Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα ξαναχτύπησε με θύμα οκτάχρονο κοριτσάκι από τους Τρούλλους, το οποίο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες για τη λήψη προληπτικών μέτρων, τόσο στο σπίτι της οκτάχρονης όσο και στο δημοτικό σχολείο της Κοινότητας.


Ο υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι ιατρικές υπηρεσίες στη Λάρνακα, και διαβεβαίωσε ότι λήφθηκαν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα στο σχολείο και το περιβάλλον του οκτάχρονου κοριτσιού.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Τα περιστατικά μηνιγγίτιδας των τελευταίων ημερών δημιούργησαν έντονο συνωστισμό τις τελευταίες ημέρες στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αφού πολλά άτομα σπεύδουν εκεί για να εξετασθούν προληπτικά ή να πάρουν φάρμακα, μετά το θάνατο εθνοφρουρού από βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Ο υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής με πρωϊνές δηλώσεις του, απηύθυνε έκκληση στο κοινό της Λευκωσίας, να μην προσέρχεται στις Πρώτες Βοήθειες, εκτός και αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

Δεν δικαιολογείται καμιά ανησυχία, τόνισε ο κύριος Σολωμής, επαναλαμβάνοντας ότι

από την πρώτη στιγμή λήφθηκαν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, τόσο στη μονάδα όπου υπηρετούσε ο εθνοφρουρός, όσο και στο περιβάλλον του.

Εξάλλου, την ίδια έκκληση για προσέλευση του κοινού στο τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών, μόνο σε αναγκαίες περιπτώσεις, απηύθυνε μέσω του ΛΟΓΟΥ, και ο Διευθυντής του Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Κώστας Αντωνιάδης.

Ο κύριος Αντωνιάδης τόνισε ότι μόνο όσα άτομα έχουν έρθει σε στενή επαφή με τον άτυχο στρατιώτη, υπάρχει πιθανότητα να διατρέχουν κίνδυνο να έχουν προσβληθεί από το βακτήριο της μηνιγγίτιδας.

Ο Διευθυντής του Τμήματος ατυχημάτων και επειγόντων περισταστικών, σημείωσε ότι με τη μαζική προσέλευση κοινού στις Πρώτες Βοήθειες παρεμποδίζεται αφενός η σωστή ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, και αφετέρου δημιουργείται επιπρόσθετη ανησυχία.

Εν τω μεταξύ, το πρωϊ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία εξετάσθηκε η αναγκαιότητα εμβολιασμού των εθνοφρουρών για την βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο αρμόδιος Υπουργός και πήραν μέρος λειτουργοί των Υπουργείων Υγείας και Αμυνας.

Η απόφαση για το θέμα του εμβολιασμού θα ληφθεί εντός των προσεχών ημερών.


Εφθασε πριν από λίγο στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα αρχίσει αύριο.

Απόψε ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ με τον οποίο θα έχει συνομιλίες τόσο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και για το Κυπριακό.

Κεντρικό θέμα των συνομιλιν του Προέδρου Κληρίδη θα είναι η πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνηση για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Να μείνουμε στο Λονδίνο, όπου ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, δήλωσε ότι το καθεστώς Ντενκτάς δεν έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Ρόμπιν Κουκ εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Κληρίδης και η Κυπριακή Κυβέρνηση, φαίνονται διατεθιμένοι να ανταποκριθούν στην βρετανική πρόταση για συμπερίληψη των τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κύριος Κουκ επέκρινε το πείσμα, όπως χαρακτηριστικά είπε, της τουρκοκυπριακής πλευράς, το οποίο μπορεί να μην επιτρέψει να γίνει πραγματικότητα η πρόταση για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων.


Απόλυτο δικαίωμα έχουν οι κυβερνήσεις Κύπρου-Ρωσίας να πραγματοποιούν συμφωνίες, όπως αυτή για τους πυραύλους ΕΣ-300.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτοφ, κληθείς να σχολιάσει τις πιέσεις που ασκούνται κυρίως από τους αμερικανούς, για παρεμπόδιση της άφιξης των πυραύλων ΕΣ-300.

Ο κύριος Μουράτωφ, συμπλήρωσε ότι κάποιες πιέσεις που ξεπερνούν τα όρια, μπορεί να εκτιμηθούν και από την πλευρά του διεθνούς δικαίου.

Η Ρωσία, πρόσθεσε, επιθυμεί να συμβάλει στις προσπάθειες για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών, υπενθυμίζοντας ότι για το σκοπό αυτό φθάνει σύντομα στη Κύπρο, ο ρώσος απεσταλμένος για το κυπριακό Βλαντιμήρ Τζιζόφ.

