Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ναυαγεί η πρόταση για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι διαθετειμένες να εγγυηθούν την συμφωνία εάν υπογραφεί.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν την παρακολούθηση της τήρησης της συμφωνίας, αλλά δεν υπάρχει καμμία εγγύηση για προστασία της Κύπρου σε περίπτωση επίθεσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο κυπριακός λαός έχει πρόβλημα εξασφάλισης από την τουρκική πολεμική αεροπορία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ένοιωσε την ανάγκη να αποκτήσουμε μια ικανοποιητική αεράμυνα. Εάν οι λόγοι αυτοί δεν εκλείψουν δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, παρά να φέρουμε στην Κύπρο το σύστημα που έχουμε παραγγείλει, σημείωσε ο Γιαννάκης Κασουλίδης αναφερόμενος στους πυραύλους Ες-300.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι νοιώθει πολύ ευχαριστημένος για την συναντήλιψη και την κατανόηση που υπάρχει μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.


Η αντίθεση της Βουλής στο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τους κυβερνώντες, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί από λαϊκές κινητοποιήσεις, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας κατά την 13η Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λευκωσίας και προαστίων, ο κύριος Χριστόφιας προειδοποίησε ότι πέραν από το φορολογικό πακέτο η κυβέρνηση ετοιμάζει και άλλα αντιλαϊκά, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ, επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν να παραχαϊδεύουν τους Τούρκους.

Ο κύριος Χριστόφιας εκτιμά επίσης ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ, για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αποκτά αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη σημασία, ένεκα και της παταγώδους, όπως είπε, αποτυχίας του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.


Η κριτική που ασκήθηκε μέσα από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, σε ό,τι αφορά το φορολογικό πακέτο, δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι ισοδυναμούν με σύγκρουση.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος επεσήμανε ότι η αναγκαία διαβούλευση που έπρεπε να προηγηθεί για να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα δεν έγινε στον βαθμό που έπρεπε να γίνει.

Συναφώς ανέφερε ως πολιτική αναγκαιότητα τον συντονισμό των κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση, αλλά και του ευρύτερου χώρου, για την από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων αυτής της σοβαρότητας.

Πρόσθεσε επίσης ότι ήδη σχετική εισήγηση τέθηκε ενώπιον του Προέδρου Κληρίδη, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό.


Εξάλλου, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη, οποιεσδήποτε αποφάσεις για την οικονομία, να λαμβάνονται συλλογικά και ύστερα από μελέτη και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των κοινωνικών φορέων.

Επιστρέφοντας το μεσημέρι στην Κύπρο, και σχολιάζοντας τα όσα εκτυλίχθηκαν γύρω από την υποβολή του τελευταίου φορολογικού πακέτου, ο κύριος Βασιλείου, ανέφερε ότι είναι εναντίον της μονομερούς λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα τώρα που η κυπριακή οικονομία απομακρύνεται από τους δείκτες του Μάαστριχτ, όπως είπε.

Ο κύριος Βασιλείου, κατέστησε επίσης σαφές ότι τάσσεται εναντίον της επιβολής νέων φορων, χωρίς την ταυτόχρονη παροχή ελαφρύνσεων στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

Ο επικεφαλής της ομάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διέψευσε επίσης πληροφορίες που τον έφεραν να διαφοροποιεί τη θέση του από αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, και από αυτή της Κυπριακής Κυβέρνησης στο θέμα της μερικής αποστρατιωτικοποίησης με αντάλλαγμα την ακύρωση της άφιξης των Ες-300.


Τραυματίσθηκε κρίσιμα σε οδικό δυστύχημα ο αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς Χριστόδουλος Τρακοσιής, από την Ανθούπολη, είκοσι ετών.

Το δυστύχημα συνέβη στις έξι το πρωί στον αυτοκινητόδρομο Κοφίνου-Λάρνακας, μεταξύ Αγγλισίδων και Αλεθρικού.

Κάτω από άγνωστες συνθήκες το αυτοκίνητο του Τρακοσιή παρεξέκλινε της πορείας του και έπεσε σε χαντάκι.

Αρχικά, ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λάρνακας και στη συνέχεια, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Εν τω μεταξύ, εξελίσσεται ικανοποιητικά η κατάσταση της υγείας του δεκαεννιάχρονου εθνοφρουρού Χρίστου Χρίστου, από το Καλό Χωριό Λάρνακας, ο οποίος τραυματίσθηκε στην κοιλιακή χώρα από ξιφολόγχη συναδέλφου του.

Στον τραυματία έγινε συρραφή εντέρων


Εμπρησμός αυτοκινήτου σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, στις Βρυσούλλες, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, άγνωστοι περιέλουσαν με βενζίνη το αυτοκίνητο του εθνοφρουρού Αδάμου Κύρια, ο οποίος διαμένει στον συνοικισμό Βρυσούλλων και έθεσαν φωτιά.

