Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Βρισκόμαστε στο μέσο της υπόθεσης για το θέμα των πυραύλων ΕΣ-300 και η αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κύριος Κασουλίδης, που αναφερόταν στις επικρίσεις που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τόνισε ότι δεν είναι η ώρα να διαπληκτιζόμαστε μεταξύ μας.

Για την χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στην Αθήνα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημιτη, ο κύριος Κασουλίδης, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον υφυπουργό εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, δεν έδωσε όμως άλλες λεπτομέρειες.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε επίσης ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου Τζέϊμς Ρούμπιν, ο οποίος έκανε λόγο για δικοινοτικό επεισόδιο στη Κύπρο και όχι εισβολή, τέθηκαν ενώπιον του ειδικού συντονιστή για το κυπριακό στο Στεϊτ Ντηπάρτμεντ Τόμας Μίλλερ.


Αθήνα και Ουάσινγκτον χαμηλώνουν τους τόνους και ακολουθούν τακτική εκτόνωσης, στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών σε ότι αφορά τις Ελληνο- αμερικανικές σχέσεις.

Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, επιβεβαίωσε ότι γίνονται τέτοιες προσπάθειες.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο στρατηγικές της Αθήνας και της Λευκωσίας, για την Ευρωπαϊκή προοπτική και την αμυντική προστασία της Κύπρου, προχωρούν κανονικά.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος μετά την σύσκεψη, δήλωσε ότι εντός των ημερών θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, είπε ότι διανύουμε μία περίοδο που πρέπει να στείλουμε τα σωστά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, αφήνοντας να νοηθεί ότι η Ελλάδα, δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις μέχρι τώρα διακηρυγμένες θέσεις της, στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά.

Σήμερα εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, επιβεβαίωσε χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κυπριακής Κυβέρνησης Χρήστου Στυλιανίδη, ότι η απόφαση για την αγορά των Ες-300, ελήφθη από κοινού με την Αθήνα, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.


Η κακή πορεία της δημόσιας υπηρεσίας εξετάσθηκε σήμερα σε σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος Κληρίδης.

Σε αυτή παρέστησαν όλοι οι υπουργοί, οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές τμημάτων.

Οπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο χαμηλό ποιοτικό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, στην βραδεία προσφορά των υπηρεσιών και στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος.

Οι ανώτατοι κυβερνητικοί υπάλληλοι κλήθηκαν να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Κύριος στόχος των κυβερνητικών προτάσεων, όπως ανέφερε ο κύριος Χριστοδούλου, είναι η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς στη δημόσια υπηρεσία.

Μεταξύ των εισηγήσεων της κυβέρνησης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η αξιοποίηση του προσωπικού, η διαφοροποίηση του ωραρίου, με την πιθανή καθιέρωση και δεύτερου απογεύματος, η καθιέρωση εξετάσεων για όλες τις προσλήψεις και προαγωγές.

Ο υπουργός των οικονομικών σημείωσε ότι θα υπάρξει διάλογος με τη βουλή αλλά και την ΠΑΣΥΔΥ για όλες τις αλλαγές.

Απεκάλυψε επίσης ότι από τις δεκατρείς χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους οι πεντέμησι περίπου, εισήλθαν χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή προσελήφθησαν ως έκτακτοι και ακολούθως μονιμοποιήθηκαν νομοθετικά.


Σε συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, κατέληξαν ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις η Συντεχνία Υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, ΣΥΝΥΚΑ, και η διοίκηση της εταιρείας.

Οπως ανακοινώθηκε, η συντεχνία απέσυρε το αίτημά της για μισθολογικές αυξήσεις, ενώ σε αντάλλαγμα, η εταιρεία θα παραχωρήσει ένα ποσό της τάξης των 325 χιλιάδων λιρών, ως εφ'άπαξ για να κατανεμηθεί στο προσωπικό.

