Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δέκα μόλις μέρες μετά την δολοφονία του Αντρου Αεροπόρου, οι άνθρωποι του υποκόσμου έδρασαν και πάλι σήμερα την αυγή, με απόπειρα κατά της ζωής του Λουκά Φανιέρου.

Η επίθεση κατά του Φανιέρου έγινε ενώ έβγαινε από καπαρέ στη Λάρνακα, με πανομοιότυπο τρόπο που είχε δολοφονήθεί ο Αεροπόρος.

Ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης έχει λεπτομέρειες.


Με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Λουκά Φανιέρου, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης απευθύνει έκκληση προς το κοινό για συνεργασία με την αστυνομία, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του εγκλήματος.

Τη συνεργασία του κοινού θεωρεί επίσης αναγκαία και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Χαρακτηρίζοντας ανησυχητικό το φαινόμενο, ο κύριος Κόσης διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία κάνει ό,τι είναι δυνατό να πατάξει το έγκλημα.


Στους τριάντα-δύο ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό καύσωνα που θερίζει ολόκληρη την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ενώ χθες είχαμε δεκαπέντε νεκρούς, σήμερα προστέθηκαν ακόμη δέκα-επτά θύματα, επτά στη Λευκωσία, επτά στη Λάρνακα και τρία στη Λεμεσό.

Οι θάνατοι οφείλονται κυρίως σε θερμοπληξία η οποία κτυπά τα ηλικιωμένα άτομα, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν και θάνατοι νεαρότερων ατόμων.

Τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών έχουν τεθεί σε συναγερμό δεχόμενα τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες περιστατικά, που αφορούν εκτός από περιπτώσεις θερμοπληξίας και αφυδάτωσης.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Κώστας Αντωνιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα αναμένεται ότι η δυσάρεστη αυτή εικόνα, θα συνεχιστεί.

Τόνισε ακόμη ότι το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών βρίσκεται σε ετοιμότητα να δεχθεί οποιαδήποτε περιστατικά σημειωθούν.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς το κοινό, να μην προσέρχεται στις Πρώτες Βοήθειες, εάν δεν είναι άμεση ανάγκη, και ζήτησε προσοχή από την έκθεση στον ήλιο και ιδιαίτερη φροντίδα προς τα ηλικιωμένα άτομα.

Εν τω μεταξύ, και σήμερα ο υδράργυρος είχε ανέβει στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι ο καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τετάρτη.


Με δύο θανατηφόρα δυστυχήματα άρχισε η σημερινή ημέρα, και με θύματα δύο νέους και πέντε σοβαρά τραυματίες.

Το πρώτο θανατηφόρο σημειώθηκε γύρω στη μία και τριάντα στον δρόμο Ξυλοφάγου -Αγίας Νάπας με θύμα τον αστυνομικό Μιχάλη Σαμουήλ Πρατζιώτη, 22 ετών από τη Λάρνακα.

Το δυστύχημα συνέβη όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Πρατζιώτης συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο όχημα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να βρεί τον θάνατο, ενώ τέσσερα άλλα πρόσωπα να τραυματισθούν σοβαρά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στην επαρχία Λάρνακας συνέβησαν επτά οδικά δυστυχήματα.

Το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη στις επτά και τριάντα το πρωί στον παραλιακό δρόμο του Κόλπου των Κοραλλίων στην Πάφο, παρά την Κισσόνεργα, με θύμα τον ομογενή Γαβριήλ Πουρσέ, 22 ετών, από τη Γεωργία.

Το δυστύχημα συνέβη όταν το αυτοκίνητο ενοικιάσεως που οδηγούσε ο Πουρσέ κάτω από άγνωστες συνθήκες παρεξέκλινε της πορείας του, εισήλθε στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε η Ντίνα Κωνσταντίνου από την Πάφο, η οποία και τραυματίστηκε σοβαρά.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο του Πουρσέ σφηνώθηκε σε φορτηγό, με αποτέλεσμα ο οδηγός να βρεί ακαριαίο θάνατο.


Η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά στους κινδύνους που απειλούν τον λαό και τον τόπο μας.

