Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εφθασε στην Κύπρο πριν από λίγο ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας βρίσκεται ο ανταποκριτής μας Βαγγέλης Ευαγγελίδης, ο οποίος έχει όλες τις λεπτομέρειες.

Βαγγέλη...

"ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ"


Με τον πρώτο Αντιπρόεδρο του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου, στο Υπουργείο Αμυνας θα συμμετάσχει η ΕΔΕΚ, στη νέα Κυβένρηση του Γλαύκου Κληρίδη.

Σε δηλώσεις, ύστερα από πρωϊνη ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Λυσσαρίδης ανακοίνωσε την συμμετοχή του κόμματός του, στην κυβέρνηση υπο το φώς των ικανοποιητικών διευκρινήσεων όπως δήλωσε, στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Για το Υπουργείο Παιδείας, ο κύριος Λυσσαρίδης είπε ότι έχει δώσει κατάλογο, με ονόματα και επανέλαβε την επιθυμία του να μήν τοποθετηθεί κομματικό στέλεχος, αλλά άτομο ευρείας αποδοχής από αυτά που εισηγήθηκε η ΕΔΕΚ.

Ερωτηθείς για τον δικό του ρόλο στο Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, ο κύριος Λυσσαρίδης απάντησε ότι ο ρόλος αυτός θα διευκρινιστεί εν καιρώ.

Είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, έχει αποδεχθεί όπως δεσμεύεται, από τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Ο κύριος Λυσσαρίδης θα έχει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 6.00 το απόγευμα.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής, Αλέξης Γαλανός.

Ο Αλέξης Γαλανός επιβεβαίωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επαναδιορισθούν οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Αντρέας Μουσιούττας, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αντιστοίχως.

Στην συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κύριο Γαλανό, που εγκαινιάστηκαν με την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και εσωτερικά θέματα.


Οι Νέοι Ορίζοντες θα συμμετάσχουν στην νέα Κυβέρνηση με τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κουτσού.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο κύριος Κουτσού, σε δηλώσεις έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση αν ζητεί συγκεκριμένο υπουργείο, ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, υπενθύμισε ότι οι σχέσεις του κόμματος του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, καθορίζονται από το κοινό ανακοινωθέν που είχαν εκδόσει μετά τη συνεργασία τους και το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά σε θέμα υπουργείου.


Τις συνεχιζόμενες διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης σχολίασε το μεσημέρι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Μανώλης Χριστοφίδης απέρριψε τον χαρακτηρισμό "δυστοκία", σημειώνοντας, ότι ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα να παρουσιάσει τα μέλη της νέας κυβέρνησης, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στο θέμα του υπό μελέτη Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων, ενώ θα πρέπει, είπε, να μελετηθούν τα νομικά σημεία που εγείρονται.

Με προσοχή, επίσης, είπε ο κύριος Χριστοφίδης, θα πρέπει να καθοριστούν οι αρμοδιότητες του Γιώργου Βασιλείου, ως επικεφαλής της ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα αναλάβει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την Κύπρο, στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Μανώλης Χριστοφίδης, θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών και εφόσον, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Υπουργός προϊσταται του Υπουργείου, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση που να καθιστά τον προϊστάμενο, υφιστάμενο.


Αριστη χαρακτήρισαν τη συνεργασία τους ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γιώργος Βασιλείου, οι οποίοι το πρωί είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση συζήτηθηκε το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οπως δήλωσε ο κύριος Βασιλείου, τέτοιες συσκέψεις θα είναι συχνές ενώ σε σχετική ερώτηση για τις αρμοδιότητες του, είπε, ότι αύριο ο Γενικός Εισαγγελέας θα έχει έτοιμη την νομική πτυχή των αρμοδιοτήτων του.

Ο Υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε τυπικό το όλο θέμα και πρόσθεσε ότι ο κύριος Βασιλείου, με την πείρα και το κύρος του θα βρίσκεται στο ίδιο σκάφος, για να αγωνιστούν και να προσφέρουν, όπως είπε, ό,τι καλύτερο για την Κύπρο.


Σαφές μήνυμα πρός την Τουρκία, να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και απειλητική πολιτική της στο Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τα Ελληνοτουρκικά, έστειλε εκ νέου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Μιλώντας από του βήματος της Βουλής σε προημερησίας συζήτηση για τα Εθνικά θέματα, ο Κώστας Σημίτης κάλεσε την Αγκυρα να σταθμίσει την κατάσταση ψύχραιμα, και να αντιληφθεί ότι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είναι προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων.

Τόνισε ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να οργανώνει την άμυνά της, επισημαίνοντας στο σημείο αυτό, ότι η πρόταση του Προέδρου Κληριδη, για αποστρατιωτικοποίηση, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και η άρνηση της Τουρκίας, αποτελεί ένα ακόμη βήμα της αδιαλλαξίας της.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης, για βήμα προς βήμα προσέγγιση, και εξήγησε ότι τα προβλήματα προέρχονται από τις αξιώσεις της Αγκυρας, την οποία κάλεσε να προσφύγει στη Χάγη, για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας ως τη μόνη διαφορά μεταξύ των δυο χωρών.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέκριναν στις ομιλίες τους την κυβερνητική πολιτική και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα.


