Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πολλές περιπτώσεις εικονικών γάμων, μεταξύ κυπρίων και αλλοδαπών καλλιτέχνιδων, έχουν εντοπισθεί το τελευταίο διάστημα, κατήγγειλε σήμερα ενώπιον της Ατ-Χοκ Επιτροπής της Βουλής για την Εγκληματικότητα, ο Λειτουργός Μετανάστευσης, Χριστόδουλος Νικολαϊδης.

Ο κύριος Νικολαϊδης, πρόσθεσε ότι οι γάμοι αυτοί γίνονται για να εξασφαλίζεται άδεια παραμονής στις καλλιτέχνιδες, οι οποίες εξωθούνται στην πορνεία.

Το πρόβλημα όμως, κατέληξε ο Λειτουργός Μεταναστεύσεως, δεν περιορίζεται εδώ.

Πολλοί αλλοδαποί των οποίων η έξοδος απαγορεύεται, είπε, αφού φύγουν από την Κύπρο, αλλάζουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και επιστρέφουν χωρίς να μπορεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής στα αεροδρόμια να τους εντοπίσει.

Αυτό το πρόβλημα, κατέληξε ο κύριος Νικολαίδης, μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αλλαγή του τρόπου εντοπισμού των ατόμων, στα οποία απαγορεύεται η έξοδος.


Με τη διαβεβαίωση ότι θα εργασθεί κατά τρόπο αμερόληπτο, και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα του ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Στις οκτώ το πρωί ο κύριος Αγγελίδης έδωσε την νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Απευθυνόμενος στον νέο Αρχηγό Αστυνομίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε πειθαρχία και αξιοκρατία στο Αστυνομικό Σώμα, καθώς και πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Απαντώντας, ο κύριος Αγγελίδης υποσχέθηκε ότι θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από το Προεδρικό Μέγαρο ο κύριος Αγγελίδης, μετέβη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου παρέλαβε τη σκυτάλη της ηγεσίας της Δύναμης από τον αποχωρούντα Αρχηγό Αστυνομίας Πανίκο Χατζηλοίζου.

Τον νέο Αρχηγό υποδέχθηκε η ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ ο κύριος Χατζηλοίζου διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του αντικαταστάτη του και της Αστυνομίας.

Μιλώντας στους νέους συνεργάτες του, ο κύριος Αγγελίδης ζήτησε συνεργασία και αυτοκριτική, παραπέμποντας στο νομικό ρητό, που αναφέρει ότι εκείνος που ζητεί τη δικαιοσύνη πρέπει να προσφεύγει σ'αυτήν με καθαρά χέρια.


Το αδιέξοδο των τουρκικών σχεδιασμών επιδεικνύουν οι αντιδράσεις στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι τα ψηφίσματα δυσχεραίνουν αντί να διευκολύνουν τις προσπάθειες λύσης.

Η αντίδραση αυτή της Τουρκίας, δήλωσε ο κύριος Στυλιανίδης, δείχνει την απομόνωση και το αδιέξοδο των στρατηγικών σχεδιασμών της Αγκυρας.

Σημείωσε δε με ικανοποίηση τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει παρότρυνση εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, και υποστήριξη της νέας προσπάθειας του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κορντοβέζ, για προώθηση συνολική λύσης στο Κυπριακό.

Κληθείς από την άλλη να σχολιάσει το σημείο του ψηφίσματος 11.78, που καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δεσμευθούν για μείωση των εξοπλισμών, ο κύριος Στυλιανίδης, είπε ότι κατά την άποψη της Κυβέρνησης, η διατύπωση αυτή είναι σ'ένα βαθμό ατυχής, ειδικά με τον τρόπο που διατυπώνεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.


Θετικό σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζει και το ΑΚΕΛ, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού των Ηνωμένων εθνών.

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξη τύπου, εξέφρασε επιφυλάξεις και ανησυχίες για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στην Κύπρο.

Οπως ανέφερε, δεν γίνεται αναφορά στην πρόσφατη επιστολή του Γλαύκου Κληρίδη προς τον Κόφι Ανάν, για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, ενώ εκφράζεται στο ψήφισμα, ανησυχία για την εισαγωγή στο νησί οπλικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας.

Πάντως, εκτίμηση του Δημήτρη Χριστόφια, είναι πως δεν θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό για το επόμενο δίμηνο, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει άρση του αδιεξόδου.


Στα ίχνη κυκλώματος διακίνησης παράνομων αλλοδαπών εργατών, με έδρα την Λεμεσό, πιστεύει πως βρίσκεται η αστυνομία, μετά την χθεσινή επ'αυτοφώρω σύλληψη στη Λάρνακα έντεκα προσώπων, αραβικής καταγωγής, ενώ εργάζονταν παράνομα στον δρόμο Ριζοελιάς-Δεκέλειας.

Η Αστυνομία αναζητεί ομάδα αλλοδαπών στη Λεμεσό, που κατακρατεί τα διαβατήρια των συλληφθέντων και η οποία, διευθέτησε την παράνομη απασχόληση τους.

Σήμερα και οι έντεκα αλλοδαποί τέθηκαν υπό πενθήμερη κράτηση, ενώ οι εργοδότες τους Γεώργιος και Πανίκος Καρεκλά από τη Λεμεσό, παραδέχτηκαν ενοχή και αφού κατηγορήθηκαν γραπτώς, αφέθηκαν ελεύθεροι.


Για μία καλύτερη ζωή όπως ισχυρίζεται, πέρασε παράνομα στις ελεύθερες περιοχές ένας Τούρκος από τα Αδανα, μέσω του χωριού Πέργαμος, αφού πρώτα εισήλθε από το κλειστό λιμάνι της Κερύνειας.

