Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχίζει αυτή την ώρα η δεύτερη συνάντηση για σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

Ενωρίτερα ο κύριος Μίλερ είχε συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Στις συναντήσεις αυτές συζητούνται τα θέματα της Ασφάλειας σε σχέση με τους πυραύλους Ες 300 και η προοπτική επανέναρξης των συνομιλίων.

Από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στους δύο αυτούς στόχους.

Ο Αμερικανός συντονιστής μιλώντας το πρωί στο Προεδρικό μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, σημείωσε πως μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι και τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών στο Οσλο.

Ο κύριος Μίλερ έκανε ειδική αναφορά στα αποτελέσματα διαβάζοντας αποσπάσματα της τελικής δήλωσης των επιχειρηματίων, για συμφωνία σε μέτρα χαλάρωσης, και τελική άρση όλων των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση ατόμων, προϊόντων και υπηρεσίων.

Αφού σημείωσε ότι δεν πρόκεται για επίσημο έγγραφο, αναφέρθηκε στη θετική στάση του Προέδρου Κληρίδη επί του θέματος λέγοντας πως ο Πρόεδρος εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζει τα μέτρα.

Αυτά αποτελούν καλά νέα, είπε προσθέτοντας ότι η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη είναι χρήσιμη, για να υποδείξει μετά από ερώτηση ότι οι θέσεις των επιχειρηματίων συνδέονται με την άρση του εμπάργκο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από την άλλη, έδωσε την ολοκληρωμένη θέση της Κυβέρνησης στο θέμα του ούτω καλούμενου εμπάργκο προς τα κατεχόμενα αναφερόμενος στις νομικές πτυχές του θέματος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Σε αστακό μετατρέπονται οι Ελληνικές Ενοπλες δυνάμεις, καθώς το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε σήμερα τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο για μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν την αντιαεροπορική άμυνα και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην τετράωρη συνεδρία του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας έθεσε επί τάπητος και την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα για την επιτυχή αντιμετώπιση της οποίας ενέκρινε συγκεκριμένο σύστημα χειρισμού κρίσεων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνουν όλες οι αναθέσεις για την απόκτηση οπλικών συστημάτων.

Συγκεκριμένα, για το πολεμικό ναυτικό, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την κατασκευή τριών υποβρυχίων, τριών πυραυλακάτων, τεσσάρων κανονιοφόρων και ενός πετρελαιοφόρου.

Για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το νέο μαχητικό αεροσκάφος, το μέσο μεταφορικό αεροσκάφος, το αερομεταφερόμενο ραντάρ και το εκπαυδευτικό αεροσκάφος.

Εξάλλου, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση και επιλογή για προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς ανάμεσα σε πυραύλους Πάτριοτ ή ΕΣ300

ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΗ


Στα κατεχόμενα καταφθάνει αύριο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, επικεφαλής αντιπροσωπείας εκατόν-πενήντα ατόμων, και ήδη επιδίδεται σε μεγαλόστομες δηλώσεις.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλλιέτ ο Ντεμιρέλ ανέφερε ότι η Κύπρος δεν θα γίνει, για την Τουρκία, δεύτερη Κρήτη.

Η Κρήτη δόθηκε ως δώρο στην Ελλαδα και δεν θα επιτρέψουμε η Κύπρος να γίνει δεύτερη Κρήτη, είπε προκλητικά, ο Σουλειμάν Ντεμιρέλ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ισχυρίσθηκε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι, έχουν σωθεί από μια εθνική εκκαθάριση και χαρακτήρισε τα κατεχόμενα ως επαρχία της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, στο τελικό ανακοινωθέν του λεγόμενου συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους, χαρακτηρίζεται ως ιστορικό λάθος η απόφαση του Λουξεμβούργου, να αρχίσει η Ευρωπαική Ενωση ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην αναφορά του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ότι ο Ντενκτάς νομίζει ότι είναι ο ομφαλός της γης, ο ίδιος ο Ντενκτάς σχολίασε ότι η οργή του κυρίου Χάνεϊ, πηγάζει, από το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ιδρύσει τη δική τους δημοκρατία, όπως απεκάλεσε το ψευδοκράτος.


