Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνέχισε σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα τις επαφές του με την πολιτική ηγεσία καθώς και με οργανώσεις κυπρίων στην Ελλάδα.

Το πρωί ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, και το μεσημέρι παρέστη στην τελετή πολιτογράφησης του Γιώργου Νταλάρα, στο Σπίτι της Κύπρου.

Απόψε, ο Μακαριώτατος θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην τηλεφωνική μας γραμμή βρίσκεται ο απεσταλμένος μας Μιχάλης Παυλίδης για να μας δώσει λεπτομέρειες.


Η κυβέρνηση καταγράφει τις διαβεβαιώσεις των Βρετανών και παράλληλα μελετά την κατάσταση που προέκυψε μετά από το κυριακάτικο, γνωστό δημοσίευμα της λονδρέζικης εφημερίδας, "Sunday Times", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, ότι από βρετανικής πλευράς δεν τίθεται θέμα έκδοσης "ταξιδιωτικής οδηγίας", ωστόσο, "η κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Στυλιανίδης, "δεν θεωρεί το θέμα λήξαν".

Επικαλούμενος πληροφορίες που προέρχονται από επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες δεν αναφέρουν προβλήματα στην τουριστική κίνηση, ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε ότι παραταύτα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί η μελέτη των Υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών, αναφορικά με την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς.

Οπως γνωστοποιήθηκε, δύο αμερικανικά ελικόπτερα, τύπου "Μπλακ Χωκ", φωτογράφισαν εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς, στο Ζύγι, όπου στάθμευε μονάδα καταδρομών.

Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας του στρατοπέδου έριψαν εναντίον των ελικοπτέρων, προειδοποιητικές φωτοβολίδες.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι το θέμα άπτεται της ασφάλειας και της άμυνας του κράτους.


Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, δεν θέλησε να αποδώσει σκοπιμότητες στις πτήσεις Αμερικανικών ελικοπτέρων πάνω από εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι και τόνισε ότι το γεγονός μελετάται από τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας.

Αναφερόμενος εξάλλου στα ξένα δημοσιεύματα που έχουν ως στόχο να παρακωλύσουν την έλευση των ΕΣ-300 και να πλήξουν τον τουρισμό, ο κύριος Ομήρου ανέφερε πως δυστυχώς πρόκειται για ενορχηστρωμένη προσπάθεια.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το θέμα της δημιουργίας Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από την Κύπρο, ο κύριος Ομήρου, τόνισε πως εάν υπάρχει τέτοια πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί για να μελετηθεί.

Ο Υπουργός Αμυνας, αναχώρησε το απόγευμα για την Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον Ελλαδίτη ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο, για θέματα που αφορούν το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Στην συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ρισιάρ με τον οποίο θα συζητήσουν και θέματα εξοπλισμών.


Οι εξηγήσεις που έδωσε η Βρεττανική κυβέρνηση σχετικά με το δημοσίευμα των "Sunday Times", για κρίση το καλοκαίρι στην Κύπρο, δεν αφήνουν ικανοποιημένη την Αθήνα, δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Κυριάκος Ροδουσάκης.

Περεταίρω ο κύριος Ροδουσάκης επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στις οποίες αφήνονταν αιχμές κατά του Λονδίνου και σημειώνετο ότι το δημοσίευμα ήταν υποβολιμαίο.

Εξάλλου, με τον σάλο που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα της "Sunday Times", ασχολήθηκε στην ετήσια γενική του συνέλευση, και ο σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.

Στην συνέλευση λέχθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα που να επηρεάζει την τουριστική κίνηση προς την Κύπρο, έγινε ωστόσο έκκληση προς όλους τους φορείς, να χαλιναγωγήσουν την δημοσιότητα που δίνεται στο θέμα.


