Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εντονη επίθεση με βαριές κατηγορίες εξαπέλυσε σήμερα από τη Λάρνακα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εναντίον του Προέδρου Κληρίδη.

Ο κύριος Χριστόφιας κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο Κληρίδη, ότι καπηλεύεται τ'όνομα της Ελλάδας νυχθημερόν, για λόγους καθαρά προεκλογικούς και παραταξιακούς.

Ο Γενικός Γραμματέα του ΑΚΕΛ κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο Κληρίδη, για παλινδρομική και ασταθή πολιτική στο εθνικό θέμα για απαράδεκτες υποχωρήσεις και για την υποστήριξη του από κυβερνητικους αξιωματούχους.

Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Αλέξη Γαλανού, την χαρακτήρισε ως υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ.

Σχολιάζοντας την συνέντευξη του Ευστάθιου Ευσταθίου για την πιθανότητα υποστήριξης του Γλαύκου Κληρίδη από την ΕΔΕΚ, στο δεύτερο γύρο, ο κύριος Χριστόφιας κάλεσε την ΕΔΕΚ να υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Γιώργο Ιακώβου.

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ Χριστόφια- Κυπριανού, καθώς και τη θέση Κληρίδη ότι επί κυβερνήσεων Κυπριανού και Βασιλείου, το ΑΚΕΛ εμπόδισε την υλοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τα διέψευσε.


Με σκληρές εκφράσεις απάντησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ, δεν πρόκειται να υποστηρίξει τους δολοφόνους του Δώρου Λοϊζου, αλλά θα ψηφίσει τον Γιώργο Ιακώβου.

Ο κύριος Λυσσαρίδης τόνισε ότι δεν δέχεται μαθήματα απ'αυτούς που μεταπραξικοπηματικά στήριξαν τον κύριο Κληρίδη και στρέφονταν εναντίον του Δώρου Λοϊζου.

Ο κύριος Λυσσαρίδης υπεραμύνθηκε και των δηλώσεις του πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Ευστάθιου Ευσταθίου, σε συνέντεξη του σε πρωϊνή εφημερίδα, στην οποία μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ, πολέμησε τον κύριο Κληρίδη για το μεταπραξικόπημα, αλλά τώρα μπορεί να συνεργαστεί μαζί του.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι την απόφαση για το δεύτερο γύρο θα την πάρει το κόμμα θέτοντας πολιτικούς όρους.

Ο κύριος Λυσσαρίδης άσκησε επίσης σκληρή κριτική στον υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου, για τις θέσεις του αναφορικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, τονίζοντας κατά την έκφρασή του, ότι ο κύριος Ιακώβου πρέπει να σταματήσει τα μπιχλιμπίδια, "είμαστε ή δεν είμαστε υπέρ του ενιαίου αμυντικού δόγματος.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας στις δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια, δήλωσε ότι βασική επιδίωξη της αντιπολίτευσης είναι να φιμώσει τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Κληρίδη, για να μην λάβουν μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.

Αν οι Υπουργοί δεν πρέπει να προβάλλουν το κυβερνητικό έργο, τότε τι θα πρέπει να πούμε για τον Πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές, είπε ο κύριος Κασουλίδης.

Παράλληλα παρέπεμψε στις προεδρικές εκλογές του 1993, όταν ο Γιώργος Ιακώβου, ως Υπουργός Εξωτερικών, βρισκόταν σε εξέδρα συλλαλητηρίου και προσφωνούσε τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποψήφιο Γιώργο Βασιλείου.

Κληθείς δε να σχολιάσει τις δηλώσεις Χριστόφια, ότι ουδέποτε επί διακυβερνήσεως Κυπριανού ή Βασιλείου του επροτάθη το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και να το απορρίψει, ο κύριος Κασουλίδης απάντησε ότι στο ΑΚΕΛ επροτάθη το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου επί διακυβερνήσεως του Γλαύκου Κληρίδη και το απέρριψε.

Επικαλέστηκε μάλιστα σχετική συζήτηση που είχε στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΑΣΤΡΑ" με τον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη και συντονιστή το Δημοσιογράφο Ανδρέα Χατζηκυριακό.


Επιστολή προς την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ απέστειλε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με την οποίαν εκφράζει τις επιφυλάξεις του, σχετικά με την μεθοδολογία που έχει υιοθετήσει ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το "Βήμα" των Αθηνών, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών επιδεικνύει ιδιαίτερη καχυποψία, σε ότι αφορά την αμερικανική πρωτοβουλία, διότι θεωρεί ότι καθιστά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμηρο των διαθέσεων της Αγκυρας.

Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο Ζιλ Ανουίγ, σε σημερινή συνέντευξή του σε πρωϊνή εφημερίδα, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τόνισε ότι μπορεί να εξευρεθεί ειδική φόρμουλα για προένταξη της Κύπρου, στην περίπτωση που θα επιτευχεί λύση στο Κυπριακό και θα θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με αυτό τον τρόπο, να θεμελιώσει τη λύση σε πιο γερές βάσεις.

Θεωρεί επίσης, όπως αναφέρει, πολύ σημαντικό ότι πέραν του 90 τοις εκατό των Τουρκοκυπρίων, επιθυμούν ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το 54 τοις εκατό την υποστηρίζουν, ακόμα κι αν η Τουρκία δεν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.


