Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η τοποθέτηση του Χουσείν Κιβρίκογλου στην θέση του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οι άλλες αλλαγές στην ηγεσία του τουρκικού στρατού, ήταν ακριβώς αυτές που αναμέναμε, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Δημήτρης Δήμου.

Ο κύριος Δήμου εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η τοποθέτηση του Τσεβίκ Μπιρ στην θέση του Διοικητή Πρώτης Στρατιάς, δεν ήταν υποβάθμισή του, γιατί η θέση αυτή, όπως ανέφερε, τον προαλείφει για την θέση του Αρχηγού.

Και κατέληξε, τονίζοντας ότι στην φιλοσοφία του κεμαλικού τουρκικού κράτους, δεν υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των εξετάσεων των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα δεν του έγινε κανένα παράπονο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μελετάται η αλλαγή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των Εθνοφρουρών.

Ο κύριος Δήμου, μιλούσε έπειτα από τελετή που έγινε στο ΓΕΕΦ, κατά την οποία επέδωσε επιταγή δεκατεσσάρων χιλιάδων λιρών, στην χήρα του αποβιώσαντος Συνταγματάρχη της Εθνικής Φρουράς, Μιχάλη Πολυκάρπου.


Αλλος ένας υποσμηναγός της πολεμικής αεροπορίας ο Μιχαήλ Ζωντός του Δημητρίου βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος του τύπου Α7 Κορσέρ, κατέπεσε κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης ανοικτά του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Το Α7-Κορσέρ, μαζί με ένα διθέσιο ομοίου τύπου, στο οποίο επέβαιναν ο σμηναγός Γεώργιος Βότσης και ο εκπαιδευόμενος ανθυποσμηναγός Τσιρτσής, είχαν απογειωθεί στις 8.40 το πρωί από την βάση της Σούδας, για να εκτελέσουν εκπαιδευτικές βολές.

Οταν επεχείρησαν τη δεύτερη φάση της άσκησης, το αεροσκάφος του άτυχου υποσμηναγού Μιχάλη Ζωντού, μετά την εκτέλεση των βολών και κατά το στάδιο της απαγκίστρωσής του, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας.

Την πτώση του αεροσκάφους, τα αίτια της οποίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, είδαν οι χειριστές του δεύτερου Α7, που ενημέρωσε αμέσως τον πύργο ελέγχου.

Σωστικά συνεργεία έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή και ανέσυραν νεκρό τον υποσμηναγό, σε απόσταση εκατό μέτρων από τις ακτές της νησίδος.

Οπως διαπιστώθηκε ο υποσμηναγός Ζωντός, είχε προλάβει να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα, αφού βρέθηκαν ανοιχτά το αλεξίπτωτο και η σωστική λέμβος.


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη μία και δεκαπέντε τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, από την οποία προξενήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

Τα αίτια της πυρκαγιάς οφείλονται σε πιθανή μηχανική βλάβη ή σε διαρροή αερίου από φούρνο του Τμήματος επεξεργασίας παραγωγής τσιμέντων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Δημοσίων Σχέσεων του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, Χάρη Πετρώνδα, η επέκταση της φωτιάς απετράπη χάριν στην άμεση επέμβαση του προσωπικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κύριος Πετρώνδας ανέφερε επίσης ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές ενώ η λειτουργία του εργοστασίου συνεχίστηκε κανονικά.


Τους σαράντα βαθμούς Κελσίου θα ξεπεράσει και πάλι ο υδράργυρος το επόμενο τετραήμερο.

Σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ", ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός Λοϊζος Στεφάνου, ανέφερε ότι δεν αναμένεται να έχουμε τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και έφθαναν μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου, γιατί θα αναπτυχθούν θαλάσσιες αύρες, έστω και εξασθενημένες, ενώ η υγρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Εξάλλου, ο καύσωνας προκάλεσε ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα στην ήδη τραγική υδάτινη κατάσταση.