Την τουρκική επιθετικότητα και την πιθανότητα η Αγκυρα να προχωρήσει σε θερμό επισόδιο στην Κύπρο, κατήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία με τη συμπεριφορά τους βοηθούν την Αγκυρα να προβεί σε μονομερή προκλητική ενέργεια κατά της Κύπρου πριν από την εγκατάσταση των Ες-300.

Στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι δηλώσεις Τσοχατζόπουλου απευθύνονται σε συγκεκριμένους αποδέκτες και έχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.


Τα πράγματα έφθασαν στο απροχώρητο στο κυπριακό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, υιοθετώντας πλήρως την οργή που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Προέδρου Κλίντον.

Ο κύριος Κυπριανού παρατηρώντας ότι οι Αμερικανοί επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους μόνο γύρω από τους πυραύλου, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να εκλαμβάνουν ως αντιαμερικανισμό την κριτική εναντίον τους.


Απορία για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Μάικ Μακέρι, για επεισόδια και όχι εισβολή στην Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του παγκοσμίου συμβουλίου απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο ομογενής αξιωματούχος, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον και ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρτ Χόουλμπρουκ υποσχέθηκαν να επιλύσουν το κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής από την πλευρά του εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ομογένεια για την τήρηση και εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων των αμερικανών προέδρων για την Κύπρο.


Διάταγμα κράτησης για οκτώ ημέρες εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον του Ανδρέα Μιχαηλίδη, ως υπόπτου απόπειρας φόνου του εραστή της συζύγου του Στέφου Νεοκλέους.

Οπως κατατέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, ο Μιχαηλίδης εντόπισε πριν από δέκα ημέρες το διαμέρισμα όπου συναντιώνταν η σύζυγός του και ο εραστής της, οι οποίοι διατηρούσαν ερωτικές σχέσεις τους τελευταίους έξι μήνες.

Οπως ανέφερε ο ίδιος παρακολούθησε τις κινήσεις της συζύγου του και χθες το απόγευμα πήρε το κυνηγετικό όπλο του πατέρα του και 25 φυσίγγια και πήγε στο διαμέρισμα στο οποίο ανέβηκε με σκάλα από το μπαλκόνι και αντίκρυσε το παράνομο ζευγάρι σε ερωτικές περιπτύξεις.

Ο δικηγόρος του υπόπτου, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι πρόθεση του πελάτη του ήταν να εκφοβίσει τη σύζυγό του και τον εραστή της.

Ο ύποπτος εξερχόμενος του Δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του από τον κουνιάδο του.


Ακαριαίο θάνατο βρήκε τα ξημερώματα στην Αγία Νάπα, εικοσιπεντάχρονος Νορβηγός τουρίστας, σε οδικό δυστύχημα το οποίο οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη λεωφόρο Νησσί στην Αγία Νάπα, όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο Νορβηγός με συνεπιβάτη ένα συμπατριώτη του κτύπησε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου.

Οι δυο μοτοσυκλετιστές οι οποίοι δεν φορούσαν προστατευτικό κράνος, εκσφενδονίστηκαν αρκετά μέτρα μακρυά, με αποτέλεσμα ο οδηγός να βρεί ακαριαίο θάνατο, ενώ ο συνεπιβάτης να τραυματιστεί κρίσιμα.

Τους δύο τουρίστες βρήκε οδηγός ασθενοφόρου, λίγα μόλις λεπτά μετά το δυστύχημα.


Νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την πρόσληψη νέων καθηγητών, με καινούργιες ιδέες στην εκπαιδευτική υπηρεσία σε ποσοστό 15% των νεοπροσληφθέντων, σκοπεύει να καταθέσει σύντομα στη Βουλή, το Υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι σήμερα, η πρόσληψη καθηγητών γινόταν με βάση την επετηρίδα, του καταλόγου δηλαδή των ατόμων που ανέμεναν διορισμό.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της πεντάμηνης παρουσίας του στο Υπουργείο Παιδείας, ο κύριος Λυκούργος Κάππας, αναφέρθηκε επίσης και σρο θέμα των κολλεγίων.