Πρόκειται για τον Ισμετ Τιντερκάν Χακί 30 ετών, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία στην Πάφο.

Συνελήφθη επίσης και ο τουρκοκύπριος Αχμετ Ερτογκάν, που διέμενε μέχρι τον Οκτώβριο του 1997 στη Γεροσκήπου, και εναντίον του εκκερεμούσαν υποθέσεις ενταλμάτων για διάφορες παρανομίες.

Το πρωί, και οι δύο παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου, και παρέμειναν υπό κράτηση.


Σαραντατρία φυτά ινδικής κάνναβης, εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα στην περιοχή Αμαθούντος.

Για την υπόθεση συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Πολωνός καθηγητής γυμναστικής, Γιάτσεκ Σταμιζέβσκι 29 ετών.

Στο διαμέρισμα βρέθηκε επίσης ποσότητα ξηρής φυτικής ουσίας.

Ο Πολωνός, ο οποίος συνελήφθη θα οδηγηθεί αύριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.


Αλλα πέντε μαχαίρια απαγορευμένου τύπου, βρήκε η αστυνομία στο κτίριο όπου διέμεναν, οι νεαροί Βρετανοί οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή, μαχαίρωσαν τον δεκαεπτάχρονο Ανδρέα Γιαννάκου, στη Λαική Γειτονιά της Λάρνακας.

Το πρωϊ, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανανέωσε το διάταγμα κράτησης των νεαρών για άλλες δύο ημέρες.

Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, όλοι οι νεαροί παραδέχονται συμμετοχή σε επίθεση, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του μαχαιρώματος.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση της υγείας του Γιαννάκου εξελίσσεται ομαλά.


Με στόχο την προώθηση των θέσεων της για ανανέωση και αλλαγή νοοτροπίας, η Κίνηση Ευρω-δημοκρατικής Ανανέωσης, πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο το ιδρυτικό της συνέδριο.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο προσωρινός πρόεδρος της Κίνησης Αλέξης Γαλανός, ανέφερε ότι το συνέδριο θα εγκρίνει το καταστατικό και τις προγραμματικές θέσεις της Κίνησης και θα εκλέξει την ηγεσία της.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Ο κύριος Γαλανός διευκρίνισε ότι οι αξιωματούχοι που θα εκλεγούν δεν θα δικαιούνται να υπηρετήσουν πέραν από δύο τριετείς θητείες.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος τρακόσιοι έως τρακόσιοι-πενήντα σύνεδροι, από σύνολο οκτακοσίων έως χιλίων μελών παγκυπρίως.


Το Υπουργείο Οικονομικών έχει παρέμβει κατ'επανάληψιν στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις στους ημικρατικούς οργανισμούς, καθώς και στην υλοποίηση των συμφωνιών.

Στην διαπίστωση αυτή αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αντρέας Παντέλας, έπειτα από έκτακτη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Ημικρατικών Οργανισμών της ΣΕΚ.

Η ομοσπονδία, τόσο διά στόματος Αντρέα Παντέλα όσο και σε επίσημη ανακοίνωση της, καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να επιτρέψει την εφαρμογή των συμφωνιών στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και να σταθμίσει τον ρόλο του Υπουργείου του στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.

Οσον αφορά την μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, η Ομοσπονδία καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να εργαστούν από κοινού με τις συντεχνίες, προς εξεύρεση ενός αποδεκτού μοντέλου, το οποίο να εξυπηρετεί το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και ταυτόχρονα να διασφαλίζει τα δικαιώματα των υπαλλήλων.


Οι Σερβικές Δυνάμεις Ασφαλείας, έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του αθρακωρυχείου στο Μπελάτσεβατς.

Σήμερα, οι Σερβικές αρχές οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο χωριό Αντε, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ορυχείο, για να διαπιστώσουν την επαναλειτουργία του.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Κόεν, αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου, είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι, σοβαρότατες επιλογές, αλλά όπως τόνισε, για την οριστική λήψη απόφασης υπάρχουν ακόμη, αρκετά περιθώρια.

Εξάλλου σήμερα η Γερμανία, διαφοροποιώντας τη θέση της από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να ακολουθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις προσπάθειες για συμμετοχή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, για την Σερβική επαρχία.


Εσωτερικών αναταραχών συνέχεια στην Τουρκία, όπου η σημερινή συζήτηση ενώπιον του Τουρκικού Κοινοβουλίου, πρότασης μομφής εναντίον του Υπουργού Προεδρίας Εγιούπ Ασίκ, πιθανόν να οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ.

Ο Εγιούπ Ασίκ κατηγορείται ότι δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την σύλληψη ενός ακροδεξιού ενόπλου.

Σύμφωνα με την Τουρκική πολιτική παράδοση, αν η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί, θα πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση, αφού δεν κατόρθωσε να προστατεύσει το μέλος της.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πάντως ότι η αντιπολίτευση, δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, για να υπερψηφιστεί τελικά η σχετική πρόταση μομφής.

Χθες εξάλλου, το Τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πρότασης για διενέργεια έρευνας, που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγορούν τον Πρωθυπουργό της χώρας, για διαφθορά στη διαδικασία κατασκευής ενός τουριστικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει αίθριος αλλά σε μερικές παράλιες περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 22 στα νότια παράλια και γύρω στους 19 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 35 στα νότια παράλια και γύρω στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 40 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 36 με 21, στη Λεμεσό 34 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 29,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 1 July 1998 - 15:27:20 UTC