Δραματική έκκληση για να σταματήσει η αναπαραγωγή της πυραυλολογίας και δημοσιευμάτων, όπως αυτό της Σάντεϊ Τάϊμς, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό προκαλεί κακό στην Κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Ο κύριος Ρολάνδης είχε το πρωί συνάντηση με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν με τον οποίο συζήτησε το δημοσίευμα της Βρεττανικής εφημερίδας και πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τον τουρισμό.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο κύριος Μάντεν επανέλαβε τις χθεσινές του θέσεις χωρίς καμιά διαφοροποίηση, επισημαίνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόθεση από μέρους της Βρετανικής κυβέρνησης για έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας και ότι η βρεττανική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το δημοσίευμα.


Ενδεχόμενο προσφυγής στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξετάζει η κυβέρνηση, εάν μέχρι το Φθινόπωρο δεν αρθεί η τουρκική αδιαλλαξία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Η απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργικό και από το Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, αφού προηγουμένως διεξαχθούν οι αναγκαίοι χειρισμοί.

Αναφερόμενος εξάλλου, στα δημοσιεύματα της Σάντεϊ Τάιμς, ο κύριος Κασουλίδης, ανέφερε ότι η θέση της κυβέρνησης επί του θέματος παραμένει όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και δήλωσε ικανοποιημένος από τις διευκρινίσεις του Βρετανού Υπατου Αρμοστή Ντέιβιντ Μάτεν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε το πρωί για το Παλέρμο της Ιταλίας, όπου θα παραστεί στην Υπουργική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Δεν αναμένεται να υπάρξει διαφοροποίηση στις θέσεις της Ευρώπης και της Τουρκίας, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ, δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι προσωπική του άποψη είναι πως δεν θα πρέπει να αναμένουμε διαφοροποιήσεις στις θέσεις της Ευρώπης, αλλά και ούτε αλλαγή στην αρνητική στάση της Τουρκίας, στο Κάρντιφ.

Αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι ήταν τα αποτελέσματα των επαφών του στο Παρίσι, τα οποία χαρακτήρισε θετικά, καθώς και οι επαφές που αναμένεται να έχει την πρώτη Ιουλίου, στο Λονδίνο, για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μεταβαίνει στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στόχος της μετάβασής του στην Αθήνα, δήλωσε ο κύριος Αναστασιάδης, είναι η ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας που θα αναληφθεί για αντιμετώπιση των πιέσεων γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις απόψεις της πρότασης για την οικονομία, του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου, ο κύριος Αναστασιάδης τις χαρακτήρισε προσωπικές, αναφέροντας ότι αυτά που καθορίζουν τις απόψεις του κόμματος, είναι τα συλλογικά του όργανα.


Είναι απόλυτα δικαιολογημένα τα φορολογικά μέτρα που προτάθηκαν από την κυβέρνηση, εκτιμά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κύριος Αυξεντίου, εξέφρασε επίσης απογοήτευση από την απόρριψη του φορολογικού πακέτου από τη Βουλή, και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα, ότι μετά από συναίνεση όλων των εμπλεκομένων θα καταστεί δυνατή η επιβολή τους.

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο κύριος Αυξεντίου είπε ότι είναι σε καλό επίπεδο, ωστόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα της.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανεχώρησε το πρωί για το Λονδίνο, για να συμμετάσχει σε συνέδριο ομολόγων του των χωρών της κοινοπολιτείας, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βασιλία της Ελβετίας, όπου θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.


Το φορολογικό πακέτο θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή, μετά τις θερινές διακοπές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αλέξης Γαλανός.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Γαλανός ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν επείγεται να περάσει αμέσως ή να απορρίψει οτιδήποτε και το θέμα μένει ανοικτό μέχρι να ξαναρχίσει τις εργασίες της η Βουλή, το Φθινόπωρο.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ανέφερε ότι έχει προταθεί στον Υπουργό Οικονομικών, να συναντηθούν κατά την περίοδο μεταξύ 15 και 20 Ιουνίου, για να συζητήσουν σε βάθος το θέμα της οικονομίας.

