Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά μαίνεται στο Παραμάλι και σύμφωνα με πληροφορίες καίγονται σπίτια και υποστατικά.

Η πυρκαγιά στο Παραμάλι προκλήθηκε στις τρεις το απόγευμα και για την κατάσβεσή της, εργάζονται άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Βρετανικών Βάσεων καθώς και ελικόπτερα.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις άγριας βλάστησης και η περιοχή έχει αποκλειστεί.


Στους πενήντα-δύο ανήλθαν οι νεκροί από τον φονικό καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία είχαμε οκτώ νεκρούς, στη Λεμεσό δεκαπέντε, στη Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο είκοσι-οκτώ, από τους οποίους δύο αλλοδαποί και στην Πάφο ένας, αλλοδαπός.

Ο αυξημένος αριθμός θανάτων στην επαρχία Λάρνακας εξηγείται από τις ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες και τα ψηλά ποσοστά υγρασίας, καθώς και τις συνθήκες άπνοιας που επικρατούν για αρκετές ημέρες.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανέφερε ότι οι πλείστοι θάνατοι αφορούν υπερήλικα άτομα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, κατά πόσο θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους ηλικιωμένων που βρίσκονταν στα γηροκομεία, ο κύριος Σολωμής καατηγοριματικά τόνισε ότι κανένας δεν έχει μιλήσει για αμέλεια, επαναλαμβάνοντας ότι τα άτομα που πέθαναν ήταν επιρρεπή στον καύσωνα.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ" ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Φιλανιώτης, ανέφερε ότι ο καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τετάρτη, και θα επιτρέψει να αναπτυχθούν θαλάσσιες αύρες.

Σημείωσε ακόμη ότι ο καύσωνας οφείλεται σε αέριες μάζες που ήρθαν από την Βόρειο Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο, ενώ πρόσθεσε ότι παρόμοιους σοβαρούς καύσωνες είχαμε και άλλες χρονιές, με το θερμόμετρο να φθάνει τους 44 βαθμούς κελσίου.


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών της δολοφονικής απόπειρας κατά του Λούκα Φανιέρου, που έγινε τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής.

Το πρωϊ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την εγκληματικότητα στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, κατά την οποία αποφασίστηκε η λήψη προληπτικών μέτρων.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακριθεί αρκετά άτομα από την Λάρνακα και την Λεμεσό, χωρίς αποτέλεσμα.


Κατέπλευσε πριν από λίγο στο νέο λιμάνι Λεμεσού το αρματαγωγό του ελληνικού ναυτικού "Σάμος", στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Θράκη-Αιγαίο- Κύπρος-Μεσόγειος".

Στην επίσημη υποδοχή του "Σάμος", που θα γίνει στις επτά και τριάντα, θα παραστούν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Παιδείας Λυκούργος Κάππας, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης Ευθύμιος Πετίνης ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτριος Δήμου, κυβερνητικοί παράγοντες και οι τοπικές αρχές της Λεμεσού.

Το αρματαγωγό Σάμος μεταφέρει μία παράσταση αρχαίου δράματος, τον "Κύκλωπα" του Ευριπίδη και μία φωτογραφική έκθεση, αφιερωμένη στο παρελθόν και το παρόν του κυπριακού πολιτισμού.

Το "Σάμος" θα αναχωρήσει από την Κύπρο, την ερχόμενη Παρασκευή.


Μεγαλώνει το χάσμα Υπουργού Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας υπηρεσίας.

Δεν τιμούν ούτε τον ίδιο, ούτε την κυβέρνηση του οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος χαρακτηρίζει ως κατηφορική την πορεία της δημόσιας Υπηρεσίας και μιλά για πλεόνασμα προσωπικού, δήλωνει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της βουλής, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ.

