Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα διάσταση στην αντιπαράθαση Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών εκδηλώθηκε τις τελευταίες ώρες, καθώς ο Λευκός Οίκος αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Πάγκαλου για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις Κλίντον για το Κυπριακό, ενώ ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών επανήλθε τονίζοντας ότι έχει γίνει συνήθεια οι υποψήφιοι Πρόεδροι να δίνουν υποσχέσεις και να μην τις τηρούν.

Στην Ουάσιγκτων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακέρι χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου ανάρμοστες.

Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οικου υποστήριξε οτι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εξέφρασε πολύ ασυγκράτητες, απογοητευτικές και μή διπλωματικές παρατηρήσεις για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, όπως είπε, δεν ταιριάζουν με τις κατά τα άλλα στενές και θερμές διμερείς σχέσεις.

Ο Μάικ Μακέρι εξέφρασε την ελπίδα οτι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικων, θα αναθεωρήσει τους χαρακτηρισμούς του γιατί, όπως είπε, δεν είναι σωστοί.

Δυσφορία για τις δηλώσεις Πάγκαλου εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Λί Μακλένι.

Για τις δηλώσεις Πάγκαλου, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς, επέδωσε προφορικό διάβημα.


Στην Ξάνθη, όπου βρίσκεται για περιοδεία, ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε στις αμερικανικές αντιδράσεις και τόνισε ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε υποσχεθεί ότι θα έλυνε το Κυπριακό, υπόσχεση η οποία δεν έχει εκπληρωθεί.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε οτι δεν είναι μία, ούτε δύο, ούτε τρείς οι φορές που το Αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικων, εκδίδει ανακοινώσεις και προβαίνει σε δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ανακοινώσεις, συνέχισε, που είναι σε κραυγαλέα αναντιστοιχία με την επίσημα διακηρυγμένη απο τον Μπιλ Κίντον πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειων.

Στο πλαίσιο της ελληνικής απάντησης έχουν ακυρωθεί και οι συναντήσεις που επρόκειτο να έχει στην Αθήνα τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Τόμας Μίλλερ με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.


Στο ζενίθ οι τουρκικές προκλήσεις καθώς έφθασε σήμερα το πρωί στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ .

Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις κατα την άφιξή του στην κατεχόμενη Λευκωσία ανέφερε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε Ελληνική στρατιωτική επέμβαση, στην Κύπρο.

Ο Ντεμιρέλ βρίσκεται στα κατεχόμενα, για μονοήμερη παράνομη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας, εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις υδροδότησης των κατεχομένων από την Τουρκία και θα παραστεί σε θεμελίωση της λεγόμενης "Σχολής Καλών Τεχνών", στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο Ντεμιρέλ συνοδεύεται από 150 άτομα, μεταξύ των οποίων Υπουργοί, βουλευτές, υπηρεσιακοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

Μιλώντας στο ψευδοκοινοβούλιο και αναφερόμενος στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και στους Ες-300, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ισχυρίστηκε, ότι οι προετοιμασίες για μία στρατιωτική επέμβαση με το κάλυμα του κοινού αμυντικού δόγματος, οι πύραυλοι, οι στρατιωτικές βάσεις, καθώς και κάθε απερίσκεπτη επιχείρηση, δεν θα φέρουν παρά, όπως είπε, δάκρυα και οδύνη.

Λαμβάνονται συνέχισε, τα απαραίτητα μέτρα, απέναντι στις πρόφατες εξελίξεις που στοχεύουν άμεσα την ασφάλεια της Τουρκίας και το ψευδοκράτος.

Τα λανθασμένα μηνύματα, ισχυρίστηκε, που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελληνική πλευρά, έχουν προκαλέσει τη φθορά του πλαισίου επίλυσης των παραμέτρων που είχαν διαμορφωθεί, κατά τη διαδικασία συνομιλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.


Ο Ελληνας Υπουργός των Εξωτερικών απάντησε σήμερα και στον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Κρήτη, δόθηκε ως δώρο στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Είναι πολύ γενναιόδωρος ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, είπε ο κύριος Πάγκαλος, αλλά οι λαοί δεν κάνουν τέτοια δώρα ο ένας στον άλλο, πρόσθεσε, παρά μόνο στα παραμύθια της Χαλιμάς.


