Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επεισόδια και συμπλοκές με την Αστυνομία, σημειώθηκαν λίγο μετά τις έντεκα το πρωί, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όταν μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων προσπάθησαν να μεταβούν στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα.

Δεκατρία άτομα περιλαμβανομένου του Προέδρου του Κινήματος Αρη Χατζηπαναγιώτου, πέρασαν το σημείο ελέγχου του Οδοφράγματος και βρέθηκαν μέσα στη νεκρή ζώνη.

Την ίδια ώρα, αρνητική ήταν η απάντηση των Ηνωμένων Εθνών στο αίτημα του ΠΑΚ, το οποίο υποβλήθηκε με επιστολή προς την Αν Χέρκους, όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διασφαλίσει την ασφαλή μετάβασή τους στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Στόχος της μετάβασης τους, η επιδιόρθωση των ζημιών που έχει επιφέρει στη Μονή, η πολύχρονη κατοχή από τα Τουρκικά στρατεύματα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εξάλλου νωρίς το πρωί, χίλια τριακόσια τριαντα-οκτώ άτομα, συγκεντρώθηκαν στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για την μετάβαση τους στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα, υπό την συνοδεία της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και της ειρηνευτικής δύναμης.

Αλλοι εκατόν σαραντα-πέντε Ελληνοκύπριοι, υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών, μετέβησαν επίσης για προσκήνυμα στο κατεχόμενο μοναστήρι καθώς και δεκαεπτά άτομα, που δεν είχαν εγγραφεί στον αρχικό κατάλογο προσκηνυτών.

Η επίσκεψη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΚ, των συγγενών αγνοουμένων και μελών προσφυγικών σωματείων που αγωνίζονται κάθε εβδομάδα, για την αποτροπή επισκέψεων στα κατεχόμενα.


Πρωτοβουλία ενημέρωσης της παγκόσμιας δικηγορικής και νομικής κοινότητας για το Κυπριακό, αναλαμβάνει ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα θα προσφύγει σε διεθνή σώματα και οργανισμούς καταγγέλωντας την παρεμπόδιση τους απο το κατοχικό καθεστώς, να μεταβούν ελεύθερα στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Αυτά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Γεώργιος Ιγνατιάδης ύστερα απο συνάντηση της, τριακοντα-μελούς αντιπροσωπείας τους με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, κατά την οποία ενημερώθηκαν για το Κυπριακό και την κρίσιμη φάση που διέρχεται αυτή την περίοδο.

Αμέσως μετά την συνάντηση μετέβησαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και επιχείρησαν να μεταβούν στα κατεχόμενα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγής της, θέσης του ΑΚΕΛ στο θέμα των πυραύλων Ες-300, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, συναρτώντας το σαφώς, με το κατα πόσον, κτύπημα της Τουρκίας στην Κύπρο, θα αποτελέσει αιτία πολέμου για την Ελλάδα.

Ο κύριος Χριστόφιας, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα εμμείνει στη θέση του για στήριξη της απόφασης για έλευση των πυραύλων, εφόσον η Ελλάδα είναι έτοιμη σε περίπτωση που η Τουρκία κινηθεί πολεμικά εναντίον της Κύπρου, να κάνει πόλεμο με την Τουρκία.

Παράλληλα ο κύριος Χριστόφιας απήυθυνε έκκληση, προς την πολιτική ηγεσία να δεί το θεμα αυτό με ψυχραιμία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Προβληματισμοί με διαφορετική αντίληψη αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Αθηνών, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κύριος Αναστασιάδης διευκρίνησε ότι έτυχε μίας πρώτης ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ενώ θα έχει πλήρη ενημέρωση, αύριο, στη συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματός του, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αν δεν πείσουν με αδιάσειστα επιχειρήματα δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της ΕΔΕΚ στο θέμα της έλευσης των πυραύλων ΕΣ-300.

Αυτό διεκήρυξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης αναχωρώντας νωρίς το απόγευμα για την Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης του κόμματος από την Κυβέρνηση αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αρνείται την έλευση των πυραύλων.


Αποκυήματα της φαντασίας χαρακτήρισε ο υπουργός αμύνης Γιαννάκης Ομήρου τα δημοσιεύματα γιά διαφωνίες μεταξύ του ιδίου καί του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου στην σύσκεψη των Αθηνών.