Ο κύριος Κυπριανού, σε δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι η δημόσια υπηρεσία αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, αλλά είναι, όπως είπε, αδιανόητο να παρουσιάζεται ως ανίκανη και μη ενδιαφερόμενη για το μέλλον του τόπου.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα και ιδιαίτερα τα μέτρα, που λαμβάνει όσον αφορά τους διορισμούς τις μεταθέσεις και τις προαγωγές.

Συζητήθηκαν επίσης, θέματα που αφορούν το νέο μισθολόγιο, την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης και το θέμα των επιλεκτικών παρατάσεων υπηρεσιών.


Αμεσες ήταν οι απαντήσεις του Υπουργού Οικονομικών στις επικρίσεις Γλαύκου Χατζηπέτρου και Σπύρου Κυπριανού.

Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου υπεραμύνθηκε των προηγούμενων δηλώσεων του, που έγιναν η αιχμή του δόρατος, καθιστώντας σαφές ότι ουδέποτε ο ίδιος ή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν μηδενίσει το έργο που επιτελεί η Δημόσια Υπηρεσία, ούτε έχουν ποτέ κατηγορήσει τους Δημόσιους Υπαλλήλους για μια πραγματικότητα, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκαλύπτεται.

Διευκρίνησε, παράλληλα, ότι δεν πρέπει να δωθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΠΑΣΥΔΥ, και κάλεσε την συντεχνία των δημόσιων Υπαλλήλων, να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, για να βρεθούν λύσεις σε ζωτικής σημασίας προβλήματα.

Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι προϋπολογισμοί του κράτους για το 1999, θα συζητηθούν σε ειδκή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 10 Σεπτεμβρίου, ώστε να κατατεθούν ενώπιον της Βουλής πριν από το τέλος του χρόνου.

Αναφορικά με την αύξηση της εισφοράς για την άμυνα, ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι έχει ορίσει υπηρεσιακή επιτροπή, η οποία θα μελετήσει διάφορες προτάσεις, ώστε οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις να επιβαρύνονται λιγότερο από την εισφορά.


Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο για το θέμα της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας θα έχει αύριο ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κύριος Χριστοδούλου είπε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας για ανανέωση της συμφωνίας διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, είχε συνάντηση με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου.

Σκοπός των συναντήσεων, εξήγησε ο κύριος Χριστοδούλου, είναι να γίνει η απαραίτητη προεργασία για τη νέα συνάντηση σε πολιτικό ή υπηρεσιακό επίπεδο, που θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα εντός του Σεπτεμβρίου, για εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης μέχρι το τέλος του έτους.


Συνάντηση με τον υφυπουργό εξωτερικών της ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, είχε το πρωί ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκοπήση των τελευταίων εξελίξων στο κυπριακό, ενώ επιβεβαιώθηκε το πνεύμα συναντίληψης ανάμεσα στις κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης.


Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για επίσκεψη του αρχηγού της ελληνικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, επί χούντας, Βασίλειου Βιντζηλαίου, τότε πρόκειται για ανεπίτρεπτο συμβάν, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι πρέπει να μάθουμε ποιος ευθύνεται.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, υπέβαλε γραπτώς στη Βουλή σειρά ερωτήσεων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Κόση, αναφορικά με τις καταγγελίες για την επίσκεψη του Βιντζηλαίου στην Κύπρο, με τις οποίες ζητεί να διευκρινιστεί μεταξύ άλλων, ο τρόπος εισόδου του και ο λόγος που βρέθηκε στην Κύπρο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, με ανακοίνωση του, τονίζει ότι εγείρεται τεράστιο θέμα πολιτικών και πειθαρχικών ευθυνών, σε περίπτωση που ευσταθούν οι καταγγελίες ότι επετράπη η είσοδος του Βιντζηλαίου στην Κύπρο.