Ο κύριος Γαλανός παρατήρησε επίσης ότι σήμερα στην Βουλή δεν υπάρχει πλειοψηφία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, και κατά συνέπεια, είπε, πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες, μέσω διαβουλεύσεων, για όσο το δυνατό περισσότερη συναίνεση.


Νέος εμπρησμός αυτοκινήτου σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λεμεσό, θέτοντας την αστυνομία σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο έναρξης νέου κύκλου εγκληματικών ενεργειών.

Συγκεκριμένα, στις τέσσερις και τριάντα εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός τύπου υδροσωλήνας στο αυτοκίνητο του Ανδρέα Φωτίου - Κασάπη, ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε ανοικτό χώρο παρά στην πλατεία Ηρώων.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητο του Κασάπη, ελαφρότερες υπέστη παρακείμενο αυτοκίνητο, ενώ από τα θραύσματα έσπασαν προθήκες καταστημάτων.

Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα ελατήρια να αφορούν επαγγελματικές αντιζηλίες, ωστόσο ο Κασάπης απορρίπτει κάτι τέτοιο, ενώ σε κατάθεσή του κατονόμασε δυο πρόσωπα στα οποία στρέφονται οι υποψίες του.

Για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη ο Βάγιος Ονησιφόρου, πρώην υπάλληλος του Κασάπη, και καταζητείται δεύτερο άτομο.


Η υψηλή χοληστερόλη είναι το κυριότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει το πενήντα τοις εκατόν των παιδιών της Κύπρου, τα οποία είτε είναι υπέρβαρα είτε λιποβαρή, ενώ η πλειοψηφία δεν διαθέτει φυσική αντοχή και δεν τρέφεται σωστά.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, παρουσιάζοντας σε διάσκεψη τύπου τα αποτελέσματα του προγράμματος "Υγεία του Παιδιού".

Χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα απογοητευτικά, ο κύριος Σολωμής ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος" Υγεία του Παιδιού" έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα έντεκα χιλιάδες παιδιά.


Πέντε χιλιάδες νεκροί και τρείς χιλιάδες τραυματίες, είναι ο τελευταίος απολογισμός του καταστροφικού σεισμού, μεγέθους επτά κόμμα ένα στην κλίμακα Ρίχτερ, που έπληξε βορειο-ανατολικές επαρχίες του Αφγανιστάν.

Πληροφορίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, αναφέρουν ότι έχουν καταστραφεί συνολικά πενηντα-δύο χωριά στο βορειο-ανατολικό Αφγανιστάν, ενώ το απρόσιτο της περιοχής δυσχεραίνει το έργο ανακούφισης των θυμάτων του εγκέλαδου, αφού μόνο με ελικόπτερο μπορεί να μεταφερθεί βοήθεια.

Ωστόσο, οι επίπονες προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων συνεχίζονται, εν αναμονή περισσότερων αποστολών τροφίμων και ιατροφαρματευτικής περίθαλψης, κυρίως από τα Ηνωμένα Εθνη και τον Ερυθρό Σταυρό.


Στο Κοσσυφοπέδιο, κλιμακώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Σερβικων δυνάμεων ασφαλείας και Αλβανών αυτονομιστών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άτομα.

Οι χειρότερες συγκρούσεις διεξήχθησαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκυρίακου, όπου σκοτώθηκαν περί τα είκοσι άτομα.

Επίσης, σύμφωνα με Αλβανικές πηγές, χιλιάδες Αλβανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, καταφεύγοντας στην γειτονική Αλβανία.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί έντονα ερωτήματα όσον αφορά την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, παρά την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν εκφράσει φόβους ότι οι συγκρούσεις θα επεκταθούν στην Αλβανία και τα Σκόπια.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπική ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ, και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 16 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται γύρω στο μεσημέρι δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 18, στη Λεμεσό 26 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 15,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 2 June 1998 - 17:27:09 UTC