Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την από μέρους εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης θεώρηση των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο και ιδιαίτερα με τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Τους αμερικανικούς ποντιο-Πιλατισμούς επέκρινε σήμερα δριμύτατα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Μίλλερ, ο οποίος έφθασε το μεσημέρι στην Κύπρο, στο πλαίσιο νέας αποστολής του στη Λευκωσία την Αθήνα και την Αγκυρα, δήλωσε ότι φέρνει κάποιες νέες ιδέες για το θέμα του μορατόριουμ υπερπτήσεων, αλλά απέφυγε να τις αποκαλύψει.

Ωστόσο, ανέφερε ότι το μορατόριουμ για το Αιγαίο με βάση τη συμφωνία Παπούλια -Γιλμάζ, εφαρμόζεται με επιτυχία και θα μπορούσε κάτι παρόμοιο να ισχύσει και για την Κύπρο.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σολάνα περί κάποιου είδους εγγυήσεων, ο Τόμας Μίλλερ δήλωσε ότι αυτές έχουν παρερμηνευθεί, υποστηρίζοντας ότι ο Σολάνα δεν μίλησε για εγγυήσεις.

Σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις αμερικανών εκπροσώπων για το θέμα των παραβιάσεων του κυπριακού εναέριου χώρου, ο Τόμας Μίλλερ υποστήριξε ότι όλες εκφράζουν την αμερικανική θέση και οι διαφορές μεταξύ τους, αφορούν μόνο διευκρινίσεις.

Περαιτέρω δήλωσε ότι στόχος των αμερικανικών προσπαθειών είναι η λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στον στρατιωτικό διάλογο είπε ότι είναι μέσα στα θέματα που θα τον απασχολήσουν, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει η πρόταση της Ματλίν Ολμπράιτ λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς.


Στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, επέκρινε με δριμύτητα τις αμερικανικές δηλώσεις για τις τελευταίες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του θύτη και εναντίον του θύματος.

Επίσης κατηγόρησε τον Πρόεδρο Κλίντον ότι δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις του για υποστήριξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.


Νέες καταγγελίες για ατασθαλίες στις Κυπριακές Αερογραμμές διατυπώθηκαν στην Επιτροπή θεσμών αξιών και επιτρόπου διοικήσεως από βουλευτές και πιλότους.

Ο βουλευτής Κίκης Καζαμίας κατήγγειλε μεταξύ άλλων, δύο περιπτώσεις ενός πιλότου ο οποίος για ένα χρόνο πληρωνόταν χωρίς να εργάζεται, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν και σε άλλη εταιρεία.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον υπεύθυνο της ασφάλειας της Γιουροσύπρια, ο οποίος παρόλο που εκπαιδεύτηκε από την εταιρεία, εντούτοις δεν προσερχόταν στην εργασία του.

Ο Γενικός διευθυντής της Γιουροσύπρια, Χαράλαμπος Χατζηπαναγιώτου απαντώντας για το πρώτο θέμα ανέφερε ότι ο εν λόγω πιλότος ελληνικής καταγωγής και ξένης υπηκοότητας, δεν εργαζόταν λόγω διαμάχης και απειλών των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΑΣΙΠΙ.

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής, στην οποία οι υπεύθυνοι της εταιρείας θα απαντήσουν και σε άλλες καταγγελίες βουλευτών.


Εντονη διαμάχη ξέσπασε μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Δικαιοσύνης για το χημείο της αστυνομίας και την αναγκαιότητα του.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσιης δήλωσε ότι το υπουργείο του δεν ζητεί να παρεμβαίνει στο έργο του κρατικού χημείου, αλλά τα απαραίτητα λεφτά για την μεταστέγαση του χημείου σε κατάλληλο χώρο.

Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής δήλωσε ότι με την ενίσχυση του χημείου της αστυνομίας, θα υπάρξει διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ζήτησε επίσης, όπως ενισχυθεί το κρατικό χημείο με τέσσερις χημικούς, όσοι δηλαδή και οι χημικοί που εργάζονται στο χημείο της αστυνομίας, για να επιτελεί αποτελεσματικότερα το έργο του.

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας Αντρέας Χριστοφίδης δήλωσε ότι οι χημικοί της αστυνομίας εργάζονται και ως αστυνομικοί και επιτελούν επιπλέον έργο όπως είναι η συλλογή τεκμηρίων και άλλων αστυνομικών καθηκόντων.

Η επιτροπή ελέγχου της Βουλής κάλεσε τέλος το Υπουργείο Οικονομικών να παραχωρήσει το σχετικό κονδύλι στην αστυνομία για να μεταστεγάσει το χημείο της, ενώ το ευρύτερο θέμα του βαθμού αξιοποίησης των χημικών της αστυνομίας θα τεθεί σε άλλη συνεδρία.


Σε εικοσιτετράωρη απεργία, κατήλθαν σήμερα τρεις περίπου χιλιάδες εργαζόμενοι στην ξυλουργική βιομηχανία.

Οι εργαζόμενοι τηρώντας τις οδηγίες των συντεχνιών τους και διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις προχώρησαν στην απεργία που είχε εξαγγελθεί, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τα μέτρα, εάν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους.

Σημειώνεται ότι η εργοδοτική πλευρά, έχει προβάλει πολλά οικονομικά και άλλα προβλήματα προώθησης του προϊόντος, ενώ όπως εκτιμάται, σε περίπτωση που τα μέτρα κλιμακωθούν, οι συνέπειες για το σύνολο της μεταποιητικής βιομηχανίας, και ιδιαίτερα της οικοδομικής, θα είναι ανυπολόγιστες.


