Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τις μεθοδεύσεις των αμερικανών για οριστικό κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική διερεύνηση της τύχης τους, κατάγγειλε και σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, επικαλούμενος την έκθεση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, για το κυπριακό, στο Κογκρέσο.

Ο κύριος Κυπριανού, ο οποίος είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους και των δύο Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων, στην παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Αριστοφάνη Γεωργίου, ανέφερε ότι στην έκθεση του ο Πρόεδρος Κλίντον, τονίζει όπως τα πορίσματα του Ρόπερτ Ντίλον ενεργήσουν ως καταλύτης, για πρόοδο και σε άλλες περιπτώσεις ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Επίσης, στην έκθεση του ο Μπιλ Κλίντον, σημειώνει ο Σπύρος Κυπριανού, χαρακτηρίζει το πρόβλημα των αγνοουμένων αποτέλεσμα διακοινοτικής βίας και απαλλάσσει πλήρως την Τουρκία από τις ευθύνες της.


Η κυβέρνηση παραπέμπει στην παράγραφο δύο, του ψηφίσματος 939 του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσους αναφέρονται στην συζήτηση του θέματος της κυριαρχίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας την χθεσινή αναφορά του Τόμας Μίλλερ για το θέμα της κυριαρχίας, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη παράγραφο, ως πυξίδα για την λύση του κυπριακού.

Ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ότιδήποτε χρειαστεί, για να αποτρέψει κρίση στην Κύπρο, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η περίοδος που διανύουμε δεν είναι δυσάρεστη για τον κυπριακό λαό.


Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει καμιά κίνηση στο Κυπριακό από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν από τον Ιούλιο και τη σύνοδο του Κάρτιφ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι συμφωνεί πλήρως με τις θέσεις του προέδρου Κληρίδη αναφορικά με τους ΕΣ-300, δηλαδή ότι δεν υπάρχει λόγος για την αναβολή ή αναστολή της παραλαβής, των πυραύλων.

Ο πρόεδρος της Βουλής επέκρινε έντονα τις θέσεις του Τόμας Μίλλερ, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο συνέδριο του "Ικόνομιστ", σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει προς συζήτηση το θέμα της κυριαρχίας και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.


Ικανοποιημένοι θα ήμαστε μόνο αν οι αμερικανοί πιέσουν τους Τούρκους να προσέλθουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας την επίσκεψη Μίλλερ στην Κύπρο.

Ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Τόμας Μίλλερ, στόχο έχει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη μη έλευση των πυραύλων, χωρίς να σταματούν και οι πιέσεις στη δική μας πλευρά.

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση Μίλλερ για επικείμενη κρίση και ακολούθως λύση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι στο κυπριακό υπάρχει κρίση από το 1974.


Η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά με νέα προκλητική ενέργεια, να δεσμεύσει 17 συνολικά περιοχές στο διεθνή χώρο του Αιγαίου, για την πραγματοποίηση των αεροναυτικών της ασκήσεων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, τον ερχόμενο μήνα.

Το θέμα συζήτησαν το πρωί, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος δήλωσε πως η

δέσμευση των περιοχών, νοτιοαανατολικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και σε απόσταση 250 μιλίων από την Τουρκία, αποτελεί προκλητική επιλογή της Τουρκίας, η οποία όμως, όπως επεσήμανε, εντάσσεται στις γενικότερες πολιτικές επιλογές της χώρας.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο, να υπάρξει, σε μία ή δύο εβδομάδες, αποτέλεσμα σε ότι αφορά μία συμφωνία για μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, έναντι της Ελλάδος, δεν αφήνει περιθώρια για προσκλήσεις, όπως αυτή που απηύθυνε ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, αύριο στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριιο της Συνόδου των Υπουργών των Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ξεχωριστές συναντήσεις της Μανλτίν Ολμπραϊτ με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Ισμαήλ Τζεμ.

Η ΑΘήνα πάντως, αξίζει να αναφερθεί απέρριψε ήδη την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών όπως το θέμα των Ες 300 περιληφθεί στην ατζέντα του Ελληνο- αμερικανικού διαλόγου.


Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν ανθρώπινες ζωές από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπόγεια αποθήκη υλικών οικοδομής, τριόροφης κατοικίας στην Γερμασόγεια.

Η αποθήκη ανήκει στον Ανδρέα Μπάκα.

Η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία σε ολόκληρη την αποθήκη, έκτασης οκτακοσίων περίπου τετραγωνικών μέτρων, λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Η φωτιά μαινόταν για τρεις και πλέον ώρες και περαιτέρω επέκτασή της, απεσωβήθηκε λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο γαμπρός του Μπάκα που βρισκόταν μέσα στην αποθήκη, υπέστη ελαφρά εγκαύματα.

Η αποθήκη που ήταν ασφαλισμένη, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι ζημιές ξεπερνούν τις εκατόν-πενήντα χιλιάδες λίρες.


Επεισοδιακή ήταν η σημερινή παρουσίαση ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας, του εικοσι-οκτάχρονου φορέα του έιτς, σχετικά με την μετάδοση του ιού σε γυναίκες, χωρίς προφύλαξη και χωρίς να τις ενημερώσει ότι είναι φορέας.

