Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε στις εννέα το πρωί σε υποσταθμό της Αρχής Ηλεκτρισμού, στο κέντρο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε εκατοντάδες καταστήματα και γραφεία.

Ο υποσταθμός βρίσκεται στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Μεγάρου Μιτσή 3, παρά την Πλατεία Ελευθερίας.

Από την έκρηξη, προκλήθηκε πανικός αφού σείστηκε ολόκληρο το τετράγωνο, σε σημείο που αρκετοί καταστηματάρχες και εργαζόμενοι την εξέλαβαν ως σεισμό.

Αλλοι νόμισαν ότι είχε ανατιναχθεί αυτοκίνητο.

Αμέσως μετά την έκρηξη πυκνά νέφη μαύρου καπνού κάλυψαν την περιοχή.

Από την διακοπή της ηλεκτροδότησης επηρεάσθηκαν κτίρια σε αρκετές κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας, καθώς επίσης και τα φώτα τροχαίας.

Επειτα από έντονες προσπάθειες, συνεργεία της ΑΗΚ αποκατέστησαν μερικώς την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ συνεχίζουν το έργο τους για την πλήρη αποκατάσταση.

Η ΑΗΚ ανακοίνωσε ότι η πλήρης αποκατάσταση αναμένεται να επιτευχθεί αργά το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ, διεξάγονται έρευνες όσον αφορά τους λόγους της έκρηξης.

Η Αστυνομία, πάντως, δεν διαπίστωσε ο,τιδήποτε το κακόβουλο.


Στην αεροπορική βάση της Πάφου μετέβη σήμερα με ελικόπτερο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Κληρίδης, τόνισε ότι η βάση αποτελεί πρότυπο και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την κατασκευαστική διαδικασία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Μέτρα για τη διαδικασία προαγωγών των Μονίμων Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, εξήγγειλε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου.

Παράλληλα, τα μέτρα αφορούν την ιεραρχία, την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ανέλιξης των Μόνιμων Αξιωματικών.

Ο κύριος Ιακώβου εξήγγειλε, επίσης, μέτρα για στήριξη του θεσμού των ΕΠΥ, για αύξηση του επιδόματος των δόκιμων αξιωματικών και των εθνοφρουρών, για την πολιτική άμυνα και για βελτίωση των συνθηκών υπηρεσίας στα στρατόπεδα.

Ο κύριος Ιακώβου δήλωσε, εξάλλου, ότι ζήτησε συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, με στόχο να συζητήσει σειρά μέτρων που θα πάρει, αν εκλεγεί.

Η συνάντηση, είπε ο κύριος Ιακώβου, δεν έγινε, διότι ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε την άποψη, ότι δεν έπρεπε να γίνει.


Για αλλοπρόσαλλη πολιτική στο θέμα της χρήσης της αεροπορικής Βάσης στην Πάφο, κατηγόρησε τον υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Ανασστασιάδης.

Ο κύριος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το πρωί κυβερνητικές υπηρεσίες στη Λάρνακα.

Σχετικά με το θέμα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν ως μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, δηλαδή της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι στον δεύτερο γύρο, ο Γλαύκος Κληρίδης θα είναι ο νικητής των εκλογών.


Συνετή και λογική θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης, για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Σχολιάζοντας δηλώσεις, τόσο των Υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, όσο και δηλώσεις του εκπροσώπου της Βρετανίας για το κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο εκπρόσωπος είπε ότι συγκεκριμένη φόρμουλα διευθέτησης του θέματος, θα διατυπωθεί όταν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, περί το τέλος Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κύριος Χριστοφίδης, έχει ολοκληρωμένες σκέψεις, οι οποίες, επί του παρόντος, δεν είναι ανακοινώσιμες.

Ομως, οι γενικές παράμετροι της πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, έχουν κριθεί, από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως λογικές.


Επί ποδός θα βρίσκονται την ερχόμενη Κυριακή, τρείς χιλιάδες αστυνομικοί με στόχο την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, διαβεβαίωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, ύστερα από σύσκεψη το πρωί στο αρχηγείο.

Ο κύριος Χατζηλοϊζου ανέφερε ότι στόχος της σύσκεψης, ήταν η καλύτερη ενημέρωση των αξιωματικών που θα έχουν την ευθύνη στους διάφορους χώρους διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

Εν τω μεταξύ, το πρωϊ προσήχθη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, και ο δεύτερος νεαρός ο οποίος είχε συλληφθεί σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη, σε βάρος μελών της ΕΔΟΝ στην περιοχή των δισκοθηκών Εγκωμης.

Πρόκειται για τον Νίκο Χαραλάμπους 25 ετών από τα Ανάγια, εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης.


Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση αποτελεί την πιο ασφαλή διέξοδο για το Κυπριακό, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος και πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

Εξηγώντας τη θέση του, ο κύριος Λυσσαρίδης τόνισε ότι αν επιτευχθεί ταχεία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι τουρκικοί στόχοι καθίστανται ανέφικτοι.

Ο κύριος Λυσσαρίδης μιλούσε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Φρανσουά Βαλίν, ο οποίος από την πλευρά του διατύπωσε την άποψη ότι οι Σοσιαλ-δημοκρατικές αρχές και ιδέες, είναι απαραίτητες στην Κύπρο λόγω του προβλήματος της.

Ο κύριος Βαλίν εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξη του κινήματος στην υποψηφιότητα Λυσσαρίδη, διότι πιστεύει όπως είπε, ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διαδραματίζει σημαντικό και θετικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.


Γραπτή συμφωνία θα ζητήσει το κόμμα των Φιλελευθέρων από τον υποψήφιο που θα αποφασίσει να υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σχετική εισήγηση θα κάνει ο Πρόεδρος του Κόμματος και υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Ρολάνδης, στο Ανώτατο Κεντρικό Συμβούλιο των Φιλελευθέρων, που θα συνέλθει την προσεχή εβδομάδα.

Ο κύριος Ρολάνδης μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι οι συνασπισμοί που θα γίνουν στον δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο μονομάχων και των μικρότερων κομμάτων, θα πρέπει να κατοχυρωθούν έτσι ώστε να μην αμφισβητηθούν.

Ο κύριος Ρολάνδης δήλωσε εξάλλου πως ήδη έγιναν προσεγγίσεις προς το κόμμα του, για τον δεύτερο γύρο, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει από ποιόν κομματικό χώρο και επανέλαβε ότι αυτό που προέχει, είναι η πρώτη Κυριακή των εκλογών.


Οι Νέοι Ορίζοντες δεν έχουν δεσμευθεί με κανένα εκ των δύο κύριων διεκδικητών των προεδρικών εκλογών, τόνισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού.

Ο κύριος Κουτσού επεσήμανε ότι θα αναζητηθούν πολιτικές συγκλίσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Νέοι Ορίζοντες θα εγκαταλείψουν την πορεία τους στο κυπριακό, προτάσσοντας την λύση με βάση το ενιαίο κράτος.

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων επισκέφθηκε το πρωϊ το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους φοιτητές και να επαναλάβει τις θέσεις του κόμματός του, για την παιδεία και συγκεκριμένα για την αναβάθμιση του ΑΤΙ.


Απεβίωσε σήμερα το πρωϊ σε ηλικία 83 ετών, ο Πρώην Υπουργός Παιδείας Φρίξος Πετρίδης.

Ο θάνατος του Πετρίδη, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, επήλθε έπειτα από πνευμονικό οίδημα.

Ο Φρίξος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία, τον Σεπτέβριο του 1915 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1955 έως το 1960 διετέλεσε Υποδιευθυντής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, ενώ με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προήχθη σε Γυμνασιάρχη.

Τον Ιούλιο του 1970 διορίσθηκε Υπουργός Παιδείας από τον τότε πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, θέση, που κατείχε μέχρι τον Ιούνιο του 1972.

Η προσφορά του στην παιδεία θεωρείται ανεκτίμητη.

Ο Φρίξος Πετρίδης διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου καθώς και πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.


Στις δεκαεπτά Φεβρουαρίου θα εξαπολυθούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ιράκ, εάν η κρίση που έχει ξεσπάσει δεν επιλυθεί με διπλωματικά μέσα.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό της άρθρο, η Βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", επικαλούμενη πηγές στην Ουάσινγκτων.

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της επιχείρησης, εκτιμούν πώς αυτή η ημερομηνία, είναι η καλύτερη δυνατή για να ξεκινήσει μία επίθεση, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε σήμερα συνάντηση στην Ουάσινγκτον, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέρ, ο οποίος τόνισε ότι "πρέπει να υπάρξει βία, αν χρειαστεί".

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ, καθώς και εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Αραβικού Συνδέσμου, συνεχίζουν τις επαφές τους στην Βαγδάτη, για λύση της κρίσης διά της διπλωματικής οδού, ενώ η Γαλλία, προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται να μετάσχει σε μία πιθανή στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέσουν τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα καταστούν νότιοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα ωστόσο θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα συνεχίσουν να πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν και πάλι τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί ισχυροί 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές θα καταστεί κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 10, στη Λεμεσό 19 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 7 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 5 February 1998 - 17:27:15 UTC