Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μετριάζεται η απαισιοδοξία σε σχέση με τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα από την συνάντηση που είχε χθες στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού, με τον Αμερικανό Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθές ότι άκουσε κάτι περισσότερο, απ'ότι ανέμενε από τον κύριο Μίλερ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξηγώντας τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, επεσήμανε ότι αλλαγή στην τουρκική στάση, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει, αλλά πρόσθεσε, η Αγκυρα, συζητά με τους αμερικανούς την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Το ζητούμενο από πλευράς αμερικανών για την ώρα, συνέχισε ο κύριος Κασουλίδης, είναι πρώτον, η επανέναρξη των συνομιλίων και δεύτερον, η εξασφάλιση πραγματικής πρόθεσης για διαπραγμάτευση.

Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ο κύριος Κασουλίδης, είπε ότι αναμένεται να διερευνήσει το έδαφος κατά πόσο είναι πρόσφορο, για να απευθύνει προσκλήσεις και να πάρει θετικές απαντήσεις.

Οι προσκλήσεις συνέχισε, θα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εξασφαλιστεί εκ των προτέρων, η σύμφωνος γνώμη του Γενικού Γραμματέα, όπως οι συνομιλίες να είναι υπό την αιγίδα του.

Προδιαγράφοντας μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι συνομιλίες, ο Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι γίνεται λόγος για έναρξη ενός διαλόγου, ο οποίος θα είναι συνεχής, μεγάλης διάρκειας, τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, και θα έχει σαν στόχο την επίτευξη αποτελεσμάτων.


Στην Ουάσιγκτων, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο, να αντιμετωπίσουν την επίσκεψη Χόλμπρουκ στο νησί, ως μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούν με ένα πολύ ικανό διπλωμάτη.

Ο Τζέϊμς Ρούμπιν δήλωσε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα παραμείνει στο νησί για αρκετές ημέρες και θα έχει συζητήσεις, με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην προβληματική, όπως είπε, περιοχή.

Στα κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τον όρο για αναγνώριση του ψευδοκράτους, προκειμένου να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Ντενκτάς δήλωσε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα ασκούν κυριαρχία επί του συνόλου του νησιού.


Τραγικό θάνατο στο δρόμο Λευκωσίας Λεμεσού βρήκαν στις 10.30 το πρωϊ, πατέρας και γιός από την Δανία, μόνιμοι κάτοικοι Λεμεσού.

Πρόκειται για τον Χένρι Κέλεθ 38 ετών και τον γιό του Μάριο, 4 ετών.

Το δυστύχημα συνέβη όταν ο Κέλεθ κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες,

έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και σφηνώθηκε σε ημιφορτηγό

αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο και ανήκει στον Δημήτρη Ανδρέου από τη Λεμεσό.


Εξαιρετικά κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση του εθνοφρουρού, Γρηγόρη Τζιόγκουρου, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά χθές βράδυ, όταν έπεσε από τον δέκατο τρίτο όροφο στον έβδομο, της πολυκατοικίας Μαγκλή, στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

Ο εθνοφρουρός ο οποίος νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και φέρει πολλαπλά κατάγματα.

Οι γιατροί υπέβαλαν τον στρατιώτη σε αξονική τομογραφία και σε πολύωρη εγχείρηση.

Τον άτυχο εθνοφρουρό επισκέφθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, χθες βράδυ και σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτρης Δήμου.

Από τις μέχρι τώρα εξετάσεις αποκλείεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.


Δύο βομβιστικές επιθέσεις ρίψης στρατιωτικών χειροβομβίδων σημειώθηκαν τα ξημερώματα στη Λεμεσό,

εναντίον δύο σπιτιών στην Επισκοπή και τον Υψωνα, αντιστοίχως.

Και στις δύο περιπτώσεις προκλήθηκαν, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις τρείς την αυγή, στην αυλή της οικίας της Παντελούς Κυριαζή, στην Επισκοπή Λεμεσού.

Προκλήθηκαν ελαφρές ζημιές στο αυτοκίνητο της Κυριαζή και στο τσιμεντένιο δάπεδο της αυλής.

Από τις πρώτες εξετάσεις που διενήργησαν άνδρες του ΤΑΕ Λεμεσού διαπιστώθηκε, ότι η χειροβομβίδα ρίφθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Εξάλλου στις 4.30 σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη, στον Υψωνα, έξω από την οικία του Ανδρέα Τσίτση, ο οποίος εργάζεται στις Βρετανικές Βάσεις Επισκοπής.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην αυλή.

Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι χειροβομβίδες να κλάπηκαν από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς.


Ο Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου ανέλαβε σήμερα και επίσημα τα καθήκοντά του ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, διαδεχόμενος τον Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο.

Υστερα από την τελετή παράδοσης της ηγεσίας, που έγινε στο ΓΕΕΦ, ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ερωτηθείς αν θα βρίσκεται σε επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, ίσως από κάποιο άλλο πόστο, τόνισε ότι παραμένει "ένστολος, ένοπλος, ενεργός, παρών, εθνοφρουρός".

Ο στρατηγός Βορβολάκος ευχαρίστησε όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου και τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας.

Ιδιαιτέρως δε, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την πλήρη και αμέριστη εμπιστοσύνη που του έδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του, στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

Αναφερόμενος στον διάδοχό του, ο κύριος Βορβολάκος τον χαρακτήρισε "εκλεκτό συνάδελφο και αγαπητό φίλο" και τόνισε ότι ο κύριος Δήμου "έχει όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται και εγγυώνται μια επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων του".

Ο νέος Αρχηγός Δημήτρης Δήμου, δεχόμενος τα συγχαρητήρια και τις ευχές του κυρίου Βορβολάκου, χαρακτήρισε την ευθύνη που αναλαμβάνει "βαριά και ιστορική" και επανέλαβε τη δήλωση του, όταν ήρθε στο νησί για να αναλάβει την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, για "περίσκεψη, δουλειά και αισιοδοξία".


Αφιερωμένη στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων που έγινε πριν ογδόντα- τρία χρόνια από τους Τούρκους, ήταν η σημερινή εκστρατεία διαφώτισης των ξένων επισκεπτών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Κύπριοι και Αρμένιοι ένωσαν τον πόνο και τις φωνές τους, ενημερώνοντας τους επισκέπτες του οδοφράγματος για τις θηριωδίες των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου και των Αρμενίων.

Το οδόφραγμα επισκέφθηκε και ομάδα Ελληνο-καναδών δημοσιογράφων, οι οποίοι δήλωσαν την αγανάκτησή τους για την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και τόνισαν ότι θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες διαφώτισης των Καναδών.


Βίαιες ταραχές ξέσπασαν στην πόλη Ντρίβαρ της Βοσνίας, από Κροάτες, οι οποίοι αντιτίθενται έντονα στην επιστροφή Σέρβων προσφύγων που εγκατέλειψαν την πόλη κατά την διάρκεια του πολέμου στη χώρα μεταξύ 1992-1995.

Οι ταραχές είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκατεσσάρων ατόμων, περιλαμβανομένων και τεσσάρων ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών.

Στην διάρκεια των επεισοδίων, πυρπολήθηκαν και αρκετά κτίρια, μεταξύ των οποίων και τα τοπικά γραφεία της ειδικής αστυνομικής δύναμης και της οργάνωσης προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στην πόλη έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο άντρες της δύναμης εξακολουθούν να πραγματοποιούν περιπολίες, με τεθωρακισμένα οχήματα.

Η πόλη Ντρίβαρ, βρίσκεται σε περιοχή της Βοσνίας πού ελέγχεται από Κροατες και μουσουλμάνους, ενώ μέχρι πρόσφατα αποτελούσε προπύργιο των Σέρβων.


Για πρώτη φορά από το τέλος του Πολέμου στον Κόλπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν ανθρωπιστική βοήθεια πρός το Ιράκ.

Την βοήθεια, η οποία αποτελείται από ενενήντα χιλιάδες τόνους προμηθειών, αποστέλλει Αμερικανική ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση.

Ομάδα Αμερικανών εθελοντών θα μεταβεί στη Βαγδάτη, για να διασφαλίσει την παράδοση της βοήθειας πρός τον άμαχο πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα θα επιθεωρήσει και την κατάσταση που επικρατεί στα Ιρακινά νοσοκομεία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως ανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και τοπικά δυνατοί 5 μποφόρ ενώ στις περιοχές των καταιγίδων θα είναι μεταβλητοί 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και τοπικά έως κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς δυνατούς 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 12, στη Λεμεσό 23 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 25 April 1998 - 14:27:35 UTC