Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τερματίζονται απόψε τα μεσάνυκτα οι προεκλογικές εκστρατείες των επτά υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η δημοσίευση δημοσκοπήσεων, σαρανταοκτώ ώρες πριν την ώρα της κάλπης.

Οι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή, από τις επτά το πρωϊ μέχρι τις πέντε το απόγευμα, με μία ώρα διακοπή το μεσημέρι μέχρι τη μία.

Το πρωϊ, όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στις εκλογές συζήτησαν σε σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία, τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση.

Στη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο Αλέκος Μαρκίδης, μελετήθηκαν, ειδικότερα, τρόποι εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου, τον οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως περίπλοκο.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής Θάνος Μιχαήλ και εκπρόσωποι των υποψήφιων Προέδρων.


Μήνυμα προς τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της προεκλογικής εκστρατείας, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος Γλαύκος Κληρίδης.

Ο Γλαύκος Κληρίδης επισημαίνει στο μήνυμά του ότι διερχόμαστε στην κρισμότερη φάση του Κυπριακού και καλεί το λαό να τοποθετηθεί με συναίσθημα ευθύνης στις εκλογές της Κυριακής.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι αυτές οι εκλογές είναι εκλογές ευθύνης και ετοιμότητας.

Τις χαρακτήρισε μάλιστα ως τις κρισιμότερες στην ιστορία του κυπριακού, τα τελευταία εικοσι-τρία χρόνια, αφού πρόσθεσε, η διεθνής πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού είναι έτοιμη να εκδηλωθεί αμέσως μετά τις εκλογές.

Μια πρωτοβουλία, συνέχισε, η οποία θα πρέπει να μας βρεί πανέτοιμους καθώς φέρει ευκαιρίες και κινδύνους.

Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για εκλογές ενότητας, γι' αυτό, εξήγησε, εάν επανεκλεγεί θα σχηματίσει Κυβέρνηση ευρύτερης δυνατής αποδοχής, ανοικτής σε όλους τους κομματικούς χώρους.


Την τελευταία συνάντησή τους είχαν το πρωί τα εκλογικά επιτελεία του υποψήφιου προέδρου Γιώργου Ιακώβου και των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Η συνάντηση έγινε στην οικία Σπύρου Κυπριανού, ενώ αργότερα σε δηλώσεις τους οι κύριοι Ιακώβου, Χριστόφιας και Κυπριανού, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους, για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο Γιώργος Ιακώβου μίλησε για θετικά μηνύματα που λαμβάνονται για την υποψηφιότητά του, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε πως νίκη για τον Γιώργο Ιακώβου, σημαίνει συγκέντρωση υψηλών ποσοστών και σημαντική διαφορά από τον δεύτερο.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο να έχουμε εκλογική αναμέτρηση δύο γύρων.


Χέρι φιλίας και συνεργασίας στις Προεδρικές εκλογές, τείνει το ΑΚΕΛ προς την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες, με στόχο την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Σε διακήρυξη του κόμματος που ανέγνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζεται πως ο κάθε δημοκράτης και προοδευτικός άνθρωπος, προσβλέπει στις προεδρικές εκλογές, ως την αφετηρία που θα οδηγήσει στην υλοποίηση των οραμάτων για δικαίωση της Κύπρου και για απαλλαγή από την κατοχή και τους εποίκους, γι'αυτό και καλούνται όλοι να ψηφίσουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΑΚΕΛ στη διακήρυξη του αναφέρει ότι παρά τις άδικες επιθέσεις που επανειλημμένα δέχθηκε, τείνει χέρι φιλίας προς τις προοδευτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα προς την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες, με την πεποίθηση ότι στην πάλη για την αλλαγή, θα βρεθούν στις ίδιες επάλξεις.


Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ και υποψήφιος Βάσος Λυσσαρίδης, ευχαρίστησε σήμερα το λαό, που του ανέθεσε όπως είπε, το ρυθμιστικό ρόλο στις εκλογές και διαβεβαίωσε, ότι θα ασκήσει αυτό το ρόλο, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης, με εντιμότητα και μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κύριος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι αυτό που απασχολεί όλους είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών.

Η κρισιμότητα των εξελίξεων συνέχισε, γίνεται αντιληπτή και επεσήμανε ότι αυτό που επιβάλλεται είναι μια κοινή πανεθνική στρατηγική.

Οι προτάσεις, ανέφερε τις οποίες θα υποβάλει την επόμενη ημέρα των εκλογών, θα στηρίζονται σ' αυτή τη βάση.


Το Κόμμα των Φιλευλευθέρων έχει προσεγγιστεί και από τις δύο επικρατέστερες για τον δεύτερο γύρο πλευρές, δήλωσε το πρωί ο Νίκος Ρολάνδης.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, δήλωσε ωστόσο ότι η οριστική απόφαση του κόμματος, θα παρθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου, ο Νίκος Ρολάνδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην διετία '98-'99, θα διαμορφωθεί η πορεία για την επίλυση του κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γι' αυτό, όπως είπε, ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει το σωστό πρόγραμμα, αλλά και το πολιτικό θάρρος και ανάστημα.

