Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, απασχόλησαν το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο συνήλθε από τις 9.15 το πρωϊ.

Η συνεδρία, που άρχισε στις 9 και 15 το πρωϊ, διακόπηκε το μεσημέρι και ξανάρχισε στις 4.30 το απόγευμα.

Της συνεδρίας προήδρευσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Πριν την έναρξη της συνεδρίας του Εθνικού, ο πρόεδρος Κλήρίδης είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανιού, στην οποία, όπως αναφέρθηκε, έγινε συζήτηση για θέματα Βουλής.


Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, αναχώρησε πριν από λίγο για την Ρόδο, προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των Ευρωπαικών-Σοσιαλιστικών Κομμάτων.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται από τις 10 μέχρι τις 11 του μηνός, μία ημέρα πριν από την Σύνοδο τη Δυτικο-ευρωπαικής Ενωσης, η οποία συνέρχεται και πάλι στην Ρόδο.

Ο κύριος Ομήρου αφού ανεφέρθη στην αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Δυτικο- ευρωπαική Ενωση, είπε ότι η Κύπρος βλέπει τον εαυτό της σε ένα ρόλο αναβαθμισμένο στην περιοχή σε σχέση με την Ευρωπαική Ενωση, ιδιαίτερα υπό το φως της ενταξιακής μας πορείας.

Στη Σύνοδο της Ρόδου θα υπάρξει μια συζήτηση γύρω από την αίτηση της Κύπρου, και θα υπάρξει κάποια αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν της Δυτικοευρωπαικής Ενωσης.


Η στρατιωτική συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία δεν στοχεύει εναντίον οποιουδήποτε κράτους στην περιοχή, αλλά έγινε για την προαγωγή της σταθερότητας και της ειρήνης.

Δήλωση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου κατά την διάρκεια συνεδρίου του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Σχολιάζοντας πως το Ισραήλ αναζητεί την ειρήνη όταν έχει συνάψει στρατιωτική συμμαχία με την Τουρκία, ο κύριος Νετανιάχου ανέφερε ότι το Ισραήλ σέβεται την Κύπρο και ότι η χώρα του έχει φιλικές σχέσεις με την Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του και η Τουρκία, ενδιαφέρονται για την σταθερότητα στην περιοχή και αυτός είναι ο στόχος της συμμαχίας τους.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επαίνεσε την Κύπρο για την επιτυχία της στον τομέα της οικονομίας, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ και η Κύπρος ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο οικονομικό επίπεδο.


Νέα τραγωδία στην άσφαλτο.

Εφεδρος ανθυπολοχαγός και βιοπαλαιστής πατέρας πέντε παιδιών, βρήκαν τραγικό θάνατο σε νέο οδικό δυστύχημα στο δρόμο Ανθούπολης-Παλαιχωρίου.

Νεκροί είναι οι Κάρολος Σιδεράς, από την Ακρόπολη, είκοσι ετών, και Ανδρέας Αριστείδου, από τους Εργάτες, πενήντα-επτά ετών, καλουψιής.

Το δυστύχημα συνέβη είκοσι λεπτά πριν τα μεσάνυκτα.

Σε μιά στροφή παρά το συνοικισμό Ανθούπολης, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ανθυπολοχαγός, βρέθηκε στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας και συγκρούσθηκε βίαια με το αυτοκίνητο του Αριστείδου, που κατευθυνόταν από τη Λευκωσία προς το χωριό του.

Οι δύο οδηγοί τραυματίσθηκαν θανάσιμα.

Το αυτοκίνητο του εικοσάχρονου διαλύθηκε κυριολεκτικά, ενώ το δεύτερο όχημα υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Ο άτυχος ανθυπολοχαγός υπηρετούσε στην περιοχή Κλήρου και κατευθυνόταν στο σπίτι του στην Ακρόπολη.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τις προκαταρκτικές εξετάσεις προκύπτει πως το διπλό θανατηφόρο δυστύχημα οφειλόταν στην υπερβολική ταχύτητα.