Ο ρώσος πρέσβης προέβη στις δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, με τον οποίο συζήτησαν το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας, για το θέμα πρόληψης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, όσον αφορά την πραγματοποίηση συνδιασκέψεων και συνεδρίων του κόμματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι προκειμένου το έκτακτο Παγκύπριο συνέδριο, να είναι ένα συνέδριο κρίσως, και όχι ένα συνέδριο μονολόγου και χειροκροτημάτων, θα πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν και οι διαφωνούντες.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι θεωρεί ότι είναι αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αλέξης Γαλανός, ο οποίος σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε πως η τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και όλες οι πρόσφατες κομματικές αποφάσεις, τινάζουν ουσιαστικά στον αέρα κάθε προοπτική για αποκατάσταση της ενότητας στο κόμμα.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του στέλεχους του Δημοκρατικού κόμματος, Κύπρου Χρυσοστομίδη.

Ο κύριος Χρυσοστομίδης σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει πως για λογους πολιτικής ευθιξίας από την ηγεσία του κόμματος, απαιτείται άμεση προσφυγή σε εκλογικό συνέδριο.

Το ΔΗΚΟ με γραπτή ανακοίνωση, δηλώνει πως τόσο ο χρόνος που επέλεξε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης να κάνει τη δήλωση του, όσο και το περιεχόμενό της, προκαλούν απορίες και ερωτηματικά στον κόσμο του ΔΗΚΟ.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση, αναφέρει πως η δημοκρατικότητα των αποφάσεων του ΔΗΚΟ, τεκμηρειώνεται από τη συλλογικότητα, η οποία λειτουργεί ως βάθρο των αποφάσεων των διαφόρων οργάνων του κόμματος.


Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εξέδωσε το πρωϊ το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του Αντρέα Κακογιάννη άλλως Κάττου, 30 ετών και του Χριστάκη Κωνσταντίνου άλλως Ζεζέκου 36 ετών, σχετικά με υπόθεση απαγωγής και βιασμού δύο αλλοδαπών καλλιτέχνιδων.

Η μία εκ των δύο καλλιτέχνιδων Ελενα Κορνιάεβα 23 ετών, από την Ρωσία, στην προσπάθεια της να διαφύγει από το διαμέρισμα που την είχε κλείσει, ο Κακογιάννης, έπεσε χθες από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί κρίσιμα.

Οι ύποπτοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή ισχυριζόμενοι ότι οι καλλιετέχνιδες πήγαν μαζί τους με την θέλησή τους.


Τελέστηκε το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, η κηδεία του πατέρα του κατάδικου Τάσου Σιμιλλίδη, ο οποίος απεβίωσε προχθές σε ηλικία 56 ετών, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

Ο Τάσος Σιμιλλίδης, έπειτα από αίτημα του προς την Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, παρευρέθη στην κηδεία του πατέρα του Στέλιου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο Τάσος Σιμιλλίδης εκτίει ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων, για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου.


Οι ενδείξεις για το τρέχον έτος στο θέμα του τουρισμού είναι ευοίωνες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, ο οποίος έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο τουρισμός το 1998, θα αυξηθεί στο 5 με 10 τοις εκατόν.

Αναφερόμενος στα τουριστικά προϊόντα της Κύπρου, ο κύριος Ρολάνδης, τόνισε ότι είναι πολύ ακριβότερα από τα προϊόντα άλλων χωρών, και ότι η διαφορά κυμαίνεται από το 15 μέχρι και το 40 τοις εκατόν.

Αναφερόμενος εξάλλου, στην παγκόσμια τουριστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείσχε και η Κύπρος, ο κύριος Ρολάνδης δήλωσε ότι έπειτα από διαβήματα της Κυβέρνησης, απεσύρθησαν από την έκθεση προπαγανδιστικά φυλλάδια των τουρκοκυπρίων για την κατεχόμενη Κύπρο.


Στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων Ασφαλείας και νεαρών Παλαιστίνιων διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την χθεσινή δολοφονία τριών ομοεθνών τους από Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ κατά την διάρκεια των επεισοδίων, οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες.

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών δυνάμεων και έκαψαν ελαστικά, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τραυματίστηκαν δώδεκα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα επτάχρονο αγόρι.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Διοικητή της Δυτικής Οχθης, οι Παλαιστίνιοι δέν είχαν πρόθεση να προβούν σε οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ οι Παλαιστινιακές αρχές καταδίκασαν το επεισόδειο ως "σφαγή εν ψυχρώ".

Σε δηλώσεις του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσσερ Αράφατ χαρακτήρισε το επεισόδιο ως "μεγάλο έγκλημα", ενώ εκπρόσωπος της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, ανέφερε ότι το συμβάν μπορεί να αποτελέσει την αφορμή γιά την έναρξη ενός "ιερού πολέμου".


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιοχές θα είναι ραγδαίες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ και κατά διαστήματα δυνατοί 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο αναμένονται και πάλι τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέβει στους 17 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 11, στη Λεμεσό 21 με 13 στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 14 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 6 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 11 March 1998 - 17:27:18 UTC