Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ημέρα μνήμης και τιμής προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής τελέστηκε το πρωί, θεία λειτουργία και μνημόσυνο στον Καθεδρικό νάο Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ενώ παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξήρε το έργο του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εκείνος έφερε το όνομα της Κύπρου, σε όλες τις γωνιές της γης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου, ενώ στη συνέχεια άνοιξε για το κοινό, το διαμέρισμα του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου.

Ο ΛΟΓΟΣ, μετέδωσε ζωντανά την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο, την κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα, καθώς και την περιήγηση στο διαμέρισμα του Εθνάρχη Μακαρίου.

Η τηλεοπτική εκπομπή του ΛΟΓΟΥ, μετεδόθη επίσης δορυφορικά, μέσω του ΡΙΚ, προς τους απόδημους.

Το πρωί εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου, στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου.

Σε όλα τα σχολεία πραγματοποιήθηκαν ενδοσχολικές εκδηλώσεις και πορείες, ενώ πραγματοποιήθηκε αιμοδοσία σε όλα τα νοσοκομεία, στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου.

Στην Πάφο, τελέστηκε μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Χρυσορογιάτισσας, όπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο.

Ανακοινώσεις με την ευκαιρία της οργάνωσης εκδηλώσεων για τα ονομαστήρια του Εθνάρχη Μακαρίου, εξέδωσαν όλα τα κόμματα και οργανώσεις.

Σε ανακοίνωσή του το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, αναφέρει ότι η σημερινή ημέρα προσφέρεται για όλους εκείνους, ηγεσία και λαό που τιμούν ειλικρινά τον Αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, να δώσουν τα χέρια και ενωμένοι όλοι να δώσουμε ανέκκλητη την υπόσχεση, πως θα παραμείνουμε πιστοί στις υποθήκες του μεγάλου μας ηγέτη.

Το ΠΑΚ, καλεί όλους να δώσουμε την υπόσχεση πως όρθιοι θα συνεχίσουμε τον δρόμο του αγώνα, που εκείνος χάραξε μέχρι την απελευθέρωση της σκλαβωμένης πατρίδας μας.


Πρωτοβουλία που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του Κυπριακού θα αναληφθεί μετά τις εκλογές, όπως συμφώνησαν στην μεταξύ τους συνάντηση οι κύριοι Χόλμπρουκ, Χάνει και Κόρντοβεζ και όπως ενημέρωσε ήδη τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Τις εξελίξεις για την πρωτοβουλία αποκάλυψε ο πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος το μεσημέρι, μίλησε σε μέλη της κίνησης Νέων Επιστημόνων και επιχειρηματιών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης άσκησε κριτική στον Γιώργο Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι στη διάρκεια της πενταετίας του, δεν σημειώθηκε πρόοδος στις βασικές πτυχές του κυπριακού.

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία, δημιουργεί δυσμενές κλίμα εις βάρος της, στην προσπάθεια της να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη.


Η κυβέρνηση θα είναι πανέτοιμη να συζητήσει το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, αφήνοντας να νοηθεί ότι ενδεχόμενη προταθείσα, από την κυβέρνηση, φόρμουλα, μορφοποιείται.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, είναι, στο παρόν στάδιο, ενήμερη για τις γενικές παραμέτρους του σκεπτικού της κυβέρνησης.

Δεν είναι σοφό, είπε χαρακτηριστικά, ο κύριος Χριστοφίδης να γίνονται δημόσιες συζητήσεις για την σύνθεση της ομάδας.

Υπάρχει μια γραμμή που ακολουθείται, πρόσθεσε, η οποία συμφωνήθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Η τελική πρόταση, είπε ο Εκπρόσωπος, θα αναπτυχθεί μετά τις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία, για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, σε κατ'ιδίαν συναντήσεις.


Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ για το κυπριακό, βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ για το κυπριακό Τόμας Μίλλερ.

Ο κύριος Μίλλερ θα έχει το απόγευμα επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ δεν έγινε γνωστό κατά πόσο θα έχει συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τόμας Μίλλερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψης του είναι το κυπριακό, χωρίς, όμως, να δώσει διευκρινήσεις.

