Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κρίση ανάμεσα στον Δημοκρατικό Συναγερμό και τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, προκάλεσαν οι χθεσινοί χειρισμοί του Υπουργού Οικονομικών για το πακέτο νέων φορολογιών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διατύπωσε επικρίσεις για λανθασμένους χειρισμούς και εκτιμήσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου στους χειρισμούς του όλου θέματος.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Υπουργό Οικονομικών και η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι αυτό που ίσως επιβάλλετο να υπήρχε με το παρόν πακέτο φορολογικών επιβαρύνσεων, θα ήταν και ένα πιο λεπτομερές πακέτο μίας κοινωνικής πολιτικής που θα κάλυπτε την ευρεία μάζα του λαού, και έτσι θα ετύγχανε και της έγκρισης του συνόλου των υπόλοιπων κομμάτων.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο ευθύνη φέρει ο υπουργός Οικονομικών, ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποδιοπομπαίους τράγους δεν πρέπει να ψάχνουμε, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι θα έπρεπε να υπήρχε ένας καλύτερος συντονισμός με τα συνεργαζόμενα κόμματα στην κυβέρνηση, αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για συζήτηση του φορολογικού πακέτου, είχε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αλέξης Γαλανός.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων της ΝΕΔΗΣΥ, εκφράζει την απογοήτευσή της και ταυτόχρονα την απαρέσκεια της για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο θέμα του φορολογικού πακέτου.


Ετοιμος να αναλάβει πολιτική ευθύνη, σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο ζήτημα, δήλωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από την χθεσινή καταψήφιση από την πλειψηφία της Βουλής, του πακέτου φορολογικών αυξήσεων της κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη, για λανθασμένους χειρισμούς, τονίζοντας ότι ύστερα από οδηγίες του προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, έκανε τις επαφές που έπρεπε, στο πλαίσιο της εμπιστευτικότητας αλλά του χρόνου που επιβαλλόταν από την φύση και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε τέλος ότι δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου, και η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μελέτες και τις προσπάθειες για έγκριση των υπόλοιπων φορολογικών μέτρων, σε συνεργασία με τα κόμματα και τη βουλή.


Την ανάγκη για ευρύτερο διάλογο στην επιβολή νέων φορολογιών, επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής Αλέξης Γαλανός.

Ο κύριος Γαλανός επεσήμανε ότι θα πρέπει να περάσει ο απαιτούμενος χρόνος για να συζητηθούν τα εκκρεμούντα στην επιτροπή οικονομικών νομοσχέδια, τα οποία, αναμένεται να επιφέρουν στα δημόσια ταμεία εκατό εκατομμύρια λίρες.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση, ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι προσωπική του αρμόδιου υπουργού.


Η ΕΔΕΚ, δεν έχει πεισθεί από το σκεπτικό ούτε και από τη φιλοσοφία των νέων φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι η συμμετοχή του κόμματος του στην κυβέρνηση, αφορά κατά κύριο λόγο το εθνικό θέμα, ενώ για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, διατηρεί τις σοσιαλιστικές του αρχές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι δέχεται αύξηση του Φ.Π.Α, μόνο για συνεισφορά στο ταμείο αμυντικής θωράκισης, ενώ τα υπόλοιπα εκκρεμούντα θέματα θα συζητηθούν όπως είπε, στην βουλή.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικής ευθύνης του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, αλλά συλλογικά της κυβέρνησης.


Σοκ, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου την χθεσινή κίνηση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι απαιτείται η διέλευση του απαραίτητου χρόνου για να προχωρήσει η συζήτηση για εκκρεμούντα νομοσχέδια.

Ο κύριος Παπαπέτρου σημείωσε ότι δεν απαιτούμε να εισακούεται η άποψη μας στην κυβέρνηση, αλλά να ενημερωνόμαστε για τις αποφάσεις της.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ανέφερε, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει προσωπική αλλά συλλογική ευθύνη, για το χθεσινό γεγονός.