Αυτό διεκήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απευθύνοντας χαιρετισμό στην αντικατοχική εκδήλωση "Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΡΤΕΡΕΙ -ΑΓΩΝΑΣ-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ", η οποία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στο οδόφραγμα της Δερύνειας και διοργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου.

Ο Μακαριώτατος απέρριψε, εξάλλου, την διαδικασία του πάρε-δώσε για την επίλυση του Κυπριακού και είπε ότι είναι καιρός να προβληματιστούμε και για την διαδικασία που ακολουθείται και για τους τρόπους προώθησης του εθνικού θέματος.

Χαιρετισμούς απήυθυναν επίσης, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Ανδρέας Πούγιουρος, και η Δήμαρχος Δερύνειας, Φλώρα Ιωάννου.

Στον χαιρετισμό του ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας τόνισε ότι κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία δεν θα δεχθούν να εγκαταλείχψουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου, ενόσω συνεχίζονται η κατοχή, οι απειλές και το εθνικό ξεκαθάρισμα.


Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί το ρόλο του προτεκτοράτου της Τουρκίας, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση, η οποία δίνει τέλος στην ένταση των εξοπλισμών.

Ο κύριος Στυλιανίδης μιλούσε στο δεύτερο ετήσιο μνημόσυνο των ηρωωμαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, το οποίο τελέστηκε σήμερα στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο κύριος Στυλιανίδης τόνισε, επίσης τη σημασία της στρατηγικής του Ελληνισμού, η οποία βασίζεται στην συμπαράταξη ολόκληρου του Ελληνισμού, της Ελληνικής κυβέρνησης και των αποδήμων, στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και στην Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, οι δημοτικές αρχές της περιοχής και πλήθος κόσμου.


Το μνημόσυνο των πεσόντων στις ηρωικές μάχες της Τηλλυρίας, τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ, στον Παχύαμμο,

Του μνημοσύνου προέστη ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος, και παρέστησαν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, πολιτειακές, πολιτικές και άλλες αρχές, ο πρέσβης της Ελλάδας και πλήθος κόσμου.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος επαναδιαβεβαίωσε ότι το δικαίωμα της Αμυνας της Κύπρου είναι αναπαλλοτρίωτο και αδιαπραγματεύτο.

Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.


Στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, τελέστηκαν τα μνημόσυνα των πεσόντων και φονευθέντων κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην περιοχή Λαπήθου και Καραβά.

Στην πρωτεύουσα, το μνημόσυνο τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Εγκωμης, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου.

Του μνημοσύνου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για την ανεύρευση του αγνοουμένων και κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Οι κωμοπόλεις Λαπήθου και Καραβά κατελήφθησαν από τα Τουρκικά στρατεύματα στις οκτώ Αυγούστου 1974.


Η απόφαση για εγκατάσταση στην Κύπρο των ρωσικών πυραύλων επαναβαβαιώθηκε ομόφωνα στην προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

Κάλεσε, επίσης όσους ασκούν πιέσεις να δεχθούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να εγκαταστήσει το σύστημα για την άμυνα της.

Ο κύριος Κυπριανού διαπιστώνοντας ότι έχει σημειωθεί σοβαρή οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό, εξέφρασε την άποψη ότι αυτό αποτελεί απόδειξη για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες ότι στόχος της Τουρκίας δεν είναι η λύση, αλλά η τουρκοποίηση της Κύπρου και επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για την ανοχή της.


Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες δύο χρόνια από την έναρξη της διαφωτιστικής εκστρατείας για τους ξένους περιηγητές, εκδήλωση η οποία άρχισε και συνεχίζεται με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, και με τη συμπαράσταση συγγενών αγνοουμένων και προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που ταλαιπωρούν τις τελευταίες ημέρες το νησί μας, τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και οι συγγενείς των αγνοουμένων,αψηφώντας τον καύσωνα, ήταν και σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, εμμένοντας στον αντικατοχικό αγώνα και στη διαφώτιση των ξένων επισκεπτών.