Σημειώνεται, ότι η κοστολόγηση των μισθολογικών αυξήσεων που διεκδικούσε η ΣΥΝΥΚΑ, ανερχόταν περίπου στο ένα εκατομύριο εκατό χιλιάδες λίρες.


"Μεγαλύτερος παλληκαράς από τον νόμο δεν υπάρχει", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, κληθείς να απαντήσει κατά πόσο τον ανησυχεί το έγκλημα.

Ο νέος αρχηγός απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας επίσκεψης που πραγματοποίησε στην αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.

Ο Αρχηγός παραδέχθηκε ακόμη ότι το έγκλημα είναι οργανωμένο και τόνισε την αποφασιστικότητα του να το πατάξει.

Ερωτηθείς για τον Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο, είπε ότι πιστεύει πως θα έρθει στην Κύπρο και ότι το θέμα χειρίζεται σύμφωνα με τους νόμους.

Ο κύριος Αγγελίδης επέδωσε επίσης τιμητική πλακέττα στο Δημήτρη Μαλακτό για το ζήλο που επέδειξε στην αποτροπή αιματοκυλίσματος στην πρόσφατη απόπειρα φόνου, με δράστη τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ενωρίτερα, ο κύριος Αγγελίδης παρακάθησε σε σύσκεψη τόσο στην Λιμενική όσο και στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.


Εκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού αναστάτωσε λίγο πριν τα μεσάνυκτα, τους θαμώνες νυκτερινού κέντρου στην Αγία Νάπα.

Από την έκρηξη κινδύνευσαν τριάντα περίπου άτομα εργαζόμενοι και θαμώνες του νυχτερινού κέντρου "Μουλέν Ρουζ", και προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κέντρο.

Πρόκειται για την τέταρτη βομβιστική επίθεση εναντίον του ιδιοκτήτη Πιερή Χριστοφή, κατά τον τελευταίο χρόνο.

Τα κίνητρα της έκρηξης αποδίδονται σε διαφορές του κόσμου της νύκτας.


Αχρείαστο, χαρακτήρισε ο υπουργός υγείας Χρήστος Σολωμής τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τον Παγκύπριο ιατρικό σύλλογο για τους ξένους νοσηλευτές.

Οπως ανέφερε, θα δίνονται άδειες σε ξένους, μόνον όταν δεν υπάρχουν κύπριοι νοσηλευτές.

Ο κύριος Σολωμής ανέφερε ακόμη πως είναι έτοιμος για διάλογο με τους ιατρούς.


Σκληρά ναρκωτικά μέσω του ταχυδρομείου έφερναν από την Αγγλία δύο Λαρνακείς, διοχετεύοντας τα σε γνωστή μπυραρία της Λάρνακας.

Πρόκειται για τους Ρόμπερτ Ττοουλή, 35 ετών και Παναγιώτη Κωστή άλλως Γιώτη, 37 ετών.

Κατά την τελευταία παραλαβή της κοκαίνης όμως, άνδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών τους συνέλαβαν.

Η κοκαϊνη ήταν κρυμμένη στα τοιχώματα κάρτας γενεθλίων που ήλθε από την Αγγλία.


Αμετακίνητοι στο καταστρεπτικό τους έργο, οι Βρετανοί, συνεχίζουν την εκκοπή των δένδρων στην περιοχή Πύργος στην Ξυλοφάγου, με την συγκατάθεση της κυβέρνησης, όπως απεκαλύφθη στην σημερινή συνάντηση των μελών του Συμβουλίου Βελτιώσεως με τον Στρατιωτικό Διοικητή Δεκέλειας.

Το κλίμα που επικράτησε στην κοινότητα Ξυλοφάγου, ήταν εκρηκτικό, εξαιτίας της στάσης των Βρετανών, οι οποίοι απέρριψαν προτάσεις για τον προσωρινό έστω τερματισμό της εκκοπής.

Οι κάτοικοι πάντως, είναι αποφασισμένοι να επιδιώξουν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και θα προχωρήσουν στη λήψη δυναμικών μέτρων.