Ωστόσο, ξένες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επεσήμαναν προ δεκαημέρου, ότι στόχος της επίσκεψης Μίλλερ στην Αθήνα και την Αγκυρα, δεν ήταν το κυπριακό, αλλά η άμβλυνση της έντασης μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν διαβουλεύεται με κανένα κόμμα, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, λόγω σεβασμού προς τους υποψηφίους που υποστήριζονται από αυτά.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι στο δεύτερο γύρο θα επιδιωχθούν συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις, ώστε να επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Ο κύριος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε επίσης και σε αποτελέσματα έρευνας που θα δοθεί σήμερα στο Δημοκρατικό Συναγερμό, τονίζοντας ότι θα είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά από αυτά της πρώτης δημοσκόπησης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο Γιώργος Ιακώβου, δεν εκλέγεται ούτε από τον Πρώτο, ούτε από τον Δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές με την βάση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ερωτηθείς για τη στάση της Εκκλησίας, στις Προεδρικές Εκλογές, επανέλαβε την θέση ότι η Εκκλησία δεν αναμειγνύεται.


Συνάντηση πέραν της μίας ώρας είχαν το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Σπύρος Κυπριανού, στο γραφείο του Προέδου της Βουλής.

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ, ανησυχεί από το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΚΟ, τάχθηκαν ενάντια στην απόφαση για υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου και εργάζονται προς ενίσχυση άλλης υποψηφιότητας, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ δίνει την μάχη για συσπείρωση των δυνάμεων του και σταδιακά επιτυγχάνεται αυτή η συσπείρωση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι οι αποστάτες εάν δεν έχουν ήδη απομονωθεί από τα μέλη και οπαδούς του ΔΗΚΟ, θα απομονωθούν.

Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει τις έντονες επικρίσεις του Αλέξη Γαλανού, ότι έχει μετατρέψει το γραφείο του Προέδρου της Βουλής σε κομματικό γραφείο, ο κύριος Κυπριανού, αρνήθηκε να τις σχολιάσει, λέγοντας ότι ο Γαλανός αποτελεί παρελθόν και για τον ίδιο και για το κόμμα.


Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέξης Γαλανός, κατήγγειλε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, χρησιμοποιεί το γραφείο του στη Βουλή, για προεκλογικούς σκοπούς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κύριος Γαλανός υποστήριξε, ότι το γραφείο του Προέδρου της Βουλής χρησιμοποιείται για συγκέντρωση στελεχών του ΔΗΚΟ, ή για να προσέρχονται κάποιοι, οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος, και τους ασκούνται πιέσεις.

Ακόμη, ο κύριος Γαλανός μίλησε για λασπολογία και απαράδεκτες ενέγειες σε βάρος του, από κλιμάκια και έμμισθους του ΔΗΚΟ.

Εξάλλου, ο κύριος Γαλανός κάλεσε τον Γιώργο Ιακώβου, να ξεκαθαρίσει τη θέση του πάνω στα θέματα της δέσμης ιδεών Γκάλι, του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, της πρόταξης και του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητος.


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε συνεργασία με το Αρχηγείο Αστυνομίας, και τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, θα είναι αμείλικτο σε ότι αφορά την ενεργό ανάμειξη αστυνομικών στην προεκλογική εκστρατεία.

Αυτό ανέφερε στην Πάφο ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Κόσης.

Ο κύριος Κόσης πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκαν κάποια κρούσματα από διάφορα κόμματα, να βάλουν χέρι στην αστυνομία και οι πληροφορίες αυτές, όπως είπε, διερευνώνται.

Σε κάποιους αστυνομικούς, δήλωσε ο κύριος Κόσης, έγιναν παρατηρήσεις από ανωτέρους τους, για ενέργειες που τυχόν να προκαλέσουν αντιδράσεις σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πάντως για κανέναν αστυνομικό, γραπτή καταγγελία.


Χίλια όπλα και ένα εκατομμύριο πλαστά δεκάλιρα ήταν διατεθειμένοι να διοχετεύσουν από τα κατεχόμενα εδάφη στις ελεύθερες περιοχές, οι Τουρκοκύπριοι λαθρέμποροι Οσμάν Κοντόζ και Μουσταφά Βελή.

