Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τα ονομαστήρια του γιορτάζει η Αυτού Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σήμερα, εορτή του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Με την ευκαιρία της εορτής, τελέσθηκε το πρωί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος δέχθηκε τα συγχαρητήρια των επισήμων και του λαού, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ ο κόσμος μπορεί να συγχαίρει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Τον Μακαριώτατο συνεχάρησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κομμάτων, τα μέλη του διπλωματικού Σώματος και ο Κλήρος της Εκκλησίας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ


Την απόφαση όπως η κυβέρνηση ζητήσει να της παραχωρηθεί χρόνος για συζήτηση του Κυπριακού στην επαναληπτική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Ανοιξη, έλαβε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της προσφυγής.

Περιορίστηκε να αναφέρει πως θα είναι το γνωστό αντικείμενο που αφορά στο σύνολο του κυπριακού προβλήματος.

Με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου διαφώνησε το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής δήλωσε πως πολλά μπορούν να γίνουν μέχρι την Ανοιξη, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Δεν συζητήθηκε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το θέμα των πυραύλων ΕΣ- 300, δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Συνελήφθη στη Ρώμη, ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο ηγέτης των Κούρδων συνελήφθη αργά χθές βράδυ, αμέσως μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Ιταλικής πρωτεύουσας, είδηση πού επιβεβαιώθηκε από το επίσημο Ιταλικό πρακτορείο ΑΝΣΑ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δήλωση του, πού μεταδόθηκε από το φιλο-Κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Μεντ-Τι-Βι, ο Οτσαλάν ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία.

Εκπρόσωπος της Ιταλικής αστυνομίας δήλωσε ότι ο Οτσαλάν ταξίδευε με πλαστό Τουρκικό διαβατήριο, προσθέτοντας οτι ο Κούρδος ηγέτης, έχει συλληφθεί με την προοπτική έκδοσης του.


Στα δικαστήρια θα προσφύγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας αναίρεση της απόφασης - παύσης, της εφορευτικής επιτροπής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ανακοίνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Εν τω μεταξύ, με σημαντικές επαφές στο Λευκό Οίκο και το Αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου και Βορείου Αμερικής Σπυρίδων, παρεμβαίνει αποφαστιστικά, στο θέμα της Θεολογικής Σχολής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ουσάσιγκτον, τόσο με τον Γενικό Διευθυντή του Λευκού Οίκου Τζων Ποτέστα, όσο και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Μαρκ Γκρόσμαν, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του.


Την διαβεβαίωση ότι θα ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, όσον αφορά την υπόθεση κατασκοπείας που εξετάζει η αστυνομία σε βάρος των δύο Ισραηλινών, έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Ο κύριος Μαρκίδης, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, εκτός εαν υποβληθεί ο φάκελος της υπόθεσης στο γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας.

Εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Κόσης, απέφυγε να αναφερθεί επί της ουσίας του θέματος, τονίζοντας ότι οι έρευνες θα συνεχισθούν μέχρι να συμπληρωθεί ο φάκελος, χωρίς όμως να προσδιορίσει το πότε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις επί του θέματος συνέστησε περισσότερη προσοχή.


Σαρανταπεντάχρονος βρήκε τα ξημερώματα τραγικό θάνατο σε δυστύχημα που εγινε στην Λεωφόρο Γρίβα Διγενή στην Λευκωσία.

Πρόκειται για τον Φοίβο Κλεοβούλου, απο τον Στρόβολο. ιδιωτικό υπάλληλο.

Ο Κλεοβούλου, - μαζί με τον Τάκη Αντωνίου, από την Κακοπετριά, τριάντα- πέντε ετών, - ήταν συνεπιβάτες σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Νίκος Ερωτοκρίτου, 43 ετών, κάτοικος του συνοικισμού Στρόβολος δύο.

Το αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο Ερωτοκρίτου, ξέφυγε της πορείας του και προσέκρουσε βίαια σε πάσσαλο της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Από την σύγκρουση, ο Κλεοβούλου βρήκε ακαριαίο τον θάνατο, ενώ ο Τάκης Αντωνίου, τραυματίσθηκε σοβαρά.


Ενισχύεται πολύ σύντομα με μεγαλύτερο αριθμό ανδρών η Αστυνομία Λεμεσού, υποσχέθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, σε ευρεία σύκεψη που πραγματοποιήθηκς το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δημήτρη Κοντίδη.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η μελέτη και εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της κακής εικόνας που έχει σχηματιστεί για την Λεμεσό.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία και το ενδιαφέρον που επέδειξε ο κύριος Κόσης.

Ο κύριος Κόσης επισήμανε, παράλληλα, με την υπόσχεση που έδωσε για ενίσχυση της αστυνομίας, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ύφεση στην εγκληματικότητα και αυτό θα προσπαθήσει να το διατηρήσει ενισχύοντας την Αστυνομία.


