Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αποκάλυψε το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας τις προθέσεις του για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο τον Μάιο και ταυτόχρονα έστειλε μηνύματα με αποδέκτες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό και στην πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη.

Οι δηλώσεις Χόλμπρουκ θα μεταδοθούν στο κύριο δελτίο ειδήσεων του ΛΟΓΟΥ στις ΟΚΤΩ και σε αυτές ο Αμερικανός διπλωμάτης προειδοποιεί για την πορεία της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της ανάμιξης τους στο Κυπριακό.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις εννέα και τριάντα συνοδευόμενος από τον Τόμας Μίλλερ, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στην Κύπρο.


Στην Αγκυρα, οι επαφές του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την Προεδρία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε μετά την σύσκεψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δυναμιτίζει με την στάση της την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το κυπριακό, ο αρμόδιος για την Κύπρο υπουργός, Σινά Γκιουρέλ δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά δεν ανησυχεί για αυτό.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να εκδηλωθεί καμμία πρωτοβουλία που θα φέρει τον τουρκοκυπριακό λαό, όπως είπε, σε θέση μειονότητας και θα απομακρύνει την Κύπρο από την Τουρκία.


Αμφιβολίες κατά πόσον ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κύπρο τον Μάιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ασκούνται πιέσεις προς την πλευρά μας, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις για τη δήλωση Χόλμπρουκ περί πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κύπρο και όχι προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη Χόλμπρουκ δεν επιτεύχθηκε συγκεκριμμένη πρόοδος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στη νέα επίσκεψη που θα ακολουθήσει στις αρχές Μαίου.

Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού εκτιμά ότι οι Αμερικανοί προωθούν λύση συνομοσπονδίας, καθώς και πάγωμα των εξοπλισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε το πρωί ότι αποτελεί μήνυμα προς το ψευδοκράτος η δήλωση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν το ούτω καλούμενο τουρκοκυπριακό κράτος.

Απαντώντας δε στις δηλώσεις Ντενκτάς περί διάλυσης της Εθνικής Φρουράς και εγκατάστασης των Ες-300 σε τρίτη χώρα, ο κύριος Ομήρου τόνισε ότι δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση το κυριαρχικό δικαίωμα της άμυνάς μας.

Οσοι πιστεύουν, συνέχισε ο Υπουργός Αμυνας, ότι με την επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων στους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα κάμψουν τη δύναμη της αντίστασης του λαού μας, αγνοούν και την ιστορία και τους αγώνες του έθνους μας.


Ο Ρώσσος απεσταλμένος για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τζιζώφ δήλωσε ότι είναι εμφανές το αυξημένο ενδιαφέρον των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Βλαντιμίρ Τζιζώφ, ο οποίος αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις δύο το απόγευμα πρόσθεσε ότι σήμερα οι προσπάθειες στο Κυπριακό βρίσκονται ένα βήμα πιο πίσω από την λύση, απ' ότι το περασμένο καλοκαίρι.


Αγρια επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα υπέστησαν οι αστυνομικοί της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης, οι οποίοι έσπευσαν να καταστείλουν τα χθεσινο-βραδινά έκτροπα στο Μακάρειο Στάδιο, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ-Ομόνοιας.

Σχετικά με τα επεισόδια το ΤΑΕ Λευκωσίας συνέλαβε τρία πρόσωπα, τα οποία οδηγήθηκαν το μεσημέρι στο δικαστήριο.

Η προσαγωγή του ενός από τους συλληφθέντες, του Ζαχαρία Γεωργίου, από τις Βρυσούλλες, είκοσι-εννέα ετών, οικοδόμου, ήταν επεισοδιακή.

Συγκεκριμένα, ο ύποπτος ξάπλωσε αρχικά στο αυτοκίνητο της Αστυνομίας, και αργότερα στο δάπεδο του δικαστηρίου, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι κακοποιήθηκε από αστυνομικούς και αρνούμενος επίμονα να σταθεί.

Το δικαστήριο διέταξε την κράτηση του Γεωργίου για μία ημέρα προκειμένου να εξετασθεί το παράπονό του.

Ωστόσο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου μεταφέρθηκε ο ύποπτος για εξέταση, διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε οποιεσδήποτε κακώσεις.

Εξάλλου, το δικαστήριο διέταξε την τετραήμερη κράτηση του Κώστα Βαρνάβα, από την Παλουριώτισσα, εικοσι-ενός ετών, και ενός δεκα-εξάχρονου μαθητή, από τη Λακατάμια, σχετικά με λιθοβολισμό αστυνομικών και πρόκληση κακόβουλης ζημιάς στο Μακάρειο Στάδιο.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας αναζητεί και άλλα πρόσωπα σχετικά με τα επεισόδια.


Σε οικονομικές αντιζηλίες ανάμεσα σε ανθρώπους της νύκτας αποδίδεται ο εμπρησμός σήμερα την αυγή, του διαμερίσματος του Μιχάλη Χριστοδούλου στην Λάρνακα, πωλητή λουλουδιών σε νυκτερινά κέντρα.

