Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Λαίδη Αν Χέρκους, πρώην Υπουργός και διπλωμάτης από την Νέα Ζηλανδία θα είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Ρόϊτερ", η διάδοχος του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, ο οποίος αφυπηρετεί.

Η Αν Χέρκους διετέλεσε Υπουργός σε κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας και Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας της στα Ηνωμένα Εθνη.

Σύμφωνα με το "Ρόϊτερ", ο διορισμός της Αν Χέρκους εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του Κόφι Ανάν για αύξηση των γυναικών-αξιωματούχων στον διεθνή οργανισμό.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, με τον οποίο είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία, απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το τηλεγράφημα του "Ρόϊτερ".

Ο ΛΟΓΟΣ πρώτος αποκάλυψε την διαδοχή του Γκουστάβ Φεϊσσέλ από την Αν Χέρκους την περασμένη Δευτέρα.


Υπάρχει μια φραστική διαφοροποίηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ, σε σχέση με τις δηλώσεις του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν εκπροσωπεί τους τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ωστόσο, ο κύριος Στυλιανίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να γίνει αξιολόγηση της δήλωσης Φόλεϊ, και το όλο θέμα, καθώς και οι δηλώσεις Χόλμπρουκ θα συζητηθούν αύριο, όπως είπε, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κύριος Φόλεϊ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν μόνο μια κυβέρνηση στην Κύπρο, αυτή του Προέδρου Κληρίδη, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην Κύπρο βρίσκονται δύο λαοί αποξενωμένοι ο ένας από τον άλλο.

Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος, εξάλλου, σχολιάζοντας δήλωση εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία επαναφέρονται οι προτάσεις της Μόσχας του 1997, για επίλυση του κυπριακού, ανέφερε ότι ο ρωσικός παράγοντας είναι σημαντικός στην προσπάθεια επίτευξης μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.


"Οι δεσμοί που ενώνουν τους λαούς της Γαλλίας και της Κύπρου είναι τόσο μακροί, έτσι ώστε να διατηρούνται και να ενισχύονται ακόμα και όταν υπάρχουν παρεξηγήσεις", είπε σήμερα ο νέος πρέσβης της Γαλλίας, Ζιαν- Μπερνάρ ντε Βεβρ, κατά την διάρκεια της τελετής επίδωσης των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο κύριος ντε Βεβρ είπε ότι η Κύπρος είναι ευπρόσδεκτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιο μέλος.

Ο νέος πρέσβης της Γαλλίας χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο λαός της Κύπρου έχει διατηρήσει στο μυαλό και την καρδιά του τον στόχο της επανένωσης και της επαναπροσέγγισης, όπως είπε.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης κατηγόρησε την τουρκική πλευρά για αδιαλλαξία στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

Σήμερα επέδωσε τα διαπιστευτήρια του και ο νέος πρέσβης της Αργεντινής, Βιτσέντε Εσπέτσε Γκιλ.


Στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, απέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ τον λόγο για τον οποίο δεν έχουν γίνει εδώ και τόσα χρόνια διορθωτικές παρεμβάσεις στον κλάδο των ταχυδρομείων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, προέβη στη δήλωση αυτή με αφορμή την εικοσιτετράωρη απεργία στα ταχυδρομεία.

Η αντιπαράθεση στον ταχυδρομικό κλάδο, αφορά το θέμα της απασχόλησης ωρομισθίων, σε δημοσιοϋπαλληλικά καθήκοντα του κλάδου, πέραν από αυτά της διανομής.

Οπως ανέφερε ο κύριος Χατζηπέτρου, σύντομα αναμένεται να υπάρξει αντίδραση και στα τελωνία, αφού μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι πενήντα-επτά ωρομίσθιοι εκτελούν τελωνιακά καθήκοντα.


Την πεποίθηση ότι η κρίση στην οικοδομική βιομηχανία έχει εκτονωθεί, μετά από την μεσολαβητική παρέμβασή του, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Μουσιούττας.

Μιλώντας στην Λάρνακα, ο κύριος Μουσιούττας ανέφερε ότι αναμένει την απάντηση της εργοδοτικής πλευράς, μέχρι αύριο και την απάντηση των συντεχνιών σε μία, περίπου, εβδομάδα.