Το Τμήμα Τροχαίας παρακαλεί οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι για το δυστύχημα να επικοινωνήσει με την Αστυνομία.


Τέσσερις μαθητές από την Αγλαντζιά συνέλαβε η Αστυνομία, σχετικά με την κλοπή δύο αυτόματων στρατιωτικών τυφεκίων, από το αυτοκίνητο του δόκιμου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησής τους.

Πρόκειται για τον δεκα-οκτάχρονο Εκτορα Μακρίδη, και τους δεκα-επτάχρονους Μάριο Θεμιστοκλέους, Νεόφυτο Παναγή, και Γρηγόρη Παναγιώτου, όλοι μαθητές.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο ύποπτος Εκτορας Μακρίδης, παραδέχθηκε προφορικά πως αυτός έκλεψε τα όπλα και οδήγησε την Αστυνομία σε χώρο στην Αγλαντζιά, όπου τα έκρυψε, όπως είπε.

Ωστόσο, παρά τις έρευνες της Αστυνομίας, τα όπλα δεν ανευρέθησαν.

Ο ανακριτής ανέφερε, επίσης, ότι οι ύποπτοι Μάριος Θεμιστοκλέους και Νεόφυτος Παναγή, έδωσαν θεληματικές καταθέσεις και εμπλέκουν τους εαυτούς τους στη διάπραξη του αδικήματος.

Η κλοπή διαπράχθηκε πριν από ένα μήνα στο Λυκαβητό.


Την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείματος, αύξηση της παραγωγικότητας της Κυπριακής οικονομίας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών αγαθών, ενόψει της Ευρωπαικής ενταξιακής πορείας, υπέδειξε η προκαταρκτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, έπειτα από συνάντηση πού είχε με αποστολή του οργανισμού, σημειώνοντας ότι παρά τις υποδείξεις πρός βελτίωση, η έκθεση είναι γενικά καλή και η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε περίοδο πολύ ικανοποιητικής ανάκαμψης και σταθεροποίησης.

Οπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποδεικνύει ακόμη την φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την άρση του ανώτατου ύψους των επιτοκίων.

Οι υποδείξεις του Ταμείου θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, υπογράμμισε ο κύριος Χριστοδούλου, εξηγώντας παράλληλα, ότι η οριστικοποιημένη έκθεση, θα αξιολογηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα δημοσιοποιηθεί.


Με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου και της πραγματοποίησης Συνεδρίου, με θέμα η "Ιερά Μονή Κύκκου στην Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη", δόθηκε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος και ο Διευθυντής του Μουσείου, Στυλιανός Περδίκης αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην σημασία της ιδρύσεως του Μουσείου.

Το Μουσείο έχει ιδρυθεί στο χώρο της ίδιας της Μονής, αποτελεί μέρος της, όπως το σκευοφυλάκιο, και παρουσιάζει τα αντικείμενά του, εικόνες, ιερά σκεύη, ξυλόγλυπτα, άμφια, κεντήματα, χειρόγραφα και άλλα, ως μέρος της ζωντανής λατρείας και της ιστορίας της Μονής.

Τα εγκαίνια του Μουσείου θα τελεσθούν την Κυριακή, δεκαεπτά Μαϊου, μετά το τέλος του συνεδρίου, το οποίο θα αρχίσει στις δεκατέσσερις.


Κάθετα αντίθετους βρίσκει τους λιμενεργάτες της Λάρνακας, η πρόταση της Κυβέρνησης για μετατροπή του Λιμανιού από εμπορικό σε επιβατικό.

Σε συνάντηση που είχαν σήμερα οι λιμενεργάτες με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιο Ιεροδιακόνου, τους διαβιβάστηκε η πρόταση του Υπουργείου για μετατροπή του λιμανιού Λάρνακας σε επιβατικό.