Πάντως σε δηλώσεις, σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι έχει δώσει εντολή, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος εισόδου του στην Κύπρο.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η οικογένεια του αποβιώσαντος επιχειρηματία Γιάγκου Παπαδόπουλου και ο δικηγόρος της είχαν ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να επιτραπεί στο Βασίλη Βιντζηλαίο, διευθυντή των επιχειρήσεων του Γιάγκου Παπαδόπουλου στο εξωτερικό, να έλθει στην Κύπρο για το διακανονισμό διαφόρων υποθέσεων.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η σχετική άδεια εισόδου στον Βιντζηλαίο δόθηκε στις 23 Ιουλίου μέχρι τις 27 και φιλοξενήθηκε από την κόρη του Γιάγκου Παπαδόπουλου.


Η εξέλιξη βασικών συγκοινωνιακών έργων της Λεμεσού των οποίων έχει δρομολογηθεί η κατασκευή τους, ήταν το αντικείμενο σημερινής σύσκεψης μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία, ο τουριστικός παραλιακός δρόμος Λεμεσού, ενώ η κατασκευή των κυκλικών κόμβων εντός της πόλης θα αρχίσει το συντομότερο, και αφού προηγηθεί η διαδικασία των προσφορών που προγραμματίζεται εντός Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τους τέσσερις κυκλικούς κόμβους του δρόμου Λεμεσού-Πάφου, ο κύριος Μιχαηλίδης δήλωσε πως εντός του Σεπτέμβρη θα επιλεγούν οι τέσσερις διεθνείς οίκοι, που θα αναλάβουν την κατασκευή τους, και ελπίζεται όπως πρόσθεσε, ότι μέχρι το έτος 2001 το έργο θα παραδοθεί.


Εκατό και πλέον Αμερικανοί πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, πιθανόν να βρίσκονται στα αχνάρια των υπευθύνων για τις βομβιστικές επιθέσεις, εναντίον Αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία.

Συγκεκριμένα, κάμερα ασφαλείας που βρισκόταν στην οροφή της Αμερικανικής πρεσβείας στο Ντάρ Εσ Σαλάαμ της Τανζανίας, πιθανόν να κατέγραψε τους δράστες της επίθεσης.

Σύμφωνα με Αμερικανό διπλωμάτη, η κάμερα ενδέχεται να κατέγραψε τις κινήσεις των δραστών, οι οποίοι μετέβαιναν σε βυτιοφόρο νερού, το οποίο προσέγγισε την πρεσβεία, ενώ οι ερευνητές έχουν συλλέξει κομμάτια της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε, πρός επεξεργασία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις έρευνες, ανέφεραν ότι στην έκρηξη που σημειώθηκε στην Κένυα, πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν περίπου χίλια κιλά εκρηκτικών υλών.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις έχει ξεπεράσει τους διακόσιους και οι τραυματίες πλησιάζουν τις πέντε χιλιάδες, ενώ στα θύματα προστέθηκε και ο Αμερικανός Γενικός Πρόξενος στην Κένυα.

Παράλληλα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έχουν εντοπιστεί δύο γυναίκες κάτω από τα ερείπια κτιρίου στη Ναιρόμπι, ωστόσο, τα σωστικά συνεργεία δηλώνουν ότι έχουν εξαντληθεί οι ελπίδες γιά την ανεύρεση άλλων επιζώντων.


Στο Κοσσυφοπέδιο, παρά την διπλωματική κινητοποίηση για ειρήνευση, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και Αλβανών αυτονομιστών.

Σύμφωνα με πηγές στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Πρίστινα, οι Σερβικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες στο στρατιωτικό πεδίο, αφού έχουν ανακαταλάβει την πόλη Λούχοβατς, μέχρι πρότινος προπύργιο των Αλβανών ανταρτών.

Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, δεκάδες χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι δεν έχουν υποχωρήσει από τις θέσεις τους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και γύρω στους 21 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι στην αρχή θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ για να καταστούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 35 στα νότια παράλια και γύρω στους 31 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 40 βαθμοί και η πιο χαμηλή 25, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 36 με 26, στη Λεμεσό 39 με 26, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 21


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 10 August 1998 - 17:27:41 UTC