Αισιοδοξία για το μέλλον της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προσεχείς μήνες είναι καθοριστικοί για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

Αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναμένεται να κορυφωθεί η νέα πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης του εθνικού μας προβλήματος και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η τύχη αυτής της νέας πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης και σημείωσε το ρόλο που διαδραματίζει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Κύπρου-Ελλάδας.

Ο πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε ύστερα από τελετή αποκαλυπτηρίων τιμητικής πλάκας του ήρωα Παντελή Κατελάρη στο Επισκοπειό, και αργότερα στον Αγιο Παύλο, όπου μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Στέλιου Μαυρομμάτη.

Μιλώντας στην τελετή ο Μακαριώτατος κάλεσε όλους, κόμματα σωματεία και οργανώσεις, σε ενότητα, πέραν από συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Γιατί συμπλήρωσε, μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε την ενότητα μας που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτροπή των κινδύνων και την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα μας.


Πέντε νεαροί ηλικίας 15 έως 17 ετών, από την Λεμεσό, συνελήφθησαν από την αστυνομία, ύστερα από σοβαρά επεισόδια που ακολούθησαν τον καλαθοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ, στο Στάδιο Ελευθερία.

Στα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Πέραν από τις συμπλοκές, νεαροί έσπασαν προθήκες καταστημάτων στους χώρους γύρω από το κλειστό στάδιο "Ελευθερία" και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και ένα όχημα της αστυνομίας.

Οι πέντε νεαροί οδηγήθηκαν σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης κράτησής τους, για διευκόλυνση των ερευνών της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, εξέφρασε τη λύπη του για τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια, επιρρίπτοντας ευθύνες και στα σωματεία.


Τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Μάρκου Δράκου, ο οποίος πριν από 41 χρόνια, θυσιάστηκε για την αποτίναξη του Βρετανικού ζυγού από την Κύπρο.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας Γεώργιος Χαραλαμπίδης.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Αντρέας Καραγιώργης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλείο και τη δράση του ήρωα.

Το παράδειγμα του Μάρκου Δράκου, ανέφερε ο κύριος Καραγιώργης, αποτελεί σημείο αναφοράς στον αγώνα για απελεύθερωση των κατεχομένων, ιερών και οσίων μας, για απελευθέρωση του χώρου της θυσίας των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Ακολούθως τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του ήρωα, στα Φυλακισμένα Μνήματα.


Την διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, που διεξάγουν το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και συγγενείς των αγνοουμένων, ενίσχυσε σήμερα με την παρουσία του, το κόμμα των Νέων Οριζόντων.

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, εξέφρασε την συμπαράσταση του στον αγώνα των φρουρών του οδοφράγματος.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κουτσού εξέφρασε την διαφωνία του για τη θέση Κληρίδη για τους εποίκους και τόνισε ότι πραγματικό ανθρωπιστικό πρόβλημα, είναι αυτό των αγνοουμένων.


Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις μνήμης του αείμνηστου Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου, με την καθιερωμένη Πορεία Αγάπης, επί τη ευκαιρία της αυριανής ονομαστικής του εορτής.

Το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας.

Στη Θεία Λειτουργία θα χοροστατήσει η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, και θα προστεί του Μνημοσύνου.

Θα ακουλήθησει κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Εθνάρχη στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Αργότερα, θα ανοίξει για το κοινό, το διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και θα παραμείνει ανοικτό, μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.

Ο ΛΟΓΟΣ, θα μεταδώσει ζωντανά από τις 7.00 το πρωί την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο, την κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα, καθώς και την περιήγηση στο διαμέρισμα του Εθνάρχη Μακαρίου.

Η τηλεοπτική εκπομπή του ΛΟΓΟΥ, θα μεταδίδεται επίσης δορυφορικά, μέσω του ΡΙΚ, προς τους απόδημους.


Πέθανε στο Λονδίνο σε ηλικία εβδομηντα-τριών ετών, ο επιχειρηματίας Γιάγκος Παπαδόπουλος, ύστερα από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας.
Περίπου έξι ώρες, διήρκησε η ένορκη κατάθεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, σχετικά με τις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του, η Πόλα Τζόουνς, 31 ετών, για σεξουαλική παρενόχληση.

Στη διάρκεια της κατάθεσης, στο γραφείο του δικηγόρου του Προέδρου Κλίντον, Ρόμπερτ Μπένετ, εκτός του Μπιλ Κλίντον και της ενάγουσας, παρόντες ήσαν άλλοι εννέα δικηγόροι και των δύο πλευρών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στην κατάθεσή του, επέμεινε, για άλλη μία φορά, ότι δεν θυμάται να έχει συναντήσει ποτέ την Πόλα Τζόουνς.

Είναι η πρώτη φορά που εν'ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, καταθέτει ως κατηγορούμενος.


Ολοκληρώθηκε σήμερα η δέκατη-τέταρτη αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Το αποτέλεσμα είναι:

ΟΜΟΝΟΙΑ-ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ 2-2


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικές όμως νεφώσεις που θα σχηματίζονται κατά διαστήματα δυνατό να δώσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο παροδικές νεφώσεις δυνατό να δώσουν και πάλι λίγες βροχές, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοανατολικοί ασθνείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις ανατολικές περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 11, στη Λεμεσό 19 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 18 January 1998 - 16:27:15 UTC