Χθες βράδυ, οι κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν διαμαρτυρόμενοι τον δρόμο προς την Αγία Νάπα, προκαλώντας σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.


Εμπρησμός αυτοκινήτου σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λάρνακα.

Από την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το αυτοκίνητο της Αλεξίας Χριστοφή 22 ετών, φοιτήτριας από την Λάρνακα, που ήταν σταθμευμένο έξω από την οικία της.

Αλλα δύο παρακείμενα οχήματα υπέστησαν ζημιές.

Τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα, αφού η Χριστοφή δηλώνει ότι δεν έχει διαφορές με κανένα.


Στο Κοσσυφοπέδιο, σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης της κρίσης, έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα Πρίστινα, η τρόϊκα της Ευρωπαικής Ενωσης.

Την τρόϊκα, αποτελούν διπλωμάτες από την προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης γιά αυτό το εξάμηνο, Αυστρία, την Βρετανία και την Γερμανία, η οποία αναλαμβάνει την πρόεδρια το επόμενο εξάμηνο.

Οι διπλωμάτες είχαν συνομιλίες με τον ηγέτη των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα και άλλους Αλβανούς αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια τερματισμού των συγκρούσεων και έναρξης διαλόγου ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Αύριο, η τρόικα, θα μεταβεί στην Γιουγκοσλαβία, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Εν τω μεταξύ, οι σφοδρές συγκρούσεις Σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και Αλβανών ανταρτών, συνεχίζονται.

Τα Τίρανα, προειδοποίησαν πάντως την Γιουγκοσλαβία, ότι προσπαθούν να εμπλέξουν την χώρα τους σε μια σύγκρουση, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη γιά ολόκληρη τη Βαλκανική.


Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν επέστρεψε εκτάκτως στη Μόσχα, λόγω σοβαρών εξελίξεων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση της χώρας, διακόπτοντας τις θερινές διακοπές του.

Πρίν αναχωρήσει από το τουριστικό θέρετρο στο οποίο βρισκόταν, σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τάςς, ο Μπορίς Γιέλτσιν τόνισε ότι η Ρωσία διέρχεται μεταβατική περίοδο, ενόψει της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής περιόδου του φθινοπώρου.

Εν τω μεταξύ, μετά την παύση του αρχηγού των υπηρεσιών ασφαλείας, Νικολάι Κοβάλιεφ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να επίκειται ευρύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης.


Επιτροπή του Τουρκικού κοινοβουλίου πρότεινε την δεκάτη-ογδόη Απριλίου 1999, ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων προεδρικών εκλογών, όπως μετέδωσε το ημι-επίσημο πρακτορείο Ανατολή.

Η εισήγηση της επιτροπής πού θα υποβληθεί γιά έγκριση στη Βουλή αύριο, επισπεύδει τις εκλογές κατά μία εβδομάδα.

Η Τουρκία εισέρχεται σε μεταβατική περίοδο από τον ερχόμενο Οκτώβριο, έπειτα από την συμφωνία για παραίτηση του Μεσούτ Γιλμάζ και την σύσταση "ανεξάρτητης κυβέρνησης", που θα οδηγήσει την χώρα στις κάλπες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, ο καιρός θα είναι αίθριος και η ορατότητα θα είναι περιορισμένη ενώ σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι κυρίως δυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εωστερικό και τα νότια παράλια και στους 21 στα δυτικά.

Αύριο μετά την διάλυση της ομίχλης και της χαμηλής νέφωσης ο καιρός θα καταστεί αίθριος με περιορισμένη και πάλι ορατότητα ενώ αναμένεται να διατηρηθούν και λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ ασθενείς ευμετάβλητοι 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι δυτικούς μέτριους, 3 έως 4 μποφόρ και τοπικά το απόγευμα σε δυνατούς 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 32 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 23, στη Λεμεσό 29 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 20


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 29 July 1998 - 14:27:19 UTC