Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ενοπλη ληστεία διαπράχθηκε το πρωϊ σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Λεωφόρο Σταυρού, στο Στρόβολο.

Γύρω στις 10.40, δύο ένοπλοι προσωπιδοφόροι εισήλθαν στο υποκατάστημα και κάλεσαν την ταμία Τούλα Κτενά να τους δώσει τα χρήματα, ενώ ταυτόχρονα διέταξαν τους πελάτες να πέσουν στο δάπεδο.

Ο ένας από τους ληστές πήδησε πάνω τον πάγκο εξυπηρέτησης πελατών, ενώ ο δεύτερος στάθηκε μπροστά προτάσσοντας πιστόλι.

Οταν η ταμίας τους ανέφερε ότι δεν είχε χρήματα, ο ένας από τους ληστές έρριξε ένα πυροβολισμό στον τοίχο.

Στην συνέχεια, οι ληστές κτύπησαν την ταμία και την εξανάγκασαν να ανοίξει το ταμείο.

Τότε οι δράστες άρπαξαν από το ταμείο, καθώς και από τη μηχανή καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, ποσό τριάντα-τριών χιλιάδων εξακοσίων-ογδόντα λιρών και εξαφανίσθηκαν, με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.

Η Αστυνομία, η οποία εν τω μεταξύ είχε ειδοποιηθεί μέσω του συστήματος συναγερμού της Τράπεζας, απέκλεισε την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα άρχισε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Σε περιοχές των συνοικισμών Στροβόλου 2 και 3, εντοπίσθηκαν δύο μοτοσυκλέτες, οι οποίες παραλήφθηκαν για επιστημονική εξέταση.

Παράλληλα, κλήθηκαν για ανάκριση ορισμένα πρόσωπα.

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών είχε το πρωϊ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, στην Κύπρο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Κρανιδιώτης, δήλωσε ότι μετέφερε μήνυμα συμπράστασης του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κώστα Σημίτη, καθώς και πρόσκληση μετάβασης του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, στις 10 Μαρτίου.

Χαρακτηρίζοντας την ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως πολύ ενδιαφέρουσα, ο κύριος Κρανιδιώτης, είπε ότι λήφθηκαν αποφάσεις σε σχέση με τους μελλοντικούς χειρισμούς στο Κυπριακό, και την ενταξιακή πορεία.

Στις 11.30 ο κύριος Κρανιδιώτης μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Αργότερα οι κύριοι Κρανιδιώτης και Κασουλίδης, παρακάθησαν σε διευρυμένη σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών.

Συζήθηκαν το κυπριακό πρόβλημα, η αμυντική πολιτική, η πορεία ένταξης, και ανταλλάγησαν απόψεις στο θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ακολούθως, έδωσαν δημοσιογραφική διάσκεψη.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ουσία της πρότασης, η οποία όπως είπαν, βρίσκεται υπό συζήτηση, για την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η πρόταση όμως θα υποβληθεί πρίν από τις 30 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Την άρνηση του να συναντηθεί με τον απεσταλμένο της Βρετανικής κυβέρνησης για το κυπριακό Σέρ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, επανέλαβε με δηλώσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι θα περίμενε από την Βρετανία να άρει πρώτα την άδικη, κατά την έκφρασή του, απόφαση για θεώρηση των τουρκοκυπριακών ταξιδιωτικών εγγράφων, και μετά να διαδραματίσει ρόλο στο κυπριακό.

Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε παράλληλα, ότι παραμένει η απόφασή του, να μην συναντηθεί με οποιονδήποτε αρμόδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα πάντως, πήγε στην Αγκυρα για επίσημη επίσκεψη ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος θα έχει συναντήσεις, με αξιωματούχους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερογλου στην Αγκυρα και το ενδεχόμενο να συζητηθεί η οικονομική σύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, επανέλαβε την πάγια θέση της κυπριακής κυβέρνησης, ότι δεν γίνοται αποδεκτά τα τετελεσμένα, που προσπαθεί να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά.


Το υπουργικό συμβούλιο πραγματοποίησε σήμερα την τελευταία του συνεδρία, κατά την οποία οι υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη, η οριστικοποίηση του νέου υπουργικού σχήματος, αναμένεται μέχρι αύριο καθώς μεσολαβεί η, καθοριστική για το θέμα, συνεδρία του πολιτικού γραφείου της ΕΔΕΚ.

Σε ερώτηση για το ποιά είναι η προσφορά που έχει ενώπιον της η ΕΔΕΚ, από πλευράς του προέδρου της Δημοκρατίας, ο Μανώλης Χριστοφίδης είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι εναπόκειται στο σοσιαλιστικό κόμμα, να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, ανέφερε πως υπάρχουν προκαταρκτικές θέσεις και αναμένεται η τελική τοποθέτηση της ΕΔΕΚ, πάνω στο θέμα.


Η ΕΔΕΚ αποφασίζει σήμερα για τον τρόπο συμμετοχής της, στην νέα κυβέρνηση του Προέδρου Κληρίδη.

Ηδη, το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος, συνήλθε το μεσημέρι και μελέτησε διαδικαστικά θέματα, που σχετίζονται με την λήψη της τελικής απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ΕΔΕΚ προσανατολίζεται στο να αποδεχθεί το Υπουργείο Αμυνας, με επικρατέστερο για υπουργοποίηση τον πρώτον αντιπρόεδρο της, Γιαννάκη Ομήρου.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ΕΔΕΚ να συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση και με δεύτερο υπουργείο, κατά πάσα πιθανότητα με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Εξάλλου, απόψε, συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, για να μελετήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες επί του θέματος.

