Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ουάσιγκτον εντείνει τον πόλεμο εναντίον του Θεόδωρου Πάγκαλου, εξαπολύοντας κατά μέτωπον επίθεση εναντίον του, με νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ Τζέϊμς Ρούμπιν, ο οποίος μάλιστα διαχωρίζοντας τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών από την ελληνική κυβέρνηση, τον κατηγορεί επιπλέον ότι δηλητηριάζει την ευρεία και βαθιά σχέση που όπως αναφέρει, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, έχουν οικοδομήσει για πολλά χρόνια.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Εθνικά θέματα, η κρίση στις σχέσεις Αθηνών και Ουάσιγκτον αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται σε Αθήνα και Λευκωσία για την μη έλευση των πυραύλων ΕΣ-300, τίθενται επί τάπητος το απόγευμα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμετοχή των ηγεσιών των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας.

Εν τω μεταξύ, στην οξύτατη επιθεση του Στέητ Ντηπαρνμεντ κατά του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, απάντησε η Ελληνικη κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρεππα, ο οποίος απο τη μια επιχειρησε να χαμηλώσει τους τόνους, χαρακτηριζοντας την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μια παρένθεση, η οποία εχει κλεισει και από την άλλη, παρέσχε πλήρη κάλυψη στον Υπουργό Εξωτερικών.

Σκληρή κριτική παντως εναντίον της Ουάσιγκτον, άσκησε εκ νέου και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, στέλνοντας σαφέστατο μηνυμα ότι οσοι διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητού, θα πρεπει να στηρίζονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Στις Ελληνοαμερικανικές σχεσεις αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

Από την Αθηνα, όπου βρίσκεται εξέφρασε την πληρη απογοητευση ολόκληρου του αποδημου Ελληνισμού, για την μη πρόοδο στο Κυπριακό, αλλά σημείωσε, δεν θα πρεπει να κλείουμε την πορτα στο Λευκο Οικο, για να μπορούμε να ασκούμε πιέσεις.


Την αξίωση να σταματήσουν οι πιέσεις προς την Μόσχα και την Λευκωσία για ακύρωση ή αναβολή της έλευσης των πυραύλων ΕΣ-300, προέβαλε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ.

Ο κύριος Μουράτοφ, που μιλούσε εξερχόμενος του Προεδρικού, τόνισε ότι οι πιέσεις αυτές αποτελούν παραβίαση του κυριαρχικού δικαιώματος της Ρωσίας και την Κύπρου.

Παράλληλα, ο Ρώσος διπλωμάτης κατέστησε σαφές ότι η χώρα του είναι ικανοποιημένη από την συνεργασία της με την κυπριακή κυβέρνηση, σε όλους τους τομείς.


Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ.

Υστερα από τη πρωινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για κάποιους στο εσωτερικό μέτωπο, που υπαναχωρούν και ασκούν πιέσεις για αλλαγή της θέσης της κυβέρνησης στο θέμα των πυραύλων.

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι με τη στάση του, επιχειρεί να δώσει συγχωροχάρτι στον Ραούφ Ντενκτάς και την Τουρκία, ενώ κάλεσε τον Δημήτρη Χριστόφια αντί να συνεχίζει τον υποσκαπτικό του ρόλο καλύτερα θα ήταν να αναλογισθεί τις ευθύνες του.

Στις δηλώσεις Αναστασιάδη απάντησε λίγο αργότερα με γραπτή δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη για υποβάθμιση του πολιτικού βίου, ενώ χαρακτήρισε ανάξιες απάντησης τις δηλώσεις του.

Καταλήγοντας στη γραπτή δήλωσή του, ο Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνει πως το ΑΚΕΛ, δεν έχει καμία σχέση με το κουβάλημα του Αττίλα στην Κύπρο.


Εστίες φωτιάς βρίσκονται σε εξέλιξη στη μισή σχεδόν Ελλάδα.

Μέχρι αργά το βράδυ μαινόταν μεγάλη πυρκαγία στην Περαχώρα Κορινθίας, η οποία έχει κάψει μεγάλες εκτάσεις δασικής και καλλιεργημένης έκτασης.