Η υφιστάμενη ποσότητα στα φράγματα παγκυπρίως είναι 26 εκατομμύρια ενιακόσιες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, που αντιστοιχεί με το δέκα τοις εκατόν της χωρητικότητας.


Επιπρόσθετα μέτρα για πρόληψη των δυστυχημάτων θα λάβει το τμήμα τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου.

Ανακοίνωση του τμήματος τροχαίας αναφέρει ότι τα μέτρα προνοούν μεταξύ άλλων, αυξημένες περιπολίες, ρύθμιση και έλεγχο της τροχαίας, της ταχύτητας, το επικίνδυνο προσπέρασμα, τη χρήση ζώνης ασφαλείας, το προστατευτικό κράνος και στη διενέργεια ελέγχου άκλοτεστ.

Κατά το τριήμερο δεκατέσσερις, δεκαπέντε και δεκαέξι Αυγούστου, αναμένεται αυξημένη τροχαία κίνηση στις κύριες αρτηρίες των πόλεων, ιδιαίτερα στους υπεραστικούς δρόμους,

και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την περσινή περίοδο, σημειώθηκαν τρία θανατηφόρα δυστυχήματα με τρείς νεκρούς.


Η Αγία Νάπα δεν διαφέρει καθόλου από οποιαδήποτε κακόφημη περιοχή ευρωπαικής πρωτεύουσας και γι'αυτό φέρουν πολύ σοβαρές ευθύνες οι κρατικές αρχές, από τις ανεξέλεγκτες άδειες λειτουργίας νυκτερινών κέντρων.

Στην επισήμανση αυτή προέβη το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου κατά την επιβολή προστίμου τριών χιλιάδων λιρών, σε Βρετανούς τουρίστες για κατοχή και χρήση σκληρών ναρκωτικών.

Εν τω μεταξύ, το Δικαστήριο Αμμοχώστου έθεσε σε ένα μήνα φυλάκιση τους δύο Τούρκους εποίκους που συνελήφθησαν χθες, για παράνομη είσοδο τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου οι Γεώργιος Γεωργίου, Χριστάκης Ανδρέα και Χριστάκης Ιακώβου τέθηκαν υπό εξαήμερη κράτηση σχετικά με κλοπή στρατιωτικού τυφεκίου G3.


Υπόθεση ρίψης πυροβολισμών στο Τραχώνι, που οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε οικογενειακές διαφορές εξετάζει η αστυνομία Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, όπως κατάγγειλε στην αστυνομία ο Σταύρος Μικελλίδης, στις 7 και 30 χθες το απόγευμα ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στο Τραχώνι είδε τον Αναστάση Γεωργίου, 23 ετών να κάθεται μέσα στο σταθμευμένο αυτοκίνητό του.

Μόλις πέρασε από κοντά του, ο Γεωργίου κάλεσε τον Μικελλίδη να σταματήσει, ενώ όπως κατάγγειλε άκουσε και δύο πυροβολισμούς.

Παράλληλα, ο Γεωργίου, έβγαλε από το αυτοκίνητό του και ένα τσεκούρι και κατυεθύνθηκε απειλητικά προς τον Μικελλίδη, ο οποίος τράπηκε σε φυγή και κατάγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία.

Μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα, ο Γεωργίου συνελήφθη.

Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκε ένα ψεύτικο πιστόλι και σε έρευνα στην οικία του, βρέθηκε μια πλαστική κτένα που μοιάζει με τσεκούρι.

Ολα παραλήφθηκαν ως τεκμήρια και ο Γεωργίου κατηγορήθηκε γραπτώς.


Και τώρα στο μέτωπο των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Αναζωπυρώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε τα ξημερώματα, στην περιοχή Ανω Σούλι Αττικής, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Στον Ταϋγετο ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά σε τρία μέτωπα, κατακαίοντας μεγάλες κυρίως δασικές εκτάσεις.

Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί, λίγο μετά το μεσημέρι, η φωτιά, που έχει ανάψει σε δασική έκταση, στην περιοχή Λεοντάρι, κοντά στη Μεγαλούπολη Αρκαδίας.