Στο απροχώρητο έχει φθάσει η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτείων στο Κυπριακό με αποτέλεσμα να αποθρασύνει την τουρκική πλευρά η οποία επιβεβαιώνει την αναβίωση της νεοθωμανικής αυτοκρατορικής νοοτροπίας, δήλωσε Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού,

Ο κύριος Κυπριανού ο οποίος, έκανε τη γραπτή αυτή δήλωση λίγο πρίν αναχώρησει στο εξωτερικό για ιδιωτική επίσκεψη, σημειώνει επίσης οτι η Τουρκία για ακόμα μια φορά αποκαλύπτει τους σταθερούς στόχους και επιδιώξεις της για τουρκοποίηση της Κύπρου και ολοκλήρωση και μονιμοποίηση του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Η διεθνής ανοχή αλλά και ενθάρρυνση συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενισχύουν τους στόχους της Αγκυρας.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματίων, ο κύριος Κυπριανού, είπε ότι έχει γίνει πολύς λόγος για άρση του λεγόμενου εμπάργκο, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός συντονιστής Τόμας Μίλερ, επιχείρησε να περιγράψει το εμπάργκο σαν ένα πολύπλοκο θέμα.


Η εγκληματικότητα και η βία στις Ηνωμένες Πολιτείες διείσδυσαν ακόμη και μέσα στο Καπιτώλιο.

Ενοπλος αφού εισήλθε στο κτίριο στην ανατολική πλευρά του Καπιτωλίου, στην ίδια πλευρά που βρίσκεται η Αμερικανικη Βουλή των Αντιπροσώπων, άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών της φρουράς.

Τραγικό αποτέλεσμα της ένοπλης επίθεσης ήταν δύο αστυνομικοί να τραυματιστούν θανάσιμα και μία γυναίκα να νοσηλεύεται στο νοσοομείο, σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ίδιος ο δράστης τραυματίστηκε από τα πυρά των αστυνομικών και τελικά συνελήφθη.

Πρόκειται για τον Ράσελ Γουέστον 40 ετών, ο οποίος είχε παλαιότερα εντοπιστεί από τις μυστικές υπηρεσίες, εξαιτίας των απειλητικών επιστολων που είχε στείλει στον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Η ανταλλαγή πυρών του ενόπλου με τους αστυνομικούς προκάλεσε τον πανικό, ενώ οι βουλευτές που βρίσκονταν εντός του κτιρίου, κλειδώθηκαν στα γραφεία τους.

Το επεισόδια σημειώθηκε στον πρώτο όροφο του Καπιτωλίου, ενώ η αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται στον δεύτερο όροφο.

Εκπρόσωπος της αστυνομικής φρουράς του κτιρίου, δήλωσε μετά το επεισόδια, ότι η ασφάλεια του Καπιτωλίου δεν ετέθη υπό αμφισβήτηση και ότι κανένα από τους βουλευτές δεν τραυματίστηκε.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του ειδικού αστυφύλακα Αντώνη Κυπριανού, από τον Αρχάγγελο, εικοσι-τριών ετών, σχετικά με

υπόθεση πλαστογραφίας και κλοπής ποσού τεσσάρων χιλιάδων και τριακοσίων εξήντα λιρών.

Ανακριτής, του ΤΑΕ Λευκωσίας, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ του 1994 και του Ιουνίου του 1998, ενώ ο ύποπτος εργαζόταν ως πλασιέ σε εταιρεία.

Η εταιρεία ασχολείται με την εισαγωγή και διάθεση γυαλιών ηλίου, αρωμάτων, καπέλλων και άλλων ειδών.

Οπως ανέφερε ο ανακριτής, ο Αντώνης Κυπριανού παραδέχθηκε σε θεληματική κατάθεση του ότι οικειοποιήθηκε μέρος του ποσού.

Ο ανακριτής κατέθεσε, επίσης, ότι ο ύποπτος πλαστογραφούσε τα τιμολόγια, υπογράφοντας ως αγοραστής. Φαίνεται, δηλαδή, ότι πωλούσε εμπορεύματα στον εαυτό του, χωρίς αυτά να καταλήγουν στους πελάτες.


Ενας αλλοδαπός έχασε χθες βράδυ τη ζωή του, σε τροχαίο δυστυχημα στον δρόμο Δερύνιας Φρενάρους.

