Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα και τα δύο ψηφίσματα για την Κύπρο, που αφορούν την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και την προσφορά καλών υπηρεσιών από τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού.

Στο ψήφισμα για την προσφορά των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, επαναλαμβάνεται η αυξημένη ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας, από το γεγονός ότι, οι συνομιλίες για συνολική λύση του κυπριακού, δεν έχουν σημειώσει πρόοδο και επαναβεβαιώνεται ότι το παρόν στάτους-κβο στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτό.

Σημειώνεται επίσης ότι οι συνομιλίες για τελική πολιτική διευθέτηση του κυπριακού, βρίσκονται σε αδιέξοδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με το πλαίσιο των συνομιλιών, το ψήφισμα καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ειδικότερα τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, να δεσμευτούν στη διαδικασία των συνομιλιών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό Σύμβουλο του Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Καλούνται επίσης να επαναρχίσουν απευθείας διάλογο για λύση, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ, για άλλους έξι μήνες, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να μειώσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, καθώς και τον αριθμό των ξένων στρατευμάτων στο νησί, και υπογραμμίζεται η σημασία της τελικής αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου.


Ικανοποιητική εξέλιξη θεωρεί η Κυβέρνηση την έγκριση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζοντας ότι, η σαφής αναφορά σε μία ενιαία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, αποτελεί κατηγορηματική απάντηση στις προσπάθειες της Αγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς, για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ - ΔΗΛΩΣΗ"


Η Ελληνική Κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα εξέφρασε ικανοποίηση για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κύριος Ρέππας τόνισε ότι ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να αντιμετωπίσει αναλόγως την Τουρκία και τους ηγέτες των τουρκοκυπρίων, ώστε τα ψηφίσματα αυτά να μεταφερθούν στην πράξη.

Παράλληλα, στη Λευκωσία ο Πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης δήλωσε ότι το βασικό μήνυμα των ψηφισμάτων είναι η επαναβεβαίωση της ενότητας του κράτους και της ενιαίας κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επίκληση των παλαιότερων ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, ο κύριος Ροδουσάκης τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εκόμισε μήνυμα αλληλεγγύης, συμπαράστασης, συμπόρευσης και κοινού πεπρωμένου Ελλάδας-Κύπρου.


Διίστανται οι πληροφορίες που δίνουν στην αστυνομία οι λαθρομετανάστες σχετικά με τον θάνατο δύο συνεπιβατών τους στο υπό Συριακή σημαία πλοιάριο.

Οι Ασιάτες ισχυρίζονται ότι ο ένας πέθανε από κτυπήματα που δέχθηκε από Αφρικανούς, οι οποίοι πήραν όλες τις προμήθειες τροφής και νερού και απειλούσαν να ρίξουν και τους ίδιους στη θάλασσα.

Οι Αφρικανοί, κατήγγειλαν ότι και των δύο θυμάτων ο θάνατος επήλθε από την πείνα και την ταλαιπωρία και κατηγορούν παράλληλα τους Ασιάτες ότι κατέσχαν τις προμήθειες.

Από την πλευρά της η αστυνομία αναφέρει ότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν προκύπτει υπόθεση εγκληματικής ενέργειας.

Λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας μοίρασαν σήμερα ρούχα και παπούτσια στους εκατόν και πλέον λαθρομετανάστες, καθώς και παιχνίδια στα παιδιά.


Πρωτοφανής υπόθεση παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών εργατών σε έργο που ανέθεσε με συμβόλαιο η Κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε σήμερα στη Λάρνακα.

Εντεκα παράνομοι εργάτες αραβικής καταγωγής συνελήφθησαν ενώ εργάζονταν στον δρόμο Ριζοελιάς-Δεκέλειας.

Οι εργάτες ασχολούνταν με τις εργασίες καθαρισμού του δρόμου, εργοδοτούμενοι από τους υπεργολάβους Γεώργιο και Πανίκο Καρεκλά από τη Λεμεσό.

Οι αλλοδαποί δεν είχαν οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο, ούτε ταυτότητες και αναμένεται να προσαχθούν αύριο ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου.

Οι εργοδότες τους κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθησαν ελεύθεροι.


Σε γκρεμό βάθους ογδόντα μέτρων στον δρόμο Πέγειας-Κάθηκα, και ύστερα από αναζήτηση εικοσιτεσσάρων ωρών, βρέθηκε σήμερα το πρωί, νεκρός, ο Μάριος Χρίστου, 25 ετών, διευθυντής της Γκρούπ φόρ.

Τον Μάριο, ο οποίος καταλείπει σύζυγο και ένα αγοράκι τριών ετών, ανακάλυψαν συνάδελφοι του, οι οποίοι τον έψαχναν από το πρωί όταν αναχώρησε για την πόλη Χρυσοχούς και δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, το αυτοκίνητο του Μάριου παρεξέκλινε της πορείας του, ανατράπηκε επανειλημμένα και έπεσε στον γκρεμό, εκτινάσσοντας τον οδηγό, ο οποίος υπέστη θανάσιμα τραύματα.

Στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου Πέγειας-Κάθηκα έχει σημειωθεί μεγάλος αριθμός θανατηφόρων δυστυχημάτων.


Δεν προβλέπεται πριν από τους τελευταίους μήνες του 1998 αύξηση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Ανδρέας Πίττας.

Μιλώντας ύστερα από ευρεία σύσκεψη που είχε αντιπροσωπεία της ΟΕΒ, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Εμπορίου, ο κύριος Πίττας χαρακτήρισε τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ως τον πιο δημοκρατικό φορολογικό Νόμο.

Αναφερόμενος εξάλλου, στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών τόνισε ότι θα καταβληθεί κανονικά.


Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, θα είναι στο επίκεντρο των επαφών στο Λονδίνο, του Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργου Βασιλείου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και αναφερόμενος στο ταξίδι του με πρόσκληση της Βρετανικής Κυβέρνησης, ο κύριος Βασιλείου, σημείωσε ότι θα έχει επαφές με αξιωματούχους των Βρετανικών Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Αναφορικά εξάλλου, με τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το Κυπριακό, ο κύριος Βασιλείου εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση.


Ισχυρή έκρηξη βόμβας προκλήθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, στην είσοδο πολυκατοικίας, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού ΑΣΕΠ.

Το ΑΣΕΠ, είχε πρόσφατα την ευθύνη διεξαγωγής των εξετάσεων για πρόσληψη των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης στο δημόσιο.

Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε η οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες", ενώ της έκρηξης, προηγήθηκε τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλάς".

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυφύλακες και προκλήθηκαν υλικές ζημιές.


Η ανακοπή ύποπτου αυτοκινήτου σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας, στις τρεις τα ξημερώματα, οδήγησε την Αστυνομία στη σύλληψη τριών νεαρών και στην εξιχνίαση σωρείας διαρρήξεων και κλοπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησης τους.

Πρόκειται για τον Χριστάκη Μελανίτη, από τον Αγιο Δομέτιο, εικοσι-ενός ετών, τον Χρίστο Τζιακούρη, από το Τσέρι, εικοσι-πέντε ετών, και τον Μιχαήλ Μιχαήλ, από την Αγλαντζιά, εικοσι-τριών ετών.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας ανέφερε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, κουκούλες, γάντια, διαρρηκτικά εργαλεία και ένα κουτί εισφορών του Αντικαρκινικού Συνδέσμου με ποσό εκατόν-πενήντα λιρών.

Οπως αναφέρθηκε, ο Μελανίτης παραδέχθηκε τη διάπραξη αριθμού διαρρήξεων και κλοπών.


Η ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα μηχανοκίνητα οχήματα βρίσκεται σε ψηλά ποσοστά και πολύ πέρα από τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο συμπέρασμα αυτό κατάληξε η κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος η οποία συζήτησε το θέμα, παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και έργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου.

Ο κύριος Ιεροδιακόνου ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Κέντρα ελέγχου μηχανοκίνητων οχημάτων, τα οποία θα ελέγχουν τα οχήματα υψηλού κινδύνου.


Τουλάχιστον είκοσι άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και χιλιάδες έχουν παραμείνει άστεγα, από τις καταστροφικές πλήμμυρες που σαρώνουν από χθες τις μεσοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, ύστερα από το κύμα καύσωνα που είχε προηγηθεί.

Ισχυρές θύελλες και άνεμοι, που έπνεαν με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα, σάρωσαν τις πολιτείες από την Νεμπράσκα μέχρι την Ιντιάνα, ξεριζώνοντας δέντρα και προκαλώντας χάος στις συγκοινωνίες, η δε πολιτεία Οχάϊο, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα, η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια δασικής γής, στη Φλώριδα.


Στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα οι συγκρούσεις μεταξύ Σερβικών δυνάμεων και Αλβανών αυτονομιστών, σε απόσταση δέκα μόλις χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Πρίστινα.

Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι περιοχή γύρω από την κωμόπολη Μπελάτσεβατς, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη, μεγάλης κλίμακας επιχείρηση των Σέρβων για ανακατάληψη υψίστης σημασίας ανθρακωρυχείου γαιανθράκων, το οποίο ελέγχουν οι Αλβανοί αντάρτες.

Το ανθρακωρυχείο τροφοδοτεί τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του 'Ομπιλιτς, ο οποίος παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και τμήμα των Σκοπίων και της Ελλάδας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετεδόθησαν από Σερβικές τοπικές πηγές, αναφέρουν ότι οι Σερβικές δυνάμεις, έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους το ανθρακωρυχείο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 στα νότια παράλια και τους 20 στα δυτικά.

Αύριο, ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και αργότερα θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 25, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 35 με 21, στη Λεμεσό επίσης 35 με 21 στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 30 June 1998 - 15:27:15 UTC