Ο Υπουργός Εργασίας δεν σχολίασε την εργατική διαφορά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, εφόσον, όπως είπε, το Υπουργείο του δεν έχει ακόμη εμπλακεί ενεργά στη συγκεκριμένη διαφορά.


Ως αόριστες και ατεκμηρίωτες χαρακτήρισαν τις καταγγελίες που έγιναν στη Βουλή περί ανάμιξης αστυνομικών σε υποθέσεις διαφθοράς, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης και ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κύριος Κόσης είπε, ότι αν υπάρχουν στοιχεία για ανάμιξη αστυνομικών σε κυκλώματα πορνείας ή σε άλλες εγκληματικές ενέργειες, πρέπει να δίδονται επώνυμα.

Δεν μπορούμε, παρατήρησε, να ασχολούμαστε με πληροφορίες οι οποίες δεν είναι στοιχειοθετημένες.

Εξάλλου, ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου δήλωσε, ότι η Αστυνομία ζήτησε σήμερα, μέσω της Βουλής, όπως κληθεί ο βουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου να παραθέσει στοιχεία αναφορικά με τους ισχυρισμούς που πρόβαλε χθες για διαφθορά αστυνομικών.

Ο κύριος Χατζηλοίζου επιβεβαίωσε ότι υποβάλλει την παραίτηση του εντός δύο μηνών, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά πόσο εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση ύστερα από κομματικό παρασκήνιο.

Εν τω μεταξύ, αύριο θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο νέος Υπαρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Χριστοφίδης.


Νέα υπόθεση κλοπής και απόσπασης χρημάτων μέσω του ίντερνετ, απασχολεί την αστυνομία.

Το περιστατικό συνέβη στην Πάφο με δράστες τρείς μαθητές οι οποίοι συνελήφθησαν χθες βράδυ, και παραδέχθηκαν ενοχή.

Οι τρείς νεαροί βρήκαν την πιστωτική κάρτα του Ευάγγελου Σωκράτους από την Πάφο και τη χρησιμοποίησαν για ψώνια.

Επίσης πραγματοποίησαν αγορές μέσω ίντερνετ παραλαμβάνοντας διάφορα είδη από το εξωτερικό, χρεώνοντας στο λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας.

Την κλοπή αντελήφθη ο ιδιοκτήτης της κάρτας όταν έλεγξε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία.

Οι τρείς μαθητές, οι οποίοι ενέχονται σε δεκαοκτώ υποθέσεις πέραν των αγορών μέσω ίντερνετ, οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα εξαήμερης κράτησης.


Δάνειο ύψους τριάντα εκατομμυρίων Εκιού, θα παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρός την κυπριακή κυβέρνηση, για την διεκπεραίωση έργων υποδομής που αφορούν την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Η σχετική συμφωνία εγγυήσεως για την παραχώρηση του δανείου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την "Ευρω- Μεσογειακή Σχέση", υπεγράφη το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Με την συμφωνία αυτή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει ορισμένα έργα μεταφοράς ηλεκτρισμού, με τη δημιουργία νέων υποσταθμών της ΑΗΚ στον αερολιμένα Λάρνακας, στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας και στο κέντρο της Λευκωσίας.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως είχε ενωρίτερα συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα μετακίνησης των διυλιστηρίων, λόγω παραπόνων από τους κατοίκους Λάρνακας, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό.


Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τη ρύθμιση του λογιστικού επαγγέλματος.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου μετά από πρωινή συνάντηση του με την ηγεσία του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα την αισισιοδοξία ότι εντός του τρέχοντος έτους η σχετική νομοθεσία θα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και την Βουλή.

Ο κύριος Χριστοδούλου διευκρίνισε ότι η νομοθεσία που υφίσταται μέχρι στιγμής είναι απηρχαιωμένη και δεν ρυθμίζει αξιολογικά τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να ασκεί το επάγγελμα του λογιστή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κύριος Χριστοδούλου ενημέρωσε τους λογιστές για τα Εφοριακά Συμβούλια, για την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και για τα επιτόκια.


