Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πολλά χαμόγελα αλλά και απογοήτευση επιφύλασσε η σημερινή ημέρα στις χιλιάδες υποψηφίων, οι οποίοι διεκδίκησαν μια θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που ανακοινώθηκαν νωρίς το πρωί από τον Υπουργό Παιδείας, από τις έξι χιλιάδες τετρακόσιους τριάντα ένα υποψήφιους, εξασφάλισαν θέση τρείς χιλιάδες εκατόν έντεκα,

δηλαδή ποσοστό 48%, ενώ δικαίωμα εξασφάλισης θέσης έχει ποσοστό 59%.

Σημαντική βελτίωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, παρατηρήθηκε στο μάθημα της βιολογίας, ενώ αντίθετα οι υποψήφιοι τα βρήκαν σκούρα στα μαθήματα της φυσικής και των Αγγλικών.

Χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα ικανοποιητικά, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε παράλληλα στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της Μέσης Εκπαίδευσης προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να επιλέγουν μαθήματα από ένα ευρύτερο φάσμα μαθημάτων.


Στη Λάρνακα, διεξήχθησαν σήμερα εξετάσεις για τους εθνοφρουρούς υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας.

Σε μια πρωτόγνωρη για την Εθνική Φρουρά διαδικασία χίλιοι εκατόν ογδόντα τέσσερις εθνοφρουροί διεκδίκησαν μία από τις τετρακόσιες πενήντα θέσεις εφέδρων αξιωματικών και τις διακόσιες θέσεις υπαξιωματικών.

Η κλήρωση των θεμάτων πάνω στα οποία διαγωνίστηκαν οι εθνοφρουροί, έγινε ενώπιόν τους και παρουσία του Υπουργού Αμύνης και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Ο Υπουργός Αμύνης, ευχόμενος κάθε επιτυχία στους διαγωνιζόμενους, τόνισε ότι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα και η ίση μεταχείριση των οπλιτών αποτελούν το θεμέλιο της σωστής λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων.

Ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα ακολουθούμενη διαδικασία εξέφρασε επίσης και η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε πληροφορίες που φέρουν τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Δημήτριο Δήμου, να έχει διαφορετικές απόψεις στο θέμα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Ες 300.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες του αθηναϊκού τύπου, σύμφωνα με τις οποίες ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς διαφοροποιείται από την θέση της Κυβέρνησης, ο κύριος Στυλιανίδης είπε ότι η Κυβέρνηση περιβάλλει τον Αρχηγό με απόλυτη εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ευνοεί την αγορά συστήματος μικρότερου βεληνεκούς αντί των Ες 300, άποψη την οποία φέρεται να έχει εκφράσει και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε κατηγορηματικά και ο ίδιος ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την ελπίδα ότι δεν ήταν σκόπιμο το χθεσινό περιστατικό στον Εβρο, κατά το οποίο Τουρκική περίπολος έβαλε εναντίον Ελληνικής, η οποία ανταπέδωσε τα πυρά, εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, και χαρακτηρίζοντας ως μεμονωμένο το περιστατικό, ο κύριος Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι Ελληνες στρατιώτες έδρασαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, και θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει.


Συνάντηση μίας ώρας είχαν στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Πάγκαλου οι οποίες προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, και αντηλλάγησαν απόψεις για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Ο κύριος Πάγκαλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι αμερικανικές πρωτοβουλίες είναι επιθυμητές, αρκεί να είναι σύμφωνες με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι δεν υπήρξε προσωπική επίθεση κατά του Προέδρου Κλίντον, όμως επισημάνθηκε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του, δεν συμβαδίζουν με τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τους ξένους μεσολαβητές είναι η αντικειμενικότητα.


Την ικανοποίηση της εκφράζει η Κυβέρνηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ατομική προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης χαιρετίζοντας την απόφαση τόνισε τη σημασία της επισημαίνοντας ότι θα βοηθήσει περαιτέρω τον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορέσει να δώσει εκείνα τα σωστά μηνύματα προς τον ξένο παράγοντα για μια σωστή, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κύριος Στυλιανίδης ανέφερε ότι η απόφαση για αξιοποίηση του αποτελέσματος της προσφυγής είναι κρίσιμη και θα ληφθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τόνισε ο κύριος Στυλιανίδης, επιβεβαιώνει με την απόφαση αυτή ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο, και ότι είναι υπεύθυνη για την παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, για την αφαίρεση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης, και της πρόσβασης και απόλαυσης των περιουσίων.

Παράλληλα, συνέχισε ο κύριος Στυλιανίδης, επιβεβαίωνει ότι η κυρία Τιτίνα Λοϊζίδου είναι και εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτρια της περιουσίας της.

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χαιρετίζουν με ανακοίνωσεις όλα τα κόμματα και οργανώσεις.


Σκληρή απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στη δημόσια υπηρεσία, είχε προβεί στη διαπίστωση ότι από το 1960 μέχρι σήμερα η κρατική μηχανή ακολουθεί κατηφορική, όπως είπε, πορεία.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ, χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών προβάλλοντας ταυτόχρονα παλαιότερες διαπιστώσεις του κυρίου Χριστοδούλου με τις οποίες εξυμνούσε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Χατζηπέτρου, την κρατική μηχανή.

