Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, πραγματοποιεί ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, τις τελευταίες δεκαέξι ώρες που βρίσκεται στην Κύπρο.

Κατά τις επαφές του ο κύριος Χόλμπρουκ απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις. Στις έξι και τριάντα το απόγευμα θα μιλήσει σε συνέντευξη τύπου στο Αμερικανικό Κέντρο στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αμερικανός διπλωμάτης φαίνεται πως έχει επιδώσει έγγραφο στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον Ραούφ Ντενκτάς, στο οποίο εμπεριέχονται ορισμένες βασικές αρχές για επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου, με ουσιαστική επιδίωξη την πραγματοποίηση συνάντησης Κληρίδη- Ντενκτάς.

Στις δέκα το πρωί, ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, μετέβη στο Προεδρικό Μεγαρο και συνομίλησε για μια ώρα περίπου με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Κληρίδης και Χόλμπρουκ συναντήθηκαν επίσης και χθές βράδυ.

Νωρίτερα σήμερα το πρωϊ είχε συνάντηση για δεύτερη φορά στα κατεχόμενα, με τον Ραούφ Ντενκτάς, διάρκειας δύο ωρών.

Στις 11.30, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, οι δυο άνδρες, μαζί με τους επιτελείς τους αναχώρησαν για την Ασίνου και στην συνέχεια για τις Πλάτρες, για γεύμα.

Εισερχόμενος στο προεδρικό αυτοκίνητο, ο κύριος Χολμπρουκ, είπε χαρακτηριστικά ότι έχει κουραστεί να βλέπει το εσωτερικό αεροδρομίων και

γι'αυτό θα κάνει ένα διάλειμα για να επισκεφθεί και άλλα μέρη της Κύπρου.


Καθ'οδόν προς την Ασίνου, και συγκεκριμένα στο εικοστό-πρώτο χιλιόμετρο του δρόμου Λευκωσίας-Τροόδους, παρά την Περιστερώνα, αυτοκίνητο της προεδρικής φρουράς, ενεπλάκη σε δυστύχημα.

Το αστυνομικό αυτοκίνητο, το οποίο προπορευόταν της πομπής, στην προσπάθεια του να στρίψει δεξιά για να εισέλθει σε ανοικτό χώρο, συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο της ειρηνευτικής δύναμης, το οποίο ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστούν και οι τρεις επιβαίνοντες των δύο αυτοκινήτων, οι αναπληρωτές λοχίες Μιχάλης Αλλαγιώτης και Ανδρέας Ορφανού και ο ειρηνευτής του αργεντινού αποσπάσματος, Λοχαγός Ντοσκάνο. Και τα δύο οχήματα έπαθαν εκτεταμένες ζημιές.

Οι τρείς τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο τμήμα πρώτων βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με ελαφρά τραύματα στο κεφάλι.

Ο Αλλαγιώτης έτυχε των πρώτων βοηθειών και απελύθη ενώ ο Ορφανού κρατήθηκε για νοσηλεία.


Σχολιάζοντας την επίσκεψη Χόλμπρουκ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος, και ούτε βλέπει την δυνατότητα να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Θα είναι ευχάριστη έκπληξη και θα την χαιρετήσουμε, σημείωσε ο κύριος Κυπριανού, εάν υπάρξει αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων Χόλμπρουκ, ο κύριος Κυπριανού απάντησε αρνητικά.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν είναι ορθό να γίνονται προβλέψεις για το αποτέλεσμα της αμερικανικής πρωτοβουλίας, αφού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.


Την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβεζ περί ενοχλητικής πορείας της Κύπρου προς την Ευρώπη, η οποία δυσχεραίνει τις προσπάθειες λύσης στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ζήτησε την αντικατάσταση του Ντιέγκο Κόρντοβεζ, χαρακτηρίζοντάς τον υπερόπτη, με τάση επιπολαιότητας.

Ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, είπε ο κύριος Κυπριανού, δεν γνωρίζει και ούτε έχει μελετήσει το Κυπριακό και σημείωσε ότι ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις που είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Κόρντοβεζ.

Σημείωσε ωστόσο, ότι το θέμα θα πρέπει να τύχει διπλωματικού χειρισμού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει την περίοδο αυτή η Κυπριακή Κυβέρνηση να συγκρουστεί με τον Γενικό Γραμματέα, ή το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Αρχισε σήμερα στη Λεμεσό διήμερη συνδιάσκεψη του Δημοκρατικού Κόμματος, στην οποία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, μπορεί να υπάρχουν και διαφωνούντες.

Η συνδιάσκεψη, όπως ανέφερε ο κύριος Κυπριανού έχει χαρακτήρα προπαρασκευής του έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου, στο οποίο θα συζητηθεί και η πρόταση για μετονομασία του Δημοκρατικού Κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό, ενώ την πρώτη ημέρα των εργασιών θα οριστεί η ημερομηνία σύγκλησης εκλογικού συνεδρίου.