Η τελική απάντηση της ΕΔΕΚ θα δοθεί στον Πρόεδρο Κληρίδη, αύριο.


Πατέρας από την Ανθούπολη, ο Ανδρέας Βικεντίου, σαραντα-τεσσάρων ετών, έδεσε με σιδερένιες αλυσίδες, τον δεκατετράχρονο γιό του, πάνω σε πάσσαλο της Αρχής Ηλεκτρισμού, με την δικαιολογία ότι ο τελευταίος αρνείτο να πάει στο σχολείο.

Τον νεαρό εντόπισαν, δεμένο πάνω στον πάσσαλο στην οδό Ελπίδος στην Ανθούπολη, γύρω στις δέκα και σαραντα-πέντε χθες βράδυ, άνδρες της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανεστεύσεως, οι οποίοι και ανέφεραν το περιστατικό στον Περιφερειακό Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας.

Δύο αστυνομικοί επισκέφθηκαν τον Βικεντίου στο σπίτι του και του ζήτησαν να λύσει το γιό του.

Αρνούμενος, ο πατέρας επιτέθηκε εναντίον του ενός αστυνομικού, ενώ στο επεισόδιο επενέβη και ο δεκαεπτάχρονος γιος του Βικεντίου.

Τόσο ο αστυνομικός, όσο και οι δύο συλληφθέντες, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο αστυνομικός αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών απελύθη, ενώ ο Βικεντίου κρατήθηκε για νοσηλεία.

Ο μεγαλύτερος γιος του Βικεντίου μεταφέρθηκε στον Αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας και τέθηκε υπό κράτηση.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, ανέφερε ότι οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον του Βικεντίου, γιατί ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα επιθετικός.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε τελικά την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ηνωμένων Εθνών και Ιράκ, που αφορά την επιθεώρηση των οπλικών συστημάτων της χώρας.

Υστερα από τρίωρη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η συμφωνία έχει εγκριθεί ομόφωνα, αλλά υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες, οι οποίες πρέπει να διευκρινιστούν.

Τόσο η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, όσο και ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Μπίλ Ρίτσαρντσον, ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά, τα οποία πρέπει να απαντηθούν.

Ωστόσο, η κυρία Ωλπράιτ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν, προς επίλυση όλων των διαφορών, πού υπάρχουν.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλίντον πρός συζήτηση της συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, παρά την συμφωνία, η στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, θα παραμείνει στον Περσικό Κόλπο, για τουλάχιστον ακόμη έξι μήνες.

Η παραμονή των Αμερικανικών δυνάμεων, στοχεύει στην άσκηση πίεσης πρός την Ιρακινή πλευρά, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας.


Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Τουρκικών αερογραμμών, τύπου Αρ-Τζέϊ 100, το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση από τα Αδανα στην Αγκυρα, εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε εξήντα-τρεις επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα, κατελήφθη από έναν Τούρκο αεροπειρατή, ο οποίος υπό την απειλή βόμβας, που ήταν τοποθετημένη σε αρκουδάκι, οδήγησε το αεροσκάφος στη Νοτιο- ανατολική Τουρκία, απαιτώντας να μεταβεί στο Ιράν.

Οπως τελικά αποδείχθηκε, δεν υπήρχε βόμβα, ενώ ο αεροπειρατής απελευθέρωσε αρχικά είκοσι άτομα, και στην συνέχεια ακινητοποιήθηκε από επιβάτες, τη στιγμή που ειδικές δυνάμεις ασφαλείας, ετοιμάζονταν να εισβάλουν στο αεροσκάφος.

Τα κίνητρα του αεροπειρατή, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δεκαπέντε χρόνων, δεν έγιναν γνωστά.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", ο αεροπειρατής είναι ψυχοπαθής.


Το καιρικό φαινόμενο Ελ-Νίνιο, το οποίο προκαλεί χαώδεις καιρικές συνθήκες, συνεχίζει να σαρώνει την Αμερικανική ήπειρο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Καλιφόρνια έχει πληγεί από βαριές καταιγίδες, πλήμμυρες και κατολισθήσεις όγκων λάσπης, οι οποίες έχουν κοστίσει το θάνατο σε τουλάχιστον τρία άτομα, και έχουν προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων.

Εν τω μεταξύ, στη Φλώριδα σωστικά συνεργεία, συνεχίζουν τις έρευνες για πιθανόν επιζώντες από τον καταστροφικό τυφώνα που έπληξε την περιοχή.

Ο τυφώνας έχει προκαλέσει τον θάνατο τριαντα-επτά ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, ενώ πολλά άτομα συνεχίζουν να αγνοούνται.

Εξάλλου, στο Περού, το Ελ-Νίνιο προκάλεσε εκτεταμένες πλήμμυρες και σφοδρές καταιγίδες, μετατρέποντας ολόκληρες πόλεις σε βάλτους, αφήνοντας άστεγα, περισσότερα από διακόσιες πενήντα χιλιάδες άτομα.

Παράλληλα, στην Αυστραλία, καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε τεράστιες εκτάσεις δασών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα καταστούν ασθενείς βορειοδυτικοί 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη εκτός από τα δυτικά παράλια, όπου θα συνεχίσει να είναι μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εωστερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από τα βορειοανατολικά μέχρι νοτιοανατολικά μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 20 τα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8 βαθμοί, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 7, στη Λεμεσό 21 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 25 February 1998 - 16:27:20 UTC