Την ελπίδα ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 26 του μήνα για τον Μητροπολίτη Χρύσανθο, θα είναι οριστική εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος, εξήγησε ότι η παράταση των 15 ημερών, δόθηκε στον Μητροπολίτη Λεμεσού ως ευκαιρία για να μελετήσει το κατηγορητήριο και να απαντήσει ανάλογα.

Υπάρχουν ιεροί κανόνες, κατέληξε, και βάσει αυτών θα εργαστεί η Ιερά Σύνοδος.

Στο ίδιο πλαίσιο, ήταν και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος συμμετέχει στο τριμελές ανακριτικό σώμα της Ιεράς Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος, πρόσθεσε εξάλλου ότι εάν ο Μητροπολίτης Λεμεσού αποδείξει στις 26 του μήνα την αθωότητά του, αυτό θα γίνει δεκτό με πολλή χαρά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφερόμενος εξάλλου, στο θέμα των αστυνομικών ανακρίσεων, είπε το βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει εντός του Δεκεμβρίου.


Σε επαγγελματικές αντιζηλίες αποδίδεται η έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητο του Δημήτρη Χατζηκωνσταντή, γνωστού ως Τζίμυ, εικοσι-επτά ετών, ιδιοκτήτη του καμπαρέ Ατλαντίς, στη Λάρνακα.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε στη μία το πρωί και οφειλόταν σε αυτοσχέδιο μηχανισμό, κατέστρεψε ολοσχερώς το αυτοκίνητο.

Το όχημα ήταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης του καμπαρέ.

Πριν από μερικούς μήνες είχε διαπραχθεί ανεπιτυχής απόπειρα εμπρησμού του πιό πάνω καμπαρέ.


Τους πιθανούς διαδόχους του Μεσούτ Γιλμάζ στην πρωθυπουργία της Τουρκίας, προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, έπειτα από την κυβερνητική κρίση πού έχει δημιουργηθεί, λόγω της κατάθεσης πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαλυθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, αν η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση, ενώ μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 1999, θα πρέπει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Η ήττα του Γιλμάζ στην Εθνοσυνέλευση, θεωρείται πολύ πιθανή.


Δεν θα παίξουμε το παιγνίδι των προθεσμιών και των τελεσιγράφων με το Ιράκ, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κληθείς να δηλώσει πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Βαγδάτης.

Αποκλείοντας οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Σάνταμ Χουσέιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι η διεθνής κοινότητα έχει στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ιράκ και θα υποστηρίξει τους Αμερικανούς αν επιτεθούν.

Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικές δυνάμεις των Αμερικανών στον Αραβικό Κόλπο, ενισχύονται περισσότερο.


Σειρά εκδηλώσεων για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, πραγματοποιούν κατεχόμενοι Δήμοι, σωματεία και οργανώσεις.

Οι Κερυνειώτες διοργανώνουν την Κυριακή την καθιερωμένη ετήσια αντικατοχική εκδήλωση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την οποία οργανώνουν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, οι Δήμοι και όλα τα σωματεία και οργανώσεις της Επαρχίας, παρουσιάστηκε το πρωί σε διάσκεψη τύπου.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.


Η διαφωτιστική εκστρατεία που το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα διοργανώνει με την συμπαράσταση συγγενών αγνοουμένων, της Αδούλωτης Κερύνειας, της Ελεύθερης Μόρφου και άλλων σωματείων και οργανώσεων, αυτό το Σαββατοκυρίακο είναι αφιερωμένη στην καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Το ΠΑΚ καλεί όλους τους Κύπριους πατριώτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Αύριο Σάββατο, την διαφωτιστική εκστρατεία θα ενισχύσουν η Επαρχιακή Εφορεία Προσκόπων Κερύνειας και η Ανεξάρτητη Φοιτητική Επαλξη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την Κυριακή, στο οδόφραγμα θα βρίσκονται η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Ράδιο Αθηνά και ο Χριστιανικός Σύνδεσμος Αγίας Παρασκευής Εργατών.

Στις δέκα και τριάντα το πρωί της Κυριακής θα ενώσει την φωνή του, με τους αγωνιστές του οδοφράγματος και το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα Εθνικής Νεολαίας Βορείου Ηπείρου.

Τις εκδωλώσεις στο Οδόφραγμα αυτό το Σαββατοκυρίακο θα ενισχύσουν και μαθητές από διάφορα σχολεία.


Να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος με βροχές σε μερικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν κυρίως Νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα ανοικτά μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 15 στα παράλια.


Δείτε στην συνέχεια την οικογενειακή σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ.

Ακολουθούν απρόοπτα στιγμιότυπα με τον ΑΟΡΑΤΟ ΦΑΚΟ και στην συνέχεια το πρώτο τηλεπαιγνίδι στον κόσμο Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Στις επτά μην χάσετε την Ισπανόφωνη σειρά ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ και στις επτά και σαράντα-πέντε δείτε ακόμη ένα επεισόδιο της εύθυμης κυπριακής παραγωγής του ΛΟΓΟΥ Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.

Νεώτερες ειδήσεις στις οκτώ και δέκα-πέντε.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 13 November 1998 - 16:27:47 UTC