Η Ρωσία, θα εκτελέσει στο ακέραιο και εντός του προβλεπόμενου χρόνου, το συμβόλαιο παράδοσης των πυραύλων Ες-300 στην Κύπρο.

Την ξεκάθαρη αυτή διαβεβαίωση έδωσε σήμερα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακώφ προς τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου των 16 Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο κύριος Πριμακώφ διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι η χώρα του, θα αναλάβει την εκπαίδευση και την τελειοποίηση των Κυπρίων τεχνικών, οι οποίοι θα χειρίζονται το πυραυλικό σύστημα.

Χωριστές συναντήσεις εξάλλου, με αντικείμενο συζήτησης τα Ελληνοτουρκικά, θα έχει εντός της ημέρας στο Λουξεμβούργο, η Αμερικανίδα Υπουργός των Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ με τους ομολόγους της, της Ελλάδος και της Τουρκίας, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ισμαήλ Τζεμ.


Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε και πάλι ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, όσον αφορά την εγκατάσταση του πυραυλικού συτήματος ΕΣ-300.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕΛ-ΤΖΙ-ΑΡ στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ανέφερε πως δόθηκαν αρκετές διέξοδοι στην τουρκική πλευρά, ωστόσο παρατηρήθηκε έλλειψη βούλησης.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε πως με τα σημερινά δεδομένα η κυπριακή κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των πυραύλων και ο καθένας όπως ανεφερε χαρακτηριστικά, ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωνε σε συνεντευξη του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι οτι η εγκατάσταση των ΕΣ 300 είναι θέμα που απασχολεί το δυτικό κόσμο και την Αμερική. Οπως επίσήμανε πάντως η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Απόπειρα φόνου κατά της ζωής Βρετανού στρατιώτη που σημειώθηκε την αυγή στις Βρυσούλλες, διερευνά η Αστυνομία των Βάσεων.

Πρόκειται για τον Κρίστοφερ Σουίνι 28 ετών, ο οποίος βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα.

Ο Σουϊνι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο των Βρετανικών Βάσεων, στο Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Βάσεων, η κατάσταση της υγείας του Βρετανού στρατιώτη που υπηρετεί στη Γερμανία, είναι σοβαρή αλλά σταθερή.

Οι συνθήκες του επεισοδίου παραμένουν άγνωστες.

Ο Σουϊνι ήλθε στην Κύπρο για να επισκεφθεί τον αδελφό του, ο οποίος υπηρετεί στις Βάσεις.


Ανησυχητικά τα αποτελέσματα έρευνας για το κάπνισμα.

Ποσοστό 3.6 τοις εκατό των μαθητών του δημοτικού σχολείου και 16 τοις εκατό του γυμνασίου, καπνίζουν συστηματικά ή κατά διαστήματα.

Τα στοιχεία έδωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας μη Καπνίσματος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για καταπολέμηση του καπνίσματος ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων, ανακοίνωσε τη σύσταση και τη λειτουργία οργανωμένης Κλινικής Διακοπής του Καπνίσματος.

Κατά την διάρκεια της διάσκεψης ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού "ΚΕΡΔΙΖΩ ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ".


Το συνταγματικό δικαίωμα των δημοσιογράφων για απρόσκοπτη πρόσβαση τους στις πηγές των πληροφοριών, επαναβεβαίωσε ο Επίτροπος Διοικήσεως Νίκος Χαραλάμπους.

Υστερα από εξέταση παραπόνου της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, ο Επίτροπος Διοικήσεως κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι Αρχές του αεροδρομίου Λάρνακας παραβίασαν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, όταν τους παρεμπόδισαν να καλύψουν την άφιξη του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Στην έκθεση του ο Επίτροπος Διοικήσεως μέμφεται, επίσης, τη συμπεριφορά εκπροσώπων της αμερικανικής πρεσβείας επειδή, όπως τονίζει, παραπλάνησαν τόσο τις Αρχές του αεροδρομίου, όσο και τους δημοσιογράφους, μεταφέροντας τον κύριο Χόλμπρουκ στην παλαιά αίθουσα επισήμων, αντί στη νέα, και στη συνέχεια φυγαδεύοντας τον.