Πλήρη συμμετοχή στις διεργασίες των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αποφάσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου, οι οποίες θα λαμβάνουν

υπ'όψιν τις θέσεις των οργανώσεων τους, ζήτησαν σήμερα ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Οι απόψεις των δύο οργανώσεων διατυπώθηκαν έπειτα από ενημερωτική συνάντηση που είχαν με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, Γιώργο Βασιλείου.

Κατά την συνάντηση, ο κύριος Βασιλείου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τόνισε ότι η βάση της επιτυχίας της όλης προσπάθειας έγκειται στην εξεύρεση των σωστών τρόπων συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων.


H δικαιοσύνη δεν δέχεται όρους και όπως δίδονται οι καταθέσεις από όλους, έτσι θα πρέπει να δοθεί κατάθεση και από τον Μητροπολίτη Λεμεσού, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Πανιερωτάτου για να καταθέσει σε γραπτές ερωτήσεις.

Ερωτηθείς για τον χρόνο επιστροφής του Μητροπολίτη Χρύσανθου από το εξωτερικό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε άγνοια.

Ο κύριος Κόσης σημείωσε, πάντως, ότι οι ανακριτές έχουν αρκετή δουλειά να κάνουν, αφού θα πρέπει να πάρουν καταθέσεις για την όλη υπόθεση από την Κεντρική Τράπεζα, τις Εμπορικές Τράπεζες και άλλα πρόσωπα στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε, τέλος, ότι τηρεί ενήμερο για την όλη υπόθεση τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με τον οποίο συναντήθηκε, εκτός από το περασμένο Σάββατο, και την περασμένη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Χρήστος Πουργουρίδης υποστήριξε ότι τα χρήματα τα οποία διαχειρίζεται η Εκκλησία δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του δημοσίου χρήματος, με το οποίο ασχολείται η επιτροπή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ τηρεί "σιγή ιχθύος" στο θέμα του Μητροπολίτη Χρύσανθου.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης, σημείωσε ο κύριος Στυλιανίδης, είναι ότι του θέματος επιλαμβάνεται η Νομική Υπηρεσία με την υπηρεσία που δημιουργήθηκε για διερεύνηση γεγονότων και περιστατικών που αφορούν το βρώμικο χρήμα.


Εκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου με άγρια βλάστηση κατέκαυσε φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί στην περιοχή Καρβουναρκά στην περιοχή Βαβατσινιάς, της επαρχίας Λάρνακας.

Οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο η φωτιά να ετέθη κακόβουλα λόγω του τόπου και του χρόνου εκδήλωσής της.

Συγκεκριμένα εκδηλώθηκε στις τρείς τα χαράματα σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή, και σε ιδιωτική περιουσία.

Στην κατάσβεση της φωτιάς προσέτρεξαν άνδρες και οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και άνδρες της υπηρεσίας θήρας.


Τρείς νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίς το μεσημέρι στην Αττική στην περιοχή Πεντέλης κατακαίουν μεγάλες δασικές περιοχές επιδεινώνοντας την ήδη βεβαρημένη από χθές κατάσταση.

Ανεξέλεκτη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί μεταξυ Ραφήνας και Νέας Μάκρης.

Αμεση είναι επίσης η απειλή για τις κατοικίες που έχουν ζώσει οι φλόγες, ενώ τα πυροσβεστικά αεροσκάφη λόγω του κατοικημένου της περιοχής δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με την πυροσβεστική, πέντε κατοικίες έχουν καεί.


Ο Πρόεδρος της Τσετσενίας ΑσλάΝ Μασκά-ντωφ, διέφυγε σήμερα ως εκ θαύματος δολοφονικής απόπειρας που διενεργήθη εναντίον του.

Η απόπειρα έγινε τη στιγμή που περνούσε με την συνοδεία του από σημείο της πρωτεύουσας Γκρόζνι, όπου προκλήθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Από την έκρηξη κάηκε ολοσχερώς το αυτοκίνητο του Τσετσένου Προέδρου

καθώς και ένα τζιπ που το συνόδευε.

Ο ίδιος πρόλαβε να πεταχτεί έγκαιρα έξω από το φλεγόμενο αυτοκίνητο, γλιτώνοντας έτσι με λίγες γρατζουνιές, ενώ ένας από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκε, και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσετσένος Πρόεδρος υποστήριξε πως πίσω από την απόπειρα κατά της ζωής του, βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών, τις οποίες όμως απέφυγε να κατονομάσει.


Η Γιουγκοσλαβία αποφάσισε να επεκτείνει κατά πέντε χιλιόμετρα την μεθοριακή της ζώνη με την Αλβανία, λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών διείσδυσης αλβανών αυτονομιστών στην χώρα.

Σε δηλώσεις του ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλά-τοβιτς, ανέφερε ακόμη πως η εφαρμογή του μέτρου αυτού απαιτεί ενισχύσεις του γιουγκοσλαβικού στρατού στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ολέθριες θα είναι οι συνέπειες, στον ανθρωπιστικό τομέα, τον προσεχή χειμώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι εχθροπραξίες και η χρήση βίας πρέπει να τερματιστούν σύντομα.


Νέα κρίση δημιουργείται στο Μεσανατολικό, αφού οι Παλαιστίνιοι διέψευσαν Ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, τονίζοντας ότι έχει επέλθει πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Στόχος των συνομιλιών ήταν να βρεθεί πεδίο συνεννόησης στο θέμα της μερικής αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Δυτική Οχθη.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να στείλουν στην περιοχή τον ειδικό μεσολαβητή τους Ντένις Ρος, για να αρθεί το αδιέξοδο, ωστόσο, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να μεσολαβήσει άμεσα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, δύο εως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 22 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους ασθενείς μέχρι μέτριους, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 25, στη Λεμεσό 32 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 22


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 23 July 1998 - 15:27:15 UTC