Η Κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε σήμερα χθεσινή είδηση ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων που φέρει την αμυντική ασπίδα της Κύπρου να ενισχύεται με σαράντα ρωσικά άρματα τύπου Τ-80.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης διέψευσε την είδηση για αγορά των 40 αρμάτων και ανέφερε πως τα Τ-80 που αγοράστηκαν το 1995, έχουν ισχυροποιήσει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική μας θωράκιση.

Κληθείς να σχολιάσει το όλο θέμα ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Γκεόρκι Μουράτοφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ότιδήποτε για υπογραφή σχετικού συμβολαίου μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και ρωσικής εταιρίας όπλων.

Ο κύριος Μουράτοφ επανέλαβε πάντως και σήμερα ότι η χώρα του είναι ικανοποιημένη με την στρατιωτική και τεχνική συνεργασία της με την κυπριακή δημοκρατία.

Εξέφρασε παράλληλα και την αισιοδοξία του για συνέχιση της συνεργασίας αυτής.


Υπόθεση για ισχυριζόμενη απόπειρα φόνου διερευνά η αστυνομία Λεμεσού.

Στην καταγγελία προέβη ο Γεώργιος Χαραλάμπους 26 ετών, από τα Πολεμίδια.

Οπως ισχυρίστηκε ο Χαραλάμπους, εναντίον του ρίφθηκε ένας πυροβολισμός χωρίς να τον κτυπήσει.

Η ισχυριζόμενη κατά τον Χαραλάμπους απόπειρα, σημειώθηκε γύρω στις εννέα και τριάντα το πρωϊ, στην οδό Κερκύρας στον Υψωνα, όπου εργαζόταν για την κατασκευή πεζοδρομίου, και ο πυροβολισμός έπληξε το ελαστικό χειράμαξου.

Το ελαστικό παρελήφθη από εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας για εξετάσεις.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για έκρηξη του ελαστικού, ωστόσο ο παραπονούμενος εμμένει ότι πρόκειται για πυροβολισμό.


Στους δρόμους κατέβηκαν, για ακόμη μια φορά, οι Φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, διαμαρτυρόμενοι για την στάση που τηρεί η κυβέρνηση όσον αφορά την υλοποίηση των αιτημάτων τους.

Αποφασισμένοι για την επίτευξη του σκοπού τους, που είναι η επαγγελματική και η μισθοδοτική κατοχύρωσή τους, οι φοιτητές αξιώνουν την τελική έγκριση από την κυβέρνηση της σχετικής μελέτης της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, η οποία συστάθηκε το 1991, με στόχο τη μελέτη των όρων εγοδότησης και ανέλιξης των αποφοίτων του ΑΤΙ, στη Δημόσια Υπηρεσία και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Ο πρόεδρος της Φοιτητικής Ενωσης του ΑΤΙ, Χάρης Παναγιώτου, κάλεσε τα νέα μέλη που Υπουργικού Συμβουλίου, που θα αναλάβουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, να υποβάλουν την συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την τελική έγκρισή της.


Παρά την κινητοποίηση της Αστυνομίας, άφαντοι εξακολουθούν να παραμένουν οι δύο ληστές οι οποίοι, υπό την απειλή πιστολιού, απέσπασαν χθες ποσό τριάντα- τριών χιλιάδων οκτακοσίων-εξήντα λιρών από υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στη Λεωφόρο Σταυρού, στο Στρόβολο.

Το πρωί, άνδρες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων και της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης, διενήργησαν νέες εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή Στροβόλου και Λακατάμιας, για την ανεύρεση τεκμηρίων.

Οι έρευνες, όμως, απέβησαν άκαρπες.

Παράλληλα, η Αστυνομία συνεχίζει την ανάκριση διαφόρων προσώπων και αξιολογεί μαρτυρίες και στοιχεία.

Οι ανακριτές εξασφάλισαν σήμερα μαρτυρία, ότι πριν από λίγες ημέρες κλάπηκε μοτοσυκλέτα που ανήκει σε αλλοδαπό και διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό της, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι αυτή με την οποία διέφυγαν οι ληστές.

Εν τω μεταξύ, η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων έθεσε στο Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών, χρονοδιάγραμμα για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας στις τράπεζες.

Το θέμα απασχόλησε σημερινή συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΥΚ και χθεσινο-βραδυνή συνεδρία της Γενικής Γραμματείας της οργάνωσης.


Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζήτησαν πρόταση που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, με την οποία το Ιράκ απειλείται με αεροπορικές επιδρομές, αν δεν τηρήσει την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Εθνη, για τις επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων.

Η συμφωνία Ηνωμένων Εθνών-Ιράκ έχει ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασαφαλείας και τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση κοινού ψηφίσματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα στο ψήφισμα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της συμφωνίας, ενώ αντίθετα η Ρωσία εξέφρασε την απόψη, ότι δεν χρειάζεται κοινό ψήφισμα για να δοθεί νομική βαρύτητα και αντιτάχθηκε στην χρησιμοποίηση σκληρής γλώσσας.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Γαλλία, ενώ το Ιράκ κατήγγειλε την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, να περιληφθεί παράγραφος, σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία, όπως ανέφερε θα νομιμοποιείται ένα στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράκ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βοριοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.

Το απόγευμα οι νεφώσεις αναμένεται να πυκνώσουν τοπικά και πιθανόν να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως ανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7 βαθμοί, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 8, στη Λεμεσό 20 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 26 February 1998 - 17:27:23 UTC