Λίγους μήνες πριν την κατάταξη των νέων εθνοφρουρών, επανήλθε στην Επιτροπή Αμύνης της Βουλής το θέμα της επιλογής των εφέδρων.

Αφορμή και οι συνεχείς παρενοχλήσεις που δέχονται βουλευτές από γονείς οι οποίοι πιστεύουν ότι οι διαδικασίες δεν είναι αδιάβλητες.

Ο βουλευτής Αβέρωφ Νεοφύτου εισηγήθηκε την καθιέρωση εξετάσεων αντίστοιχων αυτών για τις παραγωγικές σχολές της Ελλάδος, εισήγηση που αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από το Υπουργείο Αμυνας, δεδομένων των νομικών κωλυμάτων.

Ο Υπουργός Αμυνας Γιάννακης Ομήρου αποκάλυψε ότι ύστερα από την άρνηση του Κέντρου Παραγωγικότητας να ετοιμάσει διαγωνισμό ικανότητας, το Υπουργείο στράφηκε στο Πανεπιστήμιο το οποίο επέδειξε ενδιαφέρον κατ' αρχήν.


Αυξάνονται τα πρόστιμα για όσους σπαταλούν νερό για οικιστικούς σκοπούς από 15 σε 30 λίρες και θα επιβάλλονται εξωδίκως.

Η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τους σχετικούς κανονισμούς οι οποίοι προωθούνται στην ολομέλεια.

Δικαίωμα για επίβολή προστίμων θα έχουν οι δήμοι, οι κοινότητες, το τμήμα υδάτων και τα συμβούλια υδατοπρομήθειας.


Μέχρι το τέλος της βουλευτικής περιόδου θα υπάρξει απόφαση, για τη νομική υπόσταση του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συνέστησε υπεπιτροπή η οποία λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των εμπλεκομένων θα ετοιμάσει πρόταση, η οποία θα υποβληθεί στην ολομέλεια για τελική έγκριση ή απόρριψη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αβραάμ Αντωνίου δήλωσε ότι με τη ρύθμιση θα λυθεί ή θα υποβοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα με τους αποφοίτους.

Την έρχόμενη εβδομάδα αναμένεται εξάλλου η επιτροπή να λαβει και τελική απόφαση για το θέμα του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές.


Στην Ιταλία, στους σαράντα-πέντε ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, έπειτα από τις καταστροφικές πλήμμυρες και κατολισθήσεις που έπληξαν τις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας τις τελευταίες δύο ημέρες.

Χιλιάδες άνδρες των συνεργείων διάσωσης, αγωνίζονται μέσα στη λάσπη για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ενενηντα- επτά προσώπων.

Το καταστροφικότερο πλήγμα υπέστησαν χωριά σε ορεινές περιοχές της επαρχίας Καμπανία, στη Νότια Ιταλία, τα οποία καταπλακώθηκαν από χιλιάδες τόνους λάσπης, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να βρίσκονται ακόμη θαμένα κάτω από τα ερείπια.

Οι άστεγοι από τη θεομηνία ξεπερνούν τις τρείς χιλιάδες, ενώ η Ιταλική κυβέρνηση θα διαθέσει ποσό εικοσι-οκτώ εκατομμυρίων δολλαρίων, προς ανακούφιση των πλημμυροπαθούντων.

Το Ιταλικό κοινοβούλιο κήρυξε κατάσταση έκτακτου ανάγκης στην περιοχή, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τζιόρζιο Ναπολιτάνο, χαρακτήρισε την καταστροφή "ως αναξιοπρεπή κατάσταση για μία πολιτισμένη χώρα".

Κυβερνητικές αρχές επιρρίπτουν ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση για ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη, αποτέλεσμα της οποίας οι είναι οι εκτεταμένες πλήμμυρες, που οδήγησαν στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα καταστούν βόρειοι ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς.

Αύριο παροδικές αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά τόπους και πιθανόν να πέσουν μερικές βροχές κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα καταστούν θαλάσσιοι ασθενείς ως μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια και στους 27 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 18, στη Λεμεσό 27 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 15 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 18.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 7 May 1998 - 16:27:36 UTC