ΠΕΟ και ΔΕΟΚ διαφωνούν κάθετα με την όλη πρόταση, ενώ η ΣΕΚ επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Για το όλο θέμα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ για το θέμα της Μαρίνας η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διπλασιάσει την χωρητικότητά της.


Την υπόσχεση ότι θα εργασθεί για ένα καλύτερο αύριο στην Αστυνομία, έδωσε ο νέος Υπαρχηγός της Δύναμης Ανδρέας Χριστοφίδης.

Ο κύριος Χριστοφίδης έδωσε το πρωί την επίσημη διαβεβαίωση του, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Παραδίδοντας στον κύριο Χριστοφίδη το έγγραφο του διορισμού του, ο Πρόεδρος Κληρίδης τον κάλεσε να εργασθεί για την εμπέδωση της αξιοκρατίας στην Αστυνομική Δύναμη.

Ο κύριος Χριστοφίδης, απαντώντας στη σύσταση του Προέδρου της Δημκρατίας, καθώς και σε δηλώσεις του αργότερα, ανέφερε ότι θα θέσει την αξιοκρατία ανάμεσα στις προτεραιότητές του.

Επίσης, είπε ότι θα εργασθεί για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στο Αστυνομικό Σώμα.

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, δήλωσε ότι σύντομα θα πληρωθεί η θέση του Βοηθού Αρχηγού για θέματα Διοίκησης, την οποία κατείχε ο κύριος Χριστοφίδης.


Διαβεβαίωση ότι θα τηρεί τους κανόνες της Εκκλησίας και τους νόμους του κράτους, ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, έδωσε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

Στην τελετή διαβεβαίωσης παρέστησαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες και ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμος Αρσένης.

Στο Προεδρικό Μέγαρο Αθηνών, είχαν παραταχθεί άνδρες της Προεδρικής Φρουράς, που περιέβαλαν τον Αρχιεπίσκοπο με τον αρχιερατικό μανδύα.

Η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος θα γίνει αύριο.


Μειωμένες είναι πλέον οι ελπίδες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδιακασίας στη Μέση Ανατολή.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την προειδοποίηση του προέδρου Κλίντον προς το Ισραήλ, και ενόψει της επίσκεψης του ειδικού μεσολαβητή Ντένις Ρός στην περιοχή, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τον Νετανιάχου να αποδεχτεί την συμβιβαστική πρόταση της Ουάσιγκτον και να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής στο Λευκό Οίκο την Δευτέρα, το Ισραήλ εμφανίζεται ανένδοτο.

Διά στόματος του συμβούλου του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, Ντάνι Ναβέχ, η αμερικανική συμβιβαστική πρόταση απερρίφθη εκ νέου σήμερα, για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο κύριος Ναβέχ τόνισε μάλιστα ότι οι αμερικανικές προτάσεις για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13 τοις εκατόν της Δυτικής Οχθης, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από το Ισραήλ, καθώς όπως είπε, δεν ανταποκρίνονται στις εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος.


Στην Ιταλία τα σωστικά συνεργεία με τη βοήθεια και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνουμένων μετά τη θεομηνία, που έπληξε τις νότιες περιοχές της χώρας την περασμένη Τετάρτη.

Από τον μέχρι τώρα απολογισμό ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε εβδομήντα- τέσσερις ενώ 208 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι άστεγοι από τις κατολισθήσεις ξεπερνούν τους 1.570, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας της χώρας.

Σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο το πρωί, η Ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τις περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αποφασίστηκε η διάθεση σε πρώτη φάση-ποσού αντίστοιχου με 30 εκατομμύρια δολλάρια, το οποίο θα διατεθεί στο έργο αρωγής και ανοικοδόμησης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφισμένος με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Επίσης αραιή σκόνη θα επηρεάζει την ορατότητα της ατμόσφαιρας.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια και στους 19 στα νότια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι μερικώς συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις ασθενείς 3 μποφόρ και αργότερα νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 29 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 20, στη Λεμεσό 29 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 8 May 1998 - 15:27:47 UTC