Υπο έλεγχο τέθηκε στις τέσσερεις και τριάντα το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε γύρω στις έντεκα και τριάντα το πρωί πάνω από το χωριό Αψιού, στην περιοχή Ακρούντας.

Η πυρκαγιά, η οποία πιστεύεται ότι προκλήθηκε από αποτσίγαρο κυνηγών, ξέσπασε στο δάσος Κακομάλλη, και κατέκαυσε πενήντα δεκάρια δάσους με πεύκα και άγρια βλάστηση.

Για την κατάσβεση της κατέβαλαν προσπάθειες άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της υπηρεσίας θήρας, ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.


Στην Ελλάδα, υπό έλεγχο τέθηκαν όλα τα πύρινα μέτωπα, που κατέκαιαν επί μέρες, χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και ιδιωτικές περιουσίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αύριο απολογείται στον ανακριτή ο Γαλλος Αλέν Ντε Φρεμόν, σαράντα-εννέα ετών, μεσίτης ακινήτων στο Παρίσι, ο οποίος συνελήφθη στα Σύβοτα Θεσπρωτίας με την κατηγορία ότι επιχείρησε να βάλει φωτιά σε δασική περιοχή.

Εκτός από τον Γάλλο οι αρχές συνέλαβαν για εμπρησμό στην Πελοπόννησο και έναν Αλβανό.


Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε το πρωί σε επιβατηγό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ των Ρωσικών Αερογραμμών, στο αεροδρόμιο της Μόσχας, αφού και οι ενενηντα-επτά επιβάτες που επέβαιναν του αεροσκάφους είναι σώοι και ασφαλείς.

Την πληροφορία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφαλείας του αεροδρομίου, ο οποίος τόνισε ότι δεν έγινε επίθεση, ούτε χρησιμοποιήθηκε βία, ενώ παραδόξως οι τρομοκράτες δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί, και η αστυνομία τους ψάχνει ανάμεσα στους επιβάτες.

Η αεροπειρατεία εξελίχθηκε κατά περίεργο τρόπο, αφού κατά την διάρκεια της πτήσης, μία αεροσυνοδός βρήκε σημείωμα, το οποίο απαιτούσε να αφεθούν εκατό χιλιάδες δολλάρια στις τουαλέτες του αεροσκάφους μετά την προσγείωση, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, να το ανατινάξει.

Οι συντάκτες του σημειώματος δεν έχουν ανευρεθεί, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η όλη υπόθεση να πρόκειται γιά ένα άσχημο αστείο.


Οι αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία δεν πρόκειται να φοβίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαντλίν Ωλμπράιτ.

Δηλώνοντας "εξαιρετικά ταραγμένη" από τον άδικο χαμό και Αμερικανών πολιτών, η κυρία Ωλμπράιτ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν όλους τους τρόπους για να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των τρομοκρατικών πράξεων.

Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις έχει ανέλθει στους εκατόν πενήντα πέντε, έντεκα από τους οποίους Αμερικανοί, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τις τέσσερις χιλιάδες.

Εν τω μεταξύ, Ισλαμιστής αξιωματούχος δήλωσε ότι για τις επιθέσεις πιθανόν να ευθύνεται η οργάνωση "Διεθνές Ισλαμικό Μέτωπο".

Η οργάνωση είναι συνασπισμός πολλών κινημάτων και έχει αποφασίσει να πλήξει Αμερικανικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, για να εξαναγκάσει τη χώρα να αποσύρει τις δυνάμεις τις από τον Περσικό Κόλπο και να άρει το εμπάργκο εναντίον του Ιράκ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Σε μερικές παράλιες περιοχές ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές έως βορειοανατολικές κατευθύνσεις ασθενείς 2 με 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 22 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι τριών εως τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια δυνατοί μέχρι πέντε μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα τοπικά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 37 στα νότια παράλια και στους 32 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 43 βαθμοί και η πιο χαμηλή 28, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 40 με 28, στη Λεμεσό 39 με 26, στην Κερύνεια και την Πάφο 33 με 23


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 9 August 1998 - 15:27:34 UTC