Δύο βουνά κατάφυτα, ο Ταύγετος και ο Ολυμπος, φλέγονται ακόμη.

Εξάλλου, στη δύσβατη και απρόσιτη περιοχή της Κρανιάς στον Ολυμπο, έχουν σπεύσει μόνο πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών και στρατιωτών.

Τόσο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος όσο και ο Νομάρχης Αχαϊας, έκαναν λόγο για ύπαρξη εμπρηστικού σχεδίου.


Το θέμα της αποφυλάκισης του Τάσου Σιμιλλίδη, ο οποίος εκτίει ποινή εννεαετούς φυλάκισης για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου, απασχολεί τις αρμόδιες Αρχές.

Το πρωί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης είχε στο γραφείο του, συνάντηση με τη μητέρα και τη σύζυγο του Σιμιλλίδη, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ίδιο τον Σιμιλλίδη.

Οσον αφορά την πρωινή συνάντηση, ο κύριος Κόσης περιορίσθηκε να δηλώσει ότι συζητήθηκαν προσωπικά και οικογενειακά θέματα.

Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί επισήμως αίτηση για απονομή χάριτος στον Σιμιλλίδη, ο οποίος ήταν ο βασικότερος μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των αδελφών Αεροπόρου.


Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της διερεύνησης καταγγελιών γιά ανάμιξη μελών της Αστυνομίας, σε υποθέσεις διαφθοράς.

Το πρωί, η ειδική επιτροπή της Βουλής για την εγκληματικότητα συνέχισε την εξέταση των καταγγελιών του υπαστυνόμου Στέλιου Πάρπα εναντίον του ανώτερου αστυνόμου Ανδρέα Μηνά, πρώην αστυνομικού διευθυντή Λάρνακας.

Στη συνεδρία ανακοινώθηκε ότι αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει ερευνητική επιτροπή, για να διερευνήσει το θέμα της απώλειας της έγγραφης καταγγελίας, που είχε υποβάλει ο υπαστυνόμος Πάρπας στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκο Κόση.

Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αναμένεται να διορίσει ποινικό ανακριτή, για να εξετάσει την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Σε κατάθεση του στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Ανδρέας Μηνά απέρριψε τις κατηγορίες που του καταλογίζει ο Στέλιος Πάρπας και είπε ότι δεν έχει ούτε ένα βρώμικο σεντ στην τσέπη του.


Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα, σε αυτοκίνητο Ρώσου στη Λεμεσό.

Πρόκειται για τον Βλαντιμίρ Ταράσοφ, ιδιοκτήτη υπεράκτιας εταιρείας.

Από την έκρηξη το αυτοκίνητο του Ταράσοφ, που ήταν σταθμευμένο σε ανοικτό χώρο στην αυλή της οικίας του στη Γερμασόγεια, υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Στόχος των δραστών, ήταν η σύζυγος του Ταράσοφ, η οποία ασχολείται με αγοραπωλησίες κατοικιών με Ρώσους κυρίους πελάτες, με τους οποίους φέρεται να είχε σοβαρές οικονομικές διαφορές.


Κινητοποιούνται οι τουριστικές μας υπηρεσίες στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν οποιουδήποτε είδους κινήσεις ξένων κυβερνήσεων, που μπορεί να παρενοχλήσουν το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο.

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ύστερα από συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα πρέσβειρα Γκαμπριέλλα Τίλτορφ, σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Βόννη για την Κύπρο ώς τουριστικό προορισμό, η Γερμανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ανακαλέσει την ανακοίνωση αυτή, διότι δεν την θεωρεί ως ταξιδιωτική οδηγία, αλλά σαν μια απλή σύσταση προς τους Γερμανούς υπηκόους.


Σε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και του Υπουργού Παιδείας Λυκούργου Κάππα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζητήθηκε η τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας που προνοεί τις εκλογές για τις πρυτανικές αρχές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει τη δημιουργία θέσης δεύτερου αντιπρύτανη στο Πανεπιστήμιο, καθώς και την εμπλοκή του διοικητικού προσωπικού στις εκλογές.

Πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, είναι η συντομότερη δυνατή προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου οι επόμενες πρυτανικές εκλογές στο νέο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν με τον τροποποιημένο νόμο.


Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δεν φοβάται ούτε ιδιωτικοποίηση, ούτε μετοχοποίηση και θα ακολουθήσει οποιαδήποτε απόφαση πάρει η κυβέρνηση αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο της Αρχής, δήλωσε ο Πρόεδρός της, Κώστας Κωνσταντινίδης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την ετήσια έκθεση της ΑΗΚ για το 1997, ο κύριος Κωσταντινίδης ανέφερε ότι όλα τα τμήματα της Αρχής, είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν ανταγωνισμό.

Αναφερόμενος δε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ, είπε ότι υλοποιείται η ανέγερση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού και στο τέλος του 1999, θα λειτουργήσει η πρώτη μονάδα του, ενώ πραγματοποιείται αριθμός έργων.


Στο Κοσσυφοπέδιο, Σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις, πραγματοποιώντας μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση, ανακατέλαβαν τον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο πού ενώνει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της επαρχίας, την πρωτεύουσα Πρίστινα και την πόλη Πέτς.

Σύμφωνα με ανταποκριτές δυτικών χωρών που μετέβησαν στην περιοχή, η νίκη των Σερβικών δυνάμεων ήταν συντριπτική, αφού ανάγκασαν τους Αλβανούς αντάρτες να υποχωρήσουν σε ακτίνα δώδεκα χιλιομέτρων.

Ο αυτοκινητόδρομος Πρίστινας-Πέτς, ο οποίος αποτελεί γέφυρα ανατολής-δύσης στην επαρχία, είχε αποκοπεί από τους Αλβανούς αυτονομιστές εδώ και δύο μήνες.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ αντιτάχθηκε σήμερα σε απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, τονίζοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί με την χορήγηση ευρείας αυτονομίας.

Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια να επανακτήσουν μέρος του αυτοκινητοδρόμου, δυνάμεις του αυτόκλητου Απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου, εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις κατά των θέσεων της Σερβικής αστυνομίας στο χωριό Κίγιεβο.


Στη Νότια Γαλλία, επτά άτομα σκοτώθηκαν και άλλα τριαντα-ένα τραυματίστηκαν όταν τουριστικό λεωφορείο πού είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, προσέκρουσε σε δύο άλλα.

Τα δύο λεωφορεία είχαν ακινητοποιηθεί στον αυτοκινητόδρομο Λυών-Μασσαλίας, λόγω δυστυχήματος που προκάλεσε πυκνή τροχαία κίνηση.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ανάμεσα στους νεκρούς, περιλαμβάνονται και δύο παιδιά.

Τα τρία λεωφορεία μετέφεραν Γερμανούς και Ολλανδούς τουρίστες στην Ισπανία, ενώ λόγω του δυστυχήματος έκλεισε για αρκετές ώρες, ο κύριος αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στην Γαλλική Ριβιέρα.


Νέο ηχηρό χαστούκι, το δεύτερο σε δύο ημέρες, δέχθηκε η Τουρκία, από το Ευρωπαικό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για το θάνατο γυναίκας Κουρδικής καταγωγής που πυροβολήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1993, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, επιβάλλοντας την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στον αδελφό και την κόρη του θύματος.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Δικαστηρίου, οι έρευνες των Τουρκικών αρχών γιά διαλεύκανση της υπόθεσης ήταν ανεπαρκείς και παράτυπες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος αλλά θα σχηματισθεί ομίχλη και αραιή χαμηλή νέφωση σε αρκετές περιοχές.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς μεταβλητούς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με σχετικά περιορισμένηορατότητα, εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας.

Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι, 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη εκτός από τα νότια όπου θα καταστεί ταραγμένη το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εωστερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 40 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 24, στη Λεμεσό 30 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 23


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 28 July 1998 - 15:27:23 UTC