Φάρσα αποδείχθηκε τηλεφώνημα αγνώστου για ύπαρξη βόμβας σε αεροσκάφος τύπου αίαρ μπας 310 των "Κυπριακών αερογραμμών", που εκτελούσε την πτήση Λάρνακα- Λονδίνο, με διακόσιους εικοσί-οκτώ επιβάτες.

Το αεροσκάφος αναγκάστηκε να προσγειωθεί, στις 8.15, χθες το βράδυ, στο ανατολικό αεροδρόμιο στην Αθήνα, ύστερα από απειλητικό τηλεφώνημα άγνωστης γυναίκας ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα.

Υστερα από εξονυχιστικό έλεγχο των ειδικών, για εντοπισμό όποιουδήποτε μηχανισμού, δεν προέκυψε τίποτε.

Η περιπέτεια των επιβατών έληξε μετά τις δύο τα ξημερώματα, όταν το αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό το Λονδίνο.


Με μια επίσημη τελετή "προς τιμή των πεσόντων συναδέλφων" τους, όπως την χαρακτήρισαν, ο αμερικανικός λαός υποδέχθηκε τις σορούς δέκα αμερικανών πολιτών, που έχασαν την ζωή τους κατά την βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ναϊρόμπι.

Την μεταφορά των σορών από την Γερμανία στην αεροπορική βάση Αντριους στο Μέριλαντ, συνόδευσε η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Κατά την σύντομη επίσημη τελετή στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν στην Γερμανία, πριν από την αναχώρηση του μεταφορικού αεροσκάφους, η αμερικανίδα αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για πάταξη της τρομοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, η κενυατική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα, τα οποία ανακρίνει.

Η επικεφαλής του κλιμακίου του Εφ-μπι-άϊ που βρίσκεται στην χώρα, δήλωσε ότι έχουν στην κατοχή τους τμήματα του οχήματος, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά της βόμβας, τα οποία, όπως εκτιμάται θα βοηθήσουν στις έρευνες για εντοπισμό των δραστών.

Εξάλλου, η Κενυατική αστυνομία εκκένωσε σήμερα το ξενοδοχείο Χίλτον στο κέντρο του Ναιρόμπι, έπειτα από απειλή γιά έκρηξη βόμβας.


Στην Κίνα, βιβλικές είναι οι καταστροφές από τις πλήμμυρες πού ταλανίζουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν επεκταθεί στις βορειοανατολικές και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

Εν τω μεταξύ, από τις πλήμμυρες στην βορειοανατολική περιοχή της χώρας, απειλείται το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της Κίνας, πού παράγει το ένα τρίτο της εθνικής παραγωγής πετρελαίου, καθώς και η καρδιά της βιομηχανικής ζώνης της χώρας.

Οι ζημιές από τις πλήμμυρες ανέρχονται σε εικοσι-τέσσερα δισεκατομμύρια δολλάρια, ενώ οι νεκροί έχουν ανέλθει στις δυόμισυ περίπου χιλιάδες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πληγεί διακόσια σαράντα εκατομμύρια άτομα.


Βροχή από διάττοντες αστέρες, τις Περσίδες, πού προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέως, παρατηρείται από τις δέκα Αυγούστου πάνω από την Κύπρο.

Η βροχή των αστέρων θα διαρκέσει μέχρι τις δεκατέσσερεις του μηνός, ενώ το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι η Γή κινείται αυτή την εβδομάδα, σε περιοχή του διαστήματος, όπου βρίσκονται πετρώματα από τον κομήτη Τέρτολ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές, αυξημένη υγρασία θα δώσει χαμηλή νέφωση και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα καταστούν ευμτάβλητοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 24 στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο θα είναι και πάλιν αίθριος ο καιρός. Παροδικές τοπικές νεφώσεις θα εμφανίζονται στα ορεινά και το εσωτερικό το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ευμετάβλητοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ το πρωί και αργότερα θα καταστούν θαλάσσιοι μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, και στους 31 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 22, στη Λεμεσό 33 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 19,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 13 August 1998 - 14:27:10 UTC