού.

Ο κύριος Κουτσού ευχαρίστησε τον προτείνοντα την υποψηφιότητά του, λέγοντας ότι έτσι σηματοδοτείται το πέρασμα από τους παλιούς στους νέους.


Τελευταίος προσήλθε για υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Αλέξης Γαλανός.

Την υποψηφιότητα του κυρίου Γαλανού, πρότεινε ο Μιχαήλ Κωμοδρόμος, ενώ στους υποστηρικτές περιλαμβάνονται ενεργά στελέχη του κόμματος, όπως η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ Αμμοχώστου-Λεμεσού Μαρία Ιωσηφάκη, η Ανδρούλλα Παφίτη στέλεχος της ΓΟΔΗΚ Πάφου, και η Λένια Καττάμη, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΚΟ, στο δήμο Αγίου Δομετίου.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Γαλανός, ανέφερε ότι το μήνυμα που στέλλει είναι "νέοι καιροί, νέοι άνθρωποι, νέος πολιτικός λόγος".


Η αργοπορία ενός από τους ενδιαφερόμενους για την Προεδρία, του στέρησε το δικαίωμα της υποβολής υποψηφιότητας.

Ο Ανδρέας Ευστρατίου από την Πάφο

κατέφθασε στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου τέσσερα λεπτά μετά τις δώδεκα, όταν είχε ήδη λήξει ο χρόνος για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Αν και είχε πληρώσει το παράβολο των χιλίων λιρών από χθες, η τετράλεπτη αργοπορία του, τον άφησε εκτός προεκλογικής μάχης.

Ο κύριος Ευστρατίου εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την άρνηση του Γενικού Εφόρου Εκλογής, να δεκτεί την υποψηφιότητα του, και υποστήριξε ότι βρισκόταν στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου από πολύ νωρίς, αλλά δεν του επετράπη η είσοδος, λόγω του ότι εκείνη την ώρα γινόταν η υποβολή άλλης υποψηφιότητας.

Ο Βοηθός Εφορος Εκλογής, Γιώργος Θεοδώρου, διευκρίνησε ότι ο κύριος Ευστρατίου, δεν είχε προσέλθει έγκαιρα με τους υποστηρίζοντες του, ώστε να υποβάλει τα απαιτούμενα έντυπα.

Ανέφερε εξάλλου, ότι τα χρήματα του κυρίου Ευστρατίου θα επιστραφούν.


Ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση των κρατικών προυπολογισμών για το 1998, και αργότερα το βράδυ θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για έγκρισή τους.

Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Ενωμένοι Δημοκρατες αναμένεται ότι θα υπερψηφίσουν τους προϋπολογισμούς.

Το ΑΚΕΛ αναμένεται να ψηφίσει το μεγαλύτερο μέρος τους και να καταψηφίσει πρόνοιες με τις οποίες δεν συμφωνεί, ενώ η ΕΔΕΚ θα τους καταψηφίσει με εξαίρεση τα κονδύλια για την άμυνα και τους πρόσφυγες.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχώρησε το πρωϊ για την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελλαδίτη ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πρίν την αναχώρησή του ο κύριος Κασουλίδης, ανέφερε ότι το επίκεντρο των συνομιλιών του στην Αθήνα, είναι η έκφραση συμπαράστασης προς την Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και η ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα.


Στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επανέλαβε τη θέση περί κυρίαρχης οντότητας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κατηγόρησε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι με την απόφαση στο Λουξεμβούργο οδήγησε σε αδιέξοδο το Κυπριακό.

Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον δόθηκε στη δημοσιότητα η διμηνιαία Εκθεση για το Κυπριακό του προέδρου Κλίντον προς το Κογκρέσσο.

Στην έκθεση που καλύπτει την περίοδο από το τέλος Ιουλίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Κλίντον σημειώνει επανειλημμένως την αμερικανική αντίθεση για την αγορά των πυραύλων Ες-300 από την Κύπρο, αλλά και τις τουρκικές απειλές για επίθεση εναντίον της Κύπρου.

Ο Μπιλ Κλίντον παραθέτει σε συντομία τα γεγονότα στις συνομιλίες του Μοντρέ, τη συμφωνία για συνομιλίες σε θέματα ασφάλειας και τη συμφωνία για την ανταλλαγή στοιχείων για τους αγνοουμένους.


Βοήθεια ύψους δύο χιλιάδων λιρών για κάθε οικογένεια εγκλωβισμένου, για επιδιόρθωση της οικίας της στα κατεχόμενα, παραχώρησε σήμερα η κυβέρνηση.

Τις σχετικές επιταγές επέδωσε ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, κατά την αναχώρηση των εγκλωβισμένων για τα κατεχόμενα.

Ο κύριος Χριστόπουλος ανέφερε ότι η βοήθεια θα δοθεί σε δύο δόσεις, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των επιδιορθώσεων, ενώ στο μέλλον αν χρειαστεί θα δοθούν επιπρόσθετα χρήματα.

Εγκλωβισμένοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την βοήθεια που έλαβαν αλλά σημείωσαν ότι είναι ελάχιστα τα λεφτά, αφού χρειάζονται πολλαπλάσια ποσά, για την επιδιόρθωση των σπιτιών τους.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό όπου και κατά τόπους θα σχηματισθεί παγετός και γύρω στους 5 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Θα αναπτύσσονται τοπικές μόνο νεφώσεις αλλά πιθανό να πέσουν ελαφρές βροχές στο εσωτερικό.

Οι άνεμοι θα καταστούν δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά για να καταστεί το απόγευμα, ταραγμένη στις νότιες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 16 με 5, στην Λεμεσό 17 με 4, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 5 και τέλος στον Πρόδρομο 5 βαθμούς με μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 9 January 1998 - 17:27:13 UTC