Η πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για συνεργασία, ή συνένωση του ΔΗΚΟ με την ΕΔΕΚ, όπως ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, εκκρεμεί.

Στο θέμα ίδρυσης σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ και Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος σημείωσε ότι εάν οι κύριοι Κυπριανού, Γαλανός και Βασιλείου προσέλθουν ισότιμα για συζήτηση και χωρίς τάσεις κηδεμονίας, τότε είναι ευπρόσδεκτοι.


Η απόφαση των φοιτητών του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου να απόσχουν από τις εξετάσεις της ερχόμενης εβδομάδας θα αποβεί ουσιαστικά εις βάρος της δικής τους επαγγελματικής ανέλιξης και προόδου, εκτιμά ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

Συνάμα, ο Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα των φοιτητών να μην παρακαθήσουν στις εξετάσεις, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα ήταν αξιοπρεπές εκ μέρους τους, κατά την έκφραση του, να ζητήσουν νέα εξεταστική περίοδο.

Οσον αφορά, εξάλλου, τη νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας του ΑΤΙ, ο κύριος Μουσιούττας ανέφερε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Ο κύριος Μιουσιούττας προέβη στις δηλώσεις μετά την έναρξη της εκστρατείας παραγωγικότητας, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό.

Την εκστρατεία παραγωγικότητας διοργανώνει το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου, με την συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων.


Αερογέφυρα για τη σωτηρία ασθενούς στήθηκε το μεσημέρι μεταξύ της Πάφου και της Λευκωσίας.

Ο Βρετανός Κεν Χίγκενς, εξήντα-οκτώ ετών, ο οποίος νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική της Πάφου, υπέστη ανεύρυσμα αορτής και μεταφέρθηκε κατεπειγόντως στη Λευκωσία με ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο παρά το Αρχηγείο Αστυνομίας.

Από εκεί, τον ασθενή παρέλαβε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.


Τριάντα χρόνια μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ, η οικογένεια του μαύρου ηγέτη ζητεί από τον Πρόεδρο Κλίντον να ανοίξει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας.

Η οικογένεια του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ υποστηρίζει ότι πίσω από την δολοφονία του Κιγκ υπήρχε μεγάλη συνωμοσία στην οποία εμπλέκονταν και κυβερνητικοί αξωματούχοι.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κιγκ, ηγέτης στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 4 Απριλίου 1968 στο μπαλκόνι του Λοραίν Μοτέλ στη Μέμφιδα του Τενεσί.

Ο Τζέιμς Ερλ Ρέι παραδέχθηκε αρχικά ενοχή για την δολοφονία του Κιγκ.

Ωστόσο, αμέσως μετά άλλαξε την κατάθεση του, και τελικά καταδικάστηκε, ευρισκόμενος ακόμη στη φυλακή.

Η χήρα του μαύρου ηγέτη, Κορέτα Σκοτ Κιγκ απηύθηνε έκκληση στον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να διερευνήσει τα καινούργια στοιχεία που έχουν έρθει στο φώς.


Η Σινδώνη του Τορίνο ένα από πιο πολυσυζητημένα θρησκευτικά κειμήλια των Ρωμαιοκαθολικών, θα εκτεθεί περί τα τέλη Απριλίου σε δημόσιο προσκύνημα.

Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για την σινδώνη στην οποία εναποτέθηκε το σώμα του Χριστού μετά την Αποκαθήλωση.

Ενα αποτύπωμα προσώπου, το οποίο αποτελέσε αντικείμενο ερευνών, πιστεύεται ότι είναι αποτύπωμα του προσώπου του Χριστού.

Οι απόψεις όμως διϊστανται, καθώς από τη μιά εκφράζεται διαφωνία γύρω από το εάν η απεικόνιση είναι πραγματική ή όχι, και από την άλλη υποστηρίζεται ότι υπάρχουν εκαντοντάδες άλλες απεικονίσεις που ανάγονται από το 31 μετά Χριστόν οι οποίες παρουσιάζουν ομοιότητα με το πρόσωπο που απεικονίζεται στη σινδώνη του Τορίνο.


Η διαφωτιστική εκστρατεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενών αγνοουμένων συνεχίστηκε και αυτό το Σάββατο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Την εκστρατεία ενίσχυσαν σήμερα Ομάδα Νεολαίας Αρμενίων από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη καθώς και ο κυνηγετικός σύλλογος "ΚΥΣΣΑ" του Συνοικισμού Αυτοστέγασης Λατσιών.

Η Αρμενική ομάδα νεολαίας βρίσκεται στην Κύπρο, ως φιλοξενούμενη της Αρμενικής κοινότητας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων της ογδοηκοστής τρίτης επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, αλλά θα καταστούν ασθενείς δύο έως τρία μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους δέκα βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά γενικά αίθριος, αλλά το απόγευμα θα σχηματίζονται μόνο λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί μέτριοι, τρία έως τέσσερα μπωφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους εικοσι-τρείς βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 7, στη Λεμεσό 21 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 4 April 1998 - 17:27:23 UTC