Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στην Βουλή, του Υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, με αντικείμενο την ενέργεια της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδια για φορολογικά μέτρα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν αύξηση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, από 8% σε 12%, αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων και των καυσίμων και αύξηση των εισαγωγικών δασμών.

Ενώ οι πληροφορίες έδιναν και έπαιρναν από νωρίς το πρωί, τελικά το υπουργικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρία του αποφάσισε να θέσει ενώπιον της Βουλής νομοσχέδια για φορολογικά μέτρα.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ

Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να απαντήσει εάν οι σημερινές αποφάσεις συνάδουν με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ

Υστερα από την έκτακτη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Μετά τη συνάντηση ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε πως η δέσμη μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση υπαγορεύεται και από τη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών.

Πάντως από την πλευρά του ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν απόλυτος, προδιαγράφοντας την θέση του κόμματος του κατά την απογευματινή συνεδρία της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ"


Αντιδράσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί, κυρίως από την τουριστική βιομηχανία.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, με ανακοίνωσή του, ζητεί να εξαιρεθεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία από την αύξηση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν συμβληθεί με ταξιδιωτικούς οργανισμούς στο εξωτερικό και έχουν δεσμευτεί αναφορικά με τις τιμές, μέχρι και το 1998.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, έξω από την Βουλή οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οι οποίοι επηρεάζονται από την αύξηση των εισαγωγικών δασμών.


Τις συνεχιζόμενες πιέσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος ΕΣ-300, χαρακτήρισε από την Πάφο ως αναμενόμενες, ο Πρέσβης της Ρωσίας Γκεόρκι Μουράτοφ.

Ο κύριος Μουράτωφ ανέφερε ότι παρόμοιες πιέσεις ασκούνται και κατά της Ρωσίας για ακύρωση της συμφωνίας.

Πρόσθεσε δε ότι θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, όταν οι πύραυλοι θα είναι στην Κύπρο και μετά θα γίνουν δηλώσεις.

Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες των αμερικανών και άλλων διεθνών οργανισμών για το κυπριακό, ο κύριος Μουράτοφ είπε ότι είναι σημαντικές και πρέπει να συνεχίσουν, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση του στην άποψη ότι οι Ρώσοι τον τελευταίο καιρό, έχουν απομακρυνθεί από τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

Ερωτηθείς για τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν για εγκατάσταση των πυραύλων σε ελληνικό νησί, ο κύριος Μουράτωφ απάντησε λακωνικά ότι το συμβόλαιο θα τηρηθεί.


Χωριστές κατ'ιδίαν συναντήσεις με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Τούρκο ομολογό του Ισμαήλ Τζέμ, θα έχει αύριο στο Λουξεμβούργο, η επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας Μαντλίν Ολμράιτ, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να συμβαλει στην εκτονωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εν τω μεταξύ, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψη της Μαντλίν Ολμπραι σε Αθήνα και Αγκυρα, καθώς όπως εκτιμάται δεν έχει κάτι καινούργιο να παρουσιάσει ενώπιον των δυο πλευρών.

Ο Υπουργός Τύπου στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, διέψευσε πάντως πληροφορίες για προγραμματισμένη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ, κατά τη Διάσκεψη Κορυφής των χωρών της παρευξενείας συνεργασίας στην Γιάλτα το διήμερο 4 και 5 Ιουνίου.

Στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτησεις, υπεραμύνηθηκε των χειρισμών του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα Εθνικά θέματα.


Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λεμεσό.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε στα γραφεία της εταιρίας "Μαιρόζα" που βρίσκεται στην περιοχή Νεάπολις.

Η εταιρεία ανήκει στον Μάριο Ζακακιώτη, ιδιοκτήτη σειράς πολυκατοικιών, ξενοδοχείων και νυκτερινών κέντρων στη Λεμεσό.

Τα κίνητρα των δραστών βομβιστικής επίθεσης πιθανόν να οφείλονται σε οικονομικές διαφορές.

Από την έκρηξη, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στα γραφεία και σε αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στο πεζοδρόμιο και ανήκει στον Γιώργο Καμούγιαρο.

Σύμφωνα με τον Πυροτεχνουργό της αστυνομίας Αντώνη Σιακαλλή, ο αυτοσχέδιος εκρητικός μηχανισμός περιείχε λίγη εκρηκτική ύλη, υψηλής όμως ισχύος.

Η Αστυνομία συνέλαβε για την υπόθεση, τον Παύλο Χατζηκώστα άλλως Μίχαλο 26 ετών και τον Πέτρο Πέτρου 23 ετών, και οι δύο από την Λεμεσό.


Διάταγμα εξαήμερης κράτησης εξέδοσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στον

γεωργο-κτηνοτρόφο Σταύρο Πέτρου, άλλως Γαλατάρη, 39 ετών από τα Λύμπια.

Ο Γαλατάρης συνελήφθη την αυγή σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση λαθρεμπορίου ζώων από τα κατεχόμενα.

Για την ίδια υπόθεση έχουν επίσης συλληφθεί, αλλα δύο άτομα.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του Αρχηγείου Αστυνομίας, γύρω στις οκτώ χθες το βράδυ, άνδρες της ειδικής ομάδας του ΤΑΕ Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας, αντιλήφθηκαν όχημα τύπου βαν να εισέρχεται στο κατεχόμενο χωριό Πέργαμος.

Υστερα από είκοσι περίπου λεπτά, εξήλθε από τα κατεχόμενα και κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Ριζοελιάς Αραδίππου.

