Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ομάδα τούρκων "Γκρίζων Λύκων" βρίσκεται ήδη στην Ρώμη και μελετά τρόπους για να δολοφονήσει τον Κούρδο ηγέτη Απτουλάχ Οτσαλάν.

Αυτό ισχυρίζεται σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα Republica, που επικαλείται τουρκικές πηγές.

Ο Οτσαλάν ο οποίος αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα, νοσηλεύεται σε κλινική έξω απο την Ρώμη.

Σε δηλώσεις του ο Κούρδος ηγέτης, ανέφερε πως το ταξίδι του στην Ιταλία, ήταν ένα βήμα πρός την ειρήνη.

Ο Κουρδικός λαός, επεσήμανε, δέν επιθυμεί τον πόλεμο, αλλά διάλογο με την Τουρκία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, δρακόντια μέτρα ασφαλείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις, έχουν λάβει οι τουρκικές αρχές, καθώς φοβούνται ενδεχόμενο πλήγμα απο Κούρδους μαχητές, ύστερα απο την σύλληψη του ηγέτη τους Απτουλάχ Οτσαλάν.

Το πρωϊ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, δήλωσε πως η χώρα του, αναμένει απο τις ιταλικές αρχές, μία δίκαιη και σοβαρή προσέγγιση -κατα την έκφραση του- στο αίτημα της Αγκυρας για έκδοση του Κούρδου ηγέτη.

Στην Ρώμη περισσότεροι απο χίλιοι-πεντακόσιοι Κούρδοι, πραγματοποίησαν χθές βράδυ, πορεία συμπαράστασης πρός τον ηγέτη τους, ενώ όπως γράφει σήμερα ο ιταλικός τύπος, ο Οτσαλάν αναμένεται να υπογράψει μέχρι αύριο, το επίσημο αίτημα του, για χορήγηση πολιτικού ασύλου.


Εκπληξη είχαμε στο ΔΗΚΟ αφού προέκυψε και τρίτος μνηστήρας για την προεδρία του ΔΗΚΟ κατα την διάρκεια υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις επικείμενες εκλογές στο κόμματος.

Αιφνιδιάζοντας τους πάντες ο Νίκος Παπαδόπουλος, υπέβαλε υποψηφιότητα ένα μόλις λεπτό πρίν απο την λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Ο δεύτερος που θα αναμετρηθεί με τον Σπύρο Κυπριανού είναι ο πρώην βουλευτής του κόμματος Μιχαλάκης Κυπριανού.

Κατά τα άλλα η διαδικασία κύλησε ομαλά καί χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε ενστάσεις, ενώ, καί οι τρείς υποψήφιοι για την προεδρεία του ΔΗΚΟ δήλωσαν ότι στόχος τους είναι ο εκσυχρονισμός του κόμματος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Την θέση του αναπληρωτή προέδρου διεκδικούν οι Κώστας Ηλιάδης, Νίκος Πιττοκοπίτης και Νίκος Κλεάνθους.

Επτά άτομα διεκδικούν τις τρείς θέσεις των αντιπροέδρων, τρία την θέση του Γενικού Γραμματέα και τέσσερα την θέση του Γενικού Οργανωτικού Γραμματέα.

Οι υποψηφιότητες για το εκτελεστικό γραφείο ανήλθαν στις εικοσιπέντε, ενώ, για την κεντρική επιτροπή ξεπέρασαν τις εκατόν πενήντα.


Κορυφώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την σύλληψη του Αρχηγού του Κουρδικού Εργατικού κόμματος στην Ιταλία.

Στη Λευκωσία, με συνθήματα όπως "ελευθερία στον εθνικό ηγέτη του Κουρδιστάν, Αμπτουλλάχ Οτσαλάν"δεκάδες κούρδοι, κατήλθαν από το πρωί σε απεργία πείνας στην πλατεία Ελευθεριάς.

Οι Κούρδοι διαμαρτύρονται για την σύλληψη του αρχηγού του Κουρδικού εργατικού κόμματος Αμπντουλλάχ Οτσαλάν και ζητούν την απελευθέρωση του και την παραχώρηση, σ αυτόν πολιτικού ασύλου.

Τον χώρο της διαμαρτυρίας επισκέφθηκαν και εξέφρασαν την συμπαράσταση τους, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο κύριος Χριστόφιας έστειλε επίσης τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάσσιμο Ντ'αλέμα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης,με το οποίο ζητά την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν.