Ο κύριος Ρολάνδης αναφέρθηκε και στην πρόταση του για τη δημιουργία ενός φορέα για την επίλυση των προβλημάτων των επαναπατρισθέντων.

Ο κύριος Ρολάνδης υποστήριξε εξάλλου, ότι θα πρέπει να γίνει κάποιο νομοθετικό σχέδιο για την επίλυση των διαχρονικών όπως είπε προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι του ΑΤΙ.


Χαιρετίζοντας τη δημόσια δήλωση του Γλαύκου Κληρίδη, για την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τα μικρά κόμματα στο πλαίσιο δημιουργίας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Κουτσού κάλεσε τον Γιώργο Ιακώβου, να δημοσιοποιήσει την πρότασή του για το πως βλέπει την συνεργασία με τους σχηματισμούς, που δεν θα περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων ανέφερε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να εμπλακεί σε διαβουλεύσεις για τη δεύτερη Κυριακή.

Σημείωσε παράλληλα, ότι αν υπάρξει διαφωνία για το κυπριακό θα αναζητηθούν συγκλίσεις.

Ο κύριος Κουτσού καταλήγοντας δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.


Ως αόριστες χαρακτήρισε τις κατηγορίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου, επιδίδεται σε προεκλογική προπαγάνδα υπέρ του Προέδρου Κληρίδη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ύστερα από σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία, ο κύριος Κόσης ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον κύριο Κυπριανού, αλλά δεν του υπέβαλε συγκεκριμένα στοιχεία.

Εξάλλου, ο αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι οι καταγγελίες Κυπριανού είναι αβάσιμες και συκοφαντικές.


Η αντιπαράθεση για τις αφίσες των προεδρικών εκλογών είχε σήμερα συνέχεια, με τη σύλληψη ενός μέλους της ΕΔΟΝ.

Ο συλληφθείς είναι ο Χριστάκης Χριστοδούλου Κουλέρμος, από τη Λευκωσία, 25 ετών, ειδικός αστυφύλακας, ο οποίος δεν πληρώνεται από τη Δημοκρατία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα τετραήμερης κράτησης του, ύστερα από καταγγελίες δύο μελών της Νεολαίας του ΔΗΣΥ, ότι τους επιτέθηκε και τους κτύπησε, μαζί με άλλους Εδονίτες, ενώ επικολλούσαν αφίσες του Γλαύκου Κληρίδη.

Ο δικηγόρος του Κουλέρμου ισχυρίσθηκε ότι η σύλληψη του πελάτη του, αποτελεί κίνηση σκοπιμότητας και αντιπερισπασμού, ύστερα από τη σύλληψη δύο προσώπων για επίθεση εναντίον Εδονιτών.

Οι καταγγελίες εναντίον του Κουλέρμου, αφορούν δύο επεισόδια που συνέβησαν στις εικοσιοκτώ Ιανουρίου και δύο Φεβρουαρίου.


Σφοδρότατη θαλασσοταραχή απειλεί τα νερά του Περσικού Κόλπου, καθώς η Ιρακινή κρίση φουντώνει ολοένα και περισσότερο.

Αναφερόμενος στην Ιρακινή κρίση, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, δήλωσε ότι αντιμετωπίζεται μιά δύσκολη απόφαση, αλλά η διεθνής κοινότητα θα αντισταθεί ενάντια σ'αυτούς που απειλούν την ασφάλεια της.

Ο Πρόεδρος Κλίντον, μιλούσε κατά την διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης στην Ουάσινγκτων, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέρ.

Ο Τόνι Μπλερ τόνισε ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία, έτσι και στην περίπτωση του Σάνταμ Χουσέϊν, θα ενωθούν, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι δυνάμεις τους και πάλι.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, νέα αποβατική δύναμη καθώς και πρόσθετες χερσαίες δυνάμεις βρίσκονται καθ'οδόν πρός τον Περσικό Κόλπο, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στον Κόλπο αναμένεται να φθάσει τις είκοσι χιλιάδες.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε το δικαίωμα της χώρας του για αυτοάμυνα, σε περίπτωση ιρακινής επίθεσης κατά του εδάφους του.

Ενταση επικρατεί και στα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, αφού εκφράζονται φόβοι ότι μία ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, θα οδηγήσει χιλιάδες Κούρδους αντάρτες από το Βόρειο Ιράκ στο Τουρκικό έδαφος.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 11 στα παράλια.

Αύριο αναμένονται και πάλι τοπικές βροχές που το βράδυ θα κοπάσουν και ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ το πρωί, και δυνατοί 5 μποφόρ το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέβει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 12, στη Λεμεσό 20 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 6 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 6 February 1998 - 17:27:16 UTC