Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δίκαιη και γενναιόδωρη χαρακτήρισε η Βρετανική Προεδρία και ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

Την πρόταση επέδωσε στον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ ο Πρόεδρος Κληρίδης σε πρωινή συνάντηση τους.

Στην συνάντηση τέθηκε και το θέμα των πυραύλων Ες -300.

Ο απεσταλμένος μας στο Λονδίνο, πολιτικός συντάκτης Γιώργος Γεωργίου μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Από το Λονδίνο επέστρεψε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της πρότασης της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Σταθερή και βελτιωμένη παρουσιάζεται σήμερα η κατάσταση της υγείας της οκτάχρονου κοριτσιού από τους Τρούλλους, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λάρνακας με μηνιγγιτιδο-κοκκική σηψαιμία, εκτιμούν οι θεράποντες ιατροί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του νοσοκομείου Κωνσταντίνου Μαλλή, η κλινική εικόνα της μικρής, καθώς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, έχουν βελτιωθεί και επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δόκτωρα Μαλλή, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, κρίνονται καθοριστικά για την υγεία της οκτάχρονης.

Στους Τρούλλους, εν τω μεταξύ, ο πανικός που δημιουργήθηκε αρχικά, έχει παρέλθει, όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης, έπειτα από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι κάτοικοι από ιατρικούς λειτουργούς που κλήθηκαν να επισκεφθούν το χωριό.


Τα Υπουργεία Υγείας και Αμυνας θα υποβάλουν πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για να εγκρίνει εμβολιασμό όλων των νεοσυλλέκτων εθνοφρουρών, κατά του μηνιγγιτιδό-κοκκου, αρχίζοντας από την σειρά που θα καταταγεί τον ερχόμενο Ιούλιο.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, στην οποίαν παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ανώτεροι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς και λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας.

Στην εισήγηση για εμβολιασμό, κατέληξε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που καταρτίστηκε με απόφαση των Υπουργείων Αμυνας και Υγείας, και στην οποία ανατέθηκε η μελέτη και αξιολόγηση των τελευταίων επιδημιο-λογικών δεδομένων στην Κύπρο.


Ο Λόγος, στις εννέα απόψε θα μεταδώσει εκτάκτως ειδική εκπομπή για την μηνιγγίτιδα.

Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται.

Συμμετέχουν επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις τηλεθεατών.

Συντονιστής ο Μιχάλης Παυλίδης.

Η εκπομπή "Ορθοδοξία και Ορθοπραξία" με θέμα "Ο κόσμος και οι άνθρωποι", με τον Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Καμαντζάνη, αναβάλλεται για την Πέμπτη, 19 Μαρτίου.


Εννέα προσφυγικές οικογένειες κυνδυνεύουν να καταπλακωθούν ανά πάσα στιγμή στα χαλάσματα πολυκατοικίας στον Συνοικισμό Ανθούπολης στην Λευκωσία, καταγγέλλουν οι επηρεαζόμενοι στον Λόγο.

Η πολυκατοικία κτίστικε πριν από δεκαεννέα χρόνια και ήδη αρκετές από τις κολώνες και τους τοίχους της βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο φθοράς.

Η επικίνδυνη κατάσταση της πολυκατοικίας γνωστοποιήθηκε και στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες τοποθέτησαν στο ισόγειο της πολυκατοικίας ξύλινα στηρίγματα για να υποβαστάζουν το βάρος

των υπολοίπων ορόφων.

Οι πρόσφυγες κάτοικοι των διαμερισμάτων, δήλωσαν στον Λόγο, ότι αν και οι αρμόδιοι ειδοποιήθηκαν αρκετές φορές για το πρόβλημα, δεν επέδειξαν μέχρι στιγμής το ανάλογο ενδιαφέρον.

Οι επηρεαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες το μόνο που έκαναν, ήταν να βάψουν το εσωτερικό μερικών διαμερισμάτων και να τοποθετήσουν ξύλινα θεμέλια για να αντέξουν το βάρος.


Επ'αυτοφώρω συνελήφθη Ιρανός για μεταφορά επτακόσιων γραμμαρίων χασίς στη Λάρνακα, το οποίο όπως παραδέχθηκε θα διέθετε στην κυπριακή αγορά.

Ο Ιρανός, ο οποίος προσήχθη το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ήρθε ως τουρίστας και στη συνέχεια διέμενε παράνομα στην Κύπρο.

Οπως ανεφέρθη στο δικαστήριο, η επιχείρηση της αστυνομίας για σύλληψή του πραγματοποιήθηκε κατόπιν πληροφοριών, και τα ναρκωτικά βρέθηκαν μέσα σε τακούνια γυναικείων παπουτσιών, σε πλαστική σακούλα.

Ο Ιρανός παραδέχθηκε ότι και άλλες φορές εισήγαγε στην Κύπρο ναρκωτικά, και ότι την κατασχεθείσα ποσότητα, του την έστειλε συσκευασμένη, συμπατριώτης του από το Ιράν.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε εναντίον του διάταγμα οκταήμερης κράτησης.


Τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την πάταξη της πορνείας σε κακόφημα νυκτερινά κέντρα, καθώς και του φαινομένου της παράνομης εισόδου ανηλίκων σε αυτά, αποφάσισε η Αστυνομία.

Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν, κατά την τακτική μηνιαία σύσκεψη της ηγεσίας της Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Αρχηγείο της Δύναμης.

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, εξέφρασε ανησυχία τόσο για την είσοδο μαθητών σε καμπαρέ και την παρακολούθηση ζωντανού γυμνού θεάματος, όσο και για τις διαστάσεις που προσέλαβε η προαγωγή ξένων καλλιτέχνιδων στην πορνεία.

Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσο ασκούνται πιέσεις στο θέμα της μείωσης της φρουράς πολιτικών προσώπων, ο κύριος Χατζηλοϊζου τόνισε ότι η Αστυνομία είναι ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή χθεσινοβραδυνό επεισόδιο σε βάρος αστυνομικών στην Αγία Νάπα, ο κύριος Χατζηλοϊζου προειδοποίησε ότι η Αστυνομία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί απειλές ή εκβιασμούς από εγκληματικά στοιχεία.

Αντίθετα, είπε, θα απαντήσει αποφασιστικά, επιβάλλοντας το νόμο και την τάξη.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι στην Πάφο εντοπίστηκε εικοσάλιρο το οποίο αποτελεί προϊόν της ληστείας υποκαταστήματος της τράπεζας Κύπρου στην περιοχή Σταυρού Στροβόλου.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο θα διαταχθούν ανακρίσεις σχετικά με την καταγγελία πολίτη για τη δράση υπουργού στο πραξικόπημα, ο Αρχηγός Αστυνομίας απάντησε ότι το θέμα αυτό είναι πολιτικό και δεν αφορά την Αστυνομία.


Το Δημοκρατικό Κόμμα οδηγείται σταθερά και συνετά σε μια ανέκκλιτη πορεία ανόρθωσης, που σύντομα θα καταλήξει στον σημαντικό σταθμό του Εκλογικού Συνεδρίου, εκτιμά ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Σε πρωινές δηλώσεις του ο κύριος Κωνσταντίνου, επανέλαβε ότι ο Αλέξης Γαλανός και ο Ντίνος Μιχαηλίδης, αποτελούν παρελθόν για το κόμμα.

Αντικρούοντας επίσης, τις κατηγορίες περί φίμωσης, ο κύριος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής "τα εν ΔΗΚΟ μη εν Δήμω", δεν παραπέμπει σε φίμωση κανενός.

Επίσης, επικαλούμενος την προσωπική του ιδιότητα, ο κύριος Κωνσταντίνου, απάντησε στις επικρίσεις του Κύπρου Χρυσοστομίδη, λέγοντας ότι είναι λυπηρό το γεγονός ένας συναγωνιστής που κηρύσσει τον πολιτικό εκσυγχρονισμό, να αλλοτριώνει, όπως είπε, το περιεχόμενο αυτού του όρου.


Οι κρατικοί προϋπολογισμοί για την αμυντική θωράκιση, συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, παρουσία του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου και άλλων αρμοδίων.

Μετά τη συνεδρία, ο κύριος Ομήρου δήλωσε ότι η Επιτροπή, προέβη σε μία επαναξιολόγηση και επανα-ιεράρχηση των δαπανών για την αμυντική θωράκιση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Ανέφερε επίσης, ότι το Υπουργείο Αμυνας θα υποβάλει στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, λόγω επειγουσών αναγκών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι αν και οι αμυντικές δαπάνες του 1998 είναι ελαφρώς αυξημένες, είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του εγκεκριμένου πενταετούς σχεδίου για την Αμυντική θωράκιση.

Οσον αφορά την αποπληρωμή των πυραύλων Ες-300, ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι αυτή προχωρεί κανονικά, ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα νέας αγοράς οπλικών συστημάτων, τοποθετήθηκε θετικά.


Συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο έστω και ως παρατηρητή, ζητεί από την κυβέρνηση το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Εκπρόσωπος του κινήματος Γιώργος Περδίκης, επεσήμανε ότι είναι καιρός να εφαρμοστεί η σχετική προεκλογική τοποθέτηση του Προέδρου Κληρίδη.

Οι εκπρόσωποι του κινήματος προέβησαν επίσης σε ενημέρωση για την συμμετοχή τους σε πρόσφατο συνέδριο

των Πρασίνων στις Βρυξέλλες με θέμα το Κυπριακό και για τις ενέργειες που προγραμματίζουν ενάντια στην διεξαγωγή βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα.


Κλιμακώνεται η ένταση στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, καθώς για δεύτερη συνεχή ημέρα μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών.

Από τις συγκρούσεις, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία τριών Παλαιστινίων εργατών από Ισραηλινούς στρατιώτες, το βράδυ της Τρίτης, τραυματίστηκαν δεκαεπτά Παλαιστίνιοι.

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αράφατ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα επεισόδια δεν θα επηρεάσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Πρόσθεσε επίσης, ότι για την αποκλιμάκωση της έντασης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ισραηλινη ηγεσία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες δυνατό να δώσουν λίγες βροχές στις ορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ το πρωί, και το απόγευμα μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 11, στη Λεμεσό 18 με 11 στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 13 και τέλος στον Πρόδρομο 4 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 12 March 1998 - 17:08:29 UTC