Περαιτέρω ο κύριος Χατζηπέτρου ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΔΥ έθεσε πρωτοβουλιακά εισηγήσεις για επίλυση των επιμέρους προβλημάτων της δημόσιας υπηρεσίας στον καθ' ύλην υπουργό.

Εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου έκρινε ως εσφαλλμένη την προσέγγιση της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής με την μείωση των μισθολογικών κλιμάκων εισδοχής των νεοδιορισθέντων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία.


Προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας θα καταβάλει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, στο αίτημα της ρωσικής πλευράς να καταργηθεί η συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο κρατών.

Ο κύριος Χριστοδούλου, ενημέρωσε τον κύριο Χριστόφια για τη φάση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες με τη Ρωσική Δημοκρατία, επισημαίνοντας τη δυσχέρεια που υπάρχει ως προς ένα σημαντικό θέμα το οποίο εκκρεμεί, αυτό της φορολογίας των τόκων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Χριστόφιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί για τον σκοπό αυτό στη Μόσχα, πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας- Κύπρου, τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους προέδρους ή διοικητές των εμπορικών τραπεζών, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η μη ανανέωση της συμφωνίας θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία.

Νωρίτερα ο κύριος Χριστοδούλου ενημέρωσε τους εκπροσώπους νομικών, λογιστικών κι άλλων οίκων που έχουν σχέση με τη Ρωσία.


Την ανάγκη για άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τόνισαν τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο οι διοικητές ή πρόεδροι των εμπορικών τραπεζών μετά από συνάντηση τους στην οποία εξετάστηκε και η πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους κοινωνικούς ετέρους για μείωση του ελλείματος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Σόλων Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα η πορεία της κυπριακής οικονομίας θα είναι καταστροφική.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Πάνος Γαλανός, σημειώνοντας την ανάγκη για μείωση του ελλείμματος, επεσήμανε τη σύμπτωση απόψεων στην αντιμετώπιση των οικονομικών θεμάτων.


Την αντίθεσή τους στη λειτουργία υποσταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής Αριέλ στη Λεμεσό.

Το πρωί σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών, όταν οι διαμαρτυρόμενοι παρεμπόδισαν συνεργείο της Αρχής Ηλεκτρισμού να θέσει σε λειτουργία τον υποσταθμό.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, εγκατέστησε υποσταθμό στο ισόγειο της πολυκατοικίας Αννα Κώρτ, χωρίς να είχαν ειδοποιηθεί σχετικά οι ένοικοι.

Οι διαμαρτυρόμενοι εκφράζουν φόβους για την υγεία τους, υποστηρίζοντας ότι δυνατόν να επηρεαστεί σοβαρά από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Από την πλευρά της, η Αρχή Ηλεκτρισμού, παρά την αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, παρουσιάζεται αποφασισμένη να θέσει σε λειτουργία τον υποσταθμό.


Στην Γιουγκοσλαβία, δέκα άτομα σκοτώθηκαν και σαραντα-έξι τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό, στην βόρεια περιοχή της χώρας.

Ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος εγκατέλειψε την σκηνή του δυστυχημάτος και συνελήφθη αργότερα, όπως αναφέρουν τοπικές πηγές, δεν σταμάτησε σε κόκκινο σηματοδότη στα φώτα τροχαίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

Εξάλλου, στην Τουρκία, πέντε άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν τουριστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με βυτιοφόρο, στην Νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι νεκροί είναι ουγγγρικής καταγωγής.


Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ήταν το θέμα έκτακτης συνόδου που πραγματοποίησαν αργά χθές βράδυ, οι μόνιμοι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με Νατοϊκή πηγή, η σύγκληση της συνόδου αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να παρακολουθεί λεπτό πρός λεπτό τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι συγκρούσεις έχουν εντατικοποιηθεί.

Στο στρατιωτικό πεδίο, η Αλβανία κατηγόρησε εκ νέου τις Σερβικές δυνάμεις ότι πολυβολούν μέσα στο έδαφος της χώρας και προειδοποίησε ότι θα ανταποδώσει το πύρ.

Παράλληλα, οι Σερβικές δυνάμεις σημείωσαν νέες νίκες έναντι των Αλβανών αυτονομιστών, αφού έθεσαν υπό τον έλεγχο τους δύο ακόμη οδικές αρτηρίες παρά την πόλη Μαλίσεβο, στο Κεντρικό Κοσσυφοπέδιο.


Ο Μπιλ Κλίντον θα καταθέσει εθελουσίως για την υπόθεση Λεβίνσκι, στις 17 Αυγούστου, σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου του, Ντέϊβιντ Κένταλ.

Ο Κένταλ ανακοίνωσε ότι η κατάθεση, η οποία θα μαγνητοσκοπηθεί, θα γίνει στον Λευκό Οίκο, όπου ο Κλίντον θα απαντήσει, παρουσία των δικηγόρων του, στις ερωτήσεις των ανακριτών, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η Μόνικα Λεβίνσκι έχει στη διάθεσή της στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Κλίντον, τα οποία και θα καταθέσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Λεβίνσκι θα παραθέσει έγγραφα του Λευκού Οίκου, τα οποία την εξουσιοδοτούν να ψευδομαρτυρήσει για το σκάνδαλο Πώλα Τζόουνς.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και υγρός με αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση σε μερικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο εως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 21 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει αίθριος και υγρός.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο εως τριών μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 23, στη Λεμεσό 32 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 20


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 30 July 1998 - 15:27:43 UTC