Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέος Μητροπολίτης Mόρφου εξελέγη

ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Μασούρας.

Η όλη διαδικασία άρχισε με δέηση και σύντομη προσφώνηση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος κάλεσε τους εκλέκτορες να επιλέξουν με τη φώτιση του Θεού τον αξιότερο για το θρόνο της μητροπόλεως Μόρφου.

Από τους 17 αριστήνδην εκλέκτορες οι 16 ψήφισαν υπέρ του αρχιμανδρίτη Νεοφύτου και ο ένας υπέρ του αρχιμανδρίτου Ιωάννου.

Από τους 50 γενικούς αντιπροσώπους, παρευρέθηκαν στη συνέλευση οι 47 από τους οποίους 46 ψήφισαν υπέρ του Αρχιμανδρίτη Νεοφύτου ενώ ένα έριξε λευκό.

Ακολούθως υπεγράφει το πρακτικό της εκλογής, στην Αγία Τράπεζα του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννου, ενώ ο εψηφισμένος μητροπολίτης απεδέχθη επισήμως ενώπιον Θεού κλήρου και λαού την εκλογή του.

Τέλος όλοι επέστρεψαν στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όπου συνεχάρηκαν τον εψηφισμένο μητροπολίτη Μόρφου.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο εψηφισμένος μητροπολίτης καθόρισε το στίγμα της ποιμαντορίας του, η οποία συνίστατε στον αγιασμό των πιστών, στον αγώνα για ελευθερία του τόπου και για στην κοινωνική αλλυλεγγύη.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Παλλουριωτίσσης, η δε εγκατάσταση του στην προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Μόρφου στην Ευρύχου, στις έξι το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ο εψηφισμένος μητροπολίτης γεννήθηκε στην κατεχόμενη Ζώδια και είναι 38 ετών και είναι απόφοιτος της νομικής και θεολογικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο αρχιμανδρίτης Νεόφυτος ασκείτο στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την πρώτη του επίσημη περιοδεία ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, την πραγματοποίησε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας συμπαραστεκόμενος στη διαφωτιστική εκστρατεία των μελών του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και των συγγενών αγνοουμένων, η οποία αυτό το Σαββατοκυρίακο είναι αφιερωμένη στη Μόρφου.

Προσφονώντας τους παρευρισκομένους, ο Μητροπολίτης Νεόφυτος έστειλε μήνυμα αγώνα για απελευθέρωση της σκλαβωμένης μας πατρίδας, ενώ σημείωσε ότι σαν σήμερα, 22 Αυγούστου, το 1974, είχε σκοτωθεί στον πόλεμο ο αδελφός του.

Στο οδόφραγμα ήταν και η δασκάλα Ελένη Φωκά, η οποία επανέλαβε την έκκληση της να της επιτραπεί να μεταβεί στο κατεχόμενο χωριό της, ώστε να μπορέσει από τη νέα σχολική χρονιά να διδάξει στα εγκλωβισμένα παιδιά της Αγίας Τριάδας.

Το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας επισκεύτηκε και ομάδα Ιταλών φοιτητών, οι οποίοι φιλοξενούνται από την φοιτητική παράταξη "Αναγέννηση".

Οι φοιτητές ανέφεραν ότι μέχρι τώρα δεν γνώριζαν την σωστή διάσταση του κυπριακού προβλήματος, όμως με την επίσκεψη τους εκεί γνώρισαν το δράμα που περνά ο κυπριακός ελληνισμός.


Νέα απόπειρα φόνου έγινε τις αυγινές ώρες στη Λέμεσο.

Η απόπειρα έγινε στις 4 και 20 εναντίον του Ευάγγελου Χριστοδούλου, άλλως Αντζιελή 35 ετών, την ώρα που αυτός έκλεινε το Νυκτερινό Κέντρο "Μπραζίλ" στην Πλατεία Ηρώων, του οποιου είναι ιδιοκτήτης.

Ο δράστης πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Χριστοδολου στο αριστερό χέρι και την ωμοπλάτη, με όπλο τύπου φλοπέρ.

Ο Χριστοδούλου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λεμεσού, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Η κατάσταση του είναι σοβαρή, όχι όμως ανησυχητική.

Υστερα απο πληροφορίες που έδωσαν στην αστυνομία τόσο ο Χριστοδούλου, όσο και ο Στέλιος Ξενοφώντος, άλλως Στέλιγκας, που βρισκόταν μαζί του την ώρα της απόπειρας, συνελήφθη ο Χριστάκης Πέτρου, άλλως Πατατάρης απο το Πέρα Πεδί.

Σύμφωνα με μαρτυρία που κατέχει η αστυνομία, αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας ο Πατατάρης θεάθηκε να περιφέρεται έξω από το σπίτι του Ιερόθεου Χριστοδούλου Ρόπα, αδελφού του Αντζιελή, κρατώντας μάλιστα και αυτόματο όπλο τύπου καλασνίκωφ.


