Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Προσκλητήριο αγώνα και μήνυμα ενότητας ολόκληρου του Ελληνισμού για να μην υπάρξουν άλλες χαμένες πατρίδες, μετέφερε στην ηγεσία της Ελλάδας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Στο πλαίσιο της ολιγοήμερης παραμονής του στην Αθήνα, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε το πρωϊ, με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμο Αρσένη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Εξάλλου, το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Αύριο στις 7 και 30 το βράδυ, η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναγορεύσει τον Μακαριώτατο, σε επίτιμο διδάκτορα.


Εντονα αντέδρασε η κυβέρνηση στο χθεσινό δημοσίευμα των Σάντεϊ Τάϊμς, αφήνοντας να νοηθεί ότι πίσω από αυτό βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί την ακύρωση της αγοράς των Ες-300.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η διαρροή πληροφοριών από το Υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, για τα σχέδια που έχουν ετοιμαστεί σε περίπτωση έντασης στην Κύπρο, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο.

Η κυβέρνηση, θεωρεί ότι αυτή έγινε, για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για την ακύρωση ή μη μεταφορά των Ες-300 στην Κύπρο.

Αυτοί, προστίθεται, που διοχέτευσαν τις πληροφορίες στον τύπο, υποτιμούν τη νοημοσύνη και αποφασιστικότητα μας καθώς και την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού.

Η ενέργεια αυτή, καταλήγει η ανακοίνωση, δεν πρόκειται να συμβάλει στην αλλαγή των θέσεων μας και δεν συμβάλλει στη διατήρηση των καλών σχέσεων Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν θέλησε να προβεί σε διευκρινήσεις όσον αφορά την ανακοίνωση, παρόλο που εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διεθνής παράγοντας, θα αντιληφθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Είπε τέλος, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή διαφώτιση, ενώ προσπαθεί να προλάβει παρόμοια δημοσιεύματα.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι προφανής στόχος του δημοσιεύματος της εφημερίδας Σάντεϊ Τάϊμς για την Κύπρο, είναι να ασκηθεί πίεση στην Κυπριακή κυβέρνηση για να ακυρώσει την εγκατάσταση των Ρωσικών πυραύλων Ες-300.

Οι πιέσες αυτές, τόνισε ο κύριος Πάγκαλος, θα πέσουν στο κενό και η Κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμυνα και υπεράσπιση της Κύπρου, έχοντας βεβαίως και την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης.

Πίσω από το δημοσίευμα, πρόσθεσε, κρύβονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, που έχουν στόχο να πλήξουν τον Κυπριακό τουρισμό.

Ο κύριος Πάγκαλος, ανέφερε ότι ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο, έχει λάβει εντολή να επισκεφθεί το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και να ζητήσει επαλήθευση των στοιχείων, καθώς, όπως είπε, το δημοσίευμα επικαλείται επίσημες πηγές.

Ως εκ τούτου, κατέληξε, αν δεν υπάρξει αυτή η επαλήθευση θα πρέπει το Βρετανικό Υπουργείο να διαψεύσει το δημοσίευμα.


Χωρίς να διαψεύδει την ύπαρξη σεναρίων, όπως αυτό που δημοσίευσε χθές η λονδρέζικη εφημερίδα Σάντεί Τάϊμς, ο βρετανός ύπατος αρμοστής στη Λευκωσία Ντέβιντ Μάντεν υπεραμυνόμενος του βρετανικού υπουργείου άμυνας, μίλησε για εκτιμήσεις και για σχεδιασμούς που γίνονται σε όλο το κόσμο.

Ο βρετανός αξιωματούχος ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, εξέφρασε την ελπίδα ότι τέτοια δημοσιεύματα δεν επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Πάντως, ο βρετανός διπλωμάτης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στις ταξιδιωτικές οδηγίες που δίνει η βρετανική κυβέρνηση στους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Κύπρο.

Ενωρίτερα, ο υπουργός εξωτερικών είχε συνάντηση με το Ρώσο πρέσβη.

Σε δηλώσεις του ο Γκεόρκι Μουράτοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε το δημοσίευμα των Σάντεϊ Ταϊμς ως κακόβουλο και κακόγουστο.