Παράλληλα η Παγκύπρια επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν αναφέρει σε ανακοίνωση της, ότι τα κυπριακά κόμματα αποφάσισαν όπως ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ζητήσει από τις ιταλικές αρχές την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Αμπτουλλάχ.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Πολιτικό ασυλο απο τις ιταλικές αρχές, ζήτησε και επίσημα ο ηγέτης των Κούρδων Απτουλάχ Οτσαλάν.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κουρδικου Κόμματος, απεκάλυψε οτι ο Οτσαλάν είχε προειδοποιήσει τον ιταλό πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών, πρίν απο την άφιξη του στην Ρώμη.

Ο Οτσαλάν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, δεν έφθασε στην Ιταλία απρόοπτα.

Το ενδεχόμενο έκδοσης του Αμπτουλάχ Οτσαλάν προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.

Ιταλικά κόμματα τάχθηκαν εναντίον της έκδοσης του Κούρδου ηγέτη, ενώ η Κυβέρνηση διά του Υπουργού Εξωτερικών, αφήνωντας ανοικτο το ενδεχομενο παραχωρησης πολιτικου ασυλου στον Οτσαλάν, ανακοίνωσε απλώς ότι θεώρησε καθήκον της, τη σύλληψή του.

Εν τω μεταξύ, ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κορυφώσουν τον αγώνα τους, στέλνουν οι Κούρδοι, ύστερα απο την σύλληψη του ηγέτη τους.

Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην συνταχθούν με την Τουρκία διαφορετικά θα είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες.

Παντως ο εκπροσωπος του Στεϊτ Ντιπαρτμεντ Τζειμς Ρουμπιν, έσπευσε να δηλώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρούν τη σύλληψη του Οτσαλάν, ως σημαντικό βήμα γιά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και υποστήριξε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Κούρδου ηγέτη.


Οι συνομιλίες πήγαι' έλα, υπό την αναπληρωτή ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αν Χέρκους, δεν μπορεί να συνεχιστούν επ' άπειρον, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας σε μια εφ' όλης της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ο κύριος Κυπριανού, υποστήριξε πως θα πρέπει να ζητηθεί συζήτηση του κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μόνο όταν τελειώσει χωρίς οποιοδήποτε αποτέλεσμα η προσπάθεια της Αν Χέρκους ή αν υπάρξει κάποια κρίση νωρίτερα.

Ο μόνος χώρος, τόνισε ο κύριος Κυπριανού στον οποίο μπορεί κανείς να επιμείνει και να ζητήσει σταθερά τοποθέτηση των μεγάλων δυνάμεων είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε οτι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου ο κύριος Κυπριανού είπε πως θα υπάρξουν δυσκολίες, και διαφώνησε με την εκτίμηση ότι οι δυσκολίες αυτές οφείλονται σε προσωρινής πολιτικές σκοπιμότητες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, συνέχισε και πολύ περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ευθύνη έναντι της κύπρου και γενικά της ένταξης και της λύσης του προβλήματος.


Πρόσκαιρη χαρακτήρισε την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για προσφυγή στη Γενική Συνέλευση, το Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σημείωνοντας ότι η πρόσφυγή έπρεπε να είχε γίνει, μετά το ναυάγιο των συνομιλίων στην Κλιόν, ή μετά την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

Σημείωσε όμως ότι το ΑΚΕΛ, δεν ήθελε να σταθεί εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση και να δοθούν αρνητικά μηνύματα, ενώ επεσήμανε ότι ελήφθη η απόφαση με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις.

Μια εξέλιξη έστω και τεχνική όπως τη χαρακτήρισε είναι η διαδικασία των πήγαι' έλα συνομιλίων.

Ερωτηθείs κατά πόσο το συνδέεται το θεμα των Ες 300, είπε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση και εξάρτηση των δύο θεμάτων.


Συμπληρώνονται αύριο δεκα-πέντε χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και η πολιτισμένη ανθρωπότητα εξακολουθεί να μένει απαθής στο έγκλημα εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμου.

Με αφορμή την επέτειο αυτή κόμματα, σωματεία και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους και διοργανώνουν εκδηώσεις.