Στο μέρος έφθασε και ημιφορτηγό και οι οδηγοί των δύο αυτοκινήτων ξεφόρτωσαν αριθμό εριφίων.

Στην συνέχεια το ημιφορτηγό κατευθύνθηκε μέσω του παλαιού δρόμου Λάρνακας- Λευκωσίας προς τα Λύμπια, όπου σε κάποιο σημείο του δρόμου, παρά την Κόση, ανεκόπη για έλεγχο από τα μέλη της ειδικής ομάδας.


Σε σημερινή της συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, ασχολήθηκε με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την επικείμενη κατάταξη, για την τοποθέτηση των νεοσυλλέκτων στα διάφορα όπλα της Εθνικής Φρουράς.

Ενώπιον της επιτροπής Αμυνας τέθηκε σχέδιο που ετοίμασε η Εθνική Φρουρά αναφορικά με την επικείμενη κατάταξη των νεοσυλλέκτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο κάθε στρατιώτης θα μπορεί να επιλέξει μέχρι τρείς φρουρές και δύο τόπους υπηρεσίας.

Η επιλογή θα γίνεται με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν για το κάθε σώμα.

Από τα κριτήρια αυτά διαφοροποιούνται τα σώματα των Ο.Υ.Κ,η στρατονομία οι καταδρομείς και η Σ.Μ.Ε.Φ.


Η κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου ασχολήθηκε σήμερα με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της μελέτης, για τον σχεδιασμό του έργου ανάπτυξης του αεροδρομίου Λάρνακας, τους λόγους που προκαλούν την καθυστέρηση καθώς και την ανάγκη επίσπευσης της εκτέλεσης του έργου, αφού η καθυστέρηση του έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δημοσίου και την αύξηση του κόστους εκτέλεσής του.

Συζητήθηκαν επίσης οι πιθανές καθυστερήσεις που θα προκύψουν στην εκτέλεση των έργων μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να παραχωρήσει σε ιδιώτες την διαχείρηση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Λεόντιος Ιεροδιακόνου είπε ότι τα σχέδια για το Αεροδρόμιο της Πάφου, είναι ήδη έτοιμα ενώ αυτά για το αεροδρόμιο της Λάρνακας, θα ετοιμαστούν μέχρι το Φθινόπωρο.


Δέσμη σκληρών μέτρων, ανακοίνωσε σήμερα η Αστυνομία σε μια προσπάθεια να ελέγξει την τραγική κατάσταση που δημιουργείται από τις παρανομίες που διαπράττονται στους δρόμους και οι οποίες προκαλούν αρκετά συχνά, θανατηφόρα δυστυχήματα.

Τα μέτρα ανακοίνωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας και σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:

Ο διπλασιασμός των προστίμων από 15 σε 30 λίρες για τις ζώνες ασφαλείας, το κράνος, τα θορυβώδη εξόστ και τις εκπομπές πέραν του επιτρεπτού ορίου καυσαερίων.

Οπως ανέφερε ο κύριος Χατζηλοϊζου, φέτος σημειώθηκαν 38 θανατηφόρα δυστυχήματα, με 43 νεκρούς ενώ για την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώθηκαν 28 θανατηφόρα με 34 νεκρούς.

Αποφασίστηκε επίσης και η προώθηση άλλων έξι μέτρων που θα καλύπτονται με νομοθετική ρύθμιση της Βουλής.

Τα τροχαία τμήματα των επαρχιών επίσης ενισχύονται, αφού θα απορροφήσουν όγδοντα έως εκατό άτομα που προέρχονται από τις μειώσεις που έγιναν πρόσφατα από τις φρουρές των πολιτικών προσώπων.


Στον χορό των πυρηνικών δοκιμών έχει ήδη μπει και το Πακιστάν, εις απάντηση στις πέντε πυρηνικές δοκιμές της γειτονικής αντίπαλης του χώρας, της Ινδίας.

Επίσημες πηγές επιβεβαίωσαν την διεξαγωγή τριών υπόγειων πυρηνικών δοκιμών στην έρημο της Τσαγκάι, στο κεντρικό Πακιστάν.

Επειτα από τη διεξαγωγή των πυρηνικών δοκιμών, το Ισλαμαμπάτ εξέδωσε ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμόσει πυρηνική κεφαλή στους νεο- δοκιμασθέντες μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικούς πυραύλους του.

Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεποτικό δίκτυο Σι-Εν-Εν, απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, αλλά ούτε και αρνήθηκε ότι η χώρα του δεν έχει διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές.

Νωρίτερα σήμερα, ο αμερικανός Υπουργός Αμυνας, Ουίλλιαμ Κόεν, κάλεσε το Πακιστάν να μην ακολουθήσει την αντίπαλο του Ινδία στις πυρηνικές δοκιμές, τονζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα απαντήσουν οποιαδήποτε στιγμή με κυρώσεις, οι οποίες θα έχουν σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στον πακιστανικό λαό.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Σε μερικές περιοχές ιδιαίτερα στα εσωτερικά πεδινά και τα παράλια αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη ενώ στα ανοικτά θα είναι μέχρι ταραγμένη.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες νεφώσεις στο εσωτερικό το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέχρι δυτικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και αργόετρα θα ενισχυθούν τοπικά σε δυνατούς 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 19, στη Λεμεσό 30 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 19,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 28 May 1998 - 15:27:16 UTC