Επί του σημείου αυτού, ο κύριος Χαραλάμπους σημειώνει ότι δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές τέτοιες ενέργειες

και υποδεικνύει ότι οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, πρέπει να ασκούν πλήρη κυριαρχία στα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Την απόφαση του Επιτρόπου Διοικήσεως χαιρέτισε με βαθιά ικανοποίηση η Ενωση Συντακτών.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων ότι ο κύριος Χόλμπρουκ, δεν θα προέβαινε σε δηλώσεις.

Ο εκπρόσωπος απέρριψε τη θέση περί παραπλάνησης.


Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε σήμερα η συνεχιζόμενη για ενάμισυ περίπου χρόνο, δίκη του Ανδρέα Ονουφρίου, με την παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας Πανίκου Χταζηλοϊζου, του Διευθυντή του ΤΑΕ Αρχηγείου Ναθαναήλ Παπαγεωργίου και δημοσιογράφων οι οποίοι κλήθηκαν από τον κατηγορούμενο, να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Ο Ονουφρίου κατηγορείται για την απόπειρα φόνου του Επαρχιακού Δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα και την ανήλικης κόρης του Μαρίνας τον Οκτώβρη του 1996.

Στην κατάθεσή του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, επιβεβαίωσε συνάντηση που είχε με τον Ονουφρίου πριν από την διάπραξη των εγκληματικών ενεργειών που του καταλογίζονται, και αφορούν ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι αξιωματικός της αστυνομίας εμπλέκετο σε υποθέσεις ναρκωτικών.


Η κυβέρνηση του Πακιστάν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, έπειτα από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα, λόγω των πέντε πυρηνικών δοκιμών στις οποίες πρόεβη η χώρα χθές, ως απάντηση στις πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας.

Ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Αγιούμπ Χάν, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων πυρηνικών δοκιμών.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δεκαέξι χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συναντώνται στο Λουξεμβούργο, κάλεσαν Ινδία και Πακιστάν, να σταματήσουν αμέσως τις δοκιμές και να υπογράψουν την συνθήκη μείωσης των πυρηνικών όπλων.


Η Γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο, με το οποίο η Γαλλία αναγνωρίζει δημόσια, την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, το 1915.

Το νομοσχέδιο είχε προταθεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ η Τουρκία με επιστολή του Μεσούτ Γιλμάζ είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία ότι η υιοθέτηση του νομοσχεδίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ενάμισυ εκατομμύριο Αρμένιοι είχαν σφαγιαστεί από δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1915, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι Αρμένιοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων.


Πεντακόσια σαράντα-πέντε χρόνια έχουν περάσει από την αποφράδα εκείνη ημέρα που η Βασιλεύουσα του Βυζαντίου, η Κωνσταντινούπουλη, έπεσε στα χέρια των Τούρκων.

Οι συντονισμένες ενέργειες των Τούρκων για κατάληψη της Πόλης μεθοδεύονταν από καιρό.

Περικυκλώνοντας την Πόλη από στεριά και θάλασσα, ο Τούρκος Σουλτάνος Μωάμεθ ο δεύτερος, ζήτησε από τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, να του παραδώσει την Πόλη για να πάρει όμως την θαραλλέα απάντηση ότι "ούτε εγώ ούτε οι κάτοικοι της πόλης, έχουμε το δικαίωμα να σου παραδώσουμε την Πόλη.

Το πρωϊ, της αποφράδας εκείνης ημέρας στις 29 του Μάη του 1453, η Κερκόπορτα των τειχών του Ελληνισμού έμελλε να μείνει από λάθος ανοικτή, για να οδηγήσει έτσι τους Τούρκους στην κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα αραιές ψηλές νεφώσεις και τοπικά θα σχηματισθεί ομίχλη.

Οι άνεμοι θα καταστούν ασθενείς μεταβλητοί 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 28 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 25 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 16, στη Λεμεσό 28 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 16,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 29 May 1998 - 16:27:16 UTC