Η διαφωτιστική εκστρατεία που το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα διοργανώνει με την συμπαράσταση συγγενών αγνοουμένων, μελών των σωματείων "Αδούλωτη Κερύνεια", "Ελεύθερο Μόρφου" και άλλων σωματείων και οργανώσεων, αυτό το Σαββατοκυρίακο είναι αφιερωμένη στην καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Σήμερα, τη διαφωτιστική εκστρατεία ενίσχυσαν η Επαρχιακή Εφορεία Προσκόπων Κερύνειας και η Ανεξάρτητη Φοιτητική Επαλξη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εξάλλου, απόψε στις 8.00, η ανεξάρτητη έπαλξη του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει λαμπαδηφορία, που θσ ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα τερματίσει στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Αύριο, στο οδόφραγμα θα βρίσκονται η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Ράδιο Αθηνά, ο Χριστιανικός Σύνδεσμος Αγίας Παρασκευής Εργατών και το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα Εθνικής Νεολαίας Βορείου Ηπείρου.

Τις εκδηλώσεις στο Οδόφραγμα αυτό το Σαββατοκυρίακο θα ενισχύσουν και μαθητές από διάφορα σχολεία.


Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, θα έπρεπε αυτόβουλα να θέσει την παραίτηση του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην περίπτωση που θα εδικαιώνετο, θα επιστρέψει θριαμβευτικά πίσω.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι δέν λειτουργούν οι ευαισθησίες στον τόπο μας.

Τέλος ο κύριος Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι η παράταση της υπόθεσης του Μητροπολίτη Λεμεσού ζημιώνει την εκκλησία.


Το Ιράκ προτίθεται να απαντήσει θετικά στην δραματική έκκληση που απηύθηνε ο Κόφι Αναν για ειρηνική επίλυση της κρίσης, δηλώνει ιρακινός αξιωματούχος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είχε ζητήσει απο την Βαγδάτη, να επαναρχίσει την συνεργασία, με τους επιθεωρητές όπλων του Διεθνούς Οργανισμού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι στρατιωτικές δυναμεις της Σαουδικής Αραβίας τέθηκαν σε επιφυλακή εν'όψει της προετοιμαζόμενης επίθεσης των Αμερικανών, εναντίον του Ιράκ.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε εξάλλου, εισήγηση του Ιρακινού Προέδρου Σάνταμ Χουσέιν γιά μιά νέα πρωτοβουλία πρός τερματισμό της κρίσης, τονίζοντας ότι, μόνο οι πράξεις μπορούν να θέσουν τέλος στην επικίνδυνη κατάσταση πού έχει δημιουργηθεί.

Εντο-μεταξύ, με την κρίση στο Ιράκ θα ασχοληθεί σε αποψινή του συνεδρία, το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο παιδιά όλων των ηλικιών ζωγράφισαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στέλλοντας συνάμα το μήνυμα ότι και τα δικά τους δικαιώματα καταπαντούνται.

Παιδιά όλων των ηλικιών ζωγράφισαν σ'ένα πανί, στον πεζόδρομο της οδού Λήδρας, δείχνοντας ότι δεν μπορούν να ζωγραφίσουν πάρα πέρα, γιατί η πόλη τους είναι μοιρασμένη.

Στην εκδήλωση τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια πορτραίτου αγωνίστριας, υπέρ των ανθρωπίνων διακαιωμάτων.

Το έργο έχει φτιαχτεί από οκτώμησι χιλιάδες αποτυπώματα τα οποία μαζέυτηκαν στην Κύπρο.

Τόσο το πορτραίτο όσο και το πανί με τις παιδικές ζωγραφιές θα μεταφερθούν στο Παρίσι,και θα αποτελέσουν την συμβολική συμμετοχή της Κύπρου σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο με την ευκαιρία της πεντηκοστής επετείου της Διακύρηξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί 4-5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 βαθμούς στα παράλια και στους 7 στις ψηλότερες περιοχές.


Δείτε στην συνέχεια, τη σειρά επιστημονικής φαντασίας SLIDER και στις 0.05 ακόμη ένα επεισόδιο της σειράς ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΔΟΣΗ.

Ακολουθεί στις 6.55 μια νέα περιπέτεια της σειράς SENTINEL και στις 7.45 παρακολουθήστε την εύθυμη κυπριακή σειρά του ΛΟΓΟΥ "ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ"

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και δεκαπέντε.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 15 November 1998 - 15:27:17 UTC