Αναφερόμενος στην μετάβαση του προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη στην Αθηνα, ο κύριος Ομήρου περιορίστηκε να δηλώσει οτι αυτή εντάσσεται στο πλαισιο των πολύ καλών σχέσεων ΠΑΣΟΚ - ΕΔΕΚ.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Πρόταση νόμου για ενσωμάτωση της εισφοράς για την άμυνα στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας θα καταθέσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

Οπως ανέφερε στη κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικων και αμύνης ο κύριος Βασιλείου, στόχος της πρότασης είναι παράλληλα με την ενίσχυση του ταμείου για την αμυνα να διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής Οικονομίας.

Στην συνεδρία αποφασίστηκε να δοθεί παράταση ενός χρόνου στην ισχύ της νομοθεσίας, περί έκτακτης εισφοράς για την άμυνα.


Με στόχο την επιμόρφωση της μαθητιώσας νεολαίας γύρω από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η ομώνυμη επιτροπή στην Κύπρο, εξέδωσε εντυπο με τίτλο, Ανθρώπινα Δικαιώματα-ερωτησεις απαντησεις.

Το έντυπο έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο πληροφοριών του ΟΗΕ στην Αθήνα ενώ η έκδοση του έγινε με τη χρηματοδότηση της Ιερας Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρεδωσε ήδη στον Υπουργό Παιδείας την έκδοση, με την παράκληση να μοιραστεί στα σχολεία.


Η βροχώπτωση του τελευταίου διημέρου

βοήθησε να φτάσουμε στα επίπεδα αποδεκτής βροχώπτωσης για τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους.

Ωστόσο ο κύριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε οτι η ροή στα φράγματα παραμένει μηδαμινή.

Αναφερόμενος στην πρόταση για αύξηση της τιμής του νερού, ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε οτι η εισήγηση του υπουργείου θα προνοεί αυξηση της, τιμής απο 33 σεντ το κυβικό μέτρο, σε 38 σεντ το κυβικό μέτρο, λόγω ψηλών κόστων παραγωγής.


Το μέλλον του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, καθώς και οι συνθήκες υπό τις οποίες μετέβη στην Ιταλία από την Μόσχα, είναι στο επίκεντρο κρίσιμων διαβουλεύσεων στη Ρωσική πρωτεύουσα, μεταξύ του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι και του Ρώσου ομολόγου του, Ιγκόρ Ιβάνοφ.

Η Ιταλική δικαιοσύνη έχει απορρίψει το αίτημα της Αγκυρας γιά έκδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία, και προτείνει μαζί με τη Γερμανία, να προσαχθεί ο Κούρδος ηγέτης, ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Λαμπέρτο Ντίνι, το κύριο ζητούμενο τώρα είναι να διευκρινιστεί, ποιό ακριβώς ρόλο διαδραμάτισε η Μόσχα, πρίν την αναχώρηση του Κούρδου ηγέτη γιά την Ιταλία.

Σε μιά άλλη εξέλιξη, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, παρέστη σε επιμνημόσυνη τελετή στην Αγκυρα, γιά 16 στρατιώτες πού σκοτώθηκαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όταν το ελικόπτερο τους κατερρίφθη από Κούρδους αντάρτες.

Εξάλλου, προβαίνοντας σε νέες προκλητικές δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Σουλειμάν Ντεμιρέλ, κατηγόρησε τις Δυτικές χώρες, γιά υπεράσπιση της τρομοκρατίας, στην υπόθεση Οτσαλάν.


Απειλές γιά αποδέσμευση από την ειρηνευτική συμφωνία του Ουάϊ Πλαντέισιον, εξέφρασε εκ νέου ο ισραηλινός πρθυπουργός.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου παρουσιάστηκε εξοργισμένος με δηλώσεις του Γιασσέρ Αραφάτ, γιά δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η περίοδος της Παλαιστινιακής αυτονομίας λήγει τον Μαίο του 1999, μετά την οποία, ο Αραφάτ υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα να ανακηρύξει ανεξάρτητο κράτος, χωρίς να αναμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας του Ουάϊ Πλαντέισιον.

Το Ισραήλ επίσης, απείλησε ότι θα προσαρτίσει τμήματα της Δυτικής Οχθης, αν ο Αραφάτ προχωρήσει στην ανακήρυξη.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε αναμένεται να πέσουν ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως στα παράλια.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 στα παράλια και στους 3 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Δείτε αμέσως μετά τη σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ και στην συνέχεια το έκτο επεισόδιο της παραγωγής του ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ.

Ακολουθούν το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ και στις επτά, νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και πενήντα-πέντε θα μεταδοθεί ακόμα ένα επεισόδιο της εύθυμης κυπριακής παραγωγής του ΛΟΓΟΥ Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.

Νεώτερες ειδήσεις στις οκτώ και δέκα-πέντε.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 30 November 1998 - 17:27:12 UTC