Ο κύριος Κάππας, επεσήμανε σχετικά πως ήδη εκκρεμεί υπόθεση εναντίον ιδιωτικής σχολής που λειτουργούσε χωρίς να πληροί τα αναγκαία κριτήρια.


Αποστέλλονται στις χώρες τους ενενήντα-τέσσερις από τους λαθρομετανάστες οι οποίοι είχαν περισυλλεγεί από ψαρόβαρκα, στη Λεμεσό, πριν από ένα μήνα.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης και εκπρόσωποι άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Ο κύριος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι αποφασίσθηκε, επίσης, όπως πολιτικό άσυλο δοθεί μόνο σε τρία πρόσωπα, βάσει εισηγήσεων επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών. Τα πρόσωπα αυτά θα σταλούν σε χώρες που θα τα δεχθούν.

Εξάλλου, ο κύριος Κόσης ανέφερε ότι οι λαθρομετανάστες στοιχίζουν στο κράτος έξι χιλιάδες λίρες ημερησίως.


Υστερα από παρακολούθηση μίας εβδομάδας, κάτω από αντίξοες συνθήκες, άνδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισαν φυτεία χασισόδενδρων, στο Μένοικο, και συνέλαβαν κάτοικο του χωριού τη στιγμή που την πότιζε.

Η φυτεία αποτελείτο από τέσσερα δενδρύλλια ύψους δύο μέτρων και βρισκόταν μέσα σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό, εντός της κατοικημένης περιοχής.

Ο συλληφθείς είναι ο Ελευθέριος Μεσίτης, ο οποίος επαναπατρίσθηκε πρόσφατα από την Αγγλία, πενήντα ετών, ιδιοκτήτης κέντρου. Ο Μεσίτης ανέφερε στην Αστυνομία ότι προόριζε την κάνναβη για προσωπική του χρήση.

Ο διοικητής της ΥΔΙΝ Τάσος Παναγιώτου δήλωσε ότι οι αστυνομικοί που έκαναν την παρακολούθηση κρύβονταν σε ένα υποστατικό από τσίγκους, μέρα και νύκτα, κάτω από θερμοκρασία σαράντα-ενός βαθμών Κελσίου.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επαναρχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις έπειτα από το νέο αδιέξοδο που έχει επέλθει, τονίζοντας ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν έχει κλείσει.

Ο ίδιος ο Μπίλ Κλίντον υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη μιά ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ στην Ιερουσαλήμ, αξιωματούχοι των δύο πλευρών, κατέβαλαν προσπάθειες για συνάντηση κορυφής Νετανιάχου-Αραφάτ.

Προσπάθειες οι οποίες απέδωσαν καρπούς, αφού από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε σήμερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα επαναρχίζουν οι συνομιλίες σε επίπεδο διαπραγματευτών.


Συγκλονιστικές πληροφορίες βλέπουν το φώς της δημοσιότητας σχετικά με τον σάλο που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη για το σκάνδαλο παιδικής πορνογραφίας.

Ενας άνδρας που συνελήφθη χθες στην Γερμανία ομολόγησε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τον δωδεκάχρονο γιό του για δεκαοκτώ μήνες και ότι είχε τραβήξει μία φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στο Ιντερνετ.

Ο τριανταενιάχρονος ύποπτος συνελήφθη όταν μία γυναίκα αναγνώρισε το δωδεκάχρονο αγόρι από φωτογραφίες που προβλήθηκαν σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, αλλά θα σχηματισθεί από ενωρίς ομίχλη και χαμηλή νέφωση σε αρκετές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς μέχρι μέτριους θαλάσσιους ανέμους, 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 25, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 27, στη Λεμεσό επίσης 31 με 27, στην Κερύνεια και την Πάφο 30


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 24 July 1998 - 15:27:11 UTC