Διασταυρώνοντας τα ξίφη της αντιπαράθεσης, οι τρομοκρατικές οργανώσεις του Οσάμα Μπίν Λάντεν και οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν αλυσιδωτές απειλές γιά νέες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Το ρεπορτάζ ετοίμασε ο Κωνσταντίνος Τσιντάς.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στο Αφγανιστάν, υπέκυψε στα τραύματα του, Ιταλός στρατιωτικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τραυματίστηκε κρίσιμα χθές, από ομάδα ενόπλων στην πρωτεύουσα Καμπούλ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν γιά την Αμερικανική πυραυλική επιδρομή στη χώρα.

Ο Ιταλός, καθώς και Γάλλος ειρηνευτής, είχαν τραυματιστεί όταν ένοπλο οργισμένο πλήθος επιτέθηκε σε όχημα που μετέφερε προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στην Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Φρέντ Εκχαρντ κάλεσε την Αφγανική κυβέρνηση των Τάλεμπαν, να διεξάγει ενδελεχείς έρευνες γιά το επεισόδειο, καθιστώντας την υπεύθυνη γιά την ασφάλεια όλων των μελών του διεθνούς οργανισμού στη χώρα.


Κλειστός παραμένει ο ευρωπαικός δρόμος της Τουρκίας σύμφωνα με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ενωσης Αυστριακό Καγκελάριο Βίκτορ Κλίμα, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου

Καθορίζοντας τη θέση της Αυστριακής Προεδρίας τόνισε ότι η χώρα του είναι υπέρ της ευρωπαικής προοπτικής της Τουρκίας αλλά στο παρόν στάδιο η χώρα αυτή είπε δεν πληρεί τι απαραιτητες προυποθέσεις

Ο κύριος Κλίμα μιλούσε κατα την αφιξή του στη Ελλαδική συμπρωτεύουσα προσκεκλημένος του Ελληνα πρωθυπουργου Κώστα Σημίτη για τριήμερες συνομιλίες με επίκεντρο την ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τέλη Οκτωβρίου στην Αυστρία

Οι σαφέστατες ωστόσο θέσεις της Ευρωπαικης Ενωσης για τήρηση των αποφάσεων του Λοξεμβούργου πυροδοτούν στην Αγκυρα κλίμα επιθετικότητας που εκφράζονται με επίσημες δηλώσεις εναντίον χωρών μελών της Κοινότητας

Μετά την επίθεση του Μεσούτ Γιλμάζ πρός τη Βόννη, και ο Τούρκος Προεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ επανήλθε με συνέντευξή του στη Μιλλίετ στους ισχυρισμούς, ότι Δυτικές χώρες επιδιώκουν να διαιρέσουν την Τουρκία επανεργοποιώντας την Συνθήκη των Σερβών.

Η συνθήκη η οποία τροποποιήθηκε με τη συνθήκη της Λωζάννης το 1923 προέβλεπε την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ η Ελλάδα θα έπαιρνε την ακτή του Αιγαίου και η Κωνσταντινούπολη θα ετίθετο υπό τον έλεγχο των δυτικών δυνάμεων.


Το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε το μεσημέρι διάταγμα εξαήμερης κράτησης των τριών αλλοδαπών που συνελήφθησαν χθες στη Λεμεσό, σε σχέση με την υπόθεση πλαστογραφίας ταξιδιωτικών επιταγών, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και απόσπασης με ψευδής παραστάσεις περιουσίας επτά χιλιάδων δολαρίων.

Πρόκειται για τους Νόρμπετ Φραντς Φουρ, 31 ετών από τη Νότιο Αφρική και Αμπτουλλάεχ Αχμάζ Αλατάζ, 29 ετών από την Σαουδική Αραβία και Φατμά Χουσείν, 58 ετών από το Λίβανο.

Η σπείρα, σύμφωνα με την αστυνομία, γέμιζε τις τελευταίες ημέρες τις Τράπεζες στη Λεμεσό με πλαστές επιταγές.


Ειρηνική επίλυση της κρίσης που ξέσπασε στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, κατά την σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στην Πρετόρια.

Εκπρόσωπος της νοτιοαφρικής προεδρίας δήλωσε ότι στόχος της συνόδου είναι να μελετηθούν τρόποι για την εγκατάσταση στο Κογκό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε από το στρατηγείο των ανταρτών ότι οι δυνάμεις τους κατέρριψαν σήμερα δύο στρατιωτικά ελικόπτερα της Ζιμπάπουε.

Η Ζιμπάμπουε είναι σύμμαχος του Καμπίλα στον αγώνα του κατά των ανταρτών.

Ηδη οι αντάρτες έχουν καταλάβει την πόλη Κασαγκούλου, που βρίσκεται μόλις τριάντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κινσάσα και θα συνεχίσουν την προέλαση τους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχληκαι χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα νότια παράλια και στους είκοσι στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στις ορεινές περιοχές το απόγευμα. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις νότιες περιοχές το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 23, στη Λεμεσό 34 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 20


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 22 August 1998 - 14:27:14 UTC