Το δυστύχημα έγινε όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ανδρέας Πρωτοπαπάς, 21 ετών τραπεζοκόμος, από το Φρέναρος, κτύπησε και παρέσυρε τον Σαμπάγια Μοπνασίκ Σαμάνθα, 26 χρόνων απο την Σρι Λάνκα, που επέβαινε σε ποδήλατο.

Ο Σαμάνθα, εργαζόταν σε φάρμα πουλερικών στην Ξυλοτύμου.

Ο άτυχος νέος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου υπέκυψε στα τραύματα του σήμερα την αυγή.


Οι φύλακες των Θερμοπυλών του Ελληνικού Βορρά, οι Θεσσαλονικείς, ενίσχυσαν σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, την συνεχιζόμενη εκστρατεία διαφώτισης που διεξάγουν μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Ομάδα νεολαίας του Δήμου Συκεών Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο, επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο απαιτείται η επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, γιά τον άμεσο τερματισμό της παράνομης και εγκληματικής κατοχής του τριαντα-επτά τοις εκατόν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο οδόφραγμα βρισκόταν επίσης ομάδα φοιτητών της Φοιτητικής Ενωσης του Πανεπιστημίου που διένειμε αντικατοχικό ενημερωτικό υλικό σε ξένους περιηγητές.


Συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα στο Κοσσυφοπέδιο, οι μάχες μεταξύ Σερβικών δυνάμεων και Αλβανών αυτονομιστών, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο, περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

Οπως ανακοίνωσε το Σερβικό Κεντρο Πληροφόρησης, μονάδες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, δέχθηκαν επίθεση από μονάδα Αλβανών αυτονομιστών, εικοσι-πέντε χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, χωρίς ωστόσο να δωθούν πληροφορίες για θύματα.

Εξάλλου, ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται και στην παραμεθόρια περιοχή με την Αλβανία, όπου Σερβικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει περιοχή γύρω από το χωριό Τζούνικ, το οποίο ελέγχεται από αντάρτες του αυτόκλητου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.


Στην Κίνα, χίλιοι εκατόν σαραντα πέντε νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των καταστροφικών πλημμύρων που πλήττουν εδώ και τρείς μήνες, την νότια περιοχή της χώρας.

Ενα εκατομμύριο άτομα έχουν παραμείνει άστεγα ως αποτέλεσμα των ζημιών που έχουν προκληθεί, οι οποίες υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια.

Οι περισσότερες καταστροφές οφείλονται στην υπερχείλιση του μεγαλύτερου ποταμού της Κίνας, Γιανγκ-τσέ.


Η Παλαιστινιακή ηγεσία τόνισε οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς θα συνεχιστούν, παρά το αδιέξοδο που έχει επέλθει, για να αποφευχθεί το ξέσπασμα βίας.

Ωστόσο, έπειτα από ολονύκτια συνεδρία στη Γάζα, υπό την προεδρία του Γιασσέρ Αραφάτ, η Παλαιστινιακή αρχή επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών, στα σχέδια των Ισραηλινών για επέκταση των ορίων της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία οφείλεται επίσης στις επιφυλάξεις που διατηρούν οι Ισραηλινοί για αποδοχή του Αμερικανικού σχεδίου που προβλέπει την αναδίπλωση Ισραηλινών δυνάμεων από πρόσθετο ποσοστό δεκατρία τοις εκατόν της Δυτικής Οχθης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, σε αρκετές περιοχές, θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση, ενώ τις αυγινές ώρες, ενδέχεται να σχηματισθεί και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως δυτικοί, ασθενείς, δύο ως τριών Μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 24 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο μετά την διάλυση της ομίχλης, η ορατότητα θα παραμείνει τοπικά περιορισμένη, ενώ στην ατμόσφαιρα θα διατηρηθούν λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια νοτιοανατολικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι τριών εως τεσσάρων μποφόρ και στα δυτικά παράλια δυτικοί και πάλι μέτριοι, τριών εως τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και παροδικά το απόγευμα στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 32 περίπου βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 25, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 24, στη Λεμεσό 33 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 22


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 26 July 1998 - 17:27:10 UTC