Η Τουρκία δεν έχει πολιτική να κτυπήσει τους ΕΣ-300, δήλωσε σε συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

Συγκεριμένα, στη συνέντευξη, ο Ραούφ Ντενκτάς αναφερόμενος στο θέμα των πυραύλων, είπε ότι το θέμα αυτό δεν παζαρεύεται, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, και θα ληφθούν και άλλα, από την Τουρκία, αν εγκατασταθούν οι πύραυλοι στο νησί.

Κληθείς να σχολιάσει διπλωματικές πηγές που αναφέρουν ότι η Τουρκία θα πλήξει τους ΕΣ-300, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει το τί λέγουν οι διπλωματικές πηγές, αλλά το τί δηλώνει η Τουρκία.

Νομίζω, είπε ο Ντενκτάς, πως όλα όσα είπε τελευταίως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, είναι αρκετά.

Ο Γιλμάζ, είχε πει ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη και είναι σε θέση να προστατευτεί και να προστατεύσει και το ψευδοκράτος, από οποιανδήποτε επίθεση.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι Αμερικανοί άλλαξαν γνώμη μετά τη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ, ότι ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ επέκρινε την Τουρκική πλευρά, ο Ντενκτάς είπε ότι ο Χόλμπρουκ δεν ζήτησε συγγνώμη, σημειώνοντας προκλητικά ότι η εντύπωση αυτή είναι κατασκεύασμα των ελληνοκυπρίων.


Αλλοι δύο συνάνθρωποί μας, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Σε δυστύχημα που σημειώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα στον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού, τραγικό θάνατο βρήκε η Αθανασία Μιχαήλ εξήντα ετών, αρτοποιός, από τον Αρχάγγελο Λευκωσίας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο εθνοφρουρός Σταύρος Χατζηθεοχάρους, είκοσι ετών από την Αθηαίνου, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, κάτω από άγνωστες συνθήκες κτύπησε προπορευόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε η Αθανασία.

Κατά τη σύγκρουση, η Μιχαήλ εκτινάχθηκε από το όχημα της, με αποτέλεσμα να κτυπήσει βίαια στο αριστερό προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου.

Στο αυτοκίνητο της Μιχαήλ προκλήθηκε φωτιά, την οποία κατέσβεσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η άτυχη γυναίκα μετέβαινε στην εργασία της, σε φούρνο στην περιοχή Λυθροδόντα.

Για διευκόλυνση των ανακρίσεων η Αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση τον Χατζηθεοχάρους.


Σε άλλο θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στο δρόμο Πλατρών-Λεμεσού, έχασε σήμερα τη μάχη για τη ζωή εικοσι-δυάχρονος, ο οποίος είχε τραυματισθεί κρίσιμα.

Πρόκειται για τον Κυριάκο Ζαχαρίου από την Πάχνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο Ζαχαρίου, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του με κατεύθυνση την Λεμεσό έχασε τον έλεγχο του οχήματος του, λόγω υπερβολικής ταχύτητας και κτύπησε βίαια στο κιγκλίδωμα του γεφυριού στην αντίθετη πλευρά.

Ο Ζαχαρίου, τραυματίστηκε κρίσιμα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου σήμερα υπέκυψε στο μοιραίο.


Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μερίδιο της ευθύνης για την πρόσφατη αποτυχία της να περάσει το φορολογικό πακέτο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι εννοεί.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τη βουλή και τον κοινωνικό διάλογο, για την προώθηση φορολογικών μέτρων που θα αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα.


Ο ρόλος του Γιώργου Βασιλείου, του διαπραγματευτή της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είναι πολιτικός και εκφράζει την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης κλήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις του προέδρου της βουλής και του προέδρου των Νέων Οριζόντων για τις δηλώσεις Βασιλείου για μη έλευση των ΕΣ-300, σε περίπτωση μερικής αποστρατιωτικοποίησης.

Ο εκπρόσωπος, σημείωσε, ότι μετά τις διευκρινήσεις που έδωσε ο Γιώργος Βασιλείου, δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση.


Στη μάχη των ενιαίων εξετάσεων ρίχθηκαν από σήμερα έξι χιλιάδες επτακόσιοι- εβδομήντα-εννέα τελειόφοιτοι, ενώ έξι περίπου χιλιάδες από αυτούς θα διαγωνιστούν και στις προεισαγωγικές.

Το μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν σήμερα οι μαθητές ήταν τα Νέα Ελληνικά.

Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιλογή των θεμάτων.

Ιδιαίτερα καλή έκθεση για ανάπτυξη, θεωρήθηκε το θέμα στο οποίο αναφέρεται ότι στις μέρες μας, υπάρχει η άποψη ότι η ιδιωτική ζωή του ανθρώπου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Για πρώτη φορά φέτος στο θεσμό των Ενιαίων εξετάσεων συμμετέχουν και μαθητές των Ενιαίων Λυκείων.

Σε δηλώσεις του στο Λόγο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Ενιαίων εξετάσεων, Αβραάμ Σέπος, είπε πως τα αποτελέσματα των ενιαίων εξετάσεων θα αποτελέσουν και κριτήριο για την αξιολόγηση του θεσμού του Ενιαίου Λυκείου.

Για να διασφαλισθεί, πρόσθεσε, η αντικειμενικότητα της αξιολόγησης, τα γραπτά θα αναμιγνύονται και θα διανέμονται ανάλογα στους βαθμολογητές.

Τα τελικά αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα περί τα τέλη Ιουνίου.


Τραγική η εικόνα της επομένης του καταστροφικού σεισμού στο Αφγανιστάν.

Τα συνεργεία διάσωσης έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο και το δύσβατο έδαφος, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τις πληγείσες από τον εγκέλαδο περιοχές, που άφησε πίσω του τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες νεκρούς και πενήντα χιλιάδες αστέγους.

Οι υπηρεσίες αρωγής απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για φάρμακα, τρόφιμα και σκεπάσματα, ενώ οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν δημιουργήσει πρόχειρα νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών σε περιοχές του Βορει- ανατολικού Αφγανιστάν.


Η δεκαπενθήμερη απεργία των πιλότων των Γαλλικών αερογραμμών, η οποία ξεκίνησε σήμερα, απειλεί να ανατινάξει στον αέρα την μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο Κύπελλο, που αρχίζει στη Γαλλία, στις δέκα Ιουνίου.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πιλότων, οι οποίοι ζητούν μισθολογικές αυξήσεις, έχουν προκαλέσει την ματαίωση των περισσότερων πτήσεων σέ όλα τα Γαλλικά αεροδρόμια.

Η διοίκηση των Γαλλικών αερογραμμών ανακοίνωσε ότι μόνο το δέκα τοις εκατόν των διεθνών πτήσεων και είκοσι τοις εκατόν των εσωτερικών, θα πραγματοποιούνται κανονικά, ενώ η Γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαφορά θα επιλυθεί πρίν από την έναρξη του παγκόσμιου κυπέλλου.


Πρόταση για αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από το δεκαπέντε τοις εκατόν της Δυτικής Οχθης, υπέβαλε πρός έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με Ισραηλινές εφημερίδες, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση που υπέβαλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι τροποποίηση του Αμερικανικού σχεδίου γιά αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό.

Το σχέδιο είχε αρχικά προτείνει την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από το δεκατρία τοις εκατόν της Δυτικής Οχθης, πρόταση πού είχαν απορρίψει οι Ισραηλινοί, στις συναντήσεις κορυφής του Λονδίνου.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αποδεχθεί την Αμερικανική πρόταση, ενώ σκληροπυρηνικά μέλη της Ισραηλινής κυβέρνησης, απορρίπτουν περαιτέρω αποχώρηση.


Διεθνής ημέρα του παιδιού σήμερα και τα μάτια όλων στρέφονται στις προσπάθειες των διεθνών οργανισμών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκατομμυρίων παιδιών, τα οποία πεθαίνουν καθημερινώς από υποσιτισμό σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Το φάσμα της πείνας, η παιδική εργασία, η σωματική κακοποίηση και η εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, είναι μερικά από τα φαινόμενα που μαστίζουν τις χώρες του τρίτου κόσμου, στο κατώφλι του εικοστού-πρώτου αιώνα.

Στην Κίνα, πάνω από δυο χιλιάδες Κινεζόπουλα γιόρτασαν, με γυμναστικές ασκήσεις στην πλατεία Τιενανμέν, την σημερινή ημέρα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση, ιδιαίτερα στα πεδινά και τα παράλια.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα ανοικτά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 18 στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος.

Σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 28 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 18, στη Λεμεσό 28 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 16,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 1 June 1998 - 16:27:12 UTC