Η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περιόρισε τη φωτιά σε ένα μόνο δωμάτιο το οποίο και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι δράστες ολοκλήρωσαν το κτύπημα εναντίον του Χριστοδούλου, ξεσκίζοντας και τα τέσσερα ελαστικά του αυτοκινήτου του, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε παρακείμενο δρόμο.


Αρχισαν το πρωί οι τριήμερες εκδηλώσεις υπό την επωνυμία "Οδός Ελευθερίας" που σκοπό έχουν την προβολή του έργου του μελάθρου αγωνιστών ΕΟΚΑ και της οικονομικής του στήριξης.

Η εκδήλωση άρχισε με τρισάγιο στο μνημείο του ήρωα Νίκου Ευαγόρου στην Παλώδια, και με δοξολογία στο εκκλησάκι του Μελάθρου.

Σε χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, που διάβασε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, επισημαίνεται η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Μελάθρου και υπογραμμίζονται το έργο που επιτελείται.

Στη συνέχεια, ο κύριος Σολωμής, κήρυξε την έναρξη ποδηλατοδρομίας που θα τερματίσει στη Λευκωσία, στην οποία συμμετέχουν αθλητές της Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών, με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για ενίσχυση του Μελάθρου.


Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ 55-59, διοργάνωσε το πρωί την ετήσια εκδήλωσή του εις ένδειξη μνήμης και τιμής προς τον απελευθερωτικό αγώνα του 55-59 και όλους όσους έχασαν την ζωή τους μαχόμενοι για την ελευθερία.

Η εκδήλωση άρχισε με δοξολογία από το παρεκκλήσι των κεντρικών φυλακών, χοροστατούντος του Ηγουμένου Κύκκου Νικηφόρου.

Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στα φυλακισμένα μνήματα και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των ηρώων, από συγγενείς των πεσόντων, αγωνιστές και άλλους επισήμους.


Τα προσφυγικά σωματεία ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ορκάς και Κώμης Κεπήρ, ενίσχυσαν σήμερα την διαφωτιστική εκστρατεία που οργανώνουν εδώ και είκοσι μήνες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, μέλη και στελέχη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς Αγνοουμένων.

Οι πρόσφυγες των δύο χωριών επέδωσαν ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη, στο οποίο ζητούν την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους πολίτες, τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.


Απεβίωσε σε ηλικία οδγόντα-πέντε ετών, από ανακοπή καρδίας, ο βετεράνος πολεμιστής και αγωνιστής Γεώργιος Γεωργάκης, από τον Αγιο Ηλία Αμμοχώστου.

Ο εκλιπών είχε υπηρετήσει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, συμμετέσχε ενεργά σε όλους τους αγώνες της Κύπρου και ανέπτυξε έντονη δράση κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, μεταφέροντας αλληλογραφία της ΕΟΚΑ με το λεωφορείο του.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του έγινε πριν από λίγες ημέρες κατά την παρέλαση παλαιών πολεμιστών, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Η κηδεία του Γεωργάκη θα τελεσθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις τρεις το απόγευμα, από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.


Τραγωδία στην πόλη Ντονέσκ της Ουκρανίας.

Από έκρηξη μεθανίου σε υπόγεια στοά ανθρακωρυχείου βρήκαν τον θάνατο εξηντατρείς εργάτες και τραυματίστηκαν εβδομήντα -ένας.

Την ώρα της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο δούλευαν περί τους τρακόσιους ανθρακωρύχοι και νεαροί μαθητευόμενοι, από τους οποίους οι πλείστοι συγκαταλέγονται στους τραυματίες.

Τα σωστικά συνεργεία, παρά τον κίνδυνο νέας έκρηξης, δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να αναζητούν επιζώντες.

Το Ντονέσκ είναι η περιοχή με τα περισσότερα ανθρακωρυχεία στην Ουκρανία.

Τον περασμένο χρόνο περισσότεροι από 250 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που σημειώθηκαν σε υπόγειες στοές των ανθρακωρυχείων της χώρας.


Νέα ενταση στις σχέσεις Ισραηλινών -Παλαιστινίων, έχει πυροδοτήσει η δολοφονία ηγετικού στελέχους της Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Ραμάλα, όταν νεαροί Παλαιστίνιοι είχαν στήσει οδοφράγματα, και στα περίχωρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια των οποίων Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν έξι Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς αποδίδει τη δολοφονία σε Ισραηλινούς,ενώ ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου απέκρουσε τις κατηγορίες για ανάμιξη του Ισραήλ στην υπόθεση και κατέστησε την Παλαιστινιακή αρχή υπόλογη για οποιαδήποτε πράξη βίας.

Εν τω μεταξύ, το θέμα απασχόλησε και σύσκεψη του Υπουργικού Συμβούλιου του Ισραήλ το οποίο συζήτησε επίσης και την πιθανότητα οριστικής αποδοχής του ψηφίσματος 425 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο καλεί το Ισραήλ να αποχωρήσει από το Νότιο Λίβανο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 5 April 1998 - 14:29:06 UTC