Η δίκη άρχισε το πρωί κεκλυσμένων των θυρών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να προστατευθούν οι ταυτότητες των γυναικών μαρτύρων και να μην διαταραχθεί η ιδιωτική τους ζωή.

Συγγενείς του υπόπτου εξαγριώθησαν στην παρουσία των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά επενέβη η αστυνομία η οποία αποκατέστησε την τάξη.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε να εκδίδει ανακοινωθέντα για την πορεία της υπόθεσης.


Ανοιξε ο δρόμος για ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή δημόσιων έργων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιου Ιεροδιακόνου, σύμφωνα με την οποία προνοείται η συμμετοχή στην διαχείριση των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, του ιδιωτικού τομέα.

Σε πρώτο στάδιο, ανέφερε ο Υπουργός, θα συσταθεί κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, η οποία θα παραχωρήσει μέρος των μετοχών της σε στρατηγικό επενδυτή από τον ιδιωτικό τομέα, με τεχνογνωσία στην διαχείριση αεροδρομίων.

Ο κύριος Ιεροδιακόνου διευκρίνησε ότι το κράτος θα είναι ο ιδιοκτήτης της πλειοψηφίας των μετοχών και ότι θα εξοικονομηθούν περίπου διακόσια εκατομμύρια λίρες, που θα κατέβαλλε το δημόσιο για τα έργα στα αεροδρόμια.


Μέτρα εναντίον της γραφειοκρατίας καθώς και για καλύτερη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, εξαγγέλλει σύντομα ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, κατά την σημερινή επίσκεψή του στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου.

Ο κύριος Αναστασιάδης επισκέφθηκε τους Δήμους Παραλιμνίου, Δερύνειας και Αγίας Νάπας και είχε συνάντηση με τον Επαρχο Αμμοχώστου και την Ενωση Κοινοτήτων της επαρχίας.

Εξήγγειλε επίσης την επίσκεψη των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών στην Ορμήδεια, για τον νέο αυτοκινητόδρομο προς την Αμμόχωστο.


Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις τρεις και είκοσι το πρωί έξω από το οίκημα του ΔΗΚΟ Αγλαντζιάς και από το κατάστημα επιδιόρθωσης ελαστικών του Κούλη Καίμη, στη Λεωφόρο Αγλαντζιάς.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι οι βομβιστές χρησιμοποίησαν εκρηκτική ύλη Τί Εν Τί, την οποία έριψαν από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Από την έκρηξη έσπασαν όλα σχεδόν τα τζάμια του οικήματος του ΔΗΚΟ.

Επίσης προκλήθηκαν μικρές ζημιές στο κατάστημα επιδιόρθωσης ελαστικών.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι τα ελατήρια της βομβιστικής ενέργειας δεν είναι πολιτικά.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου δήλωσε ότι στόχος των δραστών, πιθανόν να ήταν συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο απασχόλησε την Αστυνομία στο παρελθόν.


Χασισοφυτεία αποτελούμενη από εικοσιτρία φυτά κάνναβης σε πλήρη ανάπτυξη, εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στο χωριό Φασούλα στη Λεμεσό.

Η περιοχή είχε τεθεί υπό παρακολούθηση εδώ και δεκαπέντε περίπου ημέρες, για εντοπισμό των καλλιεργειών.

Σε άλλη υπόθεση, η Υπηρεσία Διώξης ναρκωτικών Λεμεσού, συνέλαβε ένα άτομο στο σπίτι του οποίου βρέθηκε ποσότητα κάνναβης.


Σκληρά ναρκωτικά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην Κύπρο τον τελευταίο καιρό, ενώ παράλληλα, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των νεαρών χρηστών.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο περιφερειακού σεμιναρίου για τα ναρκωτικά, ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εξάπλωση του λευκού θανάτου.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχηγός Αστυνομίας δήλωσε ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα για μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων, τα οποία φέτος παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση.

Ενα από τα άμεσα μέτρα, θα είναι η ενίσχυση του Τμήματος Τροχαίας με εβδομήντα έως ογδόντα άνδρες.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι μελετάται και θέμα μείωσης των φρουρών των ξένων πρεσβειών.


Την ελπίδα όπως η Κίνα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή, εξέφρασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην χώρα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απήυθυνε έκκληση προς το Πεκίνο να χρησιμοποίησει την επιρροή του απέναντι σε ορισμένες πλευρές, ώστε όπως είπε, να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα καλής θέλησης, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ειρήνη.

Εν τω μεταξύ, στην Ιερουσαλήμ και την Δυτική Οχθη, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια όταν ισραηλινοί έποικοι, προσπάθησαν να εμποδίσουν τις αρχές της Ιερουσαλήμ να εφαρμόσουν το σχέδιο που υπέγραψε χθες ο Δήμαρχος της πόλης.

Το σχέδιο δίνει διαταγές προς τους εποίκους, να εγκαταλείψουν μέσα σε διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών, τα σπίτια τους σε εβραϊκούς οικισμούς.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ, και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια και στους 19 στα νότια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Τις απογευματινές ώρες θα σχηματισθούν νεφώσεις στις ορεινές περιοχές με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα το πρωϊ, θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 20, στη Λεμεσό 34 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 27 May 1998 - 15:27:09 UTC