Αυτό υποστήριξε ο Ανδρέας Μαλτέζος, κτηνοτρόφος από το Τσέρι, ο οποίος κατέθεσε το πρωί ως μάρτυρας κατηγορίας, στη δίκη των δύο Τουρκοκυπρίων, ενώπιον του Κακουργιοδικείου, στη Λευκωσία.

Οι Κοντόζ και Βελή, που κατηγορούνται για παράνομη κατοχή δύο πιστολιών, αρνήθηκαν ενοχή.

Στην κατάθεση του ο Ανδρέας Μαλτέζος εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια πώς γνώρισε τους κατηγορουμένους και πώς τους παγίδευσε μαζί με αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Μουσταφά Βελή του ανέφερε ότι τα όπλα θα έφερνε από την Τουρκία, ένα μέλος των Γκρίζων Λύκων.

Η δίκη θα συνεχισθεί μεθαύριο.


Σε επιφυλακή έχει τεθεί η αστυνομία Λεμεσού, για αντιμετώπιση της νέας εγκληματικής ενέργειας λαθροθήρων εναντίων θηροφυλάκων.

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αστυνομική διεύθυνση, ενώ τρία άτομα που είχαν συλληφθεί για την βόμβα εναντίον του θηροφύλακα Νίκου Αγαθοκλέους αφέθησαν ελεύθερα, αφού δεν προέκυψαν εναντίον τους στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ανέφερε ότι η Αστυνομία θα κάνει ότι είναι δυνατό, ώστε να πατάξει την παρανομία και να προστατεύσει τους ανθρώπους, που επιτηρούν το νόμο και την τάξη.


Επεισόδια απειλήθηκαν προς στιγμής το πρωϊ στην Λευκωσία, μεταξύ των καταστηματαρχών της Λεωφόρου Ακροπόλεως και της Αστυνομίας, όταν το εργοτάξιο των Δημοσίων Εργων άρχισε την κατασκευή νησίδας, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους καταστηματάρχες της περιοχής.

Οι καταστηματάρχες ξήλωσαν τα καλούπια και παρέμειναν στην περιοχή μέχρι που τα Δημόσια Εργα, ανακοίνωσαν την απόφασή τους, για αναβολή των εργασιών.

Εκπρόσωπος των καταστηματαρχών προειδοποίησε, πώς, σε περίπτωση που το Υπουργείο Εσωτερικών εμμείνει στην απόφασή του για κατασκευή της νησίδας, τότε, θα προχωρήσουν σε πιό δυναμικά μέτρα μεταξύ των οποίων, την παράδοση των εκλογικών τους βιβλιαρίων.


Κρίσιμες συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον αρχίζει αύριο στην Ουάσινγκτον, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αναχώρησε το πρωί για την Αμερικανική πρωτεύουσα, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησής του.

Οι συνομιλίες Κλίντον-Νετανιάχου, θα περιστραφούν αποκλειστικά στην αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εξέλιξη, που συνδέεται υποχρεωτικά με την στρατιωτική αποχώρηση των δυνάμεων του Τελ Αβίβ, από Αραβικά εδάφη, στη Δυτική Οχθη.

Τα μέχρι στιγμής πάντως δεδομένα, καταδεικνύουν ότι το Ισραήλ, δε σκοπεύει να διατυπώσει κάποια εντυπωσιακή πρόταση, για την άρση του αδιεξόδου στην ειρηνευτική διαδικασία.

Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει εξάλλου και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αράφατ, για χωριστές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κλίντον, την ερχόμενη Πέμπτη.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα συνεχίσουν να πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέφτουν τοπικές βροχές ενώ θα σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Στο Τρόοδος θα πέφτουν χιόνια.

Οι άνεμοι θα είναι νότιοι, μέτριοι ως δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέφτουν τοπικές βροχές.

Σε μερρικές περιοχές οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και πολύ δυνατούς ανέμους.

Στο Τρόοδος θα πέσουν και πάλι χιόνια. Οι άνεμοι θα είναι γενικά νότιοι, μέτριοι, ως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 11 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 9, στη Λεμεσό 18 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 19 January 1998 - 16:21:51 UTC