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του Κύρια, και την φωτιά αντελήφθησαν και έθεσαν υπό έλεγχο, μέλη της οικογένειάς του.

Σχετικά με την υπόθεση την οποία εξετάζει το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αμμοχώστου, συνελήφθη ο Κυριάκος Παντελή Γλυκερίου, 20 χρόνων από το Φρέναρος..


Δύο νέες πυρηνικές δοκιμές πραγματοποίησε σήμερα το Πακιστάν παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις οικονομικές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν για τις πέντε πυρηνικές δοκιμές της περασμένης Πέμπτης.

Οι δοκιμές έγιναν στη νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουχιστάν, στην ίδια περιοχή όπου την Πέμπτη έγιναν οι άλλες πέντε πυρηνικές εκρήξεις. Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι το Πακιστάν σκοπεύει να εγκαταστήσει πυρηνικές κεφαλές στους πυραύλους τύπου Γκαούρι, βεληνεκούς χίλιων πεντακόσιων χιλιομέτρων.

Οι νέες πυρηνικές δοκιμές προκάλεσαν έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ κατηγόρησε το Πακιστάν ότι ενήργησε περιφρονώντας κατάφωρα την διεθνή κοινή γνώμη, κλιμακώνοντας την ένταση και αυξάνοντας τις ανησυχίες για την κούρσα εξοπλισμών στη νότια Ασία.


Με άμεσο στόχο να ανατραπεί η κακή εικόνα που παρουσιάζει το Δημοκρατικό Κόμμα και να δημιουργηθούν συνθήκες συλλογικότητας στους κόλπους του, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ κατέληξε σε σειρά αποφάσεων και εισηγήσεων.

Οι εισηγήσεις θα υποβληθούν στην επόμενη φάση του έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου του κόμματος, την Κυριακή 14 Ιουνίου.

Ανάμεσα στις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου περιλαμβάνεται και η εφαρμογή σχεδίου δράσης, το οποίο προνοεί, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα-

-Δημιουργία Γραφείου Πολιτικού Σχεδιασμού και θέσης Γενικού Διευθυντή.

-Επιχειρησιακή ανάπλαση του κόμματος και προώθηση εκσυγχρονισμού και ανανέωσης κατά φάσεις.

-Ανάπτυξη του τομέα πολιτικής επικοινωνίας για προβολή της νέας εικόνας του κόμματος.

Παράλληλα, το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εποπτεύον την πορεία του ΔΗΚΟ προς το εκλογικό συνέδριο.

Εν τω μεταξύ, εάν στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου διαμορφωθούν συνθήκες για δημιουργία νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, το θέμα θα τεθεί σε έκτακτο παγκύπριο συνέδριο για λήψη τελικής απόφασης.


Η πορεία προς την Ενωμένη Ευρώπη, με τη σταδιακή φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, και την εισαγωγή του ευρωπαϊκού νομίσματος, επιβάλλει αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, και προσαρμογή στις δύσκολες συνθήκες του ελεύθερου ανταγωνισμού, εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ Λοϊζος Χατζηκωστής.

Μιλώντας στο τριακοστό συνέδριο της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, κύριος Χατζηκωστής, τόνισε επίσης ότι η νέα τεχνολογία και ο τρόπος λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, θα επηρεάσουν δυσμενώς τις κυπριακές τράπεζες, που έμαθαν να λειτουργούν με την προστασία του κλειστού συστήματος της Κύπρου.

Επίσης, ο κύριος Χατζηκωστής, εξέφρασε την άποψη ότι λόγω της αναδόμησης του τραπεζικού συστήματος, η εργοδοτική πλευρά θα δοκιμάσει να αξιοποιήσει προς όφελός της την αβεβαιότητα που θα επέλθει, υιοθετώντας εισαγόμενους θεσμούς, οι οποίοι θα έχουν ως στόχο την αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Ισραηλινοί τουρίστες βρέθηκαν σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου ενημερώθηκαν από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και την αποχώρηση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων.

Την διαφωτιστική προσπάθεια στο οδόφραγμα ενίσχυσαν σήμερα το Προσφυγικό Σωματείο "Ασπίς Αυτοστέγασης Λατσιών", η ομάδα χάντμπωλ Λατσιών και μαθητές του Πρώτου Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας, που παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου, μιλώντας στους παρευρισκομένους, τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις οι οποίες δεν ανατρέπουν τα τετελεσμένα της εισβολής και δεν αποκαθιστούν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κυπριακού λαού.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές περιοχές θα σημειωθεί αυξημένη υγρασία και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά σε νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια το απόγευμα, δυνατοί 5 ως 6 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 26 στα δυτικά και βόρεια παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 19, στη Λεμεσό 28